Οι πόροι, οι δράσεις και τα έργα – Συνέντευξη του Γιώργου Πλακωτάρη στο «Ε»

Έρχεται το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, ύψους €393 εκ., αυξημένο κατά 40% [Vid]

15/09/2021 - 12:47 Ενημερώθηκε 18/09/2021 - 09:09

Αυξημένο κατά 40% έρχεται το ΕΣΠΑ της νέας προγραμματικής περιόδου 2021-2027 και με προϋπολογισμό 393 εκ. ευρώ, όταν ο προϋπολογισμός της περιόδου 2014-2020 ήταν 269 εκατομμύρια ευρώ. Για τις νέες δράσεις και τα έργα μίλησε στο "Ε" ο προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Βορείου Αιγαίου, Γιώργος Πλακωτάρης.

-      Τι προϋπολογισμού είναι το νέο ΕΣΠΑ και τι δράσεις περιλαμβάνει;

«Tο νέο ΕΣΠΑ έχει προϋπολογισμό 393 εκατομμύρια ευρώ και είναι κατά 40% μεγαλύτερος ο προϋπολογισμός από το παρόν που υλοποιούμε αυτή την περίοδο.

Το ΕΣΠΑ χρηματοδοτεί δράσεις για την επιχειρηματικότητα, δράσεις για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή δράσεις κλασικές για οδοποιήσεις και λιμάνια. Είναι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τη χωρική ανάπτυξη, είτε των πόλεων, είτε των περιαστικών περιοχών και δράσεις για το ανθρώπινο δυναμικό.

Εκτιμούμε ότι αν το πρόγραμμα εγκριθεί το πρώτο τρίμηνο του 2022, το καλοκαίρι του 2022 θα έχουμε τις πρώτες προκηρύξεις προγραμμάτων.

-      Τι δράσεις περιλαμβάνει το νέο ΕΣΠΑ;

«Έχουμε δράσεις οι οποίες είναι καινούργιες,  με την έννοια ότι δίνουμε προσοχή και ενδιαφέρον, όπως είναι η δράση για την κλιματική αλλαγή. Είναι πολύ ενδιαφέρουσες οι δράσεις που αφορούν τα ολοκληρωμένα προγράμματα για τους δήμους,  γιατί αυτή είναι η νέα πολιτική. Για να σας πω την αλήθεια το πρόγραμμα μας δίνει πόρους, ευκαιρίες αλλά και ευθύνες, όπως για παράδειγμα στους δήμους να σχεδιάσουν ολοκληρωμένα προγράμματα για τον τόπο τους και να τα υλοποιήσουν με  ότι σημαίνει αυτό -εκχώρηση πόρων, εκχώρηση ευθυνών, εκχώρηση αρμοδιοτήτων, να προκηρύσσουν, να εντάσσουν έργα - αυτό είναι κάτι καινούργιο για αυτή την προγραμματική περίοδο που αξίζει να το σημειώσουμε. Μπορεί να χρηματοδοτηθούν δημόσιοι φορείς, δήμοι, περιφέρεια, νοσοκομεία είναι κλασικοί φορείς που μπορούν να επιδοτηθούν .Προφανώς μπορούν να χρηματοδοτηθούν και ιδιώτες με τις οριζόντιες προσκλήσεις για επιχειρηματικότητα. Μπορούμε να έχουμε απευθείας ενίσχυση και στον ιδιώτη».

-      Σε τι φάση βρίσκεται το τρέχον ΕΣΠΑ, που βρίσκεται προς την ολοκλήρωσή του;

 «Το παρόν ΕΣΠΑ βρίσκεται σε τελικό στάδιο υλοποίησης με την έννοια ότι έχουμε συμβασιοποίησεις  στο 102% του προϋπολογισμού του. Τα έργα αυτά πρέπει να ολοκληρώσουν και την τελευταία τους πληρωμή μέχρι 31/12 του 2023. Είμαστε σε ασφαλές στάδιο δύο χρόνια λοιπόν πριν την υλοποίηση και μπορούμε να πούμε ότι το παρόν ΕΣΠΑ είναι ολοκληρωμένο λειτουργικό και με όλες τις δαπάνες του. Ο προϋπολογισμός της περιόδου 2014-2020 ήταν 269 εκατομμύρια ευρώ  και αυτά είναι σε φάση σύμβασης

-      Υπάρχουν έργα που δεν θα προλάβουν να ολοκληρωθούν;

«Υπάρχουν κάποια έργα που σε αυτή τη φάση θεωρούμε ότι και να μην προλάβουν να ολοκληρωθούν, μικρά σε προϋπολογισμό οπότε νομίζω ότι δεν έχει και πολύ νόημα. Εκτιμώ ότι θα προλάβουμε να τα ολοκληρώσουμε μέχρι το τέλος του 2023 , που είναι η χρονική περίοδος ολοκλήρωσης του παρόντος ΕΣΠΑ. Άρα σε αυτή τη φάση μπορούμε να λέμε ότι μπορεί να υπάρχουν δράσεις συνολικά, όμως δεν έχουμε ένα συγκεκριμένο τίτλο έργου που φοβόμαστε πώς θα μας φύγει».

Αν κάποιο έργο που είναι σημαντικό, όπως είναι το τελευταίο μεγάλο έργο που εντάξαμε,  το παραλιακό μέτωπο της Μυτιλήνης, δεν προλάβει να ολοκληρωθεί μέσα σε αυτή την προγραμματική περίοδο τις πληρωμές του,  θα τις πάμε στο νέο πρόγραμμα. Αλλά αυτό νομίζω ότι είναι και κάτι που είναι εντελώς τεχνικό και αφορά κυρίως εμάς.».

-      Ποιο έργο από αυτά που γίνονται θεωρείτε σημαντικό;

«Έχουν γίνει έργα πάρα πολύ σημαντικά. Ένα μικρό έργο  σε προυπολογισμό για μας, μπορεί να είναι πάρα πολύ σημαντικό για μία τοπική κοινωνία. Όπως είναι σημαντικό το να στηρίξεις μία κοινωνική ομάδα παρόλο που για μας έχει μικρό προϋπολογισμό. Άλλο ένα μεγάλο έργο το οποίο το βλέπουνε πολύ συχνά, επειδή επηρέασε την καθημερινότητα των κατοίκων της περιοχής που εκτελείται, είναι το αντιπλημμυρικό έργο της Λαγκαδάς. Αυτό είναι για μας εμβληματικό έργο. Εμβληματικά έργα επίσης είναι τα κάστρα της Μυτιλήνης και της Χίου, έχουμε τα αρχαιολογικά έργα στη Λήμνο, έχουμε πολλά και ενδιαφέροντα έργα. Το ΕΣΠΑ που ολοκληρώνεται σε λίγο καιρό θα αφήσει εκκρεμότητες αν κάποιο έργο δεν προλάβει να πληρωθεί μέχρι 31/12 του 2023. Έχω την αισιοδοξία ότι δεν θα έχουμε εκκρεμότητες. Γιατί όλα τα έργα τα βάλαμε πολύ - πολύ γρήγορα, οπότε δώσαμε την ευκαιρία στους δικαιούχους να εκτελέσουν τα έργα πολύ σύντομα. Εμείς είμαστε πολύ χαρούμενοι ότι θα χρηματοδοτήσουμε μέσα από το πρόγραμμα έργα όπως είναι αυτό το μεγάλο αθλητικό έργο στην Αγία Κυριακή τα οποία οι πολίτες της Μυτιλήνης σε δύο  περίπου χρόνια θα τα χαίρονται».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey