Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολος Βαλτάς μιλά στο «Ε» για την πανδημία, το μεταναστευτικό και την πολιτική

«Αργά ή γρήγορα εμβολιασμοί θα γίνουν και στα φαρμακεία» [Vid]

03/03/2022 - 09:00 Ενημερώθηκε 04/03/2022 - 09:15

Σίγουρα πρόκειται για έναν άνθρωπο με άποψη και γνώση του κλάδου που εκπροσωπεί, χαρακτηριστικά του γνωρίσματα η δυναμικότητα και η ρητορική δεινότητα, καθώς πάντα επιχειρηματολογώντας υπερασπίζεται τις θέσεις του και πετυχαίνει τους στόχους του. Αρετές, δηλαδή, που διακρίνουν κάθε leader ή καλύτερα αρχηγό. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι κατάφερε να είναι πρόεδρος συνδικαλιστικού οργάνου πανελλήνιας εμβέλειας. Δεν έχει μάθει να χαϊδεύει αυτιά για να γίνεται αρεστός, αλλά παρουσιάζει τα γεγονότα με το πραγματικό τους πρόσωπο, φέροντας προ των ευθυνών τους όλους εκείνους που θεωρούνται αρμόδιοι, γεγονός που σηματοδοτεί άτομο με χαρακτήρα.  

Ο λόγος για τον Απόστολο Βαλτά, πρόεδρο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, αλλά και του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λέσβου ο οποίος μίλησε στο «Ε» για την πανδημία, το μεταναστευτικό, αλλά και για την πολιτική. Αυτό που κρατήσαμε από τα λόγια του είναι «Αγαπάω το νησί μου πάρα πολύ και πιστεύω ότι έχει το δικαίωμα να έχει μία άλλη τύχη».  

Ποια είναι η δική σας επιστημονική άποψη για την πανδημία, το πως αναμένεται να εξελιχθεί τούδε και στο εξής και ποιες κατά τη γνώμη σας αστοχίες υπήρξαν από πλευράς πολιτείας; 

Η Πανδημία εξελίσσεται μέσα στο πλαίσιο όλων των μεγάλων πανδημιών που έχουν εμφανιστεί κατά καιρούς στην ιστορία της ανθρωπότητας. Και η μετεξέλιξη της ισπανικής γρίπης και άλλων επιδημιών είχαν μία κορύφωση και μην ξεχνάτε μέτρα τότε δεν υπήρχαν. Δεν υπήρχε η ενημέρωση, δεν υπήρχαν οι επιστήμονες που μπορούσαν να λύσουν προβλήματα διότι πραγματικά αν βρισκόμασταν πριν 100 ή 200 χρόνια θα θρηνούσαμε εκατομμύρια κόσμο, διότι ήταν πολύ επιθετικός ο κορονοϊός και πραγματικά δημιούργησε προβλήματα. 

Στην αρχή πήγαιναν στα τυφλά οι επιστήμονες, δεν είχαν θεραπείες, δεν είχανε εμβόλιο. Σταδιακά και με το γεγονός ότι όλη η επιστημονική κοινότητα όλου του κόσμου επικεντρώθηκε στην αντιμετώπιση της πανδημίας -δαπανήθηκαν δισεκατομμύρια δολάρια για αυτό- και για πρώτη φορά είδατε ερευνητικά τμήματα πανεπιστημίων να συνεργάζονται σε ένα παγκόσμιο ιστό για να μπορέσουν να βρουν φάρμακα, να παράγουν φάρμακα αλλά ταυτόχρονα και να εμφανιστούν τα πρώτα εμβόλια και ήταν κάτι πρωτόγνωρο δεδομένου ότι δύο χρόνια πριν εμφανίστηκε η πανδημία.  

Σε ότι έχει να κάνει με τα δικά μας δεδομένα θεωρώ ότι η μετεξέλιξη «ΟΜΙΚΡΟΝ», που έχει πολύ πιο ήπια συμπτώματα θα οδηγήσει στο να επιτύχουμε την ανοσία της αγέλης. Αυτό εμείς το βιώνουμε καθημερινά μέσω του Rapid test που κάνουμε και διαπιστώνουμε ότι νοσούν και αυτοί που δεν έχουν εμβολιαστεί αλλά ακόμη και εκείνοι που έχουν κάνει την τρίτη δόση.  

Ο κόσμος πέτυχε το σύστημα της ιχνηλάτησης με το SELF TEST και στο κομμάτι αυτό η κυβέρνηση τα πήγε πολύ καλά. Το self-test επιβεβαιώνεται από το Rapid και αυτό στη συνέχεια από ένα Μοριακό. Το self test ξεκίνησε για τους εργαζόμενους και τα παιδιά συνεχίζει για τα παιδιά. Η κυβέρνηση είδε ότι το προηγούμενο χρόνο όταν δόθηκαν σε όλο τον κόσμο self test για να το χρησιμοποιήσει ο κόσμος και το πίστεψε και είδαμε πολύ κόσμο που φαινομενικά δεν νοσούσε να είναι και δότης, δηλαδή να μεταδίδει τη νόσο. 

Αστοχίες υπήρξαν πολλές και λόγω απειρίας και του ότι δεν έγινε σωστή προσέγγιση του κόσμου, κατά την προσωπική μου άποψη. Δηλαδή ο κόσμος πιο πολύ φοβήθηκε όταν οι ειδικοί μίλαγαν για τις παρενέργειες. Αυτό ήταν λάθος. Οι παρενέργειες στα εμβόλια πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν, το θέμα είναι πως προτάσσεις και δείχνεις στον κόσμο τα οφέλη που απορρέουν από τον εμβολιασμό.  

Πάντα υπήρχαν αντιρρησίες, αυτή είναι η μία πλευρά και υπάρχουν και οι άλλοι που φοβούνται να εμβολιαστούν γιατί δεν βρέθηκε η επιστημονική κοινότητα να τους πει υπεύθυνα ότι για αυτή την Πανδημία η μόνη λύση είναι ο εμβολιασμός. 

Πιστεύω όμως ότι αν πάνε καλά τα πράγματα, αν δεν έχουμε άλλη μετάλλαξη. Γι’ αυτό θα πρέπει να δοθεί μεγάλη βαρύτητα στις χώρες του τρίτου κόσμου, όπου εκεί ο εμβολιασμός δεν πάει καλά λόγω οικονομικής ανέχειας. Αν λοιπόν δεν εμβολιαστεί όλος αυτό ο πληθυσμός μπορεί να εμφανιστεί ξανά μία άλλη μετάλλαξη πιο επιθετική και όχι σαν την «ΟΜΙΚΡΟΝ» που εκδηλώνεται με ήπια συμπτώματα.  

Ποιος ήταν ο ρόλος των φαρμακείων στην πανδημία; Υπάρχει περίπτωση να ξεκινήσουν να γίνονται εμβολιασμοί στα φαρμακεία της χώρας; 

Εμείς έχουμε αποδείξει ότι ο ρόλος μας την Πανδημία ήταν καταλυτικός. Αν δεν υπήρχαν τα φαρμακεία θα κατέρρεε το σύστημα. Αυτό όχι γιατί το σύστημα υγείας δεν λειτουργούσε, αλλά γιατί σε αυτό είχε πέσει άλλη βαρύτητα. Οι γιατροί έφυγαν από τα Αγροτικά Ιατρεία πήγαν στα Κέντρα Υγείας από τα Κέντρα Υγείας πήγαν στο Νοσοκομεία για να στηρίξουν τις μονάδες COVID με αποτέλεσμα οι φαρμακοποιοί στα απομονωμένα χωριά και στις γειτονιές να μένουν εκεί και να διαχειρίζονται την υφιστάμενη κατάσταση παρέχοντας υπηρεσίες υγείας στον κόσμο. Αυτό παρείχαν τα φαρμακεία και το παρείχαν ανοιχτά 24 ώρες το εικοσιτετράωρο. Τα φαρμακεία είχαν εκτεθεί ήδη με τον πληθυσμό που νοσούσε.  

Έχουμε δείξει στην πολιτεία ότι μπορέσαμε και κλείσαμε ραντεβού για εμβολιασμό για τόσα εκατομμύρια κόσμο και αυτό φαίνεται από τα νούμερα των φαρμακοποιών και τα ραντεβού που έχουν μέσα τα φαρμακεία αγγίζει το 70%.  

Και μετά ζητήθηκε να δώσουμε τα SELF - TEST και ανταποκριθήκαμε και σε αυτό και μέσα στο καλοκαίρι μας ζήτησαν να σώσουμε τον τουρισμό της χώρας. Αυτό γιατί σε απομονωμένα νησιά, που υπήρχαν τουριστικές μονάδες όπου κάποιοι άνθρωποι είχαν επενδύσει, δεν πήγαινε ο τουρίστας αν δεν υπήρχε υγειονομικό σημείο για να κάνει rapid test και να μπορέσει να φύγει πίσω στη χώρα του. Εκείνος που διενεργούσε το Rapid ήταν το φαρμακείο. Μετά ζήτησαν αυτονόητο να προχωρήσουμε και να κάνουμε Rapid σε όλο τον κόσμο και το Σάββατο και την Κυριακή που ήταν τα μικροβιολογικά κλειστά.  

Έχουμε εκπαιδευμένους φαρμακοποιούς. Τα σεμινάρια που κάναμε στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο έχουν συμμετοχή 80% των φαρμακοποιών και όλοι πιστοποιούνται. Άρα έχουμε αποδείξει στην κυβέρνηση ότι αυτό το δίκτυο μπορεί να επιτύχει σε ότι του ζητήθηκε μέχρι τώρα. 

Πέρα από το γεγονός ότι παρά τα όσα συνέβησαν στην Πανδημία εμείς συνεχίσαμε να κάνουμε τη δουλειά μας σαν φαρμακοποιοί και παρείχαμε υπηρεσίες υγείας ακολουθώντας αυτό που ήταν δεδομένο στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ήδη στην Ευρώπη επτά χώρες επτά κυβερνήσεις ζητήσανε να ξεκινήσουν τα εμβόλια στα φαρμακεία και τα αποτελέσματα είναι τρομερά.  

Θεωρώ ότι αργά ή γρήγορα η κυβέρνηση θα το ζητήσει και από εμάς. Αυτό γιατί το δίκτυο το οποίο έχει 10.000 φαρμακεία σε όλη την Ελλάδα και είναι παντού και δεν χρειάζεται να μετακινηθεί ο πολίτης, ο ηλικιωμένος για να πάει στο εμβολιαστικό κέντρο. Επίσης υπάρχει μία σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πολίτη και φαρμακοποιού που δεν τη βρίσκεις σε άλλους επιστήμονες υγείας -όχι ότι δεν υπάρχει σχέση εμπιστοσύνης με τους γιατρούς - αλλά τα στατιστικά λένε ότι το 95% του κόσμου θεωρεί ότι την πρώτη εμπιστοσύνη την έχει ο φαρμακοποιός.  

Θεωρώ ότι θα ζητήσουν και από τον πανελλήνιο φαρμακευτικό σύλλογο κάποια στιγμή να αναλάβουν φαρμακοποιοί να πραγματοποιούν τον εμβολιασμό. Εξάλλου δεν πάει καλά το πρόγραμμα του εμβολιασμού και ποια Κυβέρνηση θα συνεχίσει στο να δεσμεύει υψηλότατο επιστημονικό ιατρικό προσωπικό σε εμβολιαστικά κέντρα, όπου μερικές φορές το απόγευμα ή τα πρωινά η προσέλευση δεν είναι η αναμενόμενη. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς μόνο τα έξοδα που απαιτούνται για να συντηρηθούν αυτά τα εμβολιαστικά κέντρα. Μόνο το εμβολιαστικό κέντρο στο Μαρούσι στοιχίζει εκατομμύρια για το ελληνικό κράτος. Τα φαρμακεία στην Ελλάδα έχουν αναλογία 1 στους 700 κατοίκους όταν στη Φιλανδία είναι ένας στις 15.000. Αυτή η αναλογία είναι Ευρωπαϊκό ρεκόρ. Υπάρχουν φαρμακεία σε χωριά 400 κατοίκων και αυτά στηρίζουν τον πληθυσμό που γηράσκει.  

Αυτή η διαφορά που υπάρχει κάποτε επί μνημονιακών χρόνων αποτέλεσε αιτία και λοιδορήθηκαν οι φαρμακοποιοί. Μάλιστα υπήρχαν υπουργοί που έλεγαν ότι πρέπει να μείνουν οι μισοί φαρμακοποιοί, τώρα αναγνωρίζουν και λένε ότι τα 10.000 σημεία είναι 10.000 υγειονομικά κέντρα παροχής υπηρεσιών υγείας και συμβουλευτικής. Και υπάρχει δέσμευση του πρωθυπουργού της Ελλάδας πριν αναλάβει να κυβερνήσει ότι όλα τα φαρμακεία που είναι αποδεδειγμένα σε απομονωμένες περιοχές πρέπει να επιχορηγηθούν, για να παραμείνουν εκεί που είναι. Διαφορετικά όταν εγώ είμαι ένα νέο φαρμακείο σε 400 κατοίκους με πληθυσμό που γηράσκει και ζω μόνο τη συνταγή και από τίποτα άλλο οικονομικά μπαίνω μέσα ή ήδη έχουν μπει μέσα. Άρα θα πρέπει να στηριχθούν αυτές οι Μονάδες γιατί είναι μονάδες υγείας.  

 

Απαιτείται στρατηγική για το μεταναστευτικό 

Ποια η δική σας θέση για το μεταναστευτικό, δεδομένου ότι είναι ένα πρόβλημα που έχει κοινωνικό & σοβαρά οικονομικό αντίκτυπο στη Λέσβο;  

Η θέση μου ήταν πάντα ξεκάθαρη η μεγαλύτερη καταστροφή του νησιού ήταν η ζημιά που έγινε από το μεταναστευτικό όπου εκεί εμείς όλοι φταίμε που δεν αντιδράσαμε εν τη γενέσει του όταν σε άλλες περιοχές δεν επέτρεψαν να γίνουν κέντρα συλλογής μεταναστών. Εμείς ήμασταν ανεκτικοί. Αυτή τη στιγμή όμως πληρώνουμε ένα μάρμαρο και πραγματικά αυτή η κατάσταση θα μας ακολουθεί τουλάχιστον για μία δεκαετία. Παρατηρήθηκαν τακτικισμοί. Κουμάντο έκαναν οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Εμφανίστηκαν επώνυμοι ηθοποιοί για να συμπαρασταθούν και να αναδείξουν το πρόβλημα του νησιού μεταφέροντας την εικόνα ότι η Λέσβος είναι μεταναστευτικό κέντρο. Αυτό το μήνυμα περάσαμε στην Ευρώπη. Ήταν τεράστιο επικοινωνιακό και καταστροφικό λάθος και όλοι έχουν την ευθύνη σε αυτό. Κάποιοι κοίταξαν το πρόσκαιρο κέρδος, ούτε σκέφτηκαν ότι δεν θα έρθουν τσάρτερ ούτε αναλογίστηκαν ότι την τελευταία φορά που είχαν έρθει οι Αμερικάνοι τουρίστες με ένα κρουαζιερόπλοιο πέρασαν ανάμεσα από εκατοντάδες και χιλιάδες μετανάστες. Εγώ κατανοώ τον πόνο των ανθρώπων αυτών, αλλά δεν κατανοώ και το γεγονός κάποιοι που έχουν την ευθύνη -την καθαρά πολιτική ευθύνη- που τους επιτρεπαν να έρχονται στο νησί όταν το έργο τους ήταν η φύλαξη των συνόρων. Αυτοί λοιπόν που τους που τους καλούσαν δεν μπορεί να βγαίνουν αυτή τη στιγμή επίσημα στην κοινωνία της Μυτιλήνης και να λένε ότι δεν μπορούμε να τους απομονώσουμε σε ένα χώρο για λόγους ψυχολογικούς.  

Θεωρώ ότι απαιτεί στρατηγική, είναι θετικό ότι λιγοστεύουν και είναι καλό ότι και εμείς σιγά-σιγά κατανοούμε ότι δεν μπορούμε να επιβιώνουν οικονομικά με την παρουσία των μεταναστών και των μη κυβερνητικών οργανώσεων. Πρέπει να πατήσουμε στα πόδια μας. Να σκεφτούμε τη δυναμική έχει αυτό το νησί και πάνω εκεί να απαιτήσουμε από την πολιτεία και οικονομικά κίνητρα και δεν εννοώ μόνο το ΦΠΑ. Εννοώ κίνητρα επενδύσεων για την οικονομία, την Αγροτική παραγωγή και τον τουρισμό για να έχουν το λόγο να μείνουν οι νέοι στη Λέσβο.  

Άρα η κυβέρνηση που ξέρει ότι αυτά τα τρία νησιά Χίος- Λέσβος- Σάμος δέχθηκαν όλο αυτό το βάρος του μεταναστευτικού το οποίο θα μας ακολουθεί για πολλά χρόνια πρέπει να συντάξει στρατηγική ανάπτυξης για τα νησιά αυτά και να δοθούν κίνητρα στην πράξη. Γιατί εγώ δεν είδα τίποτα να πάρουμε σε αυτό το νησί.  
 

«Εχουμε χρόνο για την πολιτική», προτεραιότητα όμως ο ...Φαρμακευτικός  

Με δεδομένο ότι ηγείστε ενός μεγάλου κλάδου και με δράση όπου η παρουσία σας είναι σημαντική γιατί αναδείξατε τις δυνατότητές του, αλλά έχοντας υπόψη και τη συμμετοχή σας σε διάφορες κινητοποιήσεις που έγιναν στο νησί για διάφορα θέματα σας έχουν γίνει προτάσεις, σκέφτεστε να ασχοληθείτε με την ενεργή πολιτική; 

Ποτέ δεν έχω σκεφτεί να ασχοληθώ με την πολιτική, γιατί είμαι πολύ ικανοποιημένος για αυτό που κάνω από τη θέση και του προέδρου του φαρμακευτικού Συλλόγου Λέσβου και από τη θέση του προέδρου του Πανελληνίου φαρμακευτικού συλλόγου.  

Εμείς έχουμε χαράξει ένα σχέδιο δράσης για τον εκσυγχρονισμό των φαρμακείων και προχωράμε με γρήγορα βήματα για να πιάσουμε τους ρυθμούς του μέσου ευρωπαϊκού φαρμακείου που εγώ πριν πέντε χρόνια το ζήλευα , αλλά τώρα είμαι πολύ ευτυχής γιατί όταν πάω σε αυτές τις συναντήσεις με τους ευρωπαίους εκπροσώπους φαρμακοποιών τους λέω ότι εμείς κάνουμε πολύ περισσότερα από αυτά που κάνετε εσείς. 

Η ενασχόληση με τα κοινά απαιτεί πολύ προσωπικό χρόνο και εγώ ήδη έχω θυσιάσει πάρα πολύ για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα των φαρμακοποιών - και το κάνω πραγματικά με πολύ χαρά- αλλά αυτό σημαίνει ότι θυσιάζω τις προσωπικές και οικογενειακές στιγμές που θέλω και εγώ να απολαύσω κάποτε όταν σταματήσω να έχω στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μου τα φαρμακεία.  

Σίγουρα αγαπάω το νησί μου πάρα πολύ και πιστεύω ότι έχει το δικαίωμα να έχει μία άλλη τύχη χωρίς να θέλω να σκεφτεί κάποιος ότι μέμφομαι κάποιους. Όλοι έχουν την δυναμική τους, όλοι έχουν την δημιουργικότητά τους και όλοι όταν ξεκινάν να κάνουν κάτι το αναλαμβάνουν όχι για να καθίσουν σε μία καρέκλα αλλά για να δημιουργήσουν και να αφήσουν παρακαταθήκη για τους επόμενους. Εγώ έτσι θεωρώ ότι πρέπει να λειτουργεί κάποιος που είναι πολιτικός γιατί και εμείς οι συνδικαλιστές πολιτικά όντα είμαστε. Δεν έχω σκεφτεί προς το παρόν να ασχοληθώ με την πολιτική αυτό που με ενδιαφέρει είναι να κάνω πράξη αυτά που ονειρευόμαστε για τους φαρμακοποιούς και για τη μετεξέλιξη του κλάδου μου και έχουμε χρόνο για την πολιτική.  

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey