Κλείνοντας το κεφάλαιο Συνεταιριστική Λέσβου Λήμνου

Ένοχος διευθυντής, 5 μέλη της Διοίκησης και 4 για αυτουργία [Vid]

12/01/2023 - 13:36 Ενημερώθηκε 13/01/2023 - 18:16

Ένοχοι κρίθηκαν ο Διευθυντής της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου Λήμνου την περίοδο 2004-2005, 5 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ίδιας περιόδου καθώς και τέσσερις δανειολήπτες για ηθική αυτουργία . Το απόγευμα της Πέμπτης 12 Ιανουαρίου 2023 ανακοινώθηκαν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων οι ποινές φυλάκισης για 10 από τους κατηγορούμενους που κρίθηκαν ένοχοι στην δίκη του σκανδάλου της Συνεταιριστικής, το κατηγορητήριο της οποίας περιελάμβανε 48 ονόματα. Οι υπόλοιποι δηλαδή , πέραν αυτών των 10 αθωώθηκαν. 

Από 2 έτη ήταν οι ποινές φυλάκισης για τα δύο μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της περιόδου 2004 - 2005, που θεωρήθηκαν ένοχοι, ενώ για τα άλλα 2 μέλη της ίδιας διοίκησης οι ποινές ήταν από 4 χρόνια. Από 2 έως 3 έτη «έφαγαν 4 κατηγορούμενοι για ηθική αυτουργία. Ενώ η βαρύτερη ποινή, που ήταν κάθειρξη 8 ετών, επιβλήθηκε στον Διευθυντή της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου - Λήμνου την περίοδο 2004 - 2005. Ολες οι παραπάνω ποινές είναι με αναστολή και από ότι λέχθηκε από τους δικηγόρους τους, πλην κάποιων εξαιρέσεων, πρόκειται να τις εφεσιβάλουν.  

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της περιόδου 2004-2005 κατηγορούνταν ότι με αποφάσεις τους συναίνεσαν σε «θαλασσοδάνεια» ύψους περίπου 4 εκατ. ευρώ. 

Σε κάθε περίπτωση να θυμίσουμε, γιατί πράγματι πέρασε πάρα πολύς χρόνος μέχρι να εκδικαστεί η πολύκροτη αυτή υπόθεση του σκανδάλου της Συνεταιριστικής, το «Εμπρος» ήταν εκείνο που αποκάλυψε με σειρά δημοσιευμάτων εκείνη την μακρινή περίοδο, την υπόθεση που συγκλόνισε την κοινή γνώμη και την τοπική κοινωνία. Η τράπεζα χρεοκόπησε όταν ο καθυστερημένος έλεγχος της Τράπεζας της Ελλάδας έλεγχος κατέδειξε ότι από τα ταμεία της είχαν φύγει με τη μορφή δανεισμού τεράστια ποσά, χωρίς τις αναγκαίες εγγυήσεις και καλύπτοντας επιταγές για λογαριασμό από τα αποθεματικά της τράπεζας, κόντρα σε κάθε καλώς νοούμενη τραπεζιτική πρακτική.  

Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση «Μπεμπεδέλλη», που εκδικάστηκε σε προηγούμενη δίκη, που θεωρήθηκε και η κορωνίδα του σκανδάλου, με τον συγκεκριμένο να λαμβάνει δάνεια και πιστώσεις μέσω τραπεζικών επιταγών της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου - Λήμνου άνω των 10.000.000 ευρώ, χωρίς καμία ουσιαστική εξασφάλιση και επιπλέον για επιχειρήσεις χωρίς καμία ιδιαίτερη οικονομική δραστηριότητα. 

Με τις πρωτόδικες ποινές σε βάρος των 10 κατηγορουμένων, κλείνει η πολύκροτη αυτή υπόθεση, με ανάμικτα αισθήματα μεταξύ των κατηγορουμένων, αφού άλλοι, αναπάντεχα αθωώθηκαν ενώ άλλοι προς έκπληξή τους κρίθηκαν ένοχοι. Θα ακολουθήσει βέβαια και το Εφετείο όπου θα επανεξεταστούν σε δεύτερο βαθμό οι συγκεκριμένες ποινές, για να κλείσει οριστικά η υπόθεση αυτή που τόσο απασχόλησε την κοινή γνώμη του νησιού μας και την τοπική κοινωνία.  

Και δηλώσεις μετά τις ποινές 

Ηθική δικαίωση χαρακτήρισε ο Στέλιος Αλμπάνης, την αθώωσή του. Ο ίδιος περιλαμβανόταν στην μακροσκελή λίστα των 48 ατόμων που περιλαμβάνονταν στο κατηγορητήριο για την δίκη της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου - Λήμνου, έχοντας διατελέσει μέλος της διοίκησης της Τράπεζας την επίμαχη περίοδο και πρόεδρος της στη συνέχεια. «Το 2004 όπως αποδείχθηκε κατά την ακροαματική διαδικασία και από τα πρακτικά των Διοικητικών Συμβουλίων προκύπτει ο αγώνας που έκανα για την ανάδειξη κάποιων κακώς πεπραγμένων που συνέβαιναν στην Τράπεζα, τα οποία κατήγγειλα και στην Τράπεζα της Ελλάδος. Έπαιξα έναν σημαντικό ρόλο και θεωρώ ότι σήμερα η απόφαση ήταν μία ηθική δικαίωση για μένα. Βέβαια στενοχωρήθηκα για κάποια άτομα που καταδικαστήκαν και θεωρώ ότι δεν θα έπρεπε γιατί και αυτοί ήταν συνοδοιπόροι μου», σημείωσε στη δήλωση που έκανε έξω από τα δικαστήρια ο κ. Αλμπάνης. Να σημειώσουμε για την ιστορία ότι συνήγορός του ήταν ο δικηγόρος Δημοσθένης Χατζηγιάννης. 

«Το αποτέλεσμα ήταν λίγο παράλογο σε σχέση με τα αναμενόμενα», είπε ο δικηγόρος ενός εκ των κατηγορουμένων μελών της διοίκησης που κρίθηκε ένοχος, Μανώλης Αρμενάκας προσθέτοντας: «Κάποιοι άνθρωποι απηλλάγησαν, κάποιοι άνθρωποι παραδόξως κρίθηκαν ένοχοι. Βεβαίως το αποτέλεσμα το τελικό θα κριθεί στο Εφετείο. Ο πελάτης μου είχε κριθεί αθώος στις δύο προηγούμενες δίκες της Συνεταιριστικής, σήμερα (12/01/2023) δικάστηκε με 4 έτη με αναστολή, χωρίς ελαφρυντικά. Θα ασκήσουμε έφεση και ελπίζουμε θα αθωωθούμε». 

Ενώ ο ο δικηγόρος Στρ. Ηλιογραμμένος που ήταν συνήγορος υπεράσπισης του Διευθυντή της Τράπεζας σχολιάζοντας την ποινή που «έφαγε» ο πελάτης του σημείωσε ότι:«Η ποινή για τον Διευθυντή είναι μεγάλη και βεβαίως δεν λήφθηκε υπόψη ότι είναι ηλικίας 82 ετών με ευδόκιμη υπηρεσία στην Εμπορική Τράπεζα και λευκό ποινικό μητρώο, στοιχεία τα οποία συνηγορούν και με την προσωπικότητά του και οδηγούν σε μείωση της ποινής και όχι σε αυτή την υπερβολική ποινή, κατά την άποψή μου. Θα προχωρήσουμε σε Έφεση» είπε, ενώ αναφερόμενος σε άλλον κατηγορούμενο της συγκεκριμένης υπόθεσης του οποίου η ποινή που του απαγγέλθηκε είναι δύο χρόνια με αναστολή, σημείωσε ότι απόφαση του συγκεκριμένου είναι να μην προχωρήσει σε έφεση. 

 

Αναδρομή στο παρελθόν για να θυμηθούμε 

Το «Ε» είχε αποκαλύψει την υπόθεση αυτή στις 23 Μαρτίου 2005, δηλαδή την ημέρα που η Τράπεζα της Ελλάδας ολοκλήρωνε τον ειδικό έλεγχο για την κατάσταση της Συνεταιριστικής και όταν πια η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος είχε λάβει τις αποφάσεις της. 

Η αποκάλυψη ήταν πολύ προσεκτική και συγκρατημένη, για αυτό και ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας ήταν «Τι συμβαίνει με την Συνεταιριστική Τράπεζα;» και ο υπέρτιτλος έλεγε: «Η φημολογία προκαλεί ανησυχία και απαιτεί υπεύθυνες απαντήσεις». Το πόσο και σε ποιο βαθμό επηρέασε η αποκάλυψη της υπόθεσης από το «Ε», δεν είμαστε σε θέση να το γνωρίζουμε, πάντως το ότι γνωστοποιήθηκε, έπαιξε το ρόλο της και επίσπευσε τις αποφάσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, αφού είχε να διαχειριστεί μια υπόθεση που είχε πάρει δημοσιότητα και απασχολούσε την κοινή γνώμη των νησιών μας. Ίσως οι εξελίξεις να ήταν τελείως διαφορετικές, αν στη συνεδρίαση της 3ης Μαρτίου του 2005, πριν δηλαδή τις οριστικές αποφάσεις της Τ.τ.Ε., είχε γίνει κατανοητό πού οδηγούνται τα πράγματα. 

Στις 3 Μαρτίου του 2005, ημέρα Πέμπτη, πραγματοποιήθηκε ίσως η πιο κρίσιμη συνεδρίαση στην ιστορία του Δ.Σ. της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου - Λήμνου. Επρόκειτο για μια από τις πλέον θυελλώδεις συνεδριάσεις του Δ.Σ. της τράπεζας, όπου συζητήθηκε το φλέγον θέμα των ακάλυπτων επιταγών της, που είχαν μετατραπεί σε δάνεια. 

Μερικές μέρες νωρίτερα, τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου, οι διοικούντες της Συνεταιριστικής είχαν ακούσει τα σχολιανά τους από την Τράπεζα της Ελλάδος. Εκείνη τη Δευτέρα είχε εκδοθεί το πρώτο πόρισμα του ελέγχου που έγινε από την Τράπεζα της Ελλάδος και συγκεκριμένα από την Διεύθυνση Εποπτείας Τραπεζικού Συστήματος. Το πόρισμα αυτό κατέγραφε τον εγκληματικό τρόπο με τον οποίο γινόταν η διαχείριση των κεφαλαίων και των καταθέσεων της τράπεζας. 

Την ίδια ημέρα οι διοικούντες την Συνεταιριστική βρίσκονταν στα κεντρικά γραφεία της Τράπεζας της Ελλάδος και… κατσαδιάζονταν για όσα έκαναν και όσα δεν έκαναν. Διότι σύμφωνα με τις τότε πρώτες εκτιμήσεις, η ζημιά στη Συνεταιριστική ανερχόταν στα 5,5 εκατ. ευρώ. Κι αφορούσε τις ακάλυπτες επιταγές μόλις πέντε επιχειρηματιών, που είχαν μετατραπεί σε δάνεια χωρίς να παρασχεθούν οι αναγκαίες καλύψεις. 

Στις 23 Μαρτίου του 2005, ολοκληρώνεται ειδικός έλεγχος από την Τράπεζα της Ελλάδος για να γίνει ακριβέστερος προσδιορισμός των ζημιών. Στην ουσία επρόκειτο για ένα πιο αναλυτικό και εκτενή έλεγχο. 

Η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος βλέποντας ότι η Συνεταιριστική ήταν σε οριακή κατάσταση, και διαπιστώνοντας ότι η διοίκηση της δεν ανταποκρινόταν στις εντολές για αλλαγή του τρόπου λειτουργίας της, αποφασίζει να προχωρήσει στην επιβολή επιτρόπου. Η πράξη ορισμού ως επιτρόπου, του Χαράλαμπου Βασιλαδιώτη, δημοσιεύεται στις 28 Μαρτίου 2005 και ο ίδιος εγκαθίσταται στην Τράπεζα την επομένη, δηλαδή στις 29 Μαρτίου 2005. 

Πρέπει να σημειώσουμε, για την ιστορία πως από την συγκεκριμένη συνεδρίαση απουσίαζαν οι Ιωάννης Κανταράς, Θέμης Αθανάσης και Πάνος Πίτσιος. Παρόντες ήταν ο πρόεδρος Θράσος Καλογρίδης, τα μέλη Άλκης Γιαννόπουλος, Μιχάλης Κουφέλος, Στέλιος Αλμπάνης, Αντώνης Πίκουλος και Γιώργος Φρυδάκης. Στην συνεδρίαση παρίστανται οι ορκωτοί ελεγκτές Δ. Ζωγράφος και Γκρέκος, ο εσωτερικός ελεγκτής της τράπεζας, Νίκος Σαμαράς, ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συμβουλίου, Χ. Τσακίρης, και ο οικονομικός σύμβουλος Ευάγγελος Βουλγαράκης. 

Οι μετέχοντες στην συνεδρίαση μπορούν να διαχωριστούν σε τρεις κατηγορίες. Η πρώτη είναι αυτοί που γνώριζαν τι είχε συμβεί και ήθελαν να καλύψουν την υπόθεση για να αποφύγουν τις εύλογες ποινικές ευθύνες. Η δεύτερη κατηγορία είναι το μέλος της διοίκησης που γνώριζε τι είχε συμβεί και επέμενε να ακολουθηθούν όσα είχε υποδείξει η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος - πρόκειται για τον Στ. Αλμπάνη. Στην τρίτη κατηγορία περιλαμβάνονται οι σύμβουλοι που δεν είχαν κατανοήσει το μέγεθος της ζημιάς που είχε συμβεί και πίστευαν πως έπρεπε να καλυφθεί η υπόθεση ώστε να αποφευχθεί η παραπέρα διαρροή της και το σκάνδαλο που θα ξεσπούσε. Αυτά για την ιστορία, που απ ότι προκύπτει και από την προχθεσινή απόφαση του δικαστηρίου «έπαιξε» το ρόλο της στην τελική απόφαση του! 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey