Το ελαιοτριβείο «Sigri olive mill» και ο Αντώνης Τιρπιντήρης, ένας άνθρωπος με όραμα

Ένα πράσινο αποτύπωμα στο άκρο της Ευρώπης [Vid]

29/06/2021 - 15:01 Ενημερώθηκε 03/07/2021 - 18:26

Μια ιδιαιτέρως ξεχωριστή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 28 Ιουνίου στο νεόδμητο ελαιοτριβείο «Sigri olive mill», που αποτελεί ένα μοναδικό αριστούργημα του Αντώνιου Τιρπιντήρη ,ένα από τα πιο σύγχρονα και καινοτόμα ελαιοτριβεία που υπάρχει στη γηραιά ήπειρο και αποτελεί ταυτόχρονα ένα πράσινο αποτύπωμα στο άκρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Στην εκδήλωση αυτή πρωταγωνιστής ήταν το Λεσβιακό ελαιόλαδο, τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία και η αξία που πρέπει να του αποδοθεί.

Η αγάπη του για το χωριό του, αλλά και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ήταν εκείνες που οδήγησαν τον Αντώνη Τιρπιντήρη να φυτέψει χιλιάδες δέντρα και συγκεκριμένα 40.000 ελιές και συνεχίζει. Με αυτό το μικροκλίμα που δημιουργήθηκε δεσμεύονται οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα 2000 ανθρώπων. Αποτέλεσμα τις φύτευσης αυτής ήταν να εμφανιστούν ή να αυξηθούν είδη ζώων στην περιοχή. Έτσι δημιουργήθηκε ένα πρότυπο μικρό οικοσύστημα, καθώς όπως υποστηρίζει ο κ. Τιρπιντήρης, όταν ο άνθρωπος θέλει μπορεί.

Το οφέλη του λαδιού και η καταπολέμηση του καρκίνου

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης μίλησαν ο Διευθυντής του Κέντρου Ελιάς του Πανεπιστημίου του Davis, της Καλιφόρνια Dr Dan Flynn, όπου έκανε αναφορά στην αυξητική τάση κατανάλωσης λαδιού τον τελευταίο χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Ο κ. Νικόλας Θωμαΐδης, Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών δεν θα μπορούσε να απουσιάζει, καθώς μίλησε για την έρευνα που έχει κάνει με επίκεντρο τις λεσβιακές ποικιλίες ελιάς και τα οφέλη τους.

Ο αναπληρωτής καθηγητής φαρμακογνωσίες του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαγιάτης Προκόπης, έκανε μια πολύ ενδιαφέρουσα τοποθέτηση σε ότι έχει να κάνει με την αντιμετώπιση του καρκίνου, αλλά και άλλων ασθενειών, μέσω της κατανάλωσης ελαιολάδου και πως τον επόμενο χρόνο ένα από τα μεγαλύτερα αντικαρκινικά νοσοκομείο στην Μινεσότα των ΗΠΑ ζήτησε ελληνικό ελαιόλαδο για να χορηγείται σε παιδιατρικές μορφές καρκίνου τον ερχόμενο Οκτώβριο και δεσμεύτηκε αν καταφέρουν να βρουν το κατάλληλο ελαιόλαδο (που να εμπεριέχει τις ευεργετικές ουσίες που αναζητούνται από το Νοσοκομείο) να είναι και από το Σίγρι.

Chef’s brigade slow food στην Λέσβο

Η εκδήλωση έκλεισε με την παρουσίαση γαστρονομικών αριστουργημάτων από τον αρχιμάγειρα και πρόεδρο του Chef’s Brigade Slow Food, Νίκο Φωτιάδη. Τα πιάτα του κ. Φωτιάδη είχαν επίκεντρο το λεσβιακό ελαιόλαδο και ντόπια προϊόντα. Στις ντόπιες δημιουργίες συνέβαλε και ο σημαντικό ρόλο έπαιξε και ο Γυναικείος Συνεταιρισμός Μεσοτόπου

Μάλιστα ανακοινώθηκε η ίδρυση του Chef’s brigade slow food στην Λέσβο που σημαίνει ότι τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται στην εστίαση να είναι αγνά. «Θεωρώ ότι θα γίνει η ισχυρότερη κοινότητα της Ελλάδος και μάλιστα υπάρχει μία ιδέα της κα Φωτεινής Τιρπιντήρη, την οποία θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε, δηλαδή να γίνει όλο το νησί SLOW. Slow δεν είναι το τρώμε σιγά – σιγά, αλλά ότι θέλουμε τα προϊόντα μας – και είμαστε τυχεροί που ζούμε σε αυτή τη χώρα που δεν έχει βαριά βιομηχανία να είναι πραγματικά αειφόρα, να είναι πραγματικά αγνά και να συνεχίσουμε με όποιες δυσκολίες έχουμε να το τηρούμε αυτό. Οι chef σε όλη την Ελλάδα έχουν παίξει έναν πολύ καθοριστικό ρόλο σε σχέση με τον τουρισμό. Διαχειρίζονται τα προϊόντα που παράγουν οι μικροί παραγωγοί».   

Οι ομιλίες ολοκληρώθηκαν με εκείνη της προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ελαίας Νήσος Λέσβος», Φωτεινή Τιρπιντηρη που ήταν και η καρδιά της εκδήλωσης.

Σημειώνεται ότι συνδιοργανωτής ήταν η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, Θεσμικός χορηγός ο Δήμος Δυτικής Λέσβου  και η εκδήλωση είχε την υποστήριξη του Chef’ s brigate & Slow food community.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey