Ολομέτωπη επίθεση του μέλους της ΠΓ της ΛΑΕ Δημήτρη Στρατούλη από τη Μυτιλήνη, κατά του Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησης

«Έβαλε γραβάτα για 25 λεπτά αντί 42 χρόνων σκληρής λιτότητας»[Vid]

30/06/2018 - 02:14 Ενημερώθηκε 03/07/2018 - 12:02

Τη Μυτιλήνη επισκέφτηκε χθες το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας της «Λαϊκής Ενότητας» Δημήτρης Στρατούλης, παραχωρώντας συνέντευξη Τύπου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης και αφιερώνοντας το μεγαλύτερο μέρος αυτής -πριν γίνει γνωστή η νέα παράταση της ισχύος του- στην αναγκαιότητα να παραμείνει ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά. 

«Ο αυξημένος από 1/7/2018 ΦΠΑ θα εξουθενώσει οικονομικά και κοινωνικά τους κατοίκους και την οικονομία των νησιών του Αιγαίου. Θα έχει πάρα πολύ αρνητικές επιπτώσεις στον Τουρισμό. Είναι αδιανόητο η κυβέρνηση να έχει υποκύψει στις παράλογες πιέσεις της Τρόικα και να μη βλέπει τις καταστροφικές συνέπειες της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, όταν μάλιστα σε ολόκληρη την Ευρώπη εξακολουθούν να υπάρχουν περιοχές, όπου οι συγκεκριμένοι συντελεστές ΦΠΑ παραμένουν μειωμένοι. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση αφήνει στο απυρόβλητο το εφοπλιστικό κεφάλαιο, που κερδοσκοπεί ασύστολα με τις υπεραυξημένες τιμές στα εισιτήρια και τους ναύλους μεταφοράς των εμπορευμάτων και αυτοκινήτων, με τις κρατικές επιδοτήσεις και τα προκλητικά προνόμια που απολαμβάνει.

Για το Μεταφορικό Ισοδύναμο

Σε ότι αφορά δε το «Μεταφορικό Ισοδύναμο» ο κ. Στρατούλης έδειξε κι αυτός δυσπιστία ως προς την επάρκεια του μέτρου για να αντισταθμίσει τις ανισότητες νησιωτικού και ηπειρωτικού χώρου.

«Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί το μεταφορικό ισοδύναμο ως μη επαρκές αντιστάθμισμα, για να πείσει το λαό των νησιών να συμβιβαστεί με την ακρίβεια που θα φουντώσει λόγω της κατάργησης του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ. […] Εξάλλου οι εκπτώσεις εισιτηρίων θα αφορούν μόνο τις οικονομικές θέσεις των πλοίων, δηλαδή αυτές του καταστρώματος που δεν έχουν αριθμημένες θέσεις. Η κυβέρνηση λέει στους νησιώτες ότι με αυτά πρέπει να είναι ευχαριστημένοι, γιατί αυτή είναι δήθεν μία ολοκληρωμένη «νησιωτική και κοινωνική πολιτική».

Οι θέσεις της ΛΑΕ για τη Λέσβο

Στο μήνυμά του τώρα για τη Λέσβο και κατ΄ επέκταση στο μήνυμα της ΛΑΕ, ο κ. Στρατούλης υπογράμμισε:  «Δραστική μείωση των εισιτηρίων και των ναύλων των οχημάτων στην ακτοπλοΐα. Δωρεάν ακτοπλοική μετακίνηση για τους ανέργους και τις οικογένειές τους, τους στρατευμένους, ΑΜΕΑ. Τακτική σύνδεση των νησιών με τα λιμάνια της ηπειρωτικής Ελλάδας και επαρκή διανησιωτική σύνδεση. Μείωση της τιμή της βενζίνης, η οποία ιδιαίτερα για νησιά προσεγγίζει τα 2 ευρώ, με την ουσιαστική μείωση της υπέρογκης φορολογίας στα καύσιμα. Η ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ θα αγωνιστεί για την προώθηση αυτών των λαϊκών διεκδικήσεων και για να εξασφαλιστούν και σύγχρονες, ασφαλείς, επαρκείς και φτηνές και ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες για όλα τα νησιά».

Για μνημόνιο και προσφυγικό

Ο κ. Στρατούλης ωστόσο σχολίασε και την περίφημη  «καθαρή έξοδο» από το 3ο μνημόνιο, που κατά την εκτίμησή του άνοιξε την πόρτα στο 4ο. «Οι πανηγυρισμοί της ευρωγραφειοκρατίας και τα επικοινωνιακά σόου της κυβέρνησης με γραβάτες και τα συναφή, για την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup, συνιστούν μία επικοινωνιακή καταιγίδα, που επιχειρεί να καλύψει την οδυνηρή πραγματικότητα και το διαρκές μνημονιακό καθαρτήριο, που θα βιώσει ο λαός από το 2019 μέχρι το 2060. Ο πρωθυπουργός φόρεσε τη γραβάτα, για μόνο 25 λεπτά της ώρας. Στο λαό, όμως, με αυτή την απόφαση έβαλε μία πολύ σφικτή θηλιά λιτότητας, φτωχοποίησης και χρεοδουλείας για τα επόμενα 42 χρόνια».

Ενώ για το προσφυγικό και την Απόφαση της συνόδου κορυφής της ΕΕ για αυτό, ο κ. Στρατούλης χαρακτήρισε τη γενικότερη «λειτουργία» του πρωθυπουργού εκεί, ως ενός «υπαλλήλου της γερμανικής κυβέρνησης και ιδιαίτερα της κυρίας Μέρκελ. Συμφώνησε στον εγκλωβισμό των προσφύγων στην Ελλάδα, στην ενίσχυση των κατασταλτικών μέτρων σε βάρος τους και επιστροφή στην Ελλάδα από τη Γερμανία προσφύγων, στους οποίους είχε δοθεί άσυλο στη χώρα μας. Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση γιατί δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της για αποσυμφόρηση των προσφύγων στη Λέσβο, όπου η Μόρια φιλοξενεί σε άθλιες συνθήκες διπλάσιους από τις δυνατότητές της, με την μεταφορά τους στην Ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά και με την πιο γρήγορη απονομή ασύλου και ταξιδιωτικών εγγράφων. Η πολιτική αυτή πλήττει τους πρόσφυγες, που ζουν στην Μόρια σε απάνθρωπες συνθήκες, αλλά και δοκιμάζει τις αντοχές της τοπικής κοινωνίας, διαμορφώνοντας, χωρίς καμία ευθύνη των ίδιων των προσφύγων, συνθήκες που διευκολύνουν την διάχυση ρατσιστικών απόψεων, που θρέφουν στο νησί το τέρας της ακροδεξιάς και του ρατσισμού.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey