Παρουσία του μεγάλου ευεργέτη της μονάδας Γεωργίου Νάκα, ο οποίος ανακηρύχθηκε επίτιμο μέλος του Συλλόγου Διδασκόντων του Μουσικού Σχολείου

Αποκαλυπτήρια της Πτέρυγας Μουσικής «Ειρήνη Νάκα – Χατζηγεωργίου» στο Μουσικό Γυμνάσιο Καλλονής [Vid]

22/09/2022 - 09:00 Ενημερώθηκε 24/09/2022 - 09:05

«Ειρήνη Νάκα - Χατζηγεωργίου» έτσι ονομάστηκε η Πτέρυγα Μουσικής του Μουσικού Γυμνασίου Καλλονής, σε μία τελετή γεμάτη νότες και έντονα συναισθήματα.  

Το όνομα αυτό επιλέχθηκε προς τιμή της μνήμης της μητέρας του ανθρώπου εκείνου που συνηγόρησε στο να λειτουργήσει το Μουσικό Σχολείο Καλλονής, του Γεωργίου Νάκα 

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του γνωστού Μουσικού Οίκου ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΑΚΑΣ, γιος του Μικρασιάτη Φίλιππου Νάκα και της Ειρήνης Χατζηγεωργίου με καταγωγή από την Ανεμώτια, ο Γεώργιος Νάκας, θυμάται ακόμη τα καλοκαίρια των παιδικών του χρόνων στο χωριό της μητέρας του. Η συναισθηματική σύνδεσή του με την γενέτειρα της μητέρας του ήταν προφανώς η αιτία που έδωσε σε πάρα πολύ χαμηλές τιμές τα όργανα που ήταν απαραίτητα στα παιδιά του Μουσικού Σχολείο Καλλονής. Μάλιστα προχώρησε και σε δωρεά ηλεκτρικού πιάνου. Το μήνυμα που θέλει ο ίδιος να περάσει μέσα από αυτή την προσφορά είναι, όπως δήλωσε και ο ίδιος, «τα παιδιά να ασχοληθούν με την μουσική. Η μουσική προσφέρει ισορροπία. Αυτό δεν μπορούν ακόμη να το καταλάβουν τα παιδιά γιατί είναι μικρά αλλά φαίνεται στους μουσικούς όταν μεγαλώσουν. Είναι ισορροπημένοι και εξευγενισμένοι».  

Προς τιμή λοιπόν του κατά γενική ομολογία ευεργέτη του Μουσικού Σχολείου, Γεώργιου Νάκα, πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022 τα αποκαλυπτήρια της Πτέρυγας Μουσικής «Ειρήνη Νάκα - Χατζηγεωργίου». Παράλληλα κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο κ. Νάκας ανακηρύχτηκε επίτιμο μέλος του Συλλόγου Διδασκόντων του Σχολείου, από την Διευθύντρια Βενετία Λεοντή, η οποία τόνισε: «Ο κ. Γεώργιος Νάκας, από τα πρώτα βήματα του σχολείου μας στάθηκε πολύτιμος αρωγός και υποστηρικτής του Σχολείου που μας δώρισε το ηλεκτρικό πιάνο και έκανε τις καλύτερες δυνατές τιμές για τα όργανα του σχολείου». 

Λεζάντα: Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Μουσικού Οίκου ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΑΚΑΣ και πολύτιμος αρωγός στην λειτουργία του Μουσικού Σχολείου Καλλονής, Γιώργος Νάκας

Επανερχόμενοι στην εκδήλωση πρέπει να πούμε ότι τον κ. Νάκα τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος και ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τιμολέων Θεοφανέλλης. 

Δεν θα μπορούσε να λείπει και ο πρωτεργάτης της ίδρυσης της σχολικής μονάδας και πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Δυτικής Λέσβου, Απόστολος Βαρελτζής. Ιδιαίτερα ενθουσιασμένος για την δημιουργία του Μουσικού Σχολείο ο κ. Βαρελτζής δήλωσε: «Το Μουσικό Σχολείο Καλλονής έγινε σε μία δύσκολη χρονική στιγμή όταν η πολιτεία δεν είχε αρκετούς πόρους για να το υποστηρίξει. Σε αυτές τις περιπτώσεις πάντα επιφανείς συμπολίτες μας βοηθάνε για να λειτουργήσουν όλοι αυτοί οι θεσμοί, όπως είναι το Μουσικό Γυμνάσιο. Γι’ αυτό και μέσα από αυτή την εκδήλωση θα θέλαμε να τιμήσουμε τον συμπολίτη μας και πολύ βασικό υποστηρικτή του Σχολείου μας, Γεώργιο Νάκα». 

Βέρρος: «Σήμερα μίλησαν τα παιδιά με την τέχνη τους» 

«Δεν έχω να πω πολλά πράγματα, σήμερα μίλησαν τα παιδιά με την τέχνη τους (…) Πρωταρχικό μέλημα του Δήμου αυτού είναι να ανατάξει τα χωριά. Να κρατήσει τους ανθρώπους στα χωριά, τους νέους ανθρώπους και τα παιδιά τους στα χωριά. Αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει αν δεν υπάρχουν παιδικές χαρές, αθλητικοί χώροι και σχολεία (..) Ιδρύσαμε μέχρι τώρα δύο νέα σχολεία το Εσπερινό ΕΠΑΛ και το Μουσικό Σχολείο (…). Έχει ολοκληρωθεί η ενεργειακή αναβάθμιση σε 5 σχολεία και στο πρόγραμμα που ανοίγει αυτή τη περίοδο θα συμπεριλάβουμε 100.000μ2 σε σχολικά κτίρια» είπε ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος σε δήλωσή του και πρόσθεσε: « Έχουν παραδοθεί δύο νηπιαγωγεία της Άγρας και της Πέτρας και ολοκληρώνεται εκείνο της Καλλονής. Έχει παραδοθεί ο Παιδικός Σταθμός Κάπης (…) Αυτή τη στιγμή φτιάχνεται το Δημοτικό Σχολείο Παρακοίλων το Δημοτικό & Γυμνάσιο Πολιχνίτου και πολλά άλλα (..) Εγώ θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Νάκα για ότι έχει κάνει μέχρι τώρα. Θεωρώ ότι τα αποτελέσματα δικαιώνουν την προσπάθειά σας. Θέλω να συνεχίσουμε την συνεργασία αυτή και να την επεκτείνουμε ακόμη περισσότερο».  

Λεζάντα: Ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος, η Διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου, Βενετία Λεοντή, ο επιτιμος καλεσμένος κ. Γεώργιος Νάκας, ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Δυτικής Λέσβου, Απόστολος Βαρελτζής και ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου, Τιμολέων Θεοφανέλλης

Νάκας: «Χρειαζόμαστε μουσικούς» 

«Ο τόπος χρειάζεται βοήθεια για να μείνουν οι νέοι εδώ και όσο αφορά στο Μουσικό Σχολείο να είστε σίγουροι ότι θα είμαι εδώ για να βοηθάω. Αυτό που γίνεται στα Μουσικά Σχολεία αποτελεί πολύ μεγάλο έργο και αυτό γιατί η Μουσική στην Ελλάδα ήταν σε πολύ χαμηλό επίπεδο και μόνο τα Ωδεία την προσέφεραν. Αυτή τη στιγμή από τα Μουσικά Γυμνάσια βγαίνουν πολύ καλοί μουσικοί και ακολούθως φοιτούν στα μουσικά Πανεπιστήμια που έχουμε στην χώρα ή στο εξωτερικό. Ήδη έχουν φανεί τα αποτελέσματα των σχολείων αυτών και εύχομαι τόσο στο Μουσικό της Καλλονής όσο και της Μυτιλήνης να αποφοιτήσουν παιδιά τέτοια που να εξελιχθούν ακόμη περισσότερο και να καταφέρουν να ανοίξουν τα φτερά τους. Τα χρειαζόμαστε και χρειαζόμαστε πολύ καλούς μουσικούς» είπε καταλήγοντας στις δηλώσεις του ο κ. Νάκας.  

Ενώ ο Τ. Θεοφανέλλης με τη σειρά του συνεχάρη όλους όσοι συμμετείχαν στην λειτουργία και στην ολοκλήρωση αυτού του σχολείου και τον κ. Νάκα ο οποίος βοήθησε όσο περισσότερο μπορούσε. «Είναι πολύ σημαντικό στην περιφέρεια να δίνουμε ευκαιρίες και δυνατότητες στα παιδιά», σημείωσε. 

Μάλιστα οι μικροί μαθητές, προς τιμήν του κ. Νάκα, τραγούδησαν και έπαιξαν υπέροχα αγαπημένα κομμάτια, όπως το «Fur Elise» του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, «The Pink Panther Theme» του Henry Mancini, «Οι Χαρταετοί» του Μίκη Θεοδωράκη. Τις εντυπώσεις, έκλεψε ο μικρός Γιώργος Φιλιανός που έπαιξε σόλο με την ηλεκτρική του κιθάρα την Μισιρλού έτσι όπως Κουέντιν Ταραντίνο την έκανε γνωστή στο Χόλυγουντ μέσα από την ταινία του Pulp Fiction.  

Ο Μουσικός Οίκος & το Ωδείο ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΑΚΑΣ  

Ο Φίλιππος Νάκας γεννήθηκε στα Βουρλά της Μικράς Ασίας, όπου ήταν εγκατεστημένος από χρόνια ο πατέρας του ο οποίος καταγόταν από το Ματσούκι Ηπείρου. Στην Μικρασιατική καταστροφή ο πατέρας του αιχμαλωτίστηκε και αυτός κατέφυγε με τη μητέρα και τα αδέλφια του στη Σάμο. Εκεί έμειναν για 14 μήνες και έπειτα εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα.  

Το 1937 σε συνεργασία με τον Ν. Ανδρεάδη ανοίγει το πρώτο μουσικό κατάστημα με κύρια δραστηριότητα την έκδοση έργων Ελλήνων μουσικών συνθετών και την εισαγωγή, αντιπροσώπευση και εμπορία μουσικών οργάνων όπως τα πιάνα Gr. Steinweg και τα ακορντεόν Crucianelli και Hohner. Το 1955 διακόπτεται η συνεργασία με το Ν. Ανδρεάδη και ο Φίλιππος Νάκας συνεχίζει μόνος του, ιδρύοντας τον Μουσικό Οίκο «ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΑΚΑΣ». Την ίδια χρονιά παντρεύεται την Ειρήνη Χατζηγεωργίου με καταγωγή από την Ανεμώτια Λέσβου. Το 1970 ξεκίνησε η συνεργασία με τη ΥΑΜΑΗΑ και η αποκλειστική διάθεση των μουσικών οργάνων και ηχητικών συστημάτων της εταιρείας στην Ελλάδα.  

Μετά τον θάνατό του, το 1988, τη διεύθυνση του Μουσικού Οίκου ανέλαβαν οι δυο γιοι του, Κωνσταντίνος Νάκας και Γεώργιος Νάκας, πτυχιούχος του Τμήματος Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών της Νομικής και της Ανωτάτης Βιομηχανικής Σχολής, αντίστοιχα.  

Στις 4 Σεπτεμβρίου του έτους 1989 ιδρύθηκε το Ωδείο Φίλιππος Νάκας στην Αθήνα στο οποίο διδάσκονται όλων των ειδών τα μουσικά όργανα το οποίο σήμερα έχει παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα. Την ίδια χρονιά, προς τιμή του Φίλιππου Νάκα καθιερώθηκαν ετήσιες υποτροφίες με το όνομα «Φίλιππος Νάκας», καθώς επίσης και η σειρά συναυλιών «Οι Νέοι για τους Νέους», όπου πλέον αποτελεί βήμα έκφρασης και σημαντικό θεσμό ανάδειξης των επίλεκτων νέων ερμηνευτών κλασικής μουσικής.  

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey