«Ο μεγάλος οραματιστής της Ελευθερίας της Ελλάδος»

H Χάρτα του Ρήγα [Vid]

04/01/2022 - 10:30 Ενημερώθηκε 24/03/2023 - 22:43

Ονομάζεται Κωνσταντίνα Αδαμοπούλου, είναι Ιστορικός - Αρχειονόμος & Διευθύντρια του Ιστορικού Αρχείου - Μουσείου Ύδρας. Η κα Αδαμοπούλου έχει ένα μοναδικό χάρισμα: είναι ένας ζωντανός πομπός ιστορίας ή καλύτερα μπορεί κανείς να απορροφήσει, τόσες πολλές πληροφορίες για την ιστορία, ακούγοντάς την να μιλά με τόσο πάθος.

-Τι το ιδιαίτερο έχει η Χάρτα του Ρήγα;  

«Όταν το 1757 γεννήθηκε στη Θεσσαλία ένας ράγιας ο Ρήγας ο Βελεστινλής, τίποτα δεν προμήνυε ότι αυτός ο άνθρωπος θα μεταμορφωνόταν αργότερα στον μεγάλο οραματιστή της ελευθερίας της Ελλάδος. 

Ο Ρήγας ήταν ανήσυχο πλάσμα από τα μικράτα του. Έφυγε από τα στενά όρια του τόπου του πήγε σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ασχολήθηκε με το εμπόριο και πλούτισε.  

Πάντα του το όνειρο του ήταν η απελευθέρωση της χώρας του, της Ελλάδος και όχι μόνο αυτό. Ήθελε η χώρα του να ηγείται των Βαλκανίων και αυτό οραματίστηκε με τη Χάρτα του. Αυτό ακριβώς αποδίδει η χάρτα, μία βαλκανική Ένωση με επίκεντρο όμως στην Ελλάδα.  

Δημιούργησε αυτή την Χάρτα σε 1.400 περίπου αντίτυπα, τα οποία βέβαια μετά το θάνατο του κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν -ελάχιστα σώθηκαν και σήμερα σώζονται ακόμη πιο λίγα. Στη χώρα μας νομίζω έχουμε σύνολο 9 ή 10. Ένα από αυτά είναι στη μόνιμη συλλογή του αρχείου και Μουσείου μας. 

Η Χάρτα ξεπερνάει τα 2 μέτρα σε κάθε πλευρά. Ο Ρήγας έφτιαξε 12 φύλλα (διαστάσεων 50 X 70 περίπου εκατοστά το καθένα) τα οποία ενώθηκαν και δημιούργησαν αυτή τη Μεγάλη Χάρτα.  

Το ιδιαίτερο της Χάρτας του Ρήγα δεν είναι τόσο η γεωγραφική απόδοση των μερών αλλά το ότι αποτελεί μία πανδαισία σχεδίων και πληροφοριών. 

Ο Ρήγας συμβουλεύτηκε σπουδαίους χαρτογράφους της εποχής εκείνης, τον Μάρκελλο, τον Γρηγόριο Κωνσταντά και ξένους. Με τη βοήθεια αυτών των περιοχών & των πληροφοριών που έδιναν οι χαρτογράφοι δημιούργησε τη δική του χάρτα στην οποία όμως συμπεριλαμβάνονται πάρα πολλά πράγματα. Την χάραξη ανέλαβε ο Γερμανός χαράκτης Φρανσουά Μύλλερ αλλά για λογαριασμό του Ρήγα Φεραίου, εκείνος έδινε τις εντολές και τις οδηγίες.  

Δεν είναι μία απλή απόδοση τόπων με τα ποτάμια και τις λίμνες με τα σύνορα κλπ.. Υπάρχουν σχεδιαγράμματα αρχαίων θεάτρων, υπάρχουν σχεδιαγράμματα ναών, υπάρχουν τοπωνύμια αρχαία και νεώτερα.  

Αρκεί να σας πω ότι 162 αρχαία νομίσματα έχουν αποδοθεί από το Ρήγα μέσα στην Χάρτα και όπως ο ίδιος λέει τα νομίσματα αυτά είναι εκ του αυτοκρατορικού ταμείου της Αούστριας. Δηλαδή ο αυτοκράτορας της Αυστρίας είχε μία ιδιωτική συλλογή που δεν μπορούσε εύκολα να τη δει άνθρωπος ο Ρήγας για κάποιο λόγο μπόρεσε να τη δει. Τα ελληνικά νομίσματα της συλλογής απεικονίζονται μέσα στην Χάρτα του.  

Είναι πραγματικά μία κινητή εγκυκλοπαίδεια εικόνων αποδόσεων σχεδιαγραμμάτων. Στη βινιέτα, το υπόμνημα δηλαδή το κεντρικό της χάρτας πού βρίσκεται στο 4ο φύλλο της χάρτας είναι ένα ωραιότατο χαρακτικό και απεικονίζει να κάθεται σε ένα θρόνο περίλαμπρο η Επιστήμη στα πόδια της έχει δύο ανοιχτά βιβλία στο ένα εκ των οποίων γράφεται ο στίχος ο ομηρικός «πολλῶν δ᾽ ἀνθρώπων ἴδεν ἄστεα καὶ νόον ἔγνω» γνωστός στίχος για τον Οδυσσέα (..)Κοιτάξτε πόσα πράγματα μέσα σε ένα υπόμνημα που λέγεται η Μεγάλη Χάρτα της Ελλάδος του Βελεστινλή του Θετταλού.  

Τα αντίτυπα της χάρτας άρχισε να τα φτιάχνει το 1796 και τελείωσε να το 1797 και αποτέλεσαν την αιτία του θανάτου του ένα χρόνο αργότερα». 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey