«Τσουκάλι Άνοιξε»

Φιλιανοί Ντολμάδες [Vid]

02/01/2022 - 10:00 Ενημερώθηκε 03/01/2022 - 15:02

Στην Φίλια της Λέσβου, όταν γίνεται αναφορά σε Ντολμάδες εννοούν πάντοτε τους Κρεμμυδοντολμαδες καθώς κατατάσσονται πρώτοι στην κατηγορία των «συγγενών» φαγητών. Οι Φιλιανοί Ντολμάδες είναι ένα πατροπαράδοτο φαγητό που πρωταγωνιστεί ανήμερα των Χριστουγέννων στο οικογενειακό τραπέζι και συμβολίζει τον Χριστό στα σπάργανα. Τους δοκιμάσαμε από τα χέρια της Μαρίας Καζάζη, ιδιοκτήτριας της ταβέρνας «Ο Παράδεισος» στη Φίλια.  

Υλικά για 4 μερίδες 

 

  • 3 μεγάλα  λευκά κρεμμύδια 
  • 250 γρ. πρόβειο  κιμά ή "ματσιστό" αρνίσιο κρέας 
  • 100 γρ ρύζι 
  • 1 κουταλιά  του γλυκού αλάτι 
  • 1 κομμάτι  βούτυρο Κερκύρας  
  • λίγο κύμινο 
  • 5-6 σπόρους  μπαχάρι 
  • λίγο πιπέρι 
  • 1 φλυτζάνι  του καφέ ελαιόλαδο 
  • Νερό 

Εκτέλεση  

 

  • Καθαρίζουμε  τα κρεμμύδια και τα χαράσουμε μέχρι τη  μέση  
  • Τα βάζουμε  σε κατσαρόλα με νερό και τα βράζουμε  για λίγη ώρα, ίσα να ανοίξουν τα φύλλα  τους  
  • Αφότου  κατεβάσουμε τα κρεμμύδια από την φωτιά  ετοιμάζουμε την γέμιση. Αναμειγνύουμε  τον κιμά, το ρύζι, το αλάτι, το πιπέρι &  το κύμινο και ανακατεύουμε καλά 
  • Έπειτα  γεμίζουμε τα φύλλα του κρεμμυδιού με  την γέμισή μας 
  • Ρίχνουμε  λίγο ελαιόλαδο στον πάτο της κατσαρόλας 
  • Τοποθετούμε  τους ντολμάδες στην κατσαρόλα και όταν  αυτή γεμίσει, σκεπάζουμε με πιάτο τους  ντολμάδες 
  • Ρίχνουμε  τους κόκκους από το μπαχάρι και το  ελαιόλαδό μας 
  • Τοποθετούμε  το κομμάτι βουτύρου επάνω στο πιάτο   
  • Προσθέτουμε  νερό τόσο όσο χρειάζεται για να σκεπάσει  το πιάτο μας  
  • Τους αφήνουμε  να βράσουν για μισή ώρα σε μέτρια  θερμοκρασία 
  • Τους  αποσύρουμε όταν οι ντολμάδες έχουν  απορροφήσει όλα τα υγρά 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey