Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ ΝΤΟΥΚΑΚΗΣ μιλά στο «Ε» για τον Σύλλογο που συστάθηκε για την διεκδίκηση αποζημιώσεων

Αποζημιώσεις έως €50.000 για τους πληγέντες του κορονοϊού [Vid]

06/11/2021 - 18:03 Ενημερώθηκε 11/11/2021 - 12:06

Αποζημιώσεις ύψους έως και 50.000 ευρώ θα διεκδικηθούν για τους πληγέντες του κορονοϊού. Μάλιστα συστήθηκε επιστημονικός σύλλογος με σκοπό να αιτηθεί των αποζημιώσεων και ο χρόνος υποβολής της πρότασης από την επιστημονική ομάδα μετρά αντίστροφα. Οι κατηγορίες των πληγέντων είναι δύο. Πρόκειται για τις οικογένειες όλων όσοι κατέληξαν από κορονοϊό & για εκείνους που νόσησαν, αλλά συνεχίζουν να ταλαιπωρούνται.  

Στο δυναμικό της ομάδας αυτής ανήκει και ο Μανούσος Ντουκάκης, ο Αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Φοροτεχνών Επιστημόνων, αντιπρόεδρος στον Συνήγορο Φορολογουμένου και τέως πρόεδρος - ιδρυτής της Ε.Φ.Ε.Ε - Ε.Φ.Ε.Α. -Π.Ο.Φ.Ε.Ε (Πανελλήνια Ένωση Φοροτεχνικών Επιστημών Ελλάδος) & Γραμματέας Οικονομικών της οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της Βουλής του Υπουργείου Οικονομικών. Ασχολήθηκε και με την πολιτική διατελώντας Βουλευτής το έτος 2012 στην Β΄ Περιφέρεια Αττικής με τον επικεφαλής του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη 

Λέγεται ότι ο Χανιώτης Μανούσος Ντουκάκης είναι ο άνθρωπος εκείνος που οργάνωσε τον κλάδο του και του έδωσε την θέση που του αξίζει. Πρόκειται για εκείνον που «εισήγαγε» τον όρο φοροτεχνικός επισημαίνοντας ότι η λογιστική είναι επιστήμη και πολύ σημαντική για μία επιχείρηση και κατ’ επέκταση για την οικονομία. Ο ίδιος πιστεύει ότι τόσο η οικονομία της χώρας όσο και των νησιών του Βορείου Αιγαίου μπορούν να βελτιωθούν αρκεί να παρθούν ουσιαστικά μέτρα. «Λένε ότι γιορτάζουμε 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση. Πως το δείχνουν;» είπε χαρακτηριστικά. Μηδενικός ΦΠΑ, πληρωμή του μεταφορικού κόστους ώστε να γίνουν τα προϊόντα των νησιών πιο ανταγωνιστικά & εφαρμογή μοντέλου Cayman είναι μερικά από τα μέτρα που ανέφερε. Μάλιστα δεν παρέλειψε να αποδοκιμάσει την κατάσταση που επικρατεί στην ακτοπλοϊκή σύνδεση στο Βόρειο Αιγαίο.  

Στα back stage μάθαμε για σημαντικές οικονομικές υποθέσεις που ανέλαβε να φέρει σε πέρας και τα κατάφερε. Τον συναντήσαμε στο εξοχικό του στην Τσιχράντα με θέα τον υπέροχο Μόλυβο, όπου ήρθε να περάσει λίγες ημέρες με την σύζυγό του Αναστασία Βαρδαξή. Στη συζήτηση που είχαμε μαζί του και απαντώντας σε ερωτήσεις μας σημείωσε:  

 

«Δύο οι κατηγορίες πληγέντων»  

 

- Μας πληροφορείτε ότι είστε στα ιδρυτικά μέλη συλλόγου που θα διεκδικήσει αποζημιώσεις για τους πληγέντες του κορονοϊού. Ποιοι & πως θα αποζημιωθούν;  

«Έχουμε συγκεντρωθεί περίπου 1600 άτομα, γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, επιχειρηματίες, λογιστές κ.ά. με επίκεντρο το πρόβλημα που έχει Ελλάδα και αφορά τον Covid-19. Με αυτό το σύλλογο θα απαιτήσουμε -και νομίζω ότι έχουμε τη δυνατότητα να το πετύχουμε - oι οικογένειες που έχασαν ένα δικό τους άνθρωπο να πάρουν 50.000 ευρώ αποζημίωση. Στις διεκδικήσεις περιλαμβάνεται να μην πληρώνουν φόρο κληρονομιάς, να μην πληρώσουν ΕΝΦΙΑ για 10 χρόνια και επίσης αν το θύμα της πανδημίας αφήσει απογόνους που χρειάζονται βοήθεια να μπορεί το κράτος να μεριμνήσει για αυτούς.  

Επίσης υπάρχει και μία δεύτερη κατηγορία εκείνων που ασθένησαν και δεν απεβίωσαν ή είναι ζωντανοί ταλαιπωρημένοι. Αυτός ο αριθμός είναι περίπου 600.000 ο επίσημος από το κράτος, αλλά κατά τη γνώμη τη δικιά μου, υπερβαίνει το 1,5 εκατομμύριο».  

Εξηγώντας το επιχειρηματικό πλαίσιο βάσει του οποίου θα διεκδικηθούν οι αποζημιώσεις είπε: «Ο κορονοϊός ανήκει στην κατηγορία των καταστροφών. Δηλαδή είναι σαν και τη φωτιά. Έτσι όπως έδωσαν λεφτά για το Μάτι, όπως έδωσαν λεφτά για τη Μάνδρα θα δώσουν και σε αυτή τη περίπτωση. Και εγώ δεν λέω να πάμε ποινικά, διότι αν πάμε ποινικά τα ποσά θα είναι αλλά είναι 300.000 ευρώ, είναι 400.000 ευρώ. Έχουμε τη δυνατότητα, έχουμε την επιστημονική κατάρτιση, έχουμε την εμπειρία. Εμείς λέμε συμβιβαστικά να πάρουν ένα βοήθημα όλοι εκείνοι που ήρθαν αντιμέτωποι με τον κορονοϊό και αντιμετωπίζουν προβλήματα και οι οποίοι δεν ήθελαν να νοσήσουν. Είχαν εμβολιαστεί!». 

 

«Δίκαιη φορολογία και επενδύσεις για να πάει η Ελλάδα μπροστά» 

 

-Οικονομική κρίση & πανδημία, δύο παράγοντες έπληξαν την οικονομία της χώρας. Εκτιμάτε ότι η Ελλάδα μπορεί να ορθοποδήσει;  

«Θέλω να πω ότι η Ελλάδα μας μπορεί να πάει μπροστά, μπορεί να ξεφύγει και αυτό μπορεί να γίνει με δύο τρόπους. Πρώτον εάν τους πολιτικούς που ψηφίζει ο ελληνικός λαός είναι πατριώτες ή μάλλον να γίνουν λίγο ακόμα πατριώτες και δεύτερον χρειαζόμαστε επενδύσεις. Εγώ πιστεύω ότι 500 δις επενδύσεις εάν έχουμε τα τελευταία 4-5 χρόνια η Ελλάδα θα γίνει Ελβετία. Όλοι θα είμαστε υπερήφανοι και ο κόσμος ακόμα- και εδώ που βρίσκομαι της Μυτιλήνης- να είναι παραγωγικός.  

Ακόμη θα πρέπει να έχουμε δίκαιη φορολογία. Πάνω από όλα πρέπει να γίνουν επενδύσεις, να υπάρχει παραγωγικότηταμόρφωση εξειδίκευση- εξειδίκευση και θα πρέπει να βγούνε κι οι γεωπόνοι στην επαρχία για να ενισχυθεί η πρωτογενής παραγωγή. Βέβαια το σημαντικό είναι να φεύγει η πρωτογενής παραγωγή και όχι να την πετάμε στις χωματερές. Αξίζει να αναφέρω ότι τα τελευταία χρόνια στην Κρήτη μεσουρανεί το μελί. Τέτοιο πράγμα δεν έχει ξαναγίνει. Πριν πάρουν το μέλι από την κυψέλη έχει ήδη πουληθεί στο εξωτερικό σε τεράστιες ποσότητες και πολύ καλές τιμές!».  

 

«Εφαρμογή μοντέλου Cayman» 

 

-Ποια μέτρα, κατά την γνώμη σας, πρέπει να ληφθούν στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, για να μπορέσει να ενισχυθεί η οικονομία τους; 

«Πρέπει να γίνουν φορολογικοί παράδεισοι στα νησιά μας και ειδικά στα νησιά του Αιγαίου που είναι κοντά σε αυτούς τους ανθρώπους που μας ταλαιπωρούν.  

Ειδικότερα στα νησιά αυτά θα πρέπει να μην έχουν καθόλου ΦΠΑ & να πληρώνεται το μεταφορικό κόστος για να είναι ανταγωνιστικά τα προϊόντα τους. Εμείς (ΠΕΦΕ) έχουμε προτείνει στο Υπουργείο Εσωτερικών τα νησιά τα δικά μας να γίνουν σαν τα νησιά Cayman, δηλαδή έχουμε προτείνει -αν είναι οργανωμένο κράτος γιατί φοβάται τη φοροδιαφυγή - να έχουμε τουλάχιστον σε πέντε με έξι «νησιά φορολογικούς παραδείσους». Σε αυτές τις περιοχές θα μπορούμε να μεταφέρουμε τα λεφτά μας στην τράπεζα, να κάνουμε επενδύσεις και να μη χρειάζεται να δίνουμε αναφορά συνέχεια στην κρατική περιουσία την αδυσώπητη & την πολύ σκληρή. Θα μπορεί να φέρει ο επιχειρηματίας της Ιταλίας & της Γαλλίας και να κάνει επενδύσεις.  

Επίσης και τα νησιά να επιμείνουν, να υπάρχει διασύνδεση και όχι σε αυτή την κατάσταση. Αυτό που επικρατεί είναι ταλαιπωρία. Θα πρέπει να υπάρχει κάθε μέρα. Να το μάθει ο κόσμος και να ‘ρθει ένας τουρίστας και να πει θα πάω Χίο θα πάω Μυτιλήνη..».  

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey