Ο Προκόπης Τζιμής μιλά αποκλειστικά στο «Ε» για τις εσωκομματικές εκλογές στη ΝΟ.Δ.Ε., για το μεταναστευτικό , τον περιφερειάρχη Κ.Μουτζούρη, αλλά και για την συμβολή του Χ. Αθανασίου

«Η κυβέρνηση έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών» [Vid]

14/10/2021 - 09:00 Ενημερώθηκε 21/10/2021 - 13:03

Αλλαγές φέρνουν οι εσωκομματικές εκλογές που γίνονται στη Νέα Δημοκρατία για την ανάδειξη των Προέδρων ΔΕΕΠ και ΔΗΜΤΟ, των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των κομματικών οργανώσεων και των Συνέδρων, που θα διεξαχθούν πανελλαδικά στις 24 Οκτωβρίου 2021. Αυτή τη φορά ο πρόεδρος της Νομαρχιακής θα έχει υπό τη σκέπη του Λέσβο και Λήμνο και στις τέσσερις ΔΗΜ.ΤΟ. Μυτιλήνης, Ολύμπου, Ταξιαρχών και Καλλονής προστίθεται και εκείνη της Λήμνου.

Μάλιστα είναι η πρώτη φορά που δίνεται η δυνατότητα στα εγγεγραμμένα μέλη να ψηφίσουν ηλεκτρονική μέσα από ειδική πλατφόρμα.

Ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ, Προκόπης Τζιμής, που πήρε τα ηνία της  μετά την παραίτηση του τέως προέδρου Στρατή Καραγεωργίου  σήμερα είναι ο μοναδικός υποψήφιος που διεκδικεί την προεδρία γεγονός που, όπως ο ίδιος είπε δείχνει την σύμπνοια των μελών καθώς και την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του, μίλησε στο «Ε» για τον ρόλο της ΝΟ.Δ.Ε., για την σχέση αυτής με τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης καθώς και με τον βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος και αντιπρόεδρο της Βουλής, Χαράλαμπο Αθανασίου, αλλά και για φλέγοντα ζητήματα όπως το μεταναστευτικό. 

Ποιος ο ρόλος της ΝΟΔΕ Λέσβου;

«Ο ρόλος του κόμματος σε μία σύγχρονη Δημοκρατία είναι να υποτάσσεται στο κράτος και όχι να το υποτάσσει το κράτος. Αφουγκραζόμαστε τα προβλήματα των μελών του κόμματος, των ανθρώπων της Λέσβου και της Λήμνου τις μεταφέρουμε στα υπερκείμενα όργανα και από κει από τα ανώτερα όργανα μεταφέρετε στους ασκούντες την εξουσία. Βέβαια για κάποια ζητήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης δεν ακολουθείται αυτή η ιεραρχία, αλλά απευθείας στο μέτρο του δυνατού προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε άμεσα  για να λυθούν τα όποια προβλήματα γιατί λάθη και αστοχίες υπάρχουν. Αυτοί που δεν κάνουν λάθη είναι αυτοί οι οποίοι δεν πράττουν τίποτα και η Νέα Δημοκρατία σε αυτά τα δύο και πλέον χρόνια έχει να επιδείξει πολύ μεγάλο έργο». 

Ποια η γνώμη σας για την πολιτική που ακολουθεί η ΝΔ στους πυλώνες στήριξης της Λέσβου;

«Οι πυλώνες της οικονομίας στα νησιά μας είναι σίγουρα η κτηνοτροφία, η γεωργία, η εκμετάλλευση των γεωργικών προϊόντων,  και ο τουρισμός, αν και δεν είμαστε κατά βάση ένα τουριστικό νησί. Σίγουρα πρέπει να γίνει πάρα πολύ δουλειά αλλά νομίζω ότι έχουν τεθεί τα πράγματα σε μία σωστή βάση, τόσο με τα προγράμματα Leader,  τόσο με τις επιδοτήσεις που λαμβάνουν  οι αγρότες, με τη δημιουργία γραφείου αρμόδιου για την αποζημίωση των αγροτών. Σε ένα τουριστικό επίπεδο δεν μπορούμε να δούμε ολικά την εικόνα γιατί τα τελευταία δύο χρόνια λόγω της πανδημίας που χαρακτήριζε τον τουρισμό αυτό λειτούργησε ως τροχοπέδη, δεν υπήρχε και τουρισμός εξ ανατολών που παραδοσιακά στήριζε την τελευταία χρόνια τη Λέσβο. Αλλά από κει και πέρα βλέπω και θεωρώ ότι οι κινήσεις που έχουν γίνει από τώρα για το καλοκαίρι  για τη διασύνδεση των νησιών  τόσο της Λέσβου και της Λήμνου με την ηπειρωτική χώρα θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις  για περαιτέρω ανάπτυξη του τόπου».

Ποια η γνώμη σας σε ότι έχει να κάνει με το μεταναστευτικό και την πολιτική που ασκείται;

Το μεταναστευτικό είναι ένα πρόβλημα το οποίο βασανίζει το νησί της Λέσβου  σίγουρα τα δεδομένα είναι εντελώς διαφορετικά  πριν αναλάβει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Από το 2020 και μετά έχει έρθει μία καλύτερη φύλαξη των συνόρων  έχουν μειωθεί οι προσφυγικές ροές, έχουν αντιμετωπιστεί τα κυκλώματα διακινητών, έχουν αυστηροποιηθεί οι συνθήκες  στις οποίες αυτοί οι άνθρωποι διαμένουν, έχει μπει μία βάση σε ένα Ευρωπαϊκό επίπεδο για τη δημιουργία μιας νέας μεταναστευτικής πολιτικής σε νομικό επίπεδο. Από κει και πέρα όμως είναι αρκετά βήματα τα οποία πρέπει να γίνουν. Πρώτιστο βήμα είναι η δημιουργία ενός κέντρου το οποίο θα βρίσκεται μακριά από τον αστικό ιστό.  Αυτό για μένα είναι θέσφατο,  κάτι αδιαπραγμάτευτο (…) Νομίζω ότι πρέπει ως κοινωνία και ως τοπική αυτοδιοίκηση να αντιληφθούμε ότι η καλύτερη λύση είναι η δημιουργία ενός ΚΥΤ μακριά από τον αστικό ιστό, έξω από την πόλη,  φυλασσόμενο, το οποίο θα δώσει τα εχέγγυα και αυτοί οι άνθρωποι που θα είναι αιτούντες άσυλο να ζουν  σε ήρεμες συνθήκες, σε συνθήκες που σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα». 

Πως κρίνετε την λειτουργία των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης καθώς και τη λειτουργία των δύο δήμων μετά τη διάσπαση του Δήμου Λέσβου και ποια η σχέση της ΝΟΔΕ με τους αυτοδιοικητικούς;

Σίγουρα ο Καλλικράτης από το 2010 με την ενοποίηση όλων των πρώην Δήμων στον καλλικρατικό Δήμο Λέσβου, έφερε τεράστια προβλήματα σε οργανωτική δομή, σε διαχείριση ανθρώπινων πόρων, σε διαχείριση οικονομικών πόρων.  Θεωρώ ότι η διάσπαση των δύο δήμων έγινε πάρα πολύ βιαστικά, πολλές υπηρεσίες αντιμετωπίζουν προβλήματα στον τρόπο διαχείρισης και των ανθρώπων αλλά και των καθημερινών προβλημάτων .

Η νομαρχιακή είναι εντελώς ανεξάρτητη από τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, άλλωστε από μόνοι τους αυτοί οι φορείς είναι ανεξάρτητοι. Σίγουρα κομματικά στελέχη μετέχουν και στους δύο βαθμούς αυτοδιοίκησης και στην περιφέρεια και στους δήμους.

Σίγουρα όλοι τους θα κριθούν εκτός από τα έργα τα οποία συντελούνται και για τις αποφάσεις τις οποίες πρέπει να πάρουν. Και εδώ ερχόμαστε και το συνδέουμε με το μεταναστευτικό, διότι καλούμαστε και καλούνται και οι ίδιοι  ως αυτοδιοικητικοί φορείς να λάβουν γενναίες αποφάσεις  για το μέλλον όλων μας και για το μέλλον αυτού εδώ του τόπου».

Περιφερειακή Αρχή Κώστα Μουτζούρη. Δεν είχε το «χρίσμα» της Νέας Δημοκρατίας, ωστόσο δέχτηκε στήριξη από αυτό το χώρο. Πως κρίνεται τη μέχρι τώρα πορεία της;

«Η Περιφερειακή Αρχή  πρέπει να αντιληφθεί ότι τα δεδομένα και σε επίπεδο χώρας,  λόγω της αλλαγής στην κυβέρνηση στην μεταναστευτική προσφυγική πολιτική και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά αν θέλετε και σε γεωπολιτικό επίπεδο  κρίνοντας τα όσα συμβαίνουν στη γείτονα χώρα, κρίνοντας τα όσα συμβαίνουν στο Αφγανιστάν  και λόγω της προσφυγικής επικείμενης κρίσης θα πρέπει  να δουν το θέμα  με μεγαλύτερη σοβαρότητα. Και  δεν είναι μόνο ο κύριος Μουτζούρης πρόκειται για μία συνεργασία δύο υποψηφίων, του κυρίου Μουτζούρη και του κυρίου Χριστόφα.

Είδαμε τη δημιουργία μίας δομή που αγκάλιασε σύσσωμη η κοινωνία της Σάμου. Χαρακτηριστικό είναι ότι κατά τα εγκαίνια της, όπου παρέστη ο πρωθυπουργός,  οι δύο δήμαρχοι -που δεν είναι κομματικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας- βρισκόταν εκεί  και μίλησαν με θερμά λόγια  για αυτό το εγχείρημα. Νομίζω ότι η απουσία της περιφερειακής αρχής όχι μόνο από αυτό αλλά και γενικότερα από οποιαδήποτε συζήτηση κι η εμμονή σε συγκεκριμένες θέσεις και απόψεις οι οποίες  απαντούσαν σε αιτήματα 2 ετών πριν δεν αρμόζουν στις συνθήκες  και στους κινδύνους που διατρέχει αυτή τη στιγμή και η χώρα».

Υποψηφιότητες Καλογήρου - Μουτζούρη. Διεκδίκησαν την πίτα των ψηφοφόρων της ΝΔ του Βορείου Αιγαίου. Αυτό τι επιπτώσεις είχε;

«Σίγουρα αυτό δεν άφησε τα μέλη της ΝΟΔΕ και του κόμματος χωρίς να επηρεάσει. Αλλά αυτή τη στιγμή το ζητούμενο είναι να μην κρίνουμε τι θα έκανε αν ήταν κάποιος άλλος περιφερειάρχης αλλά τι κάνει τη δεδομένη χρονική στιγμή. Η συγκεκριμένη Περιφερειακή αρχή θα κριθεί για τις δράσεις ή τις τυχόν παραλείψεις. 

Όταν έρθει η ώρα για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων όλα αυτά θα υπολογιστούν  και από τα στελέχη του κόμματος αλλά και από την κεντρική διοίκηση του κόμματος». 

Ποια είναι η γνώμη σας για την παρουσία και τη δράση του βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος Χαράλαμπο Αθανασίου;

«Ακόμη και οι μεγαλύτεροι επικριτές του κυρίου Αθανασίου δεν μπορούν να αμφισβητήσουν ότι είναι ένας άνθρωπος ο οποίος αγαπά τον τόπο του, δεν μπορούν να αμφισβητήσουν ότι είναι ένας άνθρωπος, ο οποίος ως κυβερνητικός βουλευτής τόσο στην πρώτη βραχύβια διακυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά - αλλά πολύ κρίσιμη για τη χώρα- όσο και στη σημερινή κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει βοηθήσει τα μέγιστα για τον τόπο. Είναι πολλά τα έργα τα οποία έχουν προγραμματιστεί και πολλά από αυτά που έχουν πραγματοποιηθεί με τη συνδρομή και τη συμβολή του κυρίου Αθανασίου. Νομίζω ότι αποτελεί κεφάλαιο, όχι μόνο για τον τόπο μας, αλλά και για την ίδια την πατρίδα και πρέπει να στηριχθεί για να βοηθήσει ακόμη περισσότερο διότι έχει το βεληνεκές, έχει τη γνώση, έχει τη θέληση να βοηθήσει ακόμη περισσότερο τον τόπο μας»

Σε περίπτωση πρόωρων εκλογών είναι έτοιμο το κόμμα για μία εκλογική αναμέτρηση;

«Το σενάριο των πρόωρων εκλογών ο πρώτος ο οποίος το απέκλεισε είναι Πρωθυπουργός της χώρας, οπότε δεν είναι ανοιχτό. Η Νέα Δημοκρατία παρά τις αντιξοότητες, παρά την πανδημία, παρά την οικονομική κρίση, παρά τα συνεχή προβλήματα και τα περιβαλλοντικά προβλήματα έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, κάτι το οποίο αποτυπώνεται στις μετρήσεις των δημοσκοπήσεων».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey