Διαλογισμός με άλογα με την Ρίτα Μιχαλάκη στο πλαίσιο του Lesvos Euphoria International Festival 2022

Η επικοινωνία με το άλογο... «αλλιώς»! [Vid & Pics]

20/09/2022 - 09:00 Ενημερώθηκε 15/09/2022 - 10:58

Σε γλυπτά, πίνακες ζωγραφικής, ταινίες, βιβλία ο άνθρωπος μετέφερε την αγάπη του και προσπάθησε να αναδείξει τον θαυμασμό του για το άλογο, για το περήφανο ανάστημά τους, την ταχύτητά τους, την ηρεμία και δύναμη που ταυτόχρονα εκπέμπουν.

Τα άλογα έχουν ένα υπερ-ανεπτυγμένο ένστικτο απέναντι στον κίνδυνο και την επιθετικότητα. Θα αντιληφθούν τον αρνητισμό πολύ πριν αυτός εκφραστεί στην οποιαδήποτε μορφή του.

Την βαθιά επικοινωνία και επαφή με αυτό το πανέμορφο ζώο προσπάθησε να κοινωνήσει σε ανθρώπους που βρέθηκαν στον Ιππικό Όμιλο  «Ippos Horse Riding and Excursions» η δασκάλα Αθλητικής Ιππασίας, Ρίτα Μιχαλάκη, στο πλαίσιο του «Lesvos Euphoria International Festival 2022» που διεξήχθη από τις 8 έως τις 11 Σεπτεμβρίου στην Λέσβο.

Η δασκάλα Αθλητικής Ιππασίας, Ρίτα Μιχαλάκη

«Αυτό που κάναμε ήταν διαλογισμός με άλογα, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ευεξίας, με ανθρώπους που βρέθηκαν στο νησί μας από κάθε γωνιά του πλανήτη. Αφήσαμε τα άλογα ελεύθερα και οι παραβρισκόμενοι κάθισαν στην μέση του χώρου προκειμένου εκείνα μόνα τους να αποφασίσουν ποιον θα πλησιάσουν. Αυτό γίνεται στο πλαίσιο της εμπειρίας της ενσυνειδητότητας – διαλογισμού στο να μεταφερθούμε όλοι στο «εδώ και τώρα» και να απολαύσουμε την φύση δίπλα σε ένα τόσο όμορφο ζώο που είναι το άλογο» είπε στο «Ε» και πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο του φεστιβάλ γίνονται μαθήματα yoga, tai chi, διαλογισμού, με δασκάλους από όλο τον κόσμο που μεταφέρουν στους συμμετέχοντες κάθε επιπέδου τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους. «Είναι μία τρομερή εμπειρία που ο καθένας θα πρέπει να ζήσει» είπε και ολοκλήρωσε τις δηλώσεις της απευθύνοντας κάλεσμα για συμμετοχή στο 5o Φεστιβάλ Ευεξίας που θα πραγματοποιηθεί του χρόνου, όπως και φέτος κατά το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να πούμε ότι η Ρίτα Μιχαλάκη ασχολήθηκε από παιδί με την ιππασία συμμετέχοντας και σε αγώνες «Show jumping». Μετά τις σπουδές της στην Αγγλία, δούλευε με άλογα στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ελλάδα, ωστόσο αποφάσισε να επιστρέψει στη γενέτειρά της και να συνδυάσει τις δύο μεγάλες της αγάπες τα άλογα και τον Μόλυβο. Άνοιξε Ιππικό Όμιλο  και άρχισε να διδάσκει μαθήματα ιππασίας σε όλα τα επίπεδα. Επιπλέον, διοργανώνει μικρές ιππικές εκδρομές σε μονοπάτια στα βουνά και στις παραλιών στη γύρω περιοχή. Όλα αυτά τα χρόνια έχει βοηθήσει πολλούς ανθρώπους να μάθουν πώς να συμπεριφέρονται και να σέβονται αυτό το όμορφο ζώο, χρησιμοποιώντας μεθόδους όπως η ιπποκομία. Οι άνθρωποι έχουν την ευκαιρία να έρθουν πιο κοντά στα άλογα, να ξεπεράσουν οποιοδήποτε φόβο που μπορεί να έχουν και να αναπτύξουν μια γλώσσα επικοινωνίας με το άλογο.

Η θεραπευτική επικοινωνία με το άλογο

«Στην ψυχοθεραπεία που διευκολύνεται από τα ιπποειδή, η αλληλεπίδραση με τα άλογα βοηθά τους ασθενείς να διερευνήσουν τα συναισθήματά τους. Έχοντας επίγνωση των συναισθηματικών ενεργειών, τα άλογα αισθάνονται αυτό που νιώθουμε, μερικές φορές καλύτερα από ότι το κάνουμε εμείς. Με λίγα καλά επιλεγμένα λόγια, και ένα επιτηδευμένο χαμόγελο, ίσως μπορέσουμε να αποκρύψουμε τα πραγματικά μας συναισθήματα από κάποιο άλλο άτομο. Μπορούμε ακόμη να κρύψουμε τα βαθύτερα συναισθήματά μας από τον εαυτό μας. Αλλά δεν μπορούμε να ξεγελάσουμε ένα άλογο. Τα άλογα μπορούν να αισθανθούν συναισθήματα που κρύβονται κάτω από την επιφάνεια της συνειδητοποίησης μας και να τα αντικατοπτρίζουν πίσω σε εμάς, δείχνοντάς μας αυτό που αποφεύγαμε» σημειώνει, μεταξύ άλλων, ο Κλινικός Ψυχολόγος και Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Θωμάς Μερσινιάς, στο άρθρο του «Πως τα άλογα δρουν θεραπευτικά» και προσθέτει: «Τα άλογα είναι ειλικρινείς και παρόντες θεραπευτές, απαντώντας ανοιχτά χωρίς πρόφαση σε κάθε «αίτημα». Η οικοδόμηση εμπιστοσύνης με ένα τέτοιο ευαίσθητο ζώο απαιτεί χρόνο, χρόνο που μπορεί να γίνει μια διαδικασία επούλωσης και ενδυνάμωσης. Επί σειρά ετών, παιδιά με μια σειρά θεμάτων, όπως η ADHD, ο αυτισμός, οι διατροφικές διαταραχές, η κατάχρηση, η κατάθλιψη και το άγχος, έχουν επωφεληθεί από την θεραπεία με άλογα. Οι πολλοί τρόποι αλληλεπίδρασης με ένα άλογο – από την σίτιση, τη φροντίδα και τον καθαρισμό του, την βόλτα-οδήγηση του σε μια μακρά γραμμή, βοηθά να αναπτυχθεί σταδιακά η αυτογνωσία και η αυτοεκτίμηση αυτών των παιδιών. Όταν επικοινωνούν με ένα άλογο, μαθαίνουν υπομονή, προσοχή, συμπόνια και ευθύνη, οδηγώντας σε μεγαλύτερη κατανόηση του εαυτού τους και των άλλων (Rothe et al, 2005). Όπως υποστηρίζει η μελέτη, ένας θεραπευτικός δεσμός με ένα άλογο μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη "αμοιβαίας εμπιστοσύνης, σεβασμού, στοργής, ενσυναίσθησης, άνευ όρων αποδοχής, εμπιστοσύνης, προσωπικής επιτυχίας, υπευθυνότητας, βεβαιότητας, επικοινωνιακών δεξιοτήτων και αυτοέλεγχου" (Rothe et al, 2005, σελ. 376)».

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να επισημανθεί ότι τα άλογα έχουν συμπεριληφθεί στο φάσμα της θεραπείας του ανθρώπου εδώ και δεκαετίες. Ένα άρθρο στο Διεθνές Περιοδικό Κλινικής και Υγείας Ψυχολογίας (Rothe, Vega, Torres, Soler, & Pazos, 2005) προσφέρει κάποιες ενδείξεις. Τα άλογα έχουν χρησιμοποιηθεί στη Θεραπεία Υποβοηθούμενης από τα ζώα (AAT) από τις αρχές της δεκαετίας του 1970.

Lesvos Euphoria International Festival 2022

Για τέταρτη χρονιά φέτος ο Φορέας Τουρισμού Μολύβου διοργάνωσε, από 8 έως 11 Σεπτεμβρίου 2022, το Διεθνές Φεστιβάλ Ευεξίας Λέσβου, ένα τετραήμερο Φεστιβάλ γεμάτο δράσεις σε 4 σημεία στο νησί, σε Μόλυβο, Πέτρα, Ερεσό και Πλωμάρι.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ευεξίας Λέσβου έχει ως στόχο την προβολή της εναλλακτικής και μοναδικά ενεργειακής Λέσβου μέσα από την προώθηση της πνευματικής και ψυχικής υγείας.

Η Λέσβος είναι ένας δημοφιλής προορισμός για τη γιόγκα και τις εναλλακτικές μορφές αθλητισμού από όλο τον κόσμο από τις αρχές της δεκαετίας του 1960.

Το Φεστιβάλ που τείνει να γίνει θεσμός περιελάμβανε πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους επισκέπτες όλων των ηλικιών και επιπέδων, με δασκάλους από όλο τον κόσμο, σε ένα ιδανικό περιβάλλον για άσκηση και πνευματική ανάταση, με σκοπό οι συμμετέχοντες να εξερευνήσουν και να γνωρίσουν διαφορετικούς πολιτισμούς και ιδέες, περιτριγυρισμένοι από την θεραπευτική ενέργεια και πλούσια φύση της Λέσβου.

Όσοι βρέθηκαν στο νησί το τετραήμερο αυτό είχαν την ευκαιρία να επιλέξουν μέσα από ένα πλούσιο Πρόγραμμα δραστηριότητες όπως γιόγκα, πιλάτες, χορός και χοροθεραπεία, Τσι-Κονγκ, συνεδρίες διαλογισμού και Mindfulness, διαλογισμός με άλογα, μουσικοθεραπεία με θιβετιανά μπολ, σεμινάρια αυτοφροντίδας, εργαστήρια παρασκευής σαπουνιού και τσαγιού από ελαιόδεντρα, καθώς και εμπνευσμένες και μοναδικές ομιλίες.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ευεξίας – Lesvos Euphoria International Festival ήταν υπό την αιγίδα και υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής και του ΝΠΔΔ Πολιτισμού, Τουρισμού και Αθλητισμού του Δήμου Δυτικής Λέσβου, του Robert Βetz και στηρίζεται δυναμικά από χορηγούς και υποστηρικτές.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey