«Όλοι κρινόμαστε για το έργο μας. Και Περιφερειακή Αρχή και Αντιπολίτευση»

Δηλώνει «παρών» για τις αυτοδιοικητικές εκλογές ο Θ. Βαλσαμίδης [Vid]

09/11/2021 - 09:00 Ενημερώθηκε 11/11/2021 - 12:07

Μετά από 15 χρόνια συνεχούς θητείας στην αυτοδιοίκηση ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης «Εμείς για το Αιγαίο» και πρώην Αντιπεριφερειάρχης, Θεόδωρος Βαλσαμίδης δηλώνει ότι θα είναι υποψήφιος στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Ωστόσο κρατά ακόμη κλειστά τα χαρτιά του σε ότι έχει να κάνει με τον βαθμό της αυτοδιοίκησης (Δήμο ή Περιφέρεια) που προτίθεται να υπηρετήσει.    

«Όλοι κρινόμαστε και Περιφερειακή Αρχή καιΑντιπολίτευση» είπε, μεταξύ άλλων, στην συνέντευξή του στο «Ε» μιλώντας για τα δύο χρόνια της Περιφερειακή Αρχής Μουτζούρη. Ξεκαθαρίζει ότι δεν θα άφηνε την παράταξή του για να κάνει συμμαχίες, αφού μπορεί κάποιος να παράγει έργο και από τα έδρανα της αντιπολίτευσης και είναι γεγονός ότι πρόκειται για έναν από τους ελάχιστους περιφερειακούς συμβούλους, όχι μόνο της παράταξης Καλογήρου, αλλά συνολικά,  που με τις ανακοινώσεις του και τις παρεμβάσεις του προσπαθεί να ενεργοποιήσει την περιφερειακή αρχή και να βοηθήσει σε έργα που παρατηρούνται προβλήματα».  

- Μετά από δύο χρόνια και δεδομένης της πορείας σας στην αυτοδιοίκηση πως κρίνετε την Περιφερειακή Αρχή;   

«Υπάρχουν θετικά βήματα, υπάρχουν όμως και λάθος επιλογές, όπως και καθυστερήσεις. Η Περιφερειακή Αρχή κρίνεται καθημερινά από τους πολίτες, όπως κρίνεται και η Αντιπολίτευση. Τα θετικά βήματα τα στηρίζουμε, τα λάθη οφείλουμε να τα επισημαίνουμε και να ασκούμε την κριτική μας. Εγώ από την δική μου την πλευρά από την πρώτη μέρα της θητείας μας, ασκώντας  θεωρώ  δημιουργικά το ρόλο του Περιφερειακού Συμβούλου της Αντιπολίτευσης, επισημαίνω τα λάθη και τις καθυστερήσεις, αλλά και καταθέτω προτάσεις που οδηγούν σε λύσεις. Όλοι κρινόμαστε και Περιφερειακή Αρχή & Αντιπολίτευση».  

- Είχαμε τις ανεξαρτητοποιήσεις συναδέλφων σου από την  παράταξη Καλογήρου και σε συνέχεια συμμαχίες με την περιφερειακή αρχή Μουτζούρη. Συμφωνείτε με τις επιλογές αυτές των συναδέλφων σας;   

«Ο καθένας έχει το δικαίωμα να κάνει τις επιλογές του. Εγώ δεν θα το έκανα και δεν το έκανα αν και μου προτάθηκε. Δεν συμφωνώ με τις αποσπασματικές συμμαχίες για όποιο λόγο και αν γίνονται και με τα όποια ανταλλάγματα. Οι πολίτες επέλεξαν την Περιφερειακή Αρχή που ήθελαν να διοικήσει την Περιφέρεια Βορ. Αιγαίου και αυτή πρέπει να ασκήσει το ρόλο της. Από εκεί και πέρα τα προβλήματα είναι κοινά, όπως και η αγωνία για το αύριο του τόπου μας, οπότε η συνένωση δυνάμεων πάντα μέσα από το θεσμικό ρόλο του καθενός, μπορεί να φέρει καλύτερο αποτέλεσμα».  

   

Υπάρχουν έργα που προχωρούν  

   

- Πιστεύετε ότι υπάρχουν έργα που είχαν δρομολογηθεί επί θητείας σας και δεν έχουν προχωρήσει όπως θα έπρεπε;   

«Υπάρχουν έργα που είχαν δρομολογηθεί επί της θητείας μου και έχουν προχωρήσει, όπως για παράδειγμα η πρόσφατη δημοπράτηση της βελτίωσης της επαρχιακής οδού Μεγαλοχώρι - Αγιάσος, έργα που υλοποιήθηκαν για τη συντήρηση του επαρχιακού οδικού δικτύου όπως για παράδειγμα η β’ φάση της συντήρησης της επαρχιακής οδού προς Μανταμάδο που υλοποιείται αυτή την εποχή,  ή για έργα που πρόκειται να υλοποιηθούν, έργα για τον εκσυγχρονισμό αθλητικών χώρων σε Ερεσό, Φίλια και Στύψη κλπ. Με ικανοποίηση διάβασα σήμερα ότι υπεγράφη η σύμβαση από το Δήμο Μυτιλήνης για το έργο της βελτίωσης τμήματος της οδού Ακράσι - Δρώτα, το οποίο είχαμε προγραμματίσει σε συνεργασία με την Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Ακρασίου εξασφαλίζοντας την χρηματοδότηση του έργου το 2019, ένα έργο που μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην ανάπτυξη μιας πανέμορφης περιοχής, την οποία με δυσκολία μπορείς να επισκεφθείς λόγω του δύσβατου δρόμου. Ένας δρόμος φέρνει την ανάπτυξη θα αναρωτηθεί κανείς ; Είναι απαραίτητη προϋπόθεση όμως για την ανάπτυξη, είναι η απάντηση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα θα αναφέρω την ασφαλτόστρωση της οδού από Σκαλοχώρι προς Καλό Λιμάνι, που ανέδειξε το Καλό Λιμάνι ως προορισμό. Ένα έργο που θα πρέπει να συνεχιστεί και προς Αρχαία Άντισσα και Γαβαθά, θέμα που έθεσα πρόσφατα με επιστολή μου προς τον Περιφερειάρχη.     

Χαίρομαι όταν βλέπω έργα που είχα οραματιστεί σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες και δρομολογήσει να προχωρούν και να υλοποιούνται. Είτε αυτά είναι έργα που υλοποιεί η Περιφέρεια, είτε οι δύο Δήμοι του νησιού, είτε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου.   

Ιδιαίτερα αναφορά θέλω να κάνω στην εξαιρετική συνεργασία που είχα με τον Προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων κ. Παύλο Τριανταφυλλίδη και τα στελέχη της ΕΦΑ Λέσβου, με αποτέλεσμα να δρομολογηθούν και να υλοποιούνται σήμερα μια σειρά από έργα και παρεμβάσεις σε σημαντικά μνημεία του νησιού όπως είναι τα Κάστρα της Μυτιλήνης, της Μήθυμνας, το Ομβριόκαστρο στην Αρχαία Άντισσα, το Κάστρο του Σιγρίου το οποίο ξεκινά το επόμενο διάστημα, σε βυζαντινά μνημεία του νησιού, σε ναούς που επλήγησαν από το καταστροφικό σεισμό του 2017 και πολλά ακόμη.   

   

Αλλά και έργα που έχουν κολλήσει  

   

Υπάρχουν όμως και πολλές περιπτώσεις που έργα δεν έχουν προχωρήσει και θα πρέπει οι διαδικασίες να επιταχυνθούν και να δοθεί προτεραιότητα στα έργα αυτά προκειμένου να μην χαθούν. Ενδεικτικά αναφέρω τα έργα για την βελτίωση του επαρχιακού οδικού δικτύου στην περιοχή του Πλωμαρίου στους οδικούς άξονες Αμπελικό - Σταυρός, Παράκαμψη Αγ. Ισιδώρου, Παράκαμψη Πλαγιάς, Πλωμάρι - Μελίντα όπου υπάρχει υψηλή επικινδυνότητα, Πλωμάρι - Μεγαλοχώρι. Πρόσφατα κατέθεσα την πρόταση για την υπαγωγή των έργων στους οδικούς άξονες Αμπελικό - Σταυρός και Παράκαμψη Πλωμαρίου στις διατάξεις του Άρθρου 7Α του Νόμου 2882/2001 «Κώδικας Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων», προκειμένου να επισπευστεί η διαδικασία των απαλλοτριώσεων και να δημοπρατηθούν άμεσα τα έργα. Είχα δε συνεργασία με τον Βουλευτή κ. Χαράλαμπο Αθανασίου για το θέμα αυτό, ο οποίος με ενημέρωσε ότι το έθεσε στο Υπουργείο Υποδομών και ευελπιστώ να υπάρχει θετική εξέλιξη.   

Με χαρά είδα σε πρόσφατη επίσκεψη μου στην περιοχή της Δυτικής Λέσβου να προχωρά με γρήγορους ρυθμούς το έργο για την κατασκευή του νέου οδικού άξονα Καλλονής - Σιγρίου, το οποίο ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2012, 9 χρόνια πριν, πέρασε από σαράντα κύματα και κινδύνεψε να χαθεί. Το έργο υλοποιείται από το Υπουργείο Υποδομών. Είναι θετικό επίσης ότι δημοπρατήθηκε το έργο για την κατασκευή του νέου οδικού άξονα Καλλονής - Πέτρας και ελπίζω μέχρι την Άνοιξη και αυτό το έργο να ξεκινήσει. Πρόκειται για δύο πολύ σημαντικά έργα για την ανάπτυξη του νησιού, όπως επίσης και το νέο λιμάνι στο Σίγρι που βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης και αυτό μετά από πολλά χρόνια μελετών και προσπάθειας. Ένα σημαντικό αναπτυξιακό έργο, η δεύτερη πύλη του νησιού που πρέπει πλέον να αξιοποιηθεί με την δρομολόγηση πλοίου όλο το χρόνο. Τα έργα δεν φέρνουν από μόνα τους την ανάπτυξη, πρέπει να δρομολογούνται και ενέργειες που να τα αξιοποιούν».   

   

«Χρειάζεται να θέσουμε προτεραιότητες και στόχους»  

   

- Νέα Προγραμματική Περίοδος. Θεωρείτε ότι υπάρχει προετοιμασία από τους φορείς ; Ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες ;  

«Τα επόμενα δέκα χρόνια η Ελλάδα καλείται να διαχειριστεί σημαντικά αναπτυξιακά προγράμματα με βασικότερο το ΕΣΠΑ 2021 - 2027 ύψους 26,18 δισ. ευρώ, το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 30,9 δις. ευρώ, τα Προγράμματα για την Αγροτική Ανάπτυξη, καθώς και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Νέες ευκαιρίες ανοίγονται και για τα νησιά μας, τις οποίες πρέπει να μην τις αφήσουμε ανεκμετάλλευτες. Χρειάζεται όμως να θέσουμε προτεραιότητες και στόχους, να υπάρξει έγκαιρη προετοιμασία, σχεδιασμός και ωρίμανση μελετών έργων. Δεν γνωρίζω την προετοιμασία του κάθε φορέα. Χωρίς όμως προετοιμασία δεν μπορείς να πετύχεις τίποτα και να έχουμε υπόψη μας ότι οι πρώτες προσκλήσεις για το νέο ΕΣΠΑ θα ενεργοποιηθούν στα τέλη του έτους ή στις αρχές του 2022. Αυτό το έχω επισημάνει πολλές φορές και στο Περιφερειακό Συμβούλιο.  

Πέρα από σημαντικά ζητήματα που υπάρχουν για την ολοκλήρωση υποδομών στον τόπο μας, κατά την γνώμη μου θα πρέπει την περίοδο αυτή να δοθεί προτεραιότητα σε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα στηρίξουν την επιχειρηματικότητα και τον πρωτογενή τομέα στα νησιά μας. Ο πρωτογενής τομέας αποτελεί την ραχοκοκαλιά της τοπικής οικονομίας και πρέπει να παραμείνει ζωντανός».  

   

- Μεταναστευτικό - ποια είναι η γνώμη σας για τις μέχρι τώρα εξελίξεις σε ένα θέμα που έχει απασχολήσει τη Λέσβο.   

«Η κατάσταση στη Λέσβο, όπως και στα υπόλοιπα νησιά του Βορείου Αιγαίου είναι σαφώς βελτιωμένη, σύμφωνα με την κυβερνητική δέσμευση. Ειδικότερα για τη Λέσβο, η αλλαγή στην πολιτική της φύλαξης των συνόρων, το τέλος της Μόριας, η ελεγχόμενη κίνηση των μεταναστών στη σημερινή δομή σε συνδυασμό με την μείωση του αριθμού των μεταναστών που βρίσκονται στο νησί στις 3.000 περίπου σήμερα, έχει φέρει αποτελέσματα. Η προσπάθεια αυτή πρέπει να συνεχιστεί, να τερματιστεί το Πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ έως το τέλος του έτους, όπως έχει  υποσχεθεί το Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου και να μειωθεί περαιτέρω ο αριθμός τους».    

   

- Εκλογές- Είστε ένα ενεργά πολιτικό πρόσωπο στην αυτοδιοίκηση. Να περιμένουμε ότι στις επόμενες εκλογές θα είστε υποψήφιος και με ποιον βαθμό αυτοδιοίκησης θα φλερτάρατε;  

«Με την στήριξη και την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μου έχω συμπληρώσει 15 χρόνια ενασχόλησης στην Αυτοδιοίκηση Β΄ βαθμού. Τους ευχαριστώ θερμά γι’ αυτή την δυνατότητα που μου έχουν δώσει να προσφέρω στον τόπο μας. Είναι νωρίς ακόμη για οποιαδήποτε άλλη συζήτηση. Σκέψεις υπάρχουν πολλές. Οι αποφάσεις μου θα έχουν ένα και μόνο γνώμονα: το να μπορώ να είμαι χρήσιμος στον τόπο μου. Γι’ αυτό και θα επέλεγα αυτοδιοίκηση α’ ή β’ βαθμού». 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey