Ο καθηγητής Κώστας Ρόντος, μιλάει για το ερευνητικό πρόγραμμα, του Τμ. Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος στην Ελλάδα

Έρευνα: «Η προοπτική μιας μακροχρόνιας παραμονής των προσφύγων και των μεταναστών στην Ελλάδα» [Vid]

01/02/2021 - 11:37 Ενημερώθηκε 06/02/2021 - 10:48

Δύσκολο να απορροφηθούν περισσότεροι από 1000 μετανάστες – πρόσφυγες κοινωνικοοικονομικά και δημογραφικά από το νησί της Λέσβου, σύμφωνα με απαντήσεις των κατοίκων της Λέσβου που δόθηκαν σε προηγούμενη έρευνα σχετικά με το μεταναστευτικό. Τώρα αναμένονται οι απαντήσεις σε νέο ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο «Η προοπτική μιας μακροχρόνιας παραμονής των προσφύγων και των μεταναστών στην Ελλάδα: Ανάδειξη των δημογραφικών και κοινωνικοοικονομικών συνεπειών και η σημασία τους για την αποδοχή της προοπτικής αυτής από την ελληνική κοινωνία».

Πριν από λίγες η ολοκληρώθηκε το θεωρητικό τμήμα του ερευνητικού προγράμματος που επίκεντρο έχει την αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος στην Ελλάδα. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να προχωρήσει και το ερευνητικό σκέλος του προγράμματος που υλοποιείται από το Εργαστήριο Κοινωνικής Πληροφορικής, Στατιστικής και Ερευνητικών Υποδομών του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Συνεργαζόμενοι φορείς είναι το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών και το Γερμανικό Πανεπιστήμιο της Ιορδανίας.  Η ερευνητική εργασία υποστηρίχτηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.) στο πλαίσιο της Δράσης « 1η Προκήρυξη ερευνητικών έργων ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. για την ενίσχυση των μελών ΔΕΠ και ερευνητών/ τριών και την προμήθεια ερευνητικού εξοπλισμού μεγάλης αξίας» .

Ο υπεύθυνος του προγράμματος Κώστας Ρόντος Καθηγητής του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, μιλάει στο emprosnet.gr για την έρευνα αυτή και τους στόχους της.

Τα ζητήματα που προκύπτουν από την προσφυγική κρίση στην Ελλάδα

Μάλιστα σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι στην Ελλάδα η προσφυγική κρίση έθεσε επιτακτικά τα ζητήματα που σχετίζονται άμεσα με την κοινωνική προστασία, την εξασφάλιση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και την παροχή ζωτικών δημόσιων αγαθών, όπως η υγεία και η περίθαλψη, το δικαίωμα στο άσυλο, η κατάλληλη στέγαση, η επαρκής, η κατάλληλη διατροφή, η γονιμότητα και η θνησιμότητα αλλά και τη διατήρηση της αρμονικής διαβίωσης του γηγενούς πληθυσμού ώστε να εξασφαλίζεται  και να καλλιεργείται η αλληλεπίδραση, η συνεργασία, ο διάλογος και η εποικοδομητική κριτική μεταξύ διαφορετικών κοινοτήτων και σε τελική ανάλυση η αρμονική συμβίωση των δύο μερών.

Τα ερωτήματα όμως που τίθενται για την επίτευξη των παραπάνω στόχων είναι :α) ποιες είναι οι στάσεις και απόψεις των Ελλήνων για τη μακροχρόνια παραμονή και κοινωνική ένταξη των πρόσφατων αλλοεθνών που εισήλθαν (και εισέρχονται) στη Χώρα, β) ποιοι κοινωνικοί, οικονομικοί ή πολιτισμικοί παράγοντες προσδιορίζουν αυτές τις προσλήψεις και επίσης γ) ποιος είναι μέχρι σήμερα και ποιος θα πρέπει να είναι ο ρόλος του Κράτους και των Περιφερειακών Αρχών στη σχετική διαδικασία και τέλος, δ) πως βλέπουν από την πλευρά τους οι εισερχόμενοι πληθυσμοί την πιθανή ένταξή τους;

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey