Δίχως φρένο η δράση της Εφορείας Αρχαιοτήτων & του Παύλου Τριανταφυλλίδη, που «περνάν» την ιστορία της Λέσβου σε άλλη «πίστα»

Η μεταμόρφωση του Κάτω Κάστρου της Μυτιλήνης [Vid]

04/04/2022 - 09:00 Ενημερώθηκε 05/04/2022 - 10:59

Μόνο εξαιρετική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η δουλειά που γίνεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου, στο Κάτω Κάστρο Μυτιλήνης, που πραγματικά μεταμορφώνεται ανεβάζοντας το επίπεδο σε ότι έχει να κάνει με την διατήρηση μνημείων ιδιαίτερης ιστορικής & πολιτιστικής σημασίας. Ο εφευρετικός και μεθοδικός προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, Παύλος Τριανταφυλλίδης, όχι μόνο δουλεύει προκειμένου να αποτυπωθεί στο Κάτω Κάστρο η αίγλη που του αξίζει, αλλά δρομολογεί ένα πλούσιο πολιτιστικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα, προκειμένου να αγκαλιάσουν οι μεγάλοι τον χώρο αυτό και οι μικροί να μάθουν την ιστορία του.

Οι εργασίες όμως δεν περιορίζονται στο Κάτω Κάστρο Μυτιλήνης, καθώς στην Αρχαία Άντισσα από τον Μάιο συνεχίζονται οι εργασίες που στόχο έχουν να αποκαλυφθεί ένας Βυζαντινός Μυστράς, ενώ στον Άγιο Θεράποντα οι σκαλωσιές έχουν ήδη τοποθετηθεί και την εβδομάδα που ακολουθεί ξεκινούν οι εργασίες συντήρησης. Αρχές Απριλίου αρχίζουν οι  ανασκαφές στη νότια πάροδο του αρχαίου θεάτρου Μυτιλήνης, ενώ παράλληλα στόχος είναι η ανάδειξη της Ελληνιστικής Στοάς που βρίσκεται δίπλα στο ΙΚΑ.

Στα προτεινόμενα έργα της επόμενης προγραμματικής περιόδου περιλαμβάνονται η διατήρηση του Μεντρεσέ στο Πάνω Κάστρο Μυτιλήνης, ο εκσυγχρονισμός του Παλαιού Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης και τα Μονοπάτια της Ορθόδοξη Πίστης προκειμένου οι επισκέπτες να ακολουθήσουν διαδρομές από την Μυτιλήνη έως την Δυτική Λέσβου οι οποίες θα τους επιτρέψουν να γνωρίσουν Ιερούς Ναούς ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής και ιστορικής αξίας.

Δεν σταματούν οι εργασίες στο Κάτω Κάστρο

Το έργο του Κάτω Κάστρου Μυτιλήνης αποτελεί ένα συνδυασμό τεσσάρων έργων που πραγματοποιούνται αυτή τη στιγμή. Το πρώτο έργο που ολοκληρώθηκε & ήταν σε συνεργασία με το Δήμο Μυτιλήνης ήταν η βελτίωση της επισκεψιμότητας του Κάτω Κάστρου Μυτιλήνης. Εκεί πραγματοποιήθηκε, από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου, ποδηλατόδρομος και πεζόδρομος που είναι συνέχεια του ποδηλατόδρομου και πεζόδρομου που έχει κάνει ο Δήμος από τη Φωκιότρυπα έως το Άγαλμα της Ελευθερίας. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου συνεχίζει την ανάδειξη των μνημείων του Κάτω Κάστρου με το Έργο των αποθηκών Σαπλιτζά  που γίνεται στο επιθαλάσσιο Τοίχος, εκεί ακριβώς που είναι τα σφαγεία. Το δεύτερο έργο που πραγματοποιείται τώρα είναι η αναστήλωση και η αποκατάσταση του Βορείου Περιβόλου Ι Περιοχή Β Ι όπου αποκαθίσταται μία οθωμανική οικία, η οποία θα γίνει Κέντρο Λίθου. Εκεί δηλαδή θα μαζευτούν όλες οι επιγραφές των κλασικών χρόνων και των ελληνιστικών που έχουν βρεθεί από τη Λέσβο και θα πραγματοποιηθούν Εκπαιδευτικά Προγράμματα με τα παιδιά ώστε να καταλαβαίνουν τι είναι η πέτρα, πώς χρησιμοποιήθηκε στην αρχαιότητα και πώς χαράσσονταν οι επιγραφές πάνω σε αυτές μέσα από ειδικά κείμενα που φτιάχνουν τα στελέχη της Εφορείας Αρχαιοτήτων  και μία «Μουσειοβαλίτσα» που θα δίνει τη δυνατότητα με την παρουσία συντηρητή να επεξεργάζονται τα παιδιά και δουλεύουν την πέτρα και να χαράσσουν πάνω σε αυτή τα αρχαία γράμματα. Είναι ένα πολύ βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που πρόκειται να ξεκινήσει τον Ιούνιο, σύμφωνα με τον  προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου.

Το Κάτω Κάστρο βρίσκεται σε στάδιο ολοκλήρωσης. Αυτή τη στιγμή γίνεται μία συντήρηση και αποκατάσταση του Οθωμανικού Λουτρού του 18ου αιώνα. Πρόκειται για ένα μνημείο το οποίο έχει αποκατασταθεί από τη 14η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων υπό την καθοδήγηση της τότε εφόρου Χριστιάνας Λούπου. Στόχος είναι, όπως εξηγεί ο κ. Τριανταφυλλίδης, η Εφορεία να αναδείξει και το κομμάτι του επονομαζόμενου αίθριου χώρου, όπου αποτελεί έναν εσωτερικό χώρο του Λουτρού. «Θα κάνουμε μία μερική αποκατάσταση των περιμετρικών τοίχων ώστε να δηλώσουμε στον επισκέπτη ότι αυτό ήταν τμήμα της εσωτερικής λειτουργίας του Λουτρού του 18ου αιώνα» είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο «Ε».

Οι αποθήκες Σαπλιτζά & επιθαλάσσιο τοίχος

Αυτή τη στιγμή τρέχει το έργο της αποκατάστασης των αποθηκών Σαπλιτζά, όπου ετοιμάζεται ένας ειδικός χώρος εργαστηρίων, στο οποίο υπάρχει δυνατότητα ο επισκέπτης να βλέπει τις διάφορες φάσεις διαδοχικής συντήρησης των ανασκαφικών ευρημάτων και κυρίως της κεραμικής, δηλαδή πώς βγαίνει από την ανασκαφή, πώς συντηρείται και πώς εκτίθεται σε μουσείο ή σε μία έκθεση. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου έχει  εντάξει στο Ταμείο Ανάκαμψης το Βόρειο Περίβολο του Κάστρο Μυτιλήνης, το κομμάτι που ξεκινά από το ύψος της περιοχή της Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης και φτάνει μέχρι τη Βυζαντινή Δεξαμενή. «Στόχος είναι να μπορέσουμε να κάνουμε μία αποκατάσταση όλου του βορειανατολικού περιβόλου γιατί με το τμήμα αυτό -που έχει μείνει μη συντηρημένο- θα δοθεί η δυνατότητα να κάνουμε πλήρη αποκατάσταση της πλευράς που κοιτάζει προς τη βορειοανατολική πλευρά του Αδραμυτίνου κόλπου. Οπότε έτσι θα κλείσει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του πάνω Κάστρου με την αποκατάσταση του περιβόλου αυτού» τονίζει ο κ. Τριανταφυλλίδης.

Ακόμη η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου έχει ετοιμάσει και προτείνει μελέτη  για την επόμενη προγραμματική περίοδο [ΕΣΠΑ 2021-2027] για το Επιθαλάσσιο τοίχος που είναι ακριβώς στις αποθήκες Σαπλιτζά ώστε να «κλείσει» το κομμάτι αυτό της αναστήλωσης που είναι το επιθαλάσσιο τοίχος που είναι πεσμένο μέσα στη θάλασσα για να υπάρχει και μία ασφάλεια των επισκεπτών που θα περιηγούνται με τον ποδηλατόδρομο και τον πεζόδρομο μέσα στο Κάστρο. Αυτά είναι τα δύο βασικά έργα που σύμφωνα με τον κ. Τριανταφυλλίδη χαρακτηρίζονται άμεσης προτεραιότητας για το επόμενο χρονικό διάστημα για το Κάστρο της Μυτιλήνης.  

Δρομολογούνται Αρχαίο Θέατρο & Ελληνιστική Στοά

Αρχές Απριλίου αρχίζουν οι ανασκαφές στη νότια πάροδο του αρχαίου θεάτρου έργο που χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και τον Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη. Εκεί σε συνεργασία με την Πολυτεχνική Σχολή του Μπάρι της Ιταλίας η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου θα συνεχίσει τις εργασίες ανασκαφής και διερεύνησης πώς κάνεις από τη σκηνή και από την πάροδο πήγαινε στο κοίλο του θεάτρου. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων και οι Ιταλοί καθηγητές ετοιμάζουν την αποκατάσταση της σκηνής, ενώ το μεγάλο τους project θα είναι η Ελληνιστική Στοά που υπάρχει στην Επάνω Σκάλα Μυτιλήνης. «Είναι ο χώρος ο περιφραγμένος δίπλα από το ΙΚΑ όπου Ιταλοί συνάδελφοι μας δίνουν τη δυνατότητα να αποκαταστήσουμε και να αναστηλώσουμε τη στοά αυτή. Φανταστείτε ότι μελέτη έχει σαν στόχο όλα αυτά τα κομμάτια που είναι μέσα στο νερό να μπορέσουν να αποκατασταθούν σε κίονες και σε επιστύλια που θα δείξουν πως ήταν αυτή η στοά τον 3ο  και το 2ο αιώνα προ Χριστού. Νομίζουμε ότι θα γίνει σύμβολο της πόλης γιατί είναι και στην είσοδο της προς το Καλαμάρι, οπότε θεωρούμε ότι είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο για την αναβάθμιση της αστικής ζωής της πόλης» είπε ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου Παύλος  Τριανταφυλλίδης, στο «Ε» και πρόσθεσε: «Στόχος μας είναι να αναδείξουμε δηλαδή και να αποκαταστήσουμε και να σηκώσουμε τις πέτρες αυτές να δείξουμε πως ήταν μία στοά στην αρχαιότητα που ήταν βέβαια κοντά στο Αρχαίο λιμάνι και στο Αρχαίο Τείχος».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey