Η Δ/ντρια του ΙΑΜΥ, Κωνσταντίνα Αδαμοπούλου, μιλά στο «Ε» για την καρδιά του Μιαούλη & την Χάρτα του Ρήγα

Γνωρίζοντας τον «Ατρομητότατο» Α. Μιαούλη & τον Οραματιστή Ρήγα Φεραίο [Vid]

14/11/2021 - 10:00 Ενημερώθηκε 16/11/2021 - 10:07

Ονομάζεται Κωνσταντίνα Αδαμοπούλου, είναι Ιστορικός - Αρχειονόμος & Διευθύντρια του Ιστορικού Αρχείου - Μουσείου Ύδρας. Η κα Αδαμοπούλου έχει ένα μοναδικό χάρισμα: είναι ένας ζωντανός πομπός ιστορίας ή καλύτερα μπορεί κανείς να απορροφήσει, τόσες πολλές πληροφορίες για την ιστορία, ακούγοντάς την να μιλά με τόσο πάθος.  

Στόχοι της είναι το Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο Ύδρας να είναι ένα διαδραστικό & πολυπολιτισμικό Μουσείου. Ο πρώτος επιτυγχάνεται με την κατά καιρούς μεταφορά τεκμηρίων και σημαντικών κειμηλίων σε περιοχές της χώρας που έχουν ανάγκη από τόνωση & ο δεύτερος με το πλήθος των πολιτιστικών εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στο ΙΑΜΥ κάθε καλοκαίρι.  

Συναντήσαμε την κα Αδαμοπούλου εδώ στη Μυτιλήνη, όπου έρχεται για 2η φορά φέρνοντάς μας την Χάρτα του Ρήγα & την Καρδιά Μιαούλη. Πριν από 3 χρόνια είχε έρθει μεταφέροντας εδώ τα ενθυμήματα του Παύλου Κουντουριώτη του απελευθερωτή της Λέσβου. Η μεταφορά των κειμηλίων είναι το αποτέλεσμα του μνημόνιου συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Μυτιλήνης & του ΙΑΜΥ της Υδρας.  

Μάλιστα υποστήριξε ότι η μεταφορά και έκθεση κειμηλίων και τεκμηρίων του ΙΑΜΥ στη Μυτιλήνη θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, ενώ ανακοίνωσε ότι θα παραταθεί στην Δημοτική Πινακοθήκη η έκθεση των Ιστορικών Κειμήλιων με την Χάρτα του Ρήγα και την Καρδιά του Ανδρέα Μιαούλη έως το τέλος Νοεμβρίου. 

«Είναι σίγουρο ότι η αναγωγή στο προγονικό παρελθόν ανοίγει οδούς και δρόμους και ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους.  

Βεβαίως το παρελθόν δεν απαντάται αλλαγμένο λαθών και σοβαρών καταστάσεων όμως από αυτά τα λάθη ακριβώς από τα λάθη του παρελθόντος πρέπει να διδαχθούμε θα φροντίσουμε να κρατήσουμε τα καλά θα κρατήσουμε τις όμορφες μέρες τις μέρες Δόξας της μέρες Νίκης και βάσει αυτών των ημερών να πορευτούμε», είπε μεταφέροντας το δικό της μήνυμα με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.  

 

«Ο ατρομητότατος των ανθρώπων» 

 

- Τι μυστικά κρύβονται στην Ασημένια Λήκυθο & γιατί ταριχεύθηκε η καρδιά του Ανδρέα Μιαούλη;  

«Η ελευθερία των Ελλήνων αποκτήθηκε με τραχείς αγώνες, με θυσίες, με ποταμούς αίματος. Κάποιοι άνθρωποι συνετέλεσαν στην πυροδότηση αυτής της διάθεσης και της ζέσης για Ελευθερία.  

Ένας από αυτούς ήταν ο Ανδρέας Μιαούλης. Ο Ανδρέας Μιαούλης ήταν Υδραίος γεννήθηκε, έζησε & δημιούργησε στη Ύδρα αρχικά σαν έμπορος και πειρατής και αργότερα σαν Ναυμάχος και με την αξιοσύνη του και τις στρατηγικές του ικανότητες αναδείχθηκε σε αρχιναύαρχος του ελληνικού τρινήσιου στόλου. 

Αν θα θέλαμε να τον χαρακτηρίσουμε το Μιαούλη θα λέγαμε ότι ήταν η ζώσα προσωποποίηση του ελληνικού αγώνα. Δεν υπάρχει Ναυμαχία που να μην πρωτοστάτησε, να μην πρωταγωνίστησε ο Ανδρέας Μιαούλης.  

Ήταν δηλαδή τόση διάθεση του, τόση αντρειοσύνη του που παρότι άρρωστος ήθελε να είναι παρών, να ηγείται, να ξεκινάει και να τελειώνει τη Ναυμαχία και δεν δίσταζε να μεταφερθεί μέσα στο πλοίο από τους ναύτες του πάνω σε φορείο καθώς ταλαιπωρείτο από ποδάγρα.  

Μετά την απελευθέρωση του ελληνικού έθνους ο Ανδρέας Μιαούλης έλαβε ανώτατα αξιώματα γιατί ήταν ένας από τους τρεις που είχαν πάει στο Μόναχο και παρέδωσαν το στέμμα στον πρώτο βασιλιά της Ελλάδος τον Όθωνα το 1831.  

Δεν έγινε βέβαια ποτέ πρωθυπουργός -όπως έγινε αργότερα ο Κανάρης για παράδειγμα - αλλά πάντως ήταν διευθυντής του στόλου. Κατείχε θέσεις πολύ σημαντικές προσπάθησε να καταδιώξει -και το πέτυχε- την πειρατεία και βέβαια ήταν ένας άνθρωπος διακεκριμένος ανάμεσα στα διάσημα ονόματα της εποχής του. 

Οι δεσμοί φιλίας που ένωναν τον Όθωνα με τον Μιαούλη, φάνηκαν και πολύ αργότερα όταν ο Μιαούλης ήταν πλέον κατάκοιτος άρρωστος.  

Όταν λοιπόν αρρώστησε ο Μιαούλης- που ζούσε τότε στην Αθήνα- τον επισκέφτηκε περίπου τρεις φορές ο Όθωνας παραβαίνοντας το βασιλικό πρωτόκολλο που έλεγε ότι απαγορεύεται ο Βασιλεύς να επισκεφτεί σπίτι ιδιώτη ή λαϊκού. Όμως ο Όθωνας τον επισκέφτηκε και του απένειμε σε μία από τις επισκέψεις του και το Μεγάλο Σταυρό του Σωτήρα. Το μετάλλιο αυτό αποτελεί ύψιστο τιμητικό αξίωμα.  

Όταν έφυγε από αυτή τη ζωή στις 11 Ιουνίου του 1835 διέταξε ο Όθωνας να αποσπαστεί η καρδιά του & να ταριχευθεί.  

Οι Βαυαροί συνήθισαν να ταριχεύουν συμβολικά πάντα καρδιές, εγκεφάλους ηρώων & διακεκριμένων ανθρώπων και οτιδήποτε άλλο μπορούσε να γίνει ένα εμβληματικό είδος. 

Ο αρχίατρος του και ο αρχιφαρμακοποιός του παλατιού του Όθωνα έκαναν την ταρίχευση. Σε μία περίτεχνη ασημένια λήκυθο με χρυσά κοσμήματα κλείστηκε η καρδιά του Ατρομητοτάτου των ανθρώπων, όπως τον καταγράφει και τον περιγράφει τον Μιαούλη ο ιστοριογράφος μας ο Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος 

 

«Ο μεγάλος οραματιστής της Ελευθερίας της Ελλάδος» 

 

- Τι το ιδιαίτερο έχει η Χάρτα του Ρήγα;  

«Όταν το 1757 γεννήθηκε στη Θεσσαλία ένας ράγιας ο Ρήγας ο Βελεστινλής, τίποτα δεν προμήνυε ότι αυτός ο άνθρωπος θα μεταμορφωνόταν αργότερα στον μεγάλο οραματιστή της ελευθερίας της Ελλάδος. 

Ο Ρήγας ήταν ανήσυχο πλάσμα από τα μικράτα του. Έφυγε από τα στενά όρια του τόπου του πήγε σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ασχολήθηκε με το εμπόριο και πλούτισε.  

Πάντα του το όνειρο του ήταν η απελευθέρωση της χώρας του, της Ελλάδος και όχι μόνο αυτό. Ήθελε η χώρα του να ηγείται των Βαλκανίων και αυτό οραματίστηκε με τη Χάρτα του. Αυτό ακριβώς αποδίδει η χάρτα, μία βαλκανική Ένωση με επίκεντρο όμως στην Ελλάδα.  

Δημιούργησε αυτή την Χάρτα σε 1.400 περίπου αντίτυπα, τα οποία βέβαια μετά το θάνατο του κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν -ελάχιστα σώθηκαν και σήμερα σώζονται ακόμη πιο λίγα. Στη χώρα μας νομίζω έχουμε σύνολο 9 ή 10. Ένα από αυτά είναι στη μόνιμη συλλογή του αρχείου και Μουσείου μας. 

Η Χάρτα ξεπερνάει τα 2 μέτρα σε κάθε πλευρά. Ο Ρήγας έφτιαξε 12 φύλλα (διαστάσεων 50 X 70 περίπου εκατοστά το καθένα) τα οποία ενώθηκαν και δημιούργησαν αυτή τη Μεγάλη Χάρτα.  

Το ιδιαίτερο της Χάρτας του Ρήγα δεν είναι τόσο η γεωγραφική απόδοση των μερών αλλά το ότι αποτελεί μία πανδαισία σχεδίων και πληροφοριών. 

Ο Ρήγας συμβουλεύτηκε σπουδαίους χαρτογράφους της εποχής εκείνης, τον Μάρκελλο, τον Γρηγόριο Κωνσταντά και ξένους. Με τη βοήθεια αυτών των περιοχών & των πληροφοριών που έδιναν οι χαρτογράφοι δημιούργησε τη δική του χάρτα στην οποία όμως συμπεριλαμβάνονται πάρα πολλά πράγματα. Την χάραξη ανέλαβε ο Γερμανός χαράκτης Φρανσουά Μύλλερ αλλά για λογαριασμό του Ρήγα Φεραίου, εκείνος έδινε τις εντολές και τις οδηγίες.  

Δεν είναι μία απλή απόδοση τόπων με τα ποτάμια και τις λίμνες με τα σύνορα κλπ.. Υπάρχουν σχεδιαγράμματα αρχαίων θεάτρων, υπάρχουν σχεδιαγράμματα ναών, υπάρχουν τοπωνύμια αρχαία και νεώτερα.  

Αρκεί να σας πω ότι 162 αρχαία νομίσματα έχουν αποδοθεί από το Ρήγα μέσα στην Χάρτα και όπως ο ίδιος λέει τα νομίσματα αυτά είναι εκ του αυτοκρατορικού ταμείου της Αούστριας. Δηλαδή ο αυτοκράτορας της Αυστρίας είχε μία ιδιωτική συλλογή που δεν μπορούσε εύκολα να τη δει άνθρωπος ο Ρήγας για κάποιο λόγο μπόρεσε να τη δει. Τα ελληνικά νομίσματα της συλλογής απεικονίζονται μέσα στην Χάρτα του.  

Είναι πραγματικά μία κινητή εγκυκλοπαίδεια εικόνων αποδόσεων σχεδιαγραμμάτων. Στη βινιέτα, το υπόμνημα δηλαδή το κεντρικό της χάρτας πού βρίσκεται στο 4ο φύλλο της χάρτας είναι ένα ωραιότατο χαρακτικό και απεικονίζει να κάθεται σε ένα θρόνο περίλαμπρο η Επιστήμη στα πόδια της έχει δύο ανοιχτά βιβλία στο ένα εκ των οποίων γράφεται ο στίχος ο ομηρικός «πολλῶν δ᾽ ἀνθρώπων ἴδεν ἄστεα καὶ νόον ἔγνω» γνωστός στίχος για τον Οδυσσέα (..)Κοιτάξτε πόσα πράγματα μέσα σε ένα υπόμνημα που λέγεται η Μεγάλη Χάρτα της Ελλάδος του Βελεστινλή του Θετταλού.  

Τα αντίτυπα της χάρτας άρχισε να τα φτιάχνει το 1796 και τελείωσε να το 1797 και αποτέλεσαν την αιτία του θανάτου του ένα χρόνο αργότερα». 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey