Τελετή αναγόρευσης του Κώστα Χαλβαδάκη σε ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Επιστρέφει στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ο «καταλύτης» του Τμήματος Περιβάλλοντος [Vid]

21/06/2022 - 09:00 Ενημερώθηκε 22/06/2022 - 08:56

«Αν ο Κώστας Χαλβαδάκης ήταν σύστημα φυσικής θα ήταν φυσικό εκκρεμές. Ένα στερεό σώμα που κρέμεται από μία κλωστή ανάμεσα σε αντίθετες δυνάμεις . Ο Κώστας Χαλβαδάκης είναι ένας άνθρωπος των αντιθέσεων σε εποχές ραγδαίων εξελίξεων» ,είπε χαρακτηριστικά ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Ανδρέας Τρούμπης κατά τη διάρκεια της τελετή αναγόρευσης του καθηγητή Κωνσταντίνου Χαλβαδάκη σε ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

«Αν ήταν χημική ουσία θα ήταν καταλύτης» συνέχισε ο κ. Τρούμπης και πρόσθεσε: «Μία ουσία που επιταχύνει την ταχύτητα της αντίδρασης παραμένοντας αμετάβλητη (…) Ο Κωνσταντίνος Χαλβαδάκης και οι πιο συνειδητοποιημένοι ήρθαν εδώ για να εδραιώσουν τείχη πολιτισμού και αφιέρωσαν την ζωή τους στο Τμήμα Περιβάλλοντος».

Την έναρξη της τελετής έκανε ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Δημήτρης Παπαγεωργίου ο οποίος τόνισε ότι η ανακήρυξή του σε ομότιμο καθηγητή μόνο θετικό αντίκτυπο μπορεί να έχει στο Πανεπιστήμιο.

Ο πρόεδρος του Τμήματος Περιβάλλοντος Πέτρος Γαγάνης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, επισήμανε ότι η εικόνα του Τμήματος Περιβάλλοντος θα ήταν εντελώς διαφορετική χωρίς τον Κώστα Χαλβαδάκη, ο οποίος όπως ειπώθηκε ήταν ο πρώτος μηχανικός Περιβάλλοντος στην Ελλάδα. «Προσέφερε στο Τμήμα μας, που αισθανόταν παιδί του, την πρωτοπορία και την καινοτομία(..) Ήταν δάσκαλος όχι μόνο επειδή προσέφερε γνώσεις, αλλά και γιατί μετέδιδε στους φοιτητές ήθος & την αγάπη για την επιστήμη. Το Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου έχει ένα μεγάλο τμήμα του DNA του Κωνσταντίνου Χαλβαδάκη» είπε και πρόσθεσε ότι ο κ. Χαλβαδάκης ήταν ο άνθρωπος εκείνος που έφερε ισορροπία στο Τμήμα σε μία δύσκολη εποχή όπου υπήρχαν αντεγκλήσεις. «Πολλοί από εμάς δεν θα βρισκόμασταν σήμερα εδώ αν δεν υπήρχε ο Κωνσταντίνος Χαλβαδάκης» και ολοκληρώνοντας την ομιλία του υποστήριξε ότι η Τελετή αυτή έρχεται ως ελάχιστη μορφή ανταπόδοσης σε όλα εκείνα που ο κ. Χαλβαδάκης προσέφερε και που το κεφάλαιό του στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου διακόπηκε απότομα από εξωγενείς δυνάμεις, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Χαλβαδάκης: «Είμαι έτοιμος να επιστρέψω»

Έντονα συγκινημένος κατά την διάρκεια της τελετής ο Κ. Χαλβαδάκης είπε: «Θα ήθελα να σας ενημερώσω ποια είναι η νέα Σχολή Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο του Stanford. Μετά από 70 χρόνια κάνουν νέα σχολή την οποία ονομάζουν School Sustainability Science. Σε αυτή θα ενταχθούν και όλοι όσοι εργάζονται για το Περιβάλλον. (..) Έχουν περάσει 10 χρόνια από τότε που έφυγα από την Μυτιλήνη, στην οποία εργάστηκα για περίπου 28 χρόνια. Τα πιο δημιουργικά χρόνια της ζωής μου. Το ότι νοιώθω ότι επιστρέφω σπίτι μου είναι γεγονός. Ανεξαρτήτως του αν θεωρώ τόπο καταγωγής μου τα Χανιά, ουσιαστικά στα Χανιά έχω ζήσει λιγότερο απ’ ότι έχω ζήσει στη Μυτιλήνη, που σημαίνει ότι η Λέσβος είναι η δεύτερή μου πατρίδα - αν όχι η πρώτη. Αυτό γιατί εδώ αφιέρωσα τα πιο δημιουργικά χρόνια της ζωής μου και έχω τους περισσότερους φίλους. Νοιώθω ότι έρχομαι σε ένα μέρος που ανήκω, πόσο μάλλον στο Τμήμα Περιβάλλοντος (..) Το ότι μου απονέμεται αυτός ο τίτλος και μέσα σε αυτό το κλίμα, με αυτή τη διαδικασία μου προκαλεί αισθήματα έντονης συγκίνησης που είμαι έτοιμος να δηλώσω ότι είμαι έτοιμος να επιστρέψω» είπε και καταχειροκροτήθηκε από τους παραβρισκόμενους.

Ο Κρητικομανιάτης Κωνσταντίνος Χαλβαδάκης

Ο Κρητικομανιάτης Κωνσταντίνος Χαλβαδάκης είναι πτυχιούχος του Τμήματος Χημείας, της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών με Ph.D., M.Sc. Περιβαλλοντικής Μηχανικής και Επιστήμης, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, Πολυτεχνική Σχολή, Stanford University, Καλιφόρνια, ΗΠΑ. & B.Sc. Χημικής Μηχανικής, Τμήμα Χημικών Μηχανικών, Πολυτεχνική Σχολή, University of New Mexico, Albuquerque, Nέο Μεξικό, ΗΠΑ.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι από το1971 έως το 1983 εργάστηκε ως ελεύθερος επαγγελματίας και Μεταπτυχιακός Φοιτητής σε ΗΠΑ, Περσία & Βέλγιο που περιελάμβαναν σπουδές και εργασία σε θέματα περιβαλλοντικής μηχανικής. Πανεπιστήμιο Stanford (ΗΠΑ): Research and Teaching Assistant, Teaching Fellow, Acting Instructor. Η Διδακτορική διατριβή είχε θέμα: «Μεθανογέννεση σε Εδαφικούς Βιοαντιδραστήρες Στερεών Αποβλήτων». Εταιρίες: D'Apollonia Consulting Engineers, Inc. (ΗΠΑ, Περσία, Βέλγιο), EMCON Associates (ΗΠΑ). Το 1983 επιστρέφει στην Ελλάδα και εργάζεται σαν ελεύθερος επαγγελματίας ενώ γίνεται παράλληλα Ιδρυτής - Γενικός Διαχειριστής, ΒΙΟΣΦΑΙΡΙΚΗ Ο.Ε Ι Σύμβουλοι Περιβαλλοντικοί Μηχανικοί. Επιστημονικός Συνεργάτης, Υπουργείο Έρευνας και Τεχνολογίας. Ασχολήθηκε με θέματα περιβαλλοντικής μηχανικής. Από το 1985 έως το 2012 διετέλεσε Ειδικός Επιστήμονας, Επίκουρος Καθηγητής (08/1986), Αναπληρωτής Καθηγητής (05/1991), Καθηγητής (12/2002) Περιβαλλοντικής Μηχανικής. Υπήρξε Επιστημονικός Υπεύθυνος σε 20 ερευνητικά προγράμματα σε ποικίλα θέματα διαχείρισης αποβλήτων. Επιμελήθηκε την ανάπτυξη και κατά καιρούς διδασκαλία 7 προπτυχιακών και 4 μεταπτυχιακών μαθημάτων σε θέματα περιβαλλοντικής μηχανικής, την διοργάνωση και συμμετοχή σε συνέδρια. Διευθυντής Τομέα Περιβαλλοντικής Μηχανικής και Εργαστηρίου Διαχείρισης Αποβλήτων, ενώ υπήρξε Μέλος Συγκλήτου και Τεχνικού Συμβουλίου Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey