Επιστρέφουν οι παιδικές κατασκηνώσεις - Προ των πυλών Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, Κλειστό Αθλητικό Κέντρο, Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης & Κέντρο Νεοφυών επιχειρήσεων

Η αξιοποίηση του Δημοτικού Καρά Τεπέ και του ΠΙΚΠΑ στις προτεραιότητες της Αναπτυξιακής [Vid]

27/12/2021 - 09:00 Ενημερώθηκε 28/12/2021 - 11:13

Η αναμόρφωση του πρώην δημοτικού καταυλισμού μεταναστών του Καρά Τεπέ και η ανάπλαση του χώρου του πρώην ΠΙΚΠΑ, ώστε να λειτουργήσουν ξανά εκεί παιδικές κατασκηνώσεις, περιλαμβάνονται στις προτεραιότητες του Αναπτυξιακού Οργανισμού του Δήμου Μυτιλήνης, που συγκροτήθηκε πριν λίγους μήνες και έχει διαπαραταξιακό χαρακτήρα.  

Για να μπορέσει να αλλάξει μορφή ο χώρος , που είναι ιδιοκτησίας της ΔΕΥΑΛ, αυτός παραχωρήθηκε από την εταιρία στον Δήμο Μυτιλήνης με την υποχρέωση ο δεύτερος των συμβαλλόμενων, μεταξύ άλλων, να αναλάβει να κατασκευάσει συγκρότημα 300 τετραγωνικών, μέσα στον οποίο θα στεγαστούν οι υπηρεσίες της ΔΕΥΑΛ. Ο πρόεδρος του Αναπτυξιακού Οργανισμού του Δήμου Μυτιλήνης, Δημοσθένης Χατζηγιάννης, παραχώρησε στο «Ε» αποκλειστική συνέντευξη για το μεγαλόπνοο αυτό σχέδιο, που αλλάζει την εικόνα του χώρου που πριν μερικούς μήνες ήταν καμπ προσφύγων και μεταναστών. 

Από καταυλισμός χώρος δραστηριοτήτων 

Η ανάπλαση του Δημοτικού Καταυλισμού στον Καρά Τεπέ, τι έργα και παρεμβάσεις περιλαμβάνει;  

«Αυτή την περίοδο περιμένουμε απάντηση για την αναμόρφωση του Καρά τεπέ μετά την το κλείσιμο και την απόδοση στο Δήμο του Δημοτικού Καρά Τεπέ, όπου εκεί μιλάμε για ένα έργο το οποίο να ξεπεράσει τα 2 εκατομμύρια ευρώ, όπου ήρθαμε σε μία συμφωνία με τη ΔΕΥΑΛ που είναι και η ιδιοκτήτρια του χώρου αυτού. Εξηγήσαμε ακριβώς τι πρόκειται να γίνει και μέσα από ένα πολύ καλό κλίμα συνεργασίας και με διεξοδικές διαπραγματεύσεις που κάναμε μας παραχώρησαν για πέντε χρόνια το χώρο, έτσι ώστε να γίνει διαμόρφωση της περιοχής. Θα γίνει ένα Κέντρο Κυκλοφοριακής Αγωγής, αυτό το οποίο υπήρχε στο χώρο, θα γίνει ένα Μουσείο Μνήμης για το προσφυγικό από την πλευρά πλέον όμως των δημοτών και των Μυτιληνιών, έτσι όπως το αντιληφθήκαμε και το αισθανθήκαμε, έτσι ώστε να περάσει στη μνήμη μας και να μη χαθεί αυτό το μεγαλείο ψυχής και της αλληλεγγύης που επέδειξαν οι συμπολίτες μας κατά τη διάρκεια του προσφυγικού, αλλά αυτό να είναι και ένας επισκέψιμος χώρος , ένας φόρος τιμής σε όλους τους Μυτιληνιούς γι’ αυτό το οποίο προσφέρανε. Παράλληλα θα γίνουν Κλειστές Αθλητικές Εγκαταστάσεις. Κούμπωσε το πρόγραμμα αυτό με ένα πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών για την για δημιουργία κλειστού αθλητικού χώρου, όπου αυτό σε συνεργασία με τα 2 εκατομμύρια αυτά που σας είπα, θα μπορέσει να υλοποιηθεί το συγκεκριμένο τμήμα του έργου. Έτσι θα παραδοθεί στους Μυτιληνιούς τελείως διαφορετικό απ’ ότι το ξέραμε. Συγχρόνως θα γίνει και ένα Κέντρο Νεοφυών Επιχειρήσεων. Αυτό έχει να κάνει όμως σε με καθαρά κοινωνικό χαρακτήρα, δεν θα είναι εμπορικές επιχειρήσεις. Θα είναι επιχειρήσεις οι οποίες θα έχουν κοινωνικό πρόσημο. Θα έχουν μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και δραστηριότητες και θα επιστρέψει να είναι το αντικείμενο της δραστηριότητάς τους στον κοινωνία. 

Η χρηματοδότηση για το πρόγραμμα της αναμόρφωσης του Καρά Τεπέ είναι από το Ταμείο Αλληλεγγύης του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Καταθέσαμε ένα πλήρες σχέδιο σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, δουλεύοντας εντατικά, ώστε να πείσουμε το Υπουργείο ότι η Μυτιλήνη και ο συγκεκριμένος χώρος δικαιωματικά έχει την υποχρέωση να χρηματοδοτηθεί. από τη πολιτεία μία και όλος αυτός ο φόρτος του μεταναστευτικού αποτελεί παρελθόν. Ωστόσο είναι απαραίτητο ο χώρος να αποκατασταθεί και να αποδοθεί η συγκεκριμένη περιοχή -που ήταν σημείο αναφοράς των μεταναστών- ώστε εκεί να απολαμβάνει ο Μυτιληνιός καινούργιες δραστηριότητες τιμώντας και το χαρακτήρα της μεταναστευτικής δράσης που έλαβε χώρα στο συγκεκριμένο σημείο». 

Να μείνει η Λέσβος της αλληλεγγύης 

Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης: Θεωρείτε ότι ο λεσβιακός λαός θέλει να θυμάται εκείνο το κομμάτι της ιστορίας; Ποιο είναι το μήνυμα της δημιουργίας του;  

«Το προσφυγικό καλώς ή κακώς μας ταλάνισε για πάνω από έξι χρόνια από το 2015 μέχρι και σήμερα. Και δεν ξέρουμε μέχρι πού θα πάει και πότε θα μπει σε μία ύφεση ή ανά πάσα στιγμή δεν θα υπάρξει έξαρση. Τώρα είναι γεγονός ότι ζούμε σε μία πάρα πολύ καλή κατάσταση, όπου έχουμε πολύ καλά νέα. Μιλάμε για πλήρη αποσυμφόρηση 24 και 25 χιλιάδες έχουν πέσει κάτω από 1.600 μετανάστες, έχουνε ξενοικιαστεί όλες οι δομές στην πόλη. Είναι ορατό πλέον ότι οι μετανάστες δεν αποτελούν μία καθημερινή να το πω έτσι εικόνα στη ζωή των Μυτιληνιών. Όμως πέρασε μέσα από τη ζωή μας και φυσικά όλη αυτή η περίοδος ήταν μία περίοδος που πρέπει να υπάρχει μέσα στη μνήμη μας και κυρίως στη μνήμη όλων αυτών που οφείλουνε ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στη Μυτιλήνη και στους πολίτες της. Πάνω σε αυτήν τη βάση λοιπόν επειδή ο ανθρωπισμός που πήγασε μέσα από το μεταναστευτικό και η αλληλεγγύη και η ανθρώπινη έκφανση της καλοσύνης που δείξαμε σε όλη αυτή την περίοδο, την πολύ κρίσιμη, στους συνανθρώπους μας που ήρθανε κυνηγημένοι για χίλιους λόγους από τις πατρίδες τους νομίζω ότι οφείλουμε να το δώσουμε παρακαταθήκη στους επόμενους και να πούμε ότι αυτή είναι η Μυτιλήνη, η Μυτιλήνη της μεγάλης καρδιάς και της μεγάλης αγκαλιάς που όμως έδωσε εξετάσεις και ήρθε η ώρα να της ανταποδώσει το κράτος αυτά τα οποία δικαιούται».  

Κέντρο κοινωνικής οικονομίας 

Τι είναι το Κέντρο Νεοφυών Επιχειρήσεων: Μήπως το κέντρο αυτό ανοίγει τη πόρτα να μείνουν στην Λέσβο ΜΚΟ που ήταν ανεπιθύμητες από τον Λεσβιακό λαό;  

«Θα γίνει πράξη η δυνατότητα της στέγασης σε κοινωνικού χαρακτήρα δραστηριοτήτων που θα ξεκινάνε από τον πολίτη και θα επιστρέφουν στο πολίτη. Είναι κάτι πάρα πολύ μοντέρνο και πρωτοποριακό ακόμα και για το εξωτερικό το οποίο θα γίνει πράξη σε λίγο διάστημα, έτσι ώστε να δούνε οι Μυτιληνιοί και ο τόπος μας δραστηριότητες οι οποίες θα γυρνάνε απόλυτα γύρω από την λογική της ανταποδοτικότητας μέσα από τον κοινωφελές χαρακτήρα.  

Καταρχήν οι ΜΚΟ ,φυσικά με τον τρόπο που κάποιες από αυτές ενεργήσανε δημιουργήσανε πολύ δυσάρεστη εντύπωση και ιδέα σε καθέναν από μας. Το καταλαβαίνω και το αποδέχομαι πλήρως σαν μια απόλυτη λογική πραγματικότητα, όμως οι συγκεκριμένες δράσεις από μη κυβερνητικές οργανώσεις είναι και αυτές μία από τις πολλές κοινωνικού χαρακτήρα δραστηριότητες που αν πούμε ότι θα δουλέψουν στο συγκεκριμένο χώρο θα δουλέψουν με κανόνες, θα δουλέψουν μέσα από διαδικασίες, θα δουλέψουν μέσα από λογοδοσίες, θα δουλέψουν μέσα από μία κανονική κοινωνική ανταποδοτικότητα, που καμία σχέση δεν έχει με αυτό που ξέραμε με τις ΜΚΟ που ήταν ένα ξέφραγο αμπέλι. Μακάρι να υπάρξουν πρωτοβουλίες από συγκεκριμένες ΜΚΟ -αφού τις λέτε- να έρθουνε γιατί σημαίνει ότι θα υποκύψουνε σε συγκεκριμένους κανόνες που θα ξεκινάνε από την κοινωνία και οδηγούνται οι δράσεις του στην κοινωνία».  

Χρονοδιάγραμμα εργασιών: Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα και ποιες οι εργασίες που έχουν προγραμματιστεί για την διαμόρφωση του ΚΑΡΑ ΤΕΠΕ; 

«Εμείς αυτή τη στιγμή είμαστε στο στάδιο που προσπαθούμε να επιτύχουμε τη χρηματοδότηση. Το προαπαιτούμενο ήτανε να πάρουμε την παραχώρηση του χώρου από τη ΔΕΥΑΛ. Αυτό έγινε με μεγάλη προσπάθεια και με πίεση, γιατί όλα πρέπει να γίνουν μέχρι 31/12 του χρόνου που λήγει σε λίγες μέρες, γιατί μετά πλεον η χρηματοδότηση φεύγει. Είμαστε στη φάση που μαζεύουμε όλο το υλικό το γραφειοκρατικό και το οποίο έφυγε στις 22/12, θα ακολουθήσει και η ολοκλήρωση όλων των προαπαιτούμενων. Ελπίζουμε λοιπόν ότι μέχρι 31/12 θα έχουμε πετύχει την έγκριση. Μέσα στον Ιανουάριο θα μας έρθει η απόφαση της εγκρίσεως για να γίνει και η πρώτη εκταμίευση και αμέσως ξεκινάμε»  

Ξανά παιδικές κατασκηνώσεις στο ΠΙΚΠΑ 

Πρώτο έργο της Αναπτυξιακής, πάντως είναι εκείνο των κατασκηνώσεων του ΠΙΚΠΑ. Η Αναπτυξιακή έχει αναλάβει τη δημιουργία των παιδικών κατασκηνώσεων, μετά την απόδοσή τους από την το κέντρο φιλοξενίας των προσφύγων που ήταν όλα αυτά τα χρόνια. «Ήταν μία πολύ μεγάλη από πλευράς ευθύνης διαδικασία και αντικείμενο γιατί ουσιαστικά μιλάμε για κατεστραμμένες εγκαταστάσεις που πρέπει εκ των πραγμάτων να γίνουν από την αρχή. Με ένα προϋπολογισμό πολύ σφιχτό 270.000 ευρώ συνολικά, μέσα και σε αυτό το ποσό περιλαμβάνεται και η πυροπροστασία μιά και πρόκειται για να φιλοξενηθούν παιδιά» είπε ο κ. Χατζηγιάννης και πρόσθεσε ότι «οι πόροι θα αντληθούν από το υπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, που θα χρηματοδοτήσουν το Δήμο Μυτιλήνης και εκείνος με την σειρά του, έχοντας υπόψη το μεγάλο όγκο της δουλειάς και το πολύ συρρικνωμένο του χρόνου, μας το ανέθεσε με την ελπίδα ότι θα μπορέσουμε να το φέρουμε σε πέρας με μεγαλύτερη ευκολία , ακριβώς λόγω της ευλυγισίας και της ικανότητας που έχει η Αναπτυξιακή να μην έχει μεγάλες αγκυλώσεις γραφειοκρατικές. Και ελπίζουμε αυτό να το φέρουμε σε πέρας».  

Αναλαμβάνει δράση ο Αναπτυξιακός Οργανισμός  

Ο Αναπτυξιακός Οργανισμός του Δήμου Μυτιλήνης ιδρύθηκε τον Ιούλιο 2021, ωστόσο λόγο γραφειοκρατίας ξεκίνησε την λειτουργία του εδώ και ενάμιση μήνα. Όπως αναφέρει ο πρόεδρός του Δημοσθένης Χατζηγιάννης όπως όλοι οι αναπτυξιακοί οργανισμοί έτσι και αυτός αντιμετώπισε προβλήματα με την στελέχωση. «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε πλέον ότι ο αναπτυξιακός οργανισμός στελεχώθηκε. Πήραμε τον τεχνικό διευθυντή, μία μηχανικό, έχουμε προσλάβει και κάποιον οικονομολόγο με ειδικές ανάγκες έτσι ώστε να δώσουμε και το κοινωνικό πρόσημο της εταιρείας και γενικά πάμε πάρα πολύ καλά».  

Το διοικητικό συμβούλιο είναι διακομματικό με πρόεδρο τον Δημοσθένη Χατζηγιάννη, αντιπρόεδρο τον Παναγιώτη Ζαφειρίου και μέλη τους Μιχάλη ΜαμάκοΚώστα ΑστυρακάκηΣτρατή Δαγκλή και Τάσο Μπαλή. Διευθύντων Σύμβουλος είναι ο κ. Δημήτρης Πρωτούλης.  

«Είναι μία πολύ ελπιδοφόρα πρωτοβουλία που αξιοποιεί την νομοθετική δυνατότητα που δίνει ο ιδρυτικός νόμος των αναπτυξιακών, και ουσιαστικά έρχεται να δουλέψει παράλληλα με τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου. Σε καμία περίπτωση ούτε ανταγωνιστικά ούτε ενάντια των συμφερόντων του Δήμου, είναι κομμάτι του Δήμου παιδί του Δήμου και μέσα σε αυτά τα πλαίσια μπορεί με μεγαλύτερες δυνατότητες να δώσει λύσεις σε κάποια πράγματα που ενδεχομένως λόγω φόρτου και γραφειοκρατικών αγκυλώσεων η Τεχνική Υπηρεσία και ο Δήμος θα είχαν δυσκολίες», τόνισε σε δήλωσή του ο κ. Χατζηγιάννης. 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey