Λακωνικός και αιχμηρός ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος μιλά στο «Ε» για τον νεοσύστατο δήμο, τα έργα, τις διαδημοτικές σχέσεις, το μεταναστευτικό και προαναγγέλλει ότι θα είναι ξανά υποψήφιος στις επόμενες εκλογές

«Έχω μάθει στη ζωή μου ό,τι αρχίζω να προσπαθώ να το τελειώσω» [Vid]

06/12/2021 - 09:00 Ενημερώθηκε 13/12/2021 - 11:16

Έχοντας βασική αρχή να τελειώνει ό,τι αρχίζει ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος, σε συνέντευξή του στο «Ε» κάνει ξεκάθαρο ότι θα είναι και πάλι υποψήφιος στις επόμενες αυτοδιοικητικές θέλοντας να διατηρήσει τα ηνία στον Δήμο με τον οποίο μπήκε αρχηγός στην κούρσα της αυτοδιοίκησης. Λακωνικός και απαντώντας επί της ουσίας μιλά για τα προβλήματα αλλά και τα επιτεύγματα του νεοσύστατου Δήμου, για τα έργα που αποτελούν προσωπικό στοίχημα για εκείνον, αλλά και για τις πολυσυζητημένες σχέσεις με τον Δήμο Μυτιλήνης. Δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά στους βασικούς πυλώνες οικονομίας του Δήμου Δυτικής Λέσβου, αλλά και στο ζήτημα που αποτελεί «αγκάθι» και ακούει στη λέξη μεταναστευτικό. Στη συνέντευξη εφ όλης της ύλης ο κ. Βέρρος απαντά στα ερωτήματα μας ως εξής: 

Η συνέντευξη  

- Δύο χρόνια σε έναν καινούργιο Δήμο. Ποιες ενέργειες θα χαρακτηρίζατε επιτεύγματα και ποιες λάθη; 

«Δεν είναι θέμα τι θα ήθελα να χαρακτηρίσω επίτευγμα & τι λάθος. Ξέρω ότι τα λάθη είναι νωρίς ακόμα να τα πούμε διότι δεν φαίνονται την ώρα που διαπράττονται. Οι συνέπειές τους φαίνονται λίγο μετά.  

Θα χαρακτηρίσω σαν επίτευγμα - αν μπορεί να το πει κάποιος έτσι- ότι μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα συστήθηκε ένας καινούργιος Δήμος ο οποίος λειτουργεί ουσιαστικά παράγοντας έργο». 

- Ποιες οι θετικές και ποιες οι αρνητικές συνέπειες από την διάσπαση του Ενιαίου Δήμου Λέσβου; 

«Πρέπει να μάθουμε να λέμε την αλήθεια στους πολίτες. Ο ενιαίος Δήμος Λέσβου έχει άλλη δυναμική από τους δύο Δήμους - μάλλον θα έπρεπε να έχει άλλη δυναμική από τους δύο δήμους που δημιουργήθηκαν - ήταν πολύ πιο ισχυρός. Θα μπορούσε να διεκδικήσει πολύ περισσότερα πράγματα. Δυστυχώς όμως η επαρχία της Λέσβου, δεν απολάμβανε αυτά τα οποία της αναλογούσαν. Επομένως εκ των ων ουκ άνευ ήρθε η διάσπαση».  

- Ποιες ήταν και είναι οι προτεραιότητές σας για να μπορέσει να σταθεί ο Δήμος στα πόδια του;  

«Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου για να μπορέσει να σταθεί και να είναι βιώσιμος και λειτουργικός θα πρέπει να έχει έσοδα και ανθρώπινο δυναμικό. Δυστυχώς και στους δύο τομείς ο Δήμος Δυτικής Λέσβου πάσχει. Έχουμε ελάχιστα έσοδα και το ανθρώπινο δυναμικό μας συνεχώς μειώνεται. Ξεκινήσαμε με 150 άτομα πριν δύο χρόνια, μαζί με τα άτομα της καθαριότητας και έχουμε φτάσει δυστυχώς στους 130. Έχουμε χάσει κοντά στο 15% με 18% του ανθρώπινου δυναμικού μας. Αυτό αν δεν αναπληρωθεί άμεσα θα έχει σοβαρές συνέπειες. Έχουμε ζητήσει 32 άτομα. Έχουν γίνει ενέργειες να αναπληρωθεί το προσωπικό αυτό. Έχουν εγκριθεί άτομα και σε πολλές ειδικότητες αλλά καταλαβαίνετε ότι ο χρόνος ο οποίος απαιτείται για αυτές τις διαδικασίες είναι αρκετός. Αμφιβάλλω αν μέσα τετραετία θα μπορέσουμε να πάρουμε μόνιμο προσωπικό».  

 

Το μεγάλο στοίχημα  

- Ποια από τα έργα που έχουν δρομολογηθεί ή εκτελούνται ήδη τα θεωρείτε σημαντικά; 

Εμείς δώσαμε βάρος στα έργα και το έχετε διαπιστώσει. Αυτή τη στιγμή έχουν δημοπρατηθεί πάνω από 45 έργα σε όλες τις δημοτικές ενότητες και υπολείπονται προς δημοπράτηση τουλάχιστον 30 και δεν συμπεριλαμβάνονται αυτά στις μελέτες οι οποίες αυτή τη στιγμή εκτελούνται. Είναι τεράστιο έργο το οποίο έχει παραχθεί από ελάχιστα άτομα της τεχνικής και αν θέλετε της οικονομικής υπηρεσίας. Από κει και πέρα ο προϋπολογισμός των έργων είναι στα 40 - 50 εκ. ευρώ. Το ποσό αυτό είναι πολύ μεγάλο για ένα μέγεθος Δήμου όπως το μέγεθος του Δήμου Δυτικής Λέσβου». 

- Ποια από αυτά τα έργα αποτελούν στοίχημα για σας;  

Μεγάλα έργα είναι το Κλειστό Γυμναστήριο της Καλλονής το οποίο έχει τελικό προϋπολογισμό 7.780.000 ευρώ, το Αντιπλημμυρικό της Καλλονής όπως και άλλων δημοτικών ενοτήτων - που η πρώτη φάση του τώρα βγαίνει σε δημοπρασία η μελέτη που είναι γύρω στις 800.000 ευρώ - και το έργο είναι στα €10.000.000. Από εκεί πέρα περιλαμβάνεται ένας μεγάλος αριθμός έργων Αγροτικής Οδοποιίας. Αυτή τη στιγμή έχουν δημοπρατηθεί ή θα δημοπρατηθούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα 10 μεγάλοι αγροτικοί δρόμοι οι οποίοι θα ανακουφίσουν τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους που αποτελούν ένα βασικό πυλώνα της οικονομίας της Δυτικής Λέσβου. (..) Στα έργα περιλαμβάνονται οι παιδικές μας χαρές και είναι μία σειρά από έργα υποδομής που δρομολογούνται προκειμένου να αλλάξει το πρόσωπο των χωριών μας και γενικά του Δήμου Δυτικής Λέσβου». 

- Ποιες παρέμβαση θεωρείτε ότι πρέπει να γίνουν προκειμένου να μπει σε τροχιά ανάπτυξης ο Δήμος Δυτικής Λέσβου; 

«Πυλώνες της οικονομίας του Δήμου Δυτικής Λέσβου είναι δύο. Είναι ο πρωτογενής τομέας η Γεωργία και η Κτηνοτροφία και είναι και ο Τουρισμός. Αυτή τη στιγμή έχουμε επικεντρωθεί σε αυτούς τους τομείς και προσπαθούμε να τους ενισχύσουμε. Στόχος είναι η στήριξη αυτή να περάσει κατευθείαν στους πολίτες».  

 

Οι σχέσεις μεταξύ των δυο δήμων  

- Συνεργασία μεταξύ Δήμου Δυτικής Λέσβου & Δήμου Μυτιλήνης. Στη σχέση αυτή παρατηρήθηκαν εντάσεις. Το γεγονός αυτό δημιουργεί προβλήματα; Από πού, κατά την γνώμη σας, εκπορεύεται το πρόβλημα αυτό; 

«Να μιλήσουμε καθαρά. Η σχέση μεταξύ των δύο δήμων δεν είναι καλή. Αυτό προκαλεί ζημιά και στους δήμους και στο νησί γενικότερα. Έχουμε απευθυνθεί πάρα πολλές φορές στον αδελφό Δήμο Μυτιλήνης, έχουμε ζητήσει να κάνουμε μία συνάντηση προκειμένου να τεθούν επί τάπητος και να λυθούν τα όποια προβλήματα, γιατί πιστεύω ότι με το διάλογο λύνονται όλα τα προβλήματα τα οποία μας ταλαιπωρούν. Δυστυχώς μέχρι τώρα δεν υπάρχει ανταπόκριση. Ελπίζω σε σύντομο χρονικό διάστημα να γίνει διότι αυτό θα είναι προς όφελος των δημοτών και των δύο δήμων.  

Δεν ξέρω από πού πηγάζει το πρόβλημα και εν πολλοίς δεν το καταλαβαίνω. Εντάξει υπάρχει μία νοοτροπία ότι ο Δήμος Μυτιλήνης είναι ο μητροπολιτικός δήμος του νησιού και εμείς είμαστε -ας πούμε- ένας δήμος εντός παρενθέσεως δεύτερης κατηγορίας, όμως δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Και δεν είναι και ο λόγος για τον οποίο έγινε η διάσπαση».  

- Ποια η σχέση του Δήμου Δυτικής Λέσβου με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου & ποια με τον βουλευτή της κυβέρνησης Χαράλαμπο Αθανασίου;  

«Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου έχει άριστες σχέσεις και άριστη συνεργασία με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Χαρακτηριστικά να σας πω ότι στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων της περιφέρειας ο δήμος είχε 12 έργα ευρώ τα οποία τα εκτελεί και από τα προϊόντα εκπτώσεων πήρε άλλα 6 έργα τα οποία και αυτά τώρα τα δημοπρατεί. Υποβάλλουμε συνεχώς προτάσεις στις οποίες βρίσκουμε ευήκοα ώτα από την Περιφέρεια. 

Η τοπική αυτοδιοίκηση και ο βουλευτής έχουν διακριτούς ρόλους. Εάν κρατηθούν αυτοί οι ρόλοι όλα θα πάνε μια χαρά».  

 

Το μεγάλο Κέντρο θα αποτελέσει πόλο έλξης  

- Μεταναστευτικό. Στη διάρκεια του πρώτου έτους της θητείας σας παρατηρήθηκαν εντάσεις σε ότι έχει να κάνει με το μεταναστευτικό. Ποια η άποψή σας για τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες; 

«Σε ότι έχει να κάνει με το μεταναστευτικό θεωρώ ότι έγιναν αυθαίρετες ενέργειες στις οποίες ο Δήμος στάθηκε απέναντι -τουλάχιστον στον πρώτο χρόνο της θητείας. Από εκεί και πέρα όμως, πρέπει να πιστώσουμε τόσο στην κυβέρνηση όσο και στον Υπουργό Μετανάστευσης & Ασύλου ότι έχουν αλλάξει πάρα πολλά πράγματα από τότε. Αρχικά φυλάσσονται τα σύνορα, το αίσχος της Μόριας έχει κλείσει και ο πληθυσμός των μεταναστών έχει μειωθεί -αν δεν κάνω λάθος- γύρω στις 2.000 ανθρώπουςΘα θέλαμε να είναι και ακόμα λιγότεροι εννοείται.  

Σε ότι έχει να κάνει με το νέο κέντρο το οποίο σχεδιάζεται να γίνει, θεωρώ ότι είναι ένα έργο τεράστιο το οποίο δεν συνάδει και με την πρόβλεψη η οποία υπάρχει σε ότι έχει να κάνει με τις εισόδους μεταναστών και προσφύγων, αλλά και με τον πληθυσμό ο οποίος υπάρχει τώρα. Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να γίνει ένα τόσο τεράστιο κέντρο το οποίο θεωρώ ότι θα αποτελέσει πόλο έλξης προσφύγων & μεταναστών και γι’ αυτό θα πρέπει να ξαναδεί το θέμα η κυβέρνηση και να το ξαναδεί άμεσα».  

 

Ξανά υποψήφιος σε Δυτική Λέσβο  

- Αυτοδιοικητικές εκλογές. Ήδη ακούγονται ονόματα υποψηφίων. Εσείς σκέφτεστε να είστε και πάλι υποψήφιος και με ποιο σχήμα;  

«Έχω πει ότι θα είμαι ξανά υποψήφιος -τουλάχιστον θέλω να είμαι- προκειμένου να ολοκληρώσουμε το έργο το οποίο ξεκινήσαμε σαν δημοτική αρχή και αυτό πιστεύω ότι είναι κατανοητό από όλους. Το αυτοδιοικητικό σχήμα με το οποία θα κατέβει η παρούσα δημοτική αρχή στις επόμενες δημοτικές εκλογές θα είναι ακριβώς το ίδιοΚαι την προηγούμενη φορά κατεβήκαμε ανεξάρτητοι, έξω από κομματικές λογικές και το ίδιο θα πράξουμε και τώρα. Να μην ξεχνάτε ότι ήταν τέσσερις συνδυασμοί την προηγούμενη φορά, ο δικός μας ο οποίος ήταν ανεξάρτητος και τρεις συνδυασμοί οι οποίοι στηρίχθηκαν από πολιτικά κόμματα.  

Σε ότι έχει να κάνει με τις υποψηφιότητες αρχικά θέλω να σας πω ότι δεν έχουμε κανένα άγχος για το ποιος θα είναι συνυποψήφιος μας στις επόμενες εκλογές, αφετέρου θεωρούμε ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη να αναφερθούμε στο θέμα αυτό, διότι οι πολίτες θα κρίνουν εάν έχει γίνει έργο μέσα σε μία τετραετία ή αν δεν έχει γίνει. Επί της ουσίας η κοινή γνώμη καθορίζει εάν απαιτούνται νέες υποψηφιότητες ή όχι. 

Ξέρετε η πολιτική είναι ρευστή - αν θα θέλαμε να την παρουσιάσουμε σε σχέση με την μορφή ύλης- δεν είναι ούτε στερεά ούτε αέρια. Επίσης θα πρέπει να πούμε ότι τα υγρά έχουν την τάση να καλύπτουν τα κενά τα οποία δημιουργούνται. Αν θεωρηθεί λοιπόν ότι υπάρχει κενό στο Δήμο Δυτικής Λέσβου, ναι θα δείτε πολλές υποψηφιότητες».  

- Οι δικές σας προσωπικές φιλοδοξίες περιορίζονται στο Δήμο Δυτικής Λέσβου ή στόχος σας είναι η κεντρική πολιτική σκηνή; 

«Έχω μάθει στη ζωή μου ότι αρχίζω να προσπαθώ να το τελειώσω. Θεωρώ ότι έχουμε ξεκινήσει ένα πολύ μεγάλο έργο στο Δήμο Δυτικής Λέσβου και είναι αδιανόητο για μένα -τουλάχιστον όπως το βλέπω αυτή τη στιγμή- να το αφήσω στη μέση. Επομένως δεν ενδιαφέρομαι για την κεντρική πολιτική σκηνή, ενδιαφέρομαι να τελειώσω το έργο το οποίο έχω ξεκινήσει στο Δήμο Δυτικής Λέσβου».  

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey