«Προϋπόθεση για την ασφάλεια της επένδυσης είναι η σύμβαση παραχώρησης του γεωθερμικού πεδίου όπου ο Δήμος φαίνεται να αδρανεί»

Ενστάσεις Ζαφείρη για τον διαγωνισμό των Θερμοπηγών του Πολιχνίτου [Vid]

23/09/2022 - 09:00 Ενημερώθηκε 24/09/2022 - 09:05

Τις ενστάσεις του διατυπώνει ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Συνεργασία Δυτικής Λέσβου», Στρατής Ζαφείρης ως προς την διαχείριση των θερμών πηγών του Πολιχνίτου, με αφορμή την προκήρυξη διαγωνισμού για την αξιοποίησή τους. Ο τέως συνεργάτης του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου, ως αρμόδιος αντιδήμαρχος, που κατά το πρόσφατο παρελθόν είχε άμεση εμπλοκή επί του θέματος, σε συνέντευξή του στο «Ε» κάνει λόγο για αδράνεια του Δήμου προκειμένου να λυθούν τα θέματα αυτά και να προχωρήσει η υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης του γεωθερμικού πεδίου, επισημαίνοντας ότι η υπογραφή παραχώρησης του γεωθερμικού πεδίου στο Δήμο είναι προϋπόθεση για να προχωρήσει με ασφάλεια ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της επιχειρούμενης επένδυσης. 

Πρόσφατα, ως γνωστόν, αναρτήθηκε Πρόσκληση από το Δήμο Δυτικής Λέσβου ανοιχτού διαγωνισμού για υποβολή δεσμευτικών προσφορών προκειμένου να αναθέσει την εκμετάλλευση των ιαματικών πηγών του Πολυχνίτου ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ. Οι προσφορές με βάση την προκήρυξη του διαγωνισμού θα γίνουν εντός 45 ημερών.  

Οπως επισημαίνει σε παρέμβασή του ο Στρ. Ζαφείρης, «Κάτι περισσότερο από ένα χρόνο, με παρέμβαση του ΔΔΛ προκηρύχθηκε από την Αποκεντρωμένη Περιφέρεια ο διαγωνισμός εκμετάλλευσης του Γεωθερμικού Πεδίου Πολυχνίτου. Ο ΔΔΛ συμμετείχε στο διαγωνισμό ως μοναδικός διαγωνιζόμενος και υπέβαλε πρόταση συνολικής εκμετάλλευσης του πεδίου, που αξιολογήθηκε πολύ ψηλά στη βαθμολογία. Η παροχή του θερμού υγρού είναι 300 m3/h με μέση θερμοκρασία 70,0ο C. Η έκταση του γεωθερμικού πεδίου είναι 10 km2 και μέσα περιλαμβάνονται οι θερμοπηγές Πολυχνίτου και Λισβορίου και ο Ξηρόκαμπος. Η όποια εκμετάλλευση του θερμού υγρού πρέπει να είναι μέσα στα όρια των 300 m3/h. Δηλαδή η εκμετάλλευση που περιλαμβάνει 20 θερμοπηγές, την παροχή θερμότητας σε θερμοκήπια, την τηλεθέρμανση του οικισμού του Πολυχνίτου, βιομηχανία, έρευνα κλπ. Δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 300 m3/h . Πράγματι η πρόταση που υποβλήθηκε περιλάμβανε κάθε δραστηριότητα και ήταν στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του γεωθερμικού πεδίου» αναφέρει στις δηλώσεις του ο κ. Ζαφείρης.  

Μάλιστα αναφέρει ότι η πρόταση, παρότι αξιολογήθηκε πολύ ψηλά, δεν έχει ακόμη εγκριθεί και δεν έχει υπογραφεί σύμβαση παραχώρησης. Επισημάνει ότι, σύμφωνα με ακριβείς πληροφορίες, υπάρχει εμπλοκή και δεν θα ασκηθούν οι αρμοδιότητες δημοσίων φορέων κατά τη φάση της ανάθεσης του πεδίου ή κατά τη φάση της υλοποίησης του υπό έγκριση σχεδίου.  

Χαρακτηρίζει ακόμη εντυπωσιακό το γεγονός της αδράνειας του Δήμου προκειμένου να λυθούν τα θέματα αυτά και να προχωρήσει η υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης του γεωθερμικού πεδίου. «Η υπογραφή παραχώρησης του γεωθερμικού πεδίου στο Δήμο είναι προϋπόθεση για να προχωρήσει με ασφάλεια ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της επένδυσης» τονίζει χαρακτηριστικά και αναλύει: «Στην Πρόταση του ΔΔΛ προβλέπεται να παραχωρηθούν 50 m3/h θερμικού υγρού για ιαματικούς σκοπούς. Αυτό αναγράφεται και στον υπό εξέλιξη διαγωνισμό. Η καθυστέρηση όμως της ανάθεσης του Γ.Π πλησιάζει τον ένα χρόνο και ενισχύεται η ανησυχία για την ακύρωση του διαγωνισμού. Ακύρωση θα σημάνει επανάληψη μετά από άγνωστο χρονικό διάστημα και με πιθανότητες να μην κατακυρωθεί στον ΔΔΛ ο επόμενος διαγωνισμός. Για ένα Δήμο που αδρανεί σε κανονική περίοδο τι μπορεί κανείς να περιμένει όταν βρίσκεται σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, που ήδη ξεκίνησε;» Ακολούθως είπε ότι ο Πολιχνίτος είναι χωριό 1500 κατοίκων κατά την τελευταία απογραφή ενώ τη δεκαετία του 1960 είχε 8500 κατοίκους. Έχει έναν τεράστιο αριθμό σπιτιών σε καλή κατάσταση, ακατοίκητων. Το Σχέδιο του Γεωθερμικού Πεδίου περιλαμβάνει τηλεθέρμανση σε κατοικίες εντός του οικισμού. «Το επενδυτικό σχέδιο των ιαματικών πηγών επηρεάζεται άμεσα από το πρόγραμμα αυτό. Θα αξιοποιηθούν οι κατοικίες του Πολιχνίτου και θα συσχετιστούν με τις ιαματικές πηγές όπως φαίνεται λογικό και παράλληλα να γίνει ένα θεραπευτικό κέντρο ή θα χτιστεί ένα μεγάλο ξενοδοχείο στην περιοχή;» πρόσθεσε ενώ χαρακτήρισε σημαντική παράμετρο την παροχή ψύξης (κλιματισμός) που δίνεται στην εγκατάσταση (όποια επιλεγεί) εκμετάλλευσης των ιαματικών πηγών και σε αυτό το σημείο θέτει το ερώτημα «πως ο Δήμος πως θα αξιολογήσει αυτήν την παράμετρο;».  

Δεν παραλείπει να αναφέρει ότι στο ίδιο γεωθερμικό πεδίο ανήκει και η θερμοπηγή Λισβορίου η οποία είναι ιδιοκτησίας του Δήμου.  

Κατά την διάρκεια της συνέντευξης επισήμανε ότι η διαχείριση των ιαματικών πηγών είναι από τα δυσκολότερα έργα των δήμων και τα περισσότερα από αυτά αποτυγχάνουν σύμφωνα με στοιχεία από την Ένωση Δήμων Ιαματικών Πηγών και πρόσθεσε ότι «τα βασικά στοιχεία που πρέπει να ληφθούν υπόψιν είναι ο μεγάλος χρόνος που χρειάζεται για να αποδώσουν οικονομικά και ότι πρέπει να υπάρχει σαφές οικονομικό και κοινωνικό όφελος για το Δημότη» και υπογραμμίζει ότι χρειάζεται η ευρύτερη κοινωνική και παραταξιακή συναίνεση στο πλαίσιο του Δήμου. 

«Η προεκλογική περίοδος δεν είναι κατάλληλη για την διαχείριση τέτοιων θεμάτων» 

«Η προεκλογική περίοδος δεν είναι η κατάλληλη περίοδος προκειμένου να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις ούτε η διαχείριση τέτοιων θεμάτων μπορεί να είναι λάφυρο μιας παράταξης που διεκδικεί το Δήμο. Ας δούμε επιτυχημένα παραδείγματα δημοσίων έργων ΣΔΙΤ αλλά και αποτυχημένα. Πέτυχαν αυτά που εξασφάλισαν συναίνεση και κοινή γραμμή των κομμάτων» είπε και ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του τόνισε: «Στο Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα αποφασίστηκε να γίνει κοινή διαπαραταξιακή ομάδα με συμμετοχή και τοπικών εκπροσώπων με παρακολούθηση αυτού του έργου. Δυστυχώς μέχρι τώρα δεν συνεκλήθη Επιτροπή και ο διάλογος δεν έγινε. Ανησυχία προκαλεί ο μικρός χρόνος του διαγωνισμού, που δεν επιτρέπει να αναπτυχθεί ευρύτερο επιχειρηματικό ενδιαφέρον.  

Αυτό που επείγει είναι να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός της Αποκεντρωμένης και να πάρει ο ΔΔΛ τα δικαιώματα εκμετάλλευσης όλου του Γεωθερμικού Πεδίου και η Δημοτική Αρχή δεν κάνει τίποτε γι αυτό!». 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey