Η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης για το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Πλωμαρίου

Έγκριση μετακίνησης στην Πλαγιά και δρομολόγηση επισκευής στο κτήριο του Πλωμαρίου [Vid]

07/03/2023 - 14:30 Ενημερώθηκε 10/03/2023 - 16:09

Εγκρίθηκε κατά την διάρκεια συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης, κατά πλειοψηφία η «Δωρεάν παραχώρηση χρήσης δημοτικού κτιρίου στη Δημοτική Κοινότητα Πλαγιάς για τη στέγαση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Πλωμαρίου», ενώ παράλληλα ο Δήμος Μυτιλήνης θα δρομολογήσει την επισκευή του κτηρίου που φιλοξενούταν μέχρι τούδε το πυροσβεστικό κλιμάκιο στο Πλωμάρι για να επιστρέψει στο συγκεκριμένο χώρο. 

Αξίζει να αναφερθεί ότι από την συνεδρίαση ενός θέματος που έχει εγείρει αντιδράσεις απουσίαζαν εκπρόσωποι των Πυροσβεστών. Εξαίρεση αποτέλεσε η παρουσία της Πελαγίας Μαλαμά που είναι ωστόσο πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Πυροσβεστών Λέσβου. Σε επικοινωνία του με το «ΕΜΠΡΟΣ» ο Πρόεδρος της Ένωσης Πυροσβεστικών Υπαλλήλων Βορείου Αιγαίου, Γιώργος Ντίνος, διευκρινίζει ότι δεν προσκλήθηκε στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης.  

Μαλαμά: Επικίνδυνη η αναστολής λειτουργίας του πυροσβεστικού κλιμακίου Πλωμαρίου  

Η πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Πυροσβεστών Λέσβου, Πελαγία Μαλαμά, τόνισε ότι υπήρχαν θέματα στο χώρο που φιλοξενούνταν το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Πλωμαρίου, ωστόσο αυτά δεν αποτελούν αιτία προκειμένου μέσα σε μία νύχτα να κλείσει το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο και να μεταφέρεται στην Πλαγιά. Τόνιζε ότι η απόφαση να μεταφερθεί το κλιμάκιο στην Πλαγιά είναι λάθος και πως αντί να δοθούν χρήματα για να επισκευαστεί το κτήριο στην Πλαγιά που θα το φιλοξενήσει προσωρινά το κλιμάκιο θα έπρεπε να δοθούν στο κτήριο που φιλοξενείτο μέχρι πρότινος για να επισκευαστεί. Παράλληλα επισήμανε ότι το οδικό δίκτυο της Πλαγιάς δεν ενδείκνυται για την κυκλοφορία των Πυροσβεστικών Οχημάτων και θα έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα ως προς την κίνηση των οχημάτων πολλαπλασιάζοντας τον χρόνο που απαιτείται για την παρέμβαση σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς με καταστροφικές συνέπειες.  

Σημειώνεται την δεδομένη χρονική περίοδο το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο φιλοξενείται στο χώρο των Εθελοντών, στον Κεντρικό δρόμο του Πλωμαρίου με δύο οχήματα της πυροσβεστικής και τέσσερις πυροσβέστες καλύπτοντας τις ανάγκες πυρόσβεσης. 

Στην πρόταση του Συλλόγου Εθελοντών Πυροσβεστών που υποβλήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιου αναφέρεται «Το Σωματείο επισημάνει την απρόβλεπτη και επικίνδυνη για την πυρασφάλεια του νησιού εξέλιξη της αναστολής λειτουργίας του πυροσβεστικού κλιμακίου Πλωμαρίου και προτείνει να καλυφθούν άμεσα τα 13 υπηρεσιακά κενά της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μυτιλήνης που ισοδυναμεί με ένα Πυροσβεστικό Κλιμάκιο, όπως εκείνο του Πλωμαρίου και να επισκευαστούν άμεσα οι όποιες φθορές στο δημοτικό κτίριο που στεγάζεται το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Πλωμαρίου, ώστε να επανέλθει το συντομότερο η κανονικότητα. Μας είναι αδιανόητο να πάμε σε χειρότερες θέσεις φέτος στην αντιπυρική περίοδο, μετά την περσινή καταστροφική φωτιά που είχαμε για το νησί μας». 

Βατός: Δεν προκύπτει στατικό πρόβλημα, χρειάζεται επισκευή 

Σύμφωνα με την τοποθέτηση του Αντιδήμαρχου Πολεοδομίας Γιάννη Βατού προκύπτει ότι μετά από έλεγχο της ΔΑΕΦΚ το 2017, μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε το νησί, αλλά και από μετέπειτα έλεγχο Επιτροπής Πολεοδομίας γίνεται ξεκάθαρο ότι ναι μεν εντοπίζονται κάποια προβλήματα στο κτήριο, ωστόσο είναι κατοικήσιμο σε κάθε περίπτωση. 

Για την ιστορία θα πρέπει να πούμε ότι το συγκεκριμένο κτήριο χτίστηκε το 1972. Τα πρώτα προβλήματα παρουσιάζονται από τον σεισμό του 2017 ωστόσο από τον έλεγχο της ΔΑΕΦΚ προκύπτει ότι δεν έχει πληγεί η αστισεισμική δυνατότητα του κτηρίου. Ακολούθως η ΔΑΕΦΚ κοινοποιεί έγγραφο στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου στην οποία αναφέρει ότι στο κτήριο πρέπει να γίνουν επισκευές αφού προηγουμένως συνταχθεί σχετική μελέτη από το αρμόδιο Τμήμα. Ο κ. Βατός τόνισε ότι δεδομένων των ανώτερων δρομολογούνται οι εργασίες στο κτήριο προκειμένου να μην οξυνθούν τα προβλήματα από το μικροκλίμα της περιοχής.  

Μαμάκος: Αισθανόμαστε ασφαλείς με την παρουσία του κλιμακίου 

Ακολούθως ο επικεφαλής της παράταξης «Αλλάζουμε τον τόπο μας» Μιχάλης Μαμάκος και πρώην Δήμαρχος Πλωμαρίου, ο οποίος συνέβαλε στην δημιουργία του πυροσβεστικού κλιμακίου την περίοδο που ήταν δήμαρχος, στην τοποθέτηση του τόνισε ότι το 1994 μετά από καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε την περιοχή χαρακτηρίστηκε επιτακτική η ανάγκη δημιουργίας πυροσβεστικού κλιμακίου, αφού προηγουμένως η περιοχή ήταν ακάλυπτη. Μάλιστα δεν παρέλειψε να μνημονεύσει τα ονόματα όλων εκείνων των ανθρώπων που συνέβαλαν στο να δημιουργηθεί το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Πλωμαρίου. Τονίζοντας στις δηλώσεις του «όλα αυτά τα χρόνια το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Πλωμαρίου μας έκανε να αισθανόμαστε ασφαλείς» και δεν μπορεί αυτό να αλλάξει επειδή κάποιοι κινδυνολογούν. 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey