Τζιμής: «Στόχος μας η αναβάθμιση της καθημερινότητας των δημοτών και της εικόνας της πόλης μας»

«Γκαζώνει» με έργα ο Δήμος Μυτιλήνης [Vid]

24/12/2020 - 18:29 Ενημερώθηκε 26/12/2020 - 10:14

Με στόχο την αναβάθμιση της εικόνας της πόλης η Δημοτική Αρχή Κύτελη, υπέβαλλε μια σειρά προτάσεων έργων που μεταμορφώνουν την Μυτιλήνη. Η ανάπλαση της προκυμαίας και της πλατείας Σαπφούς προϋπολογισμού 6.700.000 ευρώ, η δημιουργία πάρκου Αναψυχής στην Αγία Κυριακή προϋπολογισμού 4.630.000 ευρώ, η δημιουργία πάρκου εκδηλώσεων στην Επάνω Σκάλα αξίας 1.119.183 ευρώ και η επισκευή - αναβάθμιση του Παλαιού Λιμεναρχείου Μυτιλήνης για τη δημιουργία Τοπικού Κέντρου Πληροφόρησης, προϋπολογισμού 458.200 ευρώ συνηγορούν σε αυτό το όραμα.

«Αναλάβαμε ως Δημοτική Αρχή Κύτελη, πριν από 16 μήνες, μπορώ να πω σήμερα το έργο μας, παρ’ όλες τις δυσκολίες μπορεί να χαρακτηριστεί παραγωγικό και αποτελεσματικό. Στη συνέχεια θα στεφθεί με επιτυχία όχι μόνο για μας αλλά για ολόκληρη τη κοινωνία. Οι συνθήκες όμως είναι δύσκολες, αφενός υγειονομικές και διοικητικές», είπε ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Τεχνικών Υπηρεσιών, Στρατής Τζιμής σε συνέντευξή του στο «Ε». Εξηγεί ότι η διάσπαση του Δήμου Λέσβου συνέβαλε στην υποστελέχωση των υπηρεσιών του Δήμου Μυτιλήνης, η πανδημία αποδεκάτισε το υπαλληλικό προσωπικό, ενώ η οικονομική κρίση όλων αυτών των ετών εμποδίζει το Δήμο Μυτιλήνης την πρόσληψη υπαλλήλων.

«Παρόλα αυτά με μισό προσωπικό έχοντας και την ευθύνη κατασκευής και ολοκλήρωσης όλων των έργων που γίνονται σε όλο το νησί, παρ’ όλο που είμαστε μισοί συγκριτικά με το Δήμο Λέσβου, εντούτοις έχουμε επιτελέσει ένα μεγάλο έργο», και προσθέτει: «Μέσα σε αυτά τα έργα βρήκαμε αρκετά που είχαν ξεκινήσει από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές και σήμερα τα ολοκληρώνουμε. Ακόμη προγραμματίζουμε έργα που θα γίνουν πολύ σύντομα μέσα στο Δήμο Μυτιλήνης και δρομολογούμε στη συνέχεια έργα που θα γίνουν στο άμεσο μέλλον».

Στα δρομολογούμενα έργα είναι το Κλειστό Γυμναστήριο Νεάπολης το οποίο ανακατασκευάζεται δομικά και ηλεκτρονικά, το Ανοιχτό Κολυμβητήριο που το κληρονόμησαν από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή και η σημερινή προχώρησε σχεδόν το σύνολο των μελετών. Ακόμη δρομολογείται η δημιουργία γηπέδων μπάσκετ και βόλεϊ σε 12 σχολεία, η ανάπλαση του Πολύκεντρου του Πλωμαρίου και του Πολύκεντρου του Περάματος και τοποθέτηση φουσκωτών - κλειστών γυμναστήρια στο Πλωμάρι, στο Σκόπελο και Πάμφιλα. Ο κ. Τζιμής μίλησε αναλυτικά για τα έργα που θα αλλάξουν ριζικά την εικόνα της πόλης.

Μεταμόρφωση πρώην Στάβλων σε Πάρκο Εκδηλώσεων

Ο Δήμος Μυτιλήνης προχωρά σε ακόμη μια αστική παρέμβαση, με τη δημιουργία Πάρκου Εκδηλώσεων, στη θέση Επάνω Σκάλα Μυτιλήνης (πρώην Στάβλοι). Το έργο αυτό αλλάζει και αναβαθμίζει ακόμη περισσότερο την εικόνα της πόλης και είναι μια καλή επένδυση για τον Τουρισμό και τον Πολιτισμό. Την πρόταση για τη χρηματοδότηση του έργου αυτού, προϋπολογισμού €1.119.183 από το Πρόγραμμα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης υπέβαλε ο Δήμος Μυτιλήνης στη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας του Βορείου Αιγαίου.

Η μελέτη

Στον συγκεκριμένο ελεύθερο χώρο, 3 στρεμμάτων, που βρίσκεται κάτω από το Κάστρο και κοντά στο παλιό Λιμάνι της Επάνω Σκάλας, εναποτίθενται, σήμερα, απορρίμματα και μη χρησιμοποιούμενα οχήματα και λόγω του ανομοιογενούς εδάφους, σε περίπτωση βροχόπτωσης, δημιουργούνται πολλά λιμνάζοντα νερά, που δυσχεραίνουν τη χρήση από πεζούς και οχήματα.

Για το χώρο αυτό η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, μετά από πρόταση της Δημοτικής Αρχής, εκπόνησε μελέτη για την κατασκευή ενός αμφιθεάτρου ημικυκλικής διάταξης. Επιπλέον, μπροστά του θα δημιουργηθεί ένας μεγάλος, επίπεδος, ανοιχτός χώρος εκδηλώσεων με εκατέρωθεν χώρους στάσης και σκίασης (φύτευση και λίθινα καθιστικά), απαραίτητους για τους θερινούς μήνες.

Οι χαράξεις επί του δαπέδου είναι καμπύλες γραμμές σε τρία χρώματα, που σχεδιαστικά υποδέχονται τον επισκέπτη από την είσοδο και τον οδηγούν στο χώρο του αμφιθεάτρου ή στο χώρο του τοξοειδούς μεταλλικού στεγάστρου. Η χάραξη του δαπέδου αποτελεί μια αναφορά στον κυματισμό της θάλασσας και της γειτνιάζουσας ακτογραμμής. Αξιοποιείται, ακόμη, και ο χώρος κάτω από το αμφιθέατρο, κυρίως, ως αποθηκευτικός αλλά και ως τουαλέτες ανδρών, γυναικών και ΑΜΕΑ. Παρακείμενα, επίσης, δημιουργείται και χώρος στάθμευσης 25 αυτοκινήτων.

Οι χώροι φύτευσης περιβάλλονται από χαμηλά λίθινα τοιχία που είναι και καθιστικά, ενώ τα φυτά που θα τοποθετηθούν είναι μεγάλοι θάμνοι και δέντρα με μικρό ριζικό σύστημα και αντοχή στον βοριά και τη θάλασσα. Τα υλικά επίστρωσης του χώρου εκδηλώσεων είναι χυτό βοτσαλωτό σε τρία διαφορετικά χρώματα, όπως φαίνεται στο συνημμένο σχέδιο.

Η επιλογή της θέσης αυτής έγινε με στόχο την ενοποίηση του Πάρκου Εκδηλώσεων με το Κάτω Κάστρο και του πεζόδρομου - ποδηλατοδρόμου στα Τσαμάκια, που σήμερα κατασκευάζεται από το Δήμο και την Εφορεία Αρχαιοτήτων. Διευκρινίζεται, ότι οποιαδήποτε άλλη χρήση δεν επιτρεπόταν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων.

Πάρκο Αναψυχής στην Αγία Κυριακή προϋπολογισμού 4.630.000 ευρώ

Ακόμη μία παρέμβαση είναι εκείνη της δημιουργίας Πάρκου Αναψυχής στη θέση Αγία Κυριακή, πάνω από το Αρχαίο Θέατρο. Την πρόταση για τη χρηματοδότηση του έργου αυτού, προϋπολογισμού €4.630.000, από το Πρόγραμμα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, υπέβαλε ο Δήμος Μυτιλήνης στη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας του Βορείου Αιγαίου.

Τι προβλέπει η μελέτη

Στη θέση της Παλιάς Χωματερής στην Αγία Κυριακή, σε γήπεδο 45 στρεμμάτων θα δημιουργηθεί Πάρκο Αναψυχής, όπου θα περιλαμβάνει 2 γήπεδα Μπάσκετ-Βόλεϊ, ένα γήπεδο 5x5, χώρος με όργανα υπαίθριας γυμναστικής, παιδική χαρά και χώρος ποδηλάτου για παιδιά ηλικίας έως 6 ετών, πίστα ΒΜΧ και Skate. Επίσης, θα δημιουργηθούν δύο διαδρομές μια 400 μέτρων και μία μεγαλύτερης δυσκολίας 1100 μέτρων για περίπατο, τζόκινγκ και ποδήλατο.

Εντός του χώρου αυτού θα κατασκευαστούν 3 κτίρια: ένα κτίριο Αποδυτηρίων, ένα κτίριο γραφείου Διοίκησης και Ιατρείου και ένα κτίριο Εκδηλώσεων. Ακόμα, θα κατασκευαστεί χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων μοτοσυκλετών και λεωφορείων για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών. Σε όλο το γήπεδο θα γίνουν φυτεύσεις με διάφορα φυτά, δημιουργώντας θεματικούς κήπους ανάλογα τον προσανατολισμό τους. Επίσης, θα γίνει φύτευση μεγάλων δένδρων, προκειμένου ο χώρος να προστατευτεί από τον άνεμο και τον ήλιο με φυσικό τρόπο.

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Στρατής Τζιμής δήλωσε: «Η μελέτη του έργου αυτού σχεδιάστηκε από το μηδέν και εκπονήθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία μας, όπως και στην περίπτωση της μελέτης της Προκυμαίας, σε περίπου δέκα μήνες χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση του Δήμου μας. Προγραμματίζουμε ότι το έργο θα αρχίζει να υλοποιείται, το αργότερο, σε 6 μήνες και η ολοκλήρωσή του θα καταστήσει όλους μας υπερήφανους για την ύπαρξη τέτοιων υποδομών στην πόλη μας. Είναι ένα μεγάλο στοίχημα που θέσαμε ως πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία του Δήμου μας και είμαι απολύτως βέβαιος ότι θα το κερδίσουμε. Δεν μπορώ να μην αναφερθώ ως ηθική αμοιβή στη μεγάλη επιστημοσύνη, την ακάματη προσπάθεια και τον ενθουσιασμό των συνεργατών μου στην εκπόνηση και την κατάθεση αυτής της πρωτόγνωρης στην ιστορία της πόλης μας πρότασης.»

Ανάπλαση προκυμαίας και πλατείας Σαπφούς προϋπολογισμού 6.700.000 ευρώ

Την πρόταση για τη χρηματοδότηση του έργου με θέμα: «Ανάπλαση της Προκυμαίας και της Πλατείας Σαπφούς», προϋπολογισμού €6.700.000, από το Πρόγραμμα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης υπέβαλε, ο Δήμος Μυτιλήνης στη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας του Βορείου Αιγαίου.

Οι εργασίες

Από τη μελέτη προβλέπεται:

1) Η επίστρωση των πεζοδρομίων, από το Ξενοδοχείο Blue Sea μέχρι και τη οδό Χριστουγέννων, με χυτά υλικά αντιολισθητικά (Βοτσαλωτά) σε γήινες αποχρώσεις. Τέσσερεις διαφορετικοί τύποι βοτσαλωτών -που προκύπτουν από την κατεργασία των τοπικών πετρωμάτων- εναλλάσσονται στο δάπεδο με τον ρυθμό που προκύπτει από την επέκταση των χαράξεων των όψεων των απέναντι κτιρίων.

2) Τα πεζοδρόμια με τη νέα σχεδίασή τους θα εξασφαλίζουν την κυκλοφορία των πεζών και των ΑΜΕΑ με ράμπες και διαβάσεις σε όλα τα σημεία, όπου απαιτείται. Επίσης, θα υπάρχουν διάφορα καθιστικά με τα ίδια πετρώματα περιμετρικά της Προκυμαίας.

3) Η Πλατεία Σαπφούς θα σχεδιαστεί κατ’ επέκταση των πεζοδρομίων και της πόλης, χρησιμοποιώντας στοιχεία του παρελθόντος, δεμένα αρμονικά με τη σημερινή εποχή. Βασικός άξονας του σχεδιασμού είναι η περιοχή γύρω από το Άγαλμα της Σαπφούς να παραμείνει λιτή με το άγαλμά της και να αναδεικνύεται με τις τοπικές χρωματικές διαβαθμίσεις. Οι όψεις των κτιρίων του εκάστοτε οικοδομικού τετραγώνου, μέσω των χαράξεων της προέκτασής τους επί της πλατείας, θα διαμορφώνουν το δάπεδό της. Το αντλιοστάσιο της ΔΕΥΑΛ θα καλύπτεται από ιδιαίτερο υλικό διάτρητου κορτέν με στίχους της Σαπφούς ετεροφωτιζόμενους.

4) Ο δρόμος της Προκυμαίας θα ανακατασκευαστεί με έγχρωμη άσφαλτο δίνοντας μια διαφορετική αισθητική.

5) Παράλληλα, θα δημιουργηθούν διακριτοί χώροι για τη στάθμευση και την κυκλοφορία των οχημάτων με διαφορετικές αποχρώσεις.

6) Τέλος, όλη η Προκυμαία και η Πλατεία θα φωτιστούν με σύγχρονα φωτιστικά τύπου LED, με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και το σωστό φωτισμό όλων των χώρων.

Αναβάθμιση του Παλιού Λιμεναρχείου

Την ανάπλαση της προκυμαίας και της πλατείας Σαπφούς έρχεται να ολοκληρώσει η επισκευή και αναβάθμιση του Παλαιού Λιμεναρχείου Μυτιλήνης για τη δημιουργία Τοπικού Κέντρου Πληροφόρησης.

Από το Δήμο Μυτιλήνης κατατέθηκε για χρηματοδότηση η πρόταση του παραπάνω θέματος στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Leader «Αλιεία και Θάλασσα 2014-2020», με προϋπολογισμό €458.200. Το Παλιό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης θα επισκευαστεί και θα αναβαθμιστεί πλήρως αισθητικά και κατασκευαστικά, αφού έχει υποστεί μεγάλες φθορές από την εγκατάλειψη. Μάλιστα, από την Πολεοδομία έχει χαρακτηριστεί, επικινδύνως ετοιμόρροπη η στέγη του. Η σημερινή Δημοτική Αρχή, μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, εκμίσθωσε για τα επόμενα 25 έτη το κτίριο από την ΕΤΑΔ (εταιρεία στην οποία περιήλθε, το 2016).

Κέντρο Πληροφόρησης Ψηφιακής Πληροφόρησης

Το εμβληματικό αυτό κτίριο, που κατασκευάστηκε το 1903, θα χρησιμοποιηθεί από τους κατοίκους αλλά και από τους επισκέπτες ως Κέντρο Πληροφόρησης Ψηφιακής Πληροφόρησης τουριστικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Στο Κέντρο αυτό θα υλοποιούνται διαδραστικές καινοτόμες ψηφιακές εφαρμογές και θα υπάρχει η δυνατότητα προβολής εικονικών Ταξιδιών στην ιστορία και τον πολιτισμό της Μυτιλήνης και γενικότερα της Λέσβου, μέσω της ψηφιακής αφήγησης (digital storytelling).

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey