Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς στη Λέσβο

Επισφραγίστηκε η καταβολή αποζημίωσης των ελαιοπαραγωγών της Λέσβου [Vid & Pics]

09/12/2022 - 16:00 Ενημερώθηκε 12/12/2022 - 09:56

Την υπογραφή της απόφασης για χορήγηση ενίσχυσης σε όλους τους ελαιοπαραγωγούς της Λέσβου, με το συνολικό ποσό των 8 εκ. ευρώ ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς που πραγματοποίησε την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022 επίσημη επίσκεψη στη Λέσβο. 

Την ενίσχυση είχε κάνει γνωστή ο προ ημερών ο Β Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Λέσβου του κυβερνώντος κόμματος, Χαράλαμπος Αθανασίου ο οποίος συνέβαλε σημαντικά για να δοθεί αποζημίωση σε όλους τους ελαιοπαραγωγούς της Λέσβου.

Το ποσό που εκτιμάται ότι θα λάβουν οι παραγωγοί, θα ανέρχεται στα 20 με 25 ευρώ ανά στρέμμα και θα βασιστεί στα στοιχεία που προκύπτουν από τις δηλώσεις των ελαιοπαραγωγών στον ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως είχε αναφέρει το ΕΜΠΡΟΣ σε προηγούμενο ρεπορτάζ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις τα χρήματα αναμένεται να δοθούν τον Ιανουάριο του 2023.

Παράλληλα ο ΥπΑΑΤ ανακοίνωσε πως βούληση του υπουργείου είναι να γίνουν επενδύσεις και υποδομές σε δίκτυα, ούτως ώστε να τρέξουν και στην περιοχή αυτή της χώρας έργα net metering για αγρότες και κτηνοτρόφους, σε μια προσπάθεια για να μειωθούν τα κόστη, ενώ οι τοπικοί φορείς του έθεσαν μια σειρά από σημαντικά ζητήματα.

Σε αυτό το σημείο μνημονεύεται το δελτίο Τύπου του Δημάρχου Μυτιλήνης στο οποίο σημειώνεται ότι ο Υπουργός συμφώνησε ότι θα πρέπει να βρεθούν άμεσες λύσεις στα γεωργικά θέματα και υποσχέθηκε αρχικά ότι θα συμβάλει δραστικά για την βελτίωση και ανάπτυξη των αρδευτικών δικτύων στις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Μυτιλήνης.

Την οργάνωση της επίσκεψης Γεωργαντά επιμελήθηκε εκτός από τον κ. Αθανασίου ο πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου | Παράρτημα Αιγαίου Παναγιώτης Κατσαβέλλης.

Γεωργαντάς: Προοπτικές για τους νέους στον πρωτογενή τομέα

<<Επισκέφθηκα σήμερα τη Λέσβο, ένα νησί εμβληματικό για την πρωτογενή παραγωγή της χώρας μας, καθώς έχει ανελιχθεί στην τρίτη θέση της παραγωγικότητας σε γάλα και κρέας σε όλη τη χώρα>> αναφέρει σε σημείωμα του ο Υπουργός και προσθέτει: <<Σε συσκέψεις που έγιναν στην Περιφέρεια, αλλά σε συναντήσεις που είχα με τους δημάρχους και εκπροσώπους παραγωγικών φορέων του νησιού, ανέλυσα τις προοπτικές που διανοίγονται για τους νέους στον πρωτογενή τομέα, μέσα από την αξιοποίηση των προγραμμάτων του ΠΑΑ και των χρηματοδοτικών εργαλείων του ΥπΑΑΤ.

Επίσης είχα τη χαρά να εγκαινιάσω τη μονάδα των Βιομηχανικών Σφαγείων Μυτιλήνης και να επισκεφθώ το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας στην Αγ. Παρασκευή, όπου επίσης συναντήθηκα με παραγωγούς και εκπροσώπους τους και συζητήσαμε όλο το φάσμα των θεμάτων που απασχολούν την πρωτογενή παραγωγή>>.

Στα εγκαίνια

Στα εγκαίνια νέας σύγχρονης μονάδας «Βιομηχανικά σφαγεία Μυτιλήνης, ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ ΙΚΕ», στην περιοχή Πέρα της Αγίας Παρασκευής, παρευρέθηκε την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022 ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς. Τον Υπουργό συνόδευε ο Β' Αντιπρόεδρος της Βουλής & βουλευτής Λέσβου του κυβερνώντος κόμματος Χαράλαμπος Αθανασίου, ενώ στα εγκαίνια παρευρέθηκαν ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης , ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος, ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς τομέα Πανάγος Κουφέλος και πλήθος εκπρόσωποι φορέων και τοπικών αρχών. 

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη μονάδα χρηματοδοτήθηκε κατά 75% από πόρους του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης Δράση 4.2.1 - Μεταποίηση, εμπορία και ανάπτυξη.

Κατσαβέλλης: Στόχος οι λύσεις μέσα από ουσιαστικό διάλογο

Ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ, Παναγιώτης Κατσαβέλλης, σε δήλωσή του στο ΕΜΠΡΟΣ επεσήμανε ότι στόχος του ΓΕΩΤΕΕ ήταν η ηγεσία του Υπουργείου να γίνει κοινωνός των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες του πρωτογενούς τομέα της Λέσβου. Η συνάντηση και ο διάλογος αυτός επετεύχθη καθώς ο υπουργός είχε συναντήσεις με τους εκπροσώπους αρκετών παραγωγικών φορέων του νησιού που έθεσαν προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι, ενώ δεν παρέλειψε να μνημονεύσει τη συμβολή Αθανασίου. 

Ο κ. Κατσαβέλλης χαρακτηρίζει αρκετά σημαντικό το γεγονός ότι η ηγεσία του υπουργείου αφουγκράζεται και δέχεται να ακούσει και κατά συνέπεια να λύσει ζητήματα που απασχολούν τους επαγγελματίες του τόπου. 

Σύσκεψη στην Περιφέρεια 

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης υποδέχθηκε σήμερα στο γραφείο του στη Περιφέρεια τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά , συνοδευόμενο από τον Αντιπρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων και Βουλευτή Λέσβου Χαράλαμπο Αθανασίου  , στο πλαίσιο επίσκεψής του στη Λέσβο.  Παρόντες ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Ν. Λέσβου και Πρωτογενούς Τομέα Πανάγος Κουφέλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας   και Συγκοινωνιών Λεωνίδας Αθηνάδης και ο Εκτελεστικός Γραμματέας Απόστολος Αλατζάς.   

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα, παραβρέθηκαν εκτός από τους προαναφερόμενους, ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Παναγιώτης Κατσαβέλης   και οι Διευθυντές των Υπηρεσιών Πρωτογενούς Τομέα της Περιφέρειας , ο Γενικός Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Μιχάλης Πασπάτης, ο Διευθυντής Κτηνιατρικής Ευστράτιος Τσομπανέλλης , ο Διευθυντής ΕΤΑΛ Αναστάσιος Περιμένης , ο Προϊστάμενος Αγροτικής Οικονομίας Γιώργος Λαγουτάρης , εκπρόσωποι  Αγροτών και ελαιοπαραγωγοί.  

Ο Περιφερειάρχης καλωσορίζοντας τον Υπουργό τον ευχαρίστησε ιδιαίτερα για την μεταξύ τους καλή συνεργασία που βοηθά και προάγει το έργο της Περιφέρειας καθώς  και των Υπηρεσιών του Υπουργείου του με τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας και  τις ενισχύσεις λόγω ακαρπίας ενώ  του έθεσε υπ’ όψη διάφορα θέματα που απασχολούν τον Πρωτογενή Τομέα και μεταξύ αυτών  το αρδευτικό έργο  του Φράγματος των Βασιλικών και το Πρόγραμμα SMART STANI στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας 2021-2027. 

Ο Υπουργός υπήρξε πολύ θετικός για τα δύο έργα, δείχνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το Πρόγραμμα SMART STANI για το οποίο είχε  ήδη ενημερωθεί και το θεωρεί καινοτόμο  ώστε να βρει ανταπόκριση και σε άλλες Περιφέρειες και για την Μελέτη του Αρδευτικού των Βασιλικών, αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα υπό το πρίσμα και της κλιματικής κρίσης. 

Στην συνέχεια ο Περιφερειάρχης συνοδεύοντας τον κ. Γεωργαντά παρέστη στα εγκαίνια νέας σύγχρονης  μονάδας Σφαγείων που δημιουργήθηκε στην Αγία Παρασκευή και ακολούθως μετέβη στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας  όπου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με  Ελαιοπαραγωγούς και Παραγωγούς Αγροτικών Προϊόντων.

Κουφέλος: Συνοδοιπόροι στην ενίσχυση των παραγωγών 

<<Η συμπόρευση Κυβέρνησης και Τοπικής αυτοδιοίκησης στην αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων και προβλημάτων του αγροτοκτηνοτροφικού Τομέα είναι δεδομένη, επιβεβαιώθηκε δε, στις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν>> αναφέρει ο αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς Τομέα Πανάγος Κουφέλος και σημειώνει λίγο παρακάτω: <<Στόχος όλων για την επόμενη κυβερνητική περίοδο η ολοένα και μεγαλύτερη στήριξη των ανθρώπων του πρωτογενούς Τομέα, των ανθρώπων των νησιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Συμπερασματικά είμαστε συνοδοιπόροι στο πολυσχιδές έργο της Κυβέρνησης που αποσκοπεί στην ενδυνάμωση των παραγωγών μας».

Στην ατζέντα των συζητήσεων περιλαμβάνονταν σύμφωνα με τον κ. Κουφέλο οι περιπτώσεις απώλειας εισοδήματος του αγροτικού κόσμου, οι δράσεις στην κτηνοτροφία, η ιχνηλάτηση και σήμανση κάθε δυσκολίας, τα προγράμματα στήριξης.

Ο κ. Κουφέλος με αφορμή την επίσκεψη του υπουργού χαρακτηρίζει εμβληματικό τον χαρακτήρα της Λέσβου και δη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου ως προς τη συμμετοχή της στην πρωτογενή παραγωγή της χώρας, ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντα και εξαιτίας σημαντικής κτηνοτροφικής παραγωγής. 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey