Μετουσιώνοντας την αγάπη για την οικογένεια και τα παραδοσιακά προϊόντα σε οικοτεχνία

Φίλια γη στρωμένη ροδοπέταλα [Vid]

27/08/2020 - 08:36 Ενημερώθηκε 15/03/2022 - 14:04

Λένε ότι οι αναμνήσεις πολλές φορές συνδέονται με μυρωδιές, μυρωδιές που για κάποιον ανεξήγητο λόγο κάνουν το μυαλό να τρέχει πίσω στο παρελθόν και στα χρόνια που ο άνθρωπος αγάπησε περισσότερο απ’ όλα.. τα παιδικά.

Η Ελένη Σιβρή, οικοτέχνης παραδοσιακών προϊόντων με καινοτόμους τρόπους παραγωγής θέλησε να κρατήσει για πάντα ζωντανές τις μυρωδιές που την συνέδεαν με αγαπημένα της πρόσωπα και στη συγκεκριμένη περίπτωση την γιαγιά της. Η γιαγιά Βαγγελιώ και το ροδόσταγμα, το οποίο παρασκεύαζε και μιλούσε με τις ώρες για τις φαρμακευτικές του δράσεις στις εγγονές της ήταν η αιτία που ξεκίνησε να δημιουργείται πριν λίγα χρόνια στην Φίλια μια μικρή οικοτεχνία, η Φίλια γη.

Σε ένα μικρό μπουκαλάκι ροδόσταγμα κρύβονται ροδοπέταλα που στολίζουν μια ολόκληρη έκταση, και αν αναλογιστεί κανείς ότι το είδος της τριανταφυλλιάς είναι ενδημικό τότε γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η καλλιέργεια και η επέκταση του φυτού είναι μια δύσκολη υπόθεση που απαιτεί χρόνο και υπομονή. Το προϊόν αυτό είναι το αποτέλεσμα του υγρού, που παράγουν τα υπέροχα ροζ φύλλα του τριαντάφυλλου, χωρίς να έχει διαλυθεί σε νερό και αυτό είναι που κάνει την αξία του ακόμη μεγαλύτερη.

Οι δυσκολίες ουκ ολίγες, όμως το πείσμα όμως για την δημιουργία του τελικού προϊόντος τεράστιο, η ηθική στήριξη από το οικογενειακό περιβάλλον -και όχι μόνο- αρκετή, η διατήρηση των σταγόνων εκείνων που συνέδεαν τρεις γενιές επιβεβλημένη. Γι’ αυτό και η Ελένη Σιβρή κατάφερε να δώσει και πάλι ζωή σε όλα εκείνα τα παραδοσιακά προϊόντα που την συνέδεαν με τους προγόνους της, έχοντας βαθιά επιθυμία να τα γνωρίσουν, να τα αγαπήσουν και να τα διατηρήσουν με την σειρά τους οι απόγονοι.

Σημαντικό βήμα για τη Φίλια γη, ήταν η συμμετοχή της στο Lesvos gourmet, όπου μια ομάδα ανθρώπων με δημιουργικότητα και όραμα, στοχεύοντας στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων έφερε σε επαφή το ευρύ κοινό με την μοναδική λεσβιακή κουζίνα και τα προϊόντα της.

Η αιχμή του δόρατος για την οικοτεχνία αυτή υπήρξε το ροδόσταγμα, όμως τη Φίλια γη ήρθαν να εμπλουτίσουν κι άλλες ιδιαίτερες γεύσεις. Το ξύδι τριαντάφυλλο, προϊόν μιας ιδιαίτερης συνταγής που κόντεψε να χαθεί στα βάθη των χρόνων, το πετιμέζι από σύκο και σταφύλι προστέθηκαν στην φαρέτρα αυτής της μικρής οικοτεχνίας, που άρχισε να αναπτύσσεται σε δύσκολους οικονομικά καιρούς.

Ο Στιβ Τζομπς έλεγε ότι ο μόνος τρόπος για να γίνει καλή δουλειά είναι να αγαπάς αυτό που κάνεις και στη περίπτωση της Ελένης Σιβρή η αγάπη υπήρξε το βασικό συστατικό του όλου εγχειρήματος.

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey