Απόστολος Αλατζάς, το δεξί χέρι του Περιφερειάρχη μιλά για το μεταναστευτικό, την αντιμετώπιση των προβλημάτων & την υποψηφιότητα ξανά στο πλευρό Μουτζούρη

«Η μόνη μας διαφωνία με την Κυβέρνηση είναι η δομή» [Vid]

28/02/2022 - 09:00 Ενημερώθηκε 01/03/2022 - 07:34

Αυτοδιοικητικός χρόνια τώρα και τη δεδομένη χρονική στιγμή ανήκει στους ανθρώπους εμπιστοσύνης του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη, δηλώνοντας αποφασισμένος να είναι συνοδοιπόρος μαζί του και στις επόμενες εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο Απόστολος Αλατζάς μιλάει για τα προβλήματα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για τους τρόπους αντιμετώπισής τους. Ακόμη για το αγκάθι που ακούει στη λέξη μεταναστευτικό καθώς και στην αμφισβήτηση που δέχθηκε από ομοϊδεάτες του ως προς την θέση του για το συγκεκριμένο ζήτημα. Τάσσεται με την Περιφερειακή αρχή σε ότι έχει να κάνει με το θέμα που βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, υποστηρίζοντας ότι αν το νησί μας μετατραπεί σε προσφυγονήσι δεν θα δει καμία ανάπτυξη.  

Ποια είναι τα καθήκοντα του Εκτελεστικού Γραμματέα και ποια εκείνα που σας εμπιστεύτηκε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης; 

Τα καθήκοντά του εκτελεστικού γραμματέα είναι το να συντονίζει τις υπηρεσίες ούτως ώστε αυτές να αποδίδουν το έργο που πρέπει, είναι να βλέπει τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων, δηλαδή του Περιφερειακού Συμβουλίου, της Οικονομικής Επιτροπής, της Εκτελεστικής Επιτροπής, ώστε αυτές να γίνονται πράξη. Ακόμη ό,τι ελλείψεις υπάρχουν στην Περιφέρεια έρχονται στον Εκτελεστικό Γραμματέα ούτως ώστε εκείνος να μπορέσει να δώσει λύσεις.  

Από κει και πέρα ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου είναι εκείνος που δίνει στον Εκτελεστικό Γραμματέα ότι αρμοδιότητες θέλει να χειριστεί. Εγώ έχω την τύχη να έχω Περιφερειάρχη τον Κώστα Μουτζούρη που μου δείχνει μία εμπιστοσύνη παραπάνω -θα έλεγα- και μου έχει αναθέσει να διαχειρίζομαι και ζητήματα που έχει ο ίδιος καθεαυτού. Αυτό βέβαια πάντα με την έγκριση και τη σύμφωνη γνώμη του.  

Ένα πρόβλημα που απασχολεί την Περιφέρεια είναι η υποστελέχωση των υπηρεσιών. Ενδεικτικά αναφέρουμε την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών Λέσβου. Έχετε κάνει κάποιες κινήσεις για να λύσετε το πρόβλημα αυτό;  

Είναι γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη υποστελέχωση στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Θα σας πω μόνο ότι ο οργανισμός - ο νυν που έχουμε- για να λειτουργήσει θα έπρεπε να έχουμε 496 άτομα σε όλη την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 346 αυτή τη στιγμή, δηλαδή 150 άτομα λιγότερα. Δουλεύουμε με κάποιους ανθρώπους που έρχονται με ολιγόμηνες συμβάσεις, που βέβαια δεν έχουν το δικαίωμα υπογραφής και κατά συνέπεια δεν μπορεί να λειτουργήσει μία Περιφέρεια έτσι. Βεβαίως έχουμε περάσει από περιφερειακό συμβούλιο και ζητήσαμε από την κεντρική εξουσία να μας παρέχει αυτό το προσωπικό. Δυστυχώς δεν έχει γίνει και η ευθύνη βέβαια είναι της Κυβέρνησης. Εμείς στο καινούργιο οργανισμό της Περιφέρειας βάζουμε + 50 ακόμη θέσεις, οι οποίες προσθέτονται στις 496 και φτάνουμε στα 546 άτομα με στόχο να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε. Είναι ένα θέμα όμως το οποίο δεν μπορεί να λύσει από μόνη της Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου είναι θέμα κεντρικής εξουσίας.  

Σε κάποια μεγάλα οδικά έργα όπως ο δρόμος Καλλονής - Πέτρας και Αγιάσου - Μεγαλοχωρίου παρουσιάστηκαν προβλήματα. Συγκεκριμένα ενστάσεις. Σε ποιο σημείο βρίσκεται η πορεία των έργων αυτών; 

Σε ότι έχει να κάνει με το έργο Μεγαλοχώρι - Αγιάσος είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας πούμε ότι κερδίσαμε την ένσταση που έγινε. Εδώ όμως θα πρέπει να τονίσω το εξής ότι πραγματικά η Περιφερειακή Αρχή του Κώστα Μουτζούρη βρέθηκε ξαφνικά να συγκρούεται από ανθρώπους - παράγοντες που αντιδρούν λες και δεν θέλουν να πραγματοποιήσει το έργο που δικαιούται η Λέσβος. Βέβαια ο Περιφερειάρχης τυχαίνει να είναι μηχανικός και ξέρει από έργα και κάνει ακριβώς όλες εκείνες τις ενέργειες που απαιτούνται και έτσι ξεπερνάμε τα εμπόδια τα οποία μας βάζουν.  

Σε ότι έχει να κάνει με το δρόμο Καλλονής Πέτρας ο Περιφερειάρχης είχε μία σειρά συναντήσεων για το θέμα αυτό. Κάναμε τη δημοπρασία, δημοπρατήθηκε το έργο, ήρθαν αυτές οι ενστάσεις που μας πάνε πίσω, όμως θα το παλέψουμε και θα πετύχουμε τον στόχο μας. 

Η προηγούμενη προεκλογική περίοδος σας βρήκε συνοδοιπόρο με τον Κώστα Μουτζούρη στην επόμενη θα είστε ξανά μαζί;  

Είναι δεδομένο ότι θα είμαι δίπλα στον Περιφερειάρχη από όποια θέση εκείνος θελήσει. Επιθυμώ να είμαι υποψήφιος και αυτό σημαίνει ότι σύμφωνα με το νόμο θα πρέπει να παραιτηθώ σε κάποια φάση από τα καθήκοντά του Εκτελεστικού Γραμματέα. Βέβαια όλα αυτά θα γίνουνε σε συζήτηση με τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη.  

Υπήρξαν κάποιοι που αμφισβήτησαν την τοποθέτησή σας, με αφορμή το μεταναστευτικό. Τι έχετε να απαντήσετε σε αυτό; 

Εγώ από την πρώτη στιγμή που εντάχθηκα στη Νέα Δημοκρατία παραμένω σταθερά σε αυτή, παρά τις αλλαγές που διαδέχθηκαν την ηγεσία της. Αυτά λέγονται από ομοϊδεάτες μου που «κινούνται» ή αποχωρούν ανάλογα με τον πολιτικό αρχηγό και ανάλογα με τα συμφέροντα (αν στηρίζονται ή όχι στην αυτοδιοίκηση). 

Εγώ κατέβηκα στην αυτοδιοίκηση δεν είχα στηριχθεί, όμως παρέμεινα στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας, δεν αμφισβήτησα ποτέ την κομματική μου ταυτότητα. 

Εμείς σαν Περιφερειακή Αρχή αλλά και εγώ προσωπικά συμφωνούμε απόλυτα με την κυβερνητική πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ένα θέμα είναι εκείνο στο οποίο έχουμε τη διαφορά, είναι θέμα της πολιτικής του μεταναστευτικού σε ότι έχει να κάνει με τα νησιά μας, τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου. 

Κάποιοι θέτουν το ζήτημα Καρά Τεπέ ή Βάστρια. Αυτό είναι ένα ψευτοδίλημμα για μας. Για την Περιφερειακή Αρχή το δίλημμα είναι ξεκάθαρο είναι Ναι ή Όχι στη δομή. Και εμείς απαντάμε «όχι». Η θέση αυτή έγκειται στο γεγονός ότι τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου αποτελούν οριογραμμή. Είμαστε πάνω στα σύνορα και βλέπουμε τα παιχνίδια που παίζει η γείτονας χώρα. Έχουμε μία Ευρώπη που θέλει να μεταφέρει όλο το μεταναστευτικό πρόβλημα στην Ελλάδα και η Ελλάδα θέλει να το μεταφέρει στα νησιά. Εκεί έγκειται η μεγάλη διαφωνία μας και μάλιστα ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πει ότι όλοι θα πάρουν το μερίδιο του 1%. Εμείς σαν Περιφέρεια έχουμε ήδη παραπάνω από το 1%. Άρα δεν χρειάζεται άλλη δομή. 

Σε αυτό το σημείο όμως θα πρέπει να δώσουμε τα συγχαρητήριά μας την κυβέρνηση σε ότι αφορά στη φύλαξη των συνόρων & σε ότι έχει να κάνει με την αποσυμφόρηση των νησιών.  

Εμείς αυτό που μπορούμε να δεχτούμε είναι μία απλή εγκατάσταση της τάξεως των 300 με 500 ατόμων για την καταγραφή και μετά να φεύγουν οι άνθρωποι να πηγαίνουν εκεί που θέλουν.  

Αυτό είναι το μόνο ζήτημα της διαφωνίας μας.  

Ο συνδυασμός μας είχε το όνομα «Άλμα Ανάπτυξης» και είμαστε για ένα πράγμα σίγουροι, ότι αν το νησί μετατραπεί σε προσφυγονήσι δεν θα έχουμε καμία ανάπτυξη.  

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey