Συνάντηση του Δικτύου Μουσείων Λέσβου την Διεθνή Ημέρα Μουσείων

«Η Δύναμη των Μουσείων» [Vid]

18/05/2022 - 13:15 Ενημερώθηκε 19/05/2022 - 14:25

Βιωσιμότητα Μουσείων & Κοινωνικό Πρόσωπο αυτά είναι τα δύο ζητήματα που τέθηκαν από Νίκο Ζούρο και Παύλο Τριανταφυλλίδη κατά τη διάρκεια της Συνάντησης Δικτύου Μουσείων Λέσβου την Τετάρτη 18 Μαΐου | Διεθνή Ημέρα Μουσείων που είχε σύνθημα «Η Δύναμη των Μουσείων».

Τα Μουσεία της Λέσβου στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2022 συναντήθηκαν και συζήτησαν για την πιο αποτελεσματική δικτύωση και συνεργασία με στόχο την ανάληψη πρωτοβουλιών που θα να αναδείξουν τον σημαντικό τους ρόλο στα πολιτιστικά δρώμενα και θα συμβάλουν στην πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη του νησιού μας.

Βασικοί άξονες της πρωτοβουλίας αυτής είναι η δημιουργία κοινής επικοινωνιακής βάσης, η αλληλοϋποστήριξη, η στενή και πολύπλευρη συνεργασία, η ενημέρωση του κοινού της Λέσβου για τον μουσειακό πλούτο της Λέσβου, ο οποίος αποτελεί βασικό άξονα του πολιτισμού μας.

Στην κοινή αυτή γιορτή των Μουσείων της Λέσβου συμμετείχαν τα Μουσεία του Δικτύου Μουσείων της Λέσβου: της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, τα Μουσεία του Δήμου Μυτιλήνης, τα Μουσεία του Δήμου Δυτικής Λέσβου, το Εκκλησιαστικό Βυζαντινό Μουσείο της Ι.Μ. Μυτιλήνης, το Μουσείο – Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη - Teriade, το Μουσείο-Ελαιοτριβείο Βρανά της Εταιρείας Αρχιπέλαγος. Επίσης, συμμετείχαν το Αναγνωστήριο Αγιάσου, το Μουσείο Ούζου Βαρβαγιάννη, το Μουσείο «Ο κόσμος του ούζου», το Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης, το Λαογραφικό Μουσείο Παμφίλων, η K-GOLD GALLERY.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με καλωσόρισμα από τον κ. Παύλο Τριανταφυλλίδη, Προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, υπεύθυνο των Αρχαιολογικών Μουσείων της Λέσβου, ο οποίος τόνισε τη σημασία συμμετοχής στην εκδήλωση των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης της Λέσβου και αναφέρθηκε στη σημασία της Διεθνούς Ημέρα Μουσείων και της κοινής αυτής εκδήλωσης με στόχο τη  διασύνδεση των Μουσείων της Λέσβου μεταξύ τους αλλά και με την τοπική κοινωνία.

Ο Καθηγητής Νικόλαος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου παρουσίασε τη συνέχεια το Δίκτυο Μουσείων της Λέσβου, στο οποίο περιλαμβάνονται όλα τα αναγνωρισμένα, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία Μουσεία της Λέσβου που λειτουργούν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και διαθέτουν νομική προσωπικότητα, στελέχωση και κανονισμό λειτουργίας καθώς και τους σκοπού του Δικτύου προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω ο ρόλος των Μουσείων στη Λέσβο αλλά και η γόνιμη συνεργασία για την προώθηση κοινών δράσεων και παρουσίασε τις προτάσεις του για τις επόμενες δράσεις του Δικτύου.

Η Δύναμη των Μουσείων της Λέσβου

Το θέμα του φετινού εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων που είναι «Η Δύναμη των Μουσείων» έδωσε την αφορμή για την οργάνωση μιας ευρείας συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στις 18 Μαΐου 2022 στο αμφιθέατρο του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης.

Την συνάντηση συνδιοργάνωσαν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου εκ μέρους  του Δικτύου των Μουσείων  της Λέσβου και με τη συμμετοχή των εκπροσώπων δημόσιων, δημοτικών, κοινωφελών και ιδιωτικών φορέων που διαχειρίζονται και λειτουργούν Μουσεία και Συλλογές.

«Τα μουσεία της Λέσβου αποφασίσαμε να συναντηθούμε προκειμένου να μιλήσουμε για τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να προσελκύσουμε περισσότερο κοινό και να κάνουμε και περισσότερες κυρίες δραστηριότητες με στόχο να προβάλουμε το μουσειακό πλούτο της Λέσβου που είναι μοναδικός για το πολύ μεγάλο αριθμό μουσείων που παρουσιάζουν την κληρονομιά μας. Όλος αυτός ο μουσειακός πλούτος θα μπορούσε, αν αξιοποιηθεί σωστά και προσελκύσει κοινό, να αποτελέσει έναν ουσιαστικό μοχλό πολιτιστικής και κοινωνικής ανάπτυξης για τον τόπο μας» είπε σε δήλωσή του στο «Ε» ο Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και Πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO, Νίκος Ζούρος.

«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι γιατί σήμερα στην εκδήλωση είδαμε και νέους εκπροσώπους από διάφορα μικρότερα σε μέγεθος και έκταση μουσεία και συλλογές και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι γιατί παρουσιάστηκαν και φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης με τους οποίους οφείλουμε να είμαστε σε συνεργασία προκειμένου να προωθηθεί το πολιτιστικό απόθεμα που έχει το νησί της Λέσβου, το οποίο δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό για τα σπουδαία μνημεία και την κληρονομιά που φέρει και θεωρούμε ότι το Δίκτυο των Μουσείων θα συμβάλλει στην προώθηση όλο αυτού του πλούτου που έχει σαν αποθετήριο»  είπε σε δήλωσή του στο «Ε» ο  Προϊστάμενος Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου Παύλος Τριανταφυλλίδης.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με παρεμβάσεις των συμμετασχόντων.

Ο κ. Παναγιώτης Τσακίρης, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Μυτιλήνης, εκπροσωπώντας τα Μουσεία του Δήμου Μυτιλήνης, παρουσίασε τις προτάσεις του για ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των Μουσείων, την προβολή τους και την επαφή τους με την τοπική κοινωνία.

Η κα. Ιωακείμ Ζαχάρω, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Δυτικής Λέσβου, εκπροσωπώντας τα Μουσεία του Δήμου Δυτικής Λέσβου, αναφέρθηκε στις προτάσεις και τις νέες δράσεις της Δημοτικής Αρχής της Δυτικής Λέσβου για προβολή και ανάδειξη των Μουσείων της Δυτικής Λέσβου και γενικότερα της Δυτικής Λέσβου.

Ο κ. Γιώργος Λιόντος, εκπρόσωπος της Εταιρείας Αρχιπέλαγος - Μουσείου - Ελαιοτριβείου Βρανά, τόνισε τη σημασία αξιοποίησης κατάλληλων εργαλείων για την υλοποίηση των δράσεων του Δικτύου Μουσείων.

Ο κ. Κώστας Μανιατόπουλος, Διευθυντής του Μουσείου – Βιβλιοθήκης Στρατή Ελευθεριάδη Teriade αναφέρθηκε σε προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Μουσείου αλλά και προτάσεις που μπορούν να υλοποιηθούν για την ανάδειξή τους.

Ο Πάτερ Ευστράτιος Κομνηνός, εκπρόσωπος του Εκκλησιαστικού Βυζαντινού Μουσείου αναφέρθηκε στη σημασία υλοποίησης δράσεων συνεργασίας για την ανάδειξη των Μουσείων της Λέσβου και την εμπλοκή της τοπικής κοινωνίας.

Ο π. Ευστράτιος Κακάμπουρας, εκπρόσωπος του Μουσείου Ριτήνης Αμπελικού, τόνισε της σημασία ομαδικής συνεργασίας για την ανάδειξη των Μουσείων της Λέσβου και αναφέρθηκε στο ιστορικό δημιουργίας του Μουσείου Ριτήνης
Αμπελικού καθώς και τις εργασίες αναβάθμισης του εκθεσιακού χώρου.

Ο κ. Νίκος Βαμβουκλής, διευθυντής της K-Gold Temporary Gallery, τόνισε της σημασία φροντίδας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και συνεργασίας για την ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου της Λέσβου.

Ο κ. Ιωάννης Βαρβαγιάννης, εκπρόσωπος του Μουσείου Ούζου Βαρβαγιάννη, τόνισε το μεγάλο πρόβλημα στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις της Λέσβου με την υπόλοιπη Ελλάδα, που δυσκολεύει την επισκεψιμότητα της Λέσβου και κατ’ επέκταση των Μουσείων της Λέσβου.

Ο κ. Ευάγγελος Μυρσινιάς, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου, ο οποίος παρουσίασε τις προτάσεις και τις δυνατότητες συνεργασίας για την ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου της Λέσβου και αναφέρθηκε στο όραμα δημιουργίας ενός Μουσείου επιχειρηματικότητας στη Λέσβου.

Στη συνέχεια της εκδήλωσης το λόγο έλαβαν πολλοί εκπρόσωποι Μουσείων και φορέων της Λέσβου οι οποίοι τόνισαν την ανάγκη εκ νέου σύνδεσης της τοπικής κοινωνίας και των επισκεπτών της Λέσβου με τα Μουσεία της και τον πολιτισμό της, αναφέρθηκαν στα προβλήματα που υπάρχουν αλλά και αναφέρθηκαν σε προτάσεις. Ειδικότερα, συμμετείχαν ο κ. Δημήτρης Παπαχρυσός, Πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών και του Μουσείου Προσφυγικής Μνήμης, η κα. Μυρσίνη Μουτζούρη, υπεύθυνη Marketing της Ποτοποιίας Πλωμαρίου Ι. Αρβανίτης - Μουσείο «Ο κόσμος του Ούζου», η κα. Ειρήνη Κατσακούλη, Γραμματέας του Παραδοσιακού Κέντρου Παμφίλων, οι διπλωματούχοι ξεναγοί της Λέσβου και μέλη του Συλλόγου «Παρέα @ Λέσβο» κα. Ισμήνη Μαμουνή, κα. Έλσα Εγγλεζοπούλου και κα. Ειρήνη Νερατζή, ο κ. Ευάγγελος Βογιατζής, Πρόεδρος της Στέγης Θεόφιλος, ο κ. Παναγιώτης Σκορδάς, μέλος του ΔΣ του Αναγνωστηρίου Αγιάσου, η κα. Χριστίνα Γιαννακάκου, εκπρόσωπος του Συλλόγου Χρούσου, ο κ. Νησιώτης Βλάσιος, υπεύθυνος εμπορικού τμήματος της εταιρείας «Ραφτέλη Πρωτούλη Μαρία & ΣΙΑ ΕΕ».

Κλείνοντας την πρώτη αυτή κοινή εκδήλωση μετά την πανδημία, τα Μουσεία της Λέσβου τόνισαν την πρόθεσή τους να έρθουν ακόμα πιο κοντά με την τοπική κοινωνία μέσα από την οργάνωση κοινών δράσεων και εκδηλώσεων με στόχο την ενημέρωση του κοινού για τον μουσειακό πλούτο της Λέσβου, ο οποίος αποτελεί βασικό άξονα του πολιτισμού μας και συμφώνησαν στην επικαιροποίηση της συνεργασίας του Δικτύου Μουσείων της Λέσβου προκειμένου να υλοποιηθούν οι παραπάνω δράσεις.

 

ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

Στο ΔΙΚΤΥΟ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ συμμετέχουν εκπρόσωποι φορέων που διαχειρίζονται τα σημαντικότερα Μουσεία της Λέσβου και συγκεκριμένα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, του Εκκλησιαστικού Βυζαντινού Μουσείου της Ι.Μ. Μυτιλήνης, του Μουσείου – Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη – Teriade, του Μουσείου Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου του Π.Ι.Ο.Π., του Ψηφιακού Μουσείου «Γεώργιος Ιακωβίδης» του Ιδρύματος Ν. Παπαδημητρίου, του Μουσείου Ελαιοτριβείου Βρανά της Εταιρείας Αρχιπέλαγος και των Μουσείων του Δήμου Λέσβου θέλοντας να ενισχύσουν περαιτέρω το ρόλο των Μουσείων στη Λέσβο αλλά και τη γόνιμη συνεργασία για την προώθηση κοινών δράσεων.

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey