Συνέντευξη Καμπούρη για την πορεία της πανδημίας στη Λέσβο

«Επιβαρυμένη η επιδημιολογική κατάσταση» [Vid]

23/11/2021 - 14:43 Ενημερώθηκε 27/11/2021 - 13:53

Επιβαρυμένη χαρακτηρίζει ο Διοικητής του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, Γιώργος Καμπούρης την επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί στη Λέσβο τονίζοντας ότι τα όπλα που έχουμε στην διάθεσή μας για την αντιμετώπιση του κορονοϊού είναι ο εμβολιασμός και η εφαρμογή των μέτρων. Μάλιστα δεν παραλείπει να «κουνήσει το δάχτυλο» στους εμβολιασμένους που δεν τηρούν τα μέτρα, εξηγώντας ότι το στέλεχος Δ χρειάζεται μόνο λίγα δευτερόλεπτα για να μεταδοθεί. Τόνισε ότι αν ο πληθυσμός «θωρακιστεί» με το εμβόλιο & τηρεί τα υγειονομικά πρωτόκολλα τότε δεν έχει να φοβάται τίποτα.  

Την ίδια στιγμή παρατηρείται εκτίναξη του αριθμού των εμβολιασμών. Σύμφωνα μάλιστα με τα συγκριτικά στοιχεία στο Εμβολιαστικό Κέντρο του Νοσοκομείο πήγαν στις 25/10 για να εμβολιαστούν 72 άτομα, ενώ στις 25/11, 553 άτομα. Μάλιστα με απόφαση των αρμοδίων αυξήθηκαν οι εμβολιαστικές γραμμές σε Βοστάνειο & Κέντρα Υγείας της Λέσβου με στόχο να γίνονται 1200 εμβολιασμοί ημερησίως. 

Αυξάνονται οι εμβολιασμοί 

- Ποια είναι η κατάσταση στο νοσοκομείο Μυτιλήνης σε ότι έχει να κάνει με τις νοσηλείες απο κορωνοϊο;  

«Γενικότερα η επιδημιολογική κατάσταση στο νησί μας όπως και σε όλη τη χώρα παραμένει ιδιαίτερα επιβαρυμένη. Είναι αναμενόμενο ότι και το νοσοκομείο θα δεχτεί την πίεση η οποία ισχύει σε περιόδους έξαρσης της πανδημίας. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε, εκτιμώ, κοντά σε σταθεροποίηση και μπορούμε να πούμε δειλά ότι υπάρχουν τάσεις αργής αποκλιμάκωσης. Το ευτύχημα είναι πως παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες ότι ο αριθμός των εισαγωγών και των εξιτηρίων είναι περίπου ο ίδιος και αυτό είναι που πραγματικά κρατάει το νοσοκομείο. Βέβαια εκείνο που είναι γεγονός, είναι ξέρετε πολύ καλά, ότι τις τελευταίες τρεις εβδομάδες είχαμε περισσότερα από 1.500 κρούσματα στη Λέσβο. Αν τηρούνταν οι ποσοστώσεις έπρεπε να είχαμε τουλάχιστον πάνω από 100 νοσηλείες. Ευτυχώς δεν είχαμε. Είναι γεγονός ότι όπως διαπιστώνεται και από επιστημονικές έρευνες ότι υπάρχει απόλυτη συσχέτιση της εμβολιαστικής κάλυψης τόσο προς τον αριθμό των κρουσμάτων όσο και με τη σχετιζόμενη με τον κορονοϊό θνησιμότητα. Συνολικά από την αρχή της πανδημίας -δυστυχώς- έχουμε θρηνήσει 90 συμπολίτες μας και από την αρχή του έτους 57. Μεγάλος αριθμός. Εκείνο που πρέπει να ξέρουμε ότι από αυτούς που νοσηλεύονται μόνο δύο άτομα είναι εμβολιασμένα, αλλά δεν ήρθαν επειδή είχαν την κλινική εικόνα covid ήρθαν για άλλη αιτία και διαπιστώθηκε ότι έχουν και covid».  

- Τι περιπτώσεις ασθενών έρχονται συνήθως στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης με covid; 

«Πρώτα απ’ όλα έρχονται όλες οι ηλικίες. Ιδιαίτερα ο ιός είναι διαδεδομένος στους μικρότερους. Ευτυχώς όμως δεν νοσούν βαριά οπότε φεύγουνε. Κυρίως όμως νοσηλεύονται άτομα μέσης ηλικίας και άτομα που είναι πάνω από εξήντα πέντε ετών» 

- Σε ότι έχει να κάνει με τους εμβολιασμούς ποια είναι η εικόνα που έχουμε για την πρώτη δόση, τη δεύτερη και την τρίτη;  

«Αυτή τη στιγμή έχουν πραγματοποιηθεί στο νησί μας 102.218 εμβολιασμοί από αυτούς οι 53.227 έχουν κάνει την πρώτη δόση που αντιστοιχεί στο ένα ποσοστό περίπου 69% του ενεργού πληθυσμού και 50. 252 έχουν κάνει και τη δεύτερη που αντιστοιχεί περίπου ένα ποσοστό περίπου το 66% του ενεργού πληθυσμού. Πέραν αυτού έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι και σήμερα 8.000 εμβολιασμοί για την τρίτη δόση».  

- Το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί τα νούμερα των ατόμων που κάνουν την πρώτη δόση. Που θεωρείτε ότι οφείλεται αυτό; 

«Πρώτα από όλα οφείλεται στα μέτρα. Πιστεύω ότι οφείλεται και στην ευαισθητοποίηση καθώς έχουν πειστεί και οι δύσπιστοι ότι το εμβόλιο είναι το μοναδικό όπλο το οποίο μέχρι τώρα έχουμε -έχει η επιστήμη- προκειμένου να προλάβουμε τη νόσηση. Ως εκ τούτου πείστηκαν και οι πλέον δύσπιστοι και έρχονται να εμβολιαστούν. Πριν ένα μήνα συγκεκριμένα στις 25/10 στο νοσοκομείο είχαν γίνει 72 δόσεις εκ των οποίων πρώτη δόση τα 11 άτομα, δεύτερη δόση 23 άτομα και τρίτη δόση 38 άτομα. 553 άτομα έχουν κλείσει ραντεβού για τις 25/11 για να εμβολιαστούν. Είναι τεράστια διαφορά. Λόγω της αυξημένης ζήτησης το Υπουργείο & η ΔΥΠΕ αύξησαν τις γραμμές τόσο στο νοσοκομείο όσο και στα Κέντρα Υγείας της Λέσβου. Δηλαδή αυτή τη στιγμή εάν πλαισιώσουμε τις εμβολιαστικές γραμμές μπορούμε την ημέρα να κάνουμε έως και 1.200 δόσεις στη Λέσβο. Μεγάλος αριθμός και μπορούμε κάλλιστα δηλαδή μέχρι τα Χριστούγεννα να πετύχουμε ένα υψηλό ποσοστό ανοσίας για το νησί μας».  

- Τι εξελίξεις έχουμε σχετικά με το προσωπικό του νοσοκομείου που βγήκε σε αναστολή καθώς δεν ήθελε να εμβολιαστεί; 

«Αυτοί που ήταν σε αναστολή ήταν μαζί με τους γιατρούς 43 άτομα. Από αυτούς βέβαια τη μεγαλύτερη μερίδα ήταν το νοσηλευτικό προσωπικό. Έχουν επιστρέψει εννέα άτομα διότι κάποιοι υποχώρησαν και έκαναν το εμβόλιο & κάποιοι άλλοι νόσησαν. Ήδη έχουμε προσλάβει έναν αρκετό αριθμό οι οποίοι πραγματικά καλύπτουν τα κενά τα οποία έχουν δημιουργηθεί. Βέβαια έχουμε ανάγκες και θα προτιμούσαμε και οι συνεργάτες αυτοί που δεν κάνουν το εμβόλιο να κάνουν το εμβόλιο και τους έχουμε σύντομα κοντά μας να βοηθήσουν και τον έργο των άλλων συνεργατών τους και συναδέλφων τους».  

-  Ποια είναι η δική σας εκτίμηση για την πορεία της πανδημίας το νησί μας;  

«Η δική μου εκτίμηση είναι ότι εφόσον τρέχουμε όλοι να κάνουμε την τρίτη δόση, οι ανεμβολίαστοι έρχονται να κάνουν την πρώτη δόση και τηρούνται τα μέτρα δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε. Το πιο σημαντικό όπλο που έχουμε σήμερα είναι το εμβόλιο το δεύτερο όπλο το οποίον πραγματικά προστατεύει είναι η μάσκα.  

Βλέπω πολλές φορές ότι κάποιοι εμβολιασμένοι δεν τηρούν τα μέτρα. Όπως είπαμε όμως τα μέτρα και οι αποστάσεις πρέπει να τηρούνται και αυτό δεν είναι προσωπική άποψη είναι άποψη των ειδικών». 

Υπάρχει υποστελέχωση σε κάποια τμήματα 

- Φεύγοντας από το θέμα της πανδημίας θα θέλαμε να σας ρωτήσουμε ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο Μυτιλήνης; 

«Το νοσοκομείο είναι ένας ζωντανός οργανισμός και όπως όλοι οι οργανισμοί σίγουρα θα έχει προβλήματα. Παραδείγματος χάρη η υποστελέχωση του ακτινολογικού, η υποστελέχωση του ψυχιατρικού. Ήδη ενώ προκηρύξαμε πριν από ένα μήνα μόνιμη θέση να κάνουμε και δελεαστική δεν υπήρχε ενδιαφέρον. Το ίδιο και στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού. Τη στιγμή αυτή έχουμε μία και μοναδική υπάλληλο γιατρό νεφρολόγο. Βέβαια έχουμε βάλει δίπλα της άλλους δύο γιατρούς οι οποίοι έχουν εμπειρία, αλλά δημιουργεί άλλο αίσθημα ασφάλειας η εξειδίκευση προς τον ασθενούντα. Προβλήματα πάντα υπάρχουν και προσπαθούμε με κάθε τρόπο να τα επιλύσουμε σε συνεργασία με την 2η Υγειονομική Περιφέρεια και με το υπουργείο το οποίο οφείλω να παραδεχτώ ότι έχουμε τη συνδρομή τους έχουμε τη βοήθειά τους μας ακούνε και πάντα μας καλύπτουνε».  

- Που πιστεύετε ότι οφείλεται το γεγονός ότι δεν εκδηλώνεται ενδιαφέρον για αυτές τις θέσεις και τι κατά τη γνώμη σας θα πρέπει να γίνει προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα; 

«Κοιτάξτε να δείτε έχω πει και άλλες φορές ότι το πρόβλημα για κάποιον ο οποίος δεν έχει συμφέρον να έρθει στο ακριτικό μας νησί, δεν έχει συναισθηματικούς λόγους, δεν έρχεται εύκολα. Και θα πω το απλό παράδειγμα ότι ένας νεφρολόγος, που εργάζεται σε κάποιο νοσοκομείο μεγάλης πόλεως μπορεί το απόγευμα να πηγαίνει 4 ώρες σε κάποια ιδιωτική μονάδα τεχνητού νεφρού και να παίρνει τριπλάσια χρήματα. Εδώ τέτοια πολυτέλεια δεν την έχουμε. Ως εκ τούτου αποφεύγουν να έρθουν». 

Επιτυχία η δημιουργία του Αιμοδυναμικού 

- Φεύγοντας το 2021 μας βρίσκει με Αιμοδυναμικό Εργαστήριο στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Πόσο σημαντικό είναι αυτό για τους κατοίκους της Λέσβου; 

«Πράγματι το 2021 μας βρίσκει με το αιμοδυναμικό το οποίο μετά από πολλή προσπάθεια & κόπο μπορέσαμε και το θέσουμε σε λειτουργία. Έστω αρχικά μία φορά την εβδομάδα και αυτή τη στιγμή 50 συνάνθρωποί μας εδώ και δύο μήνες (από τις 07/09 που ξεκίνησε τη λειτουργία του) δεν χρειάστηκε να πάνε σε κάποιο κέντρο της Αθήνας ή κάποιας άλλης πόλης αλλά ‘μείναν εδώ. Η αγγειοπλαστική & η στεφανιογραφία είναι κάτι πολύ σημαντικό. Βέβαια εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και γι’ αυτό επιδιώκω να έχει πλήρη στελέχωση. Προς την κατεύθυνση αυτή κινούμαστε σε συνεργασία με τη ΔΥΠΕ και με το Υπουργείο ώστε να μπορέσουμε να το θέσουμε σε λειτουργία. Γεγονός είναι ότι αυτή τη στιγμή με τη συνδρομή ενός επεμβατικού καρδιολόγου στρατιωτικού που προέκυψε από τη συνεργασία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Υπουργείου Υγείας μπορέσαμε να κάνουμε το ξεκίνημα. Μην ξεχνάμε κάτι η αρχή είναι το ήμισυ παντός και κάθε αρχή είναι δύσκολη. Οπότε ταυτόχρονα εκπαιδεύσαμε νοσηλευτικό και τεχνικό προσωπικό καθώς και έναν γιατρό ώστε να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε σταδιακά από μόνοι -αφού αποκτήσουν την ανάλογη εμπειρία- και εφόσον φυσικά στελεχωθούν και με πλέον επεμβατικό καρδιολόγο. Θα ζητήσουμε δύο γιατρούς. Έχουμε ήδη ένα γιατρό ώστε να μπορέσουμε σταδιακά να το λειτουργούμε σε 24ωρη βάση». 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey