Η επιμονή του Φιλιανού Βασίλη Κουτσαβλή για την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς

Από τη Λέσβο στο κτήμα Τατοΐου [Vid]

08/08/2020 - 09:03 Ενημερώθηκε 05/08/2021 - 14:46

Να δώσει ζωή πάλι στο Τατόι, το θερινό ανάκτορο της τέως ελληνικής βασιλικής οικογένειας, ένα χώρο πολιτισμού που όλοι είχαν ξεχάσει, αυτό ήταν και συνεχίζει να είναι το όνειρο του Βασίλη Κουτσαβλή, του προέδρου του Σωματείου Φίλων Κτήματος Τατοΐου, ενός ανθρώπου που μεγάλωσε στο μικρό χωριό της Φίλιας, και έβαλε στόχο ζωής να αναδείξει την ομορφιά και την αξία ενός χώρου που οι περισσότεροι είχαν ξεγράψει από τον χάρτη.

Όλα ξεκίνησαν μια βροχερή ημέρα όταν ο Βασίλης Κουτσαβλής αποφάσισε να πάει βόλτα με το αυτοκίνητό του στο περίφημο δάσος Τατοΐου, που τόσοι θρύλοι ακούγονταν γι’ αυτό. Εκεί μέσα στο ομιχλώδες τοπίο, τα έρημα κτίρια κατάφερε να εντοπίσει την πολιτιστική αξία που άλλοι αγνοούσαν. Από μια ομάδα δέκα ατόμων στο Facebook κατάφερε να δημιουργήσει το Σωματείο Φίλων Κτήματος Τατοΐου, με χιλιάδες μέλη. «Την ιστορία μας, πρέπει να την αποδεχτούμε, πρέπει να αναδείξουμε τα ιστορικά μνημεία ως μνημεία πολιτισμού και όχι να τα αφήσουμε αναξιοποίητα, λόγω των πολιτικών συνθηκών κάτω από τις οποίες εκείνα δημιουργήθηκαν», είπε χαρακτηριστικά στο «Εμπρός», με αφορμή την παρουσία του για διακοπές στο νησί, φέρνοντας ως παράδειγμα τα ανάκτορα που βρίσκονται σε χώρες του εξωτερικού τα οποία λειτουργούν ως μουσεία. Το όνειρό του είναι τα ανάκτορα να μεταμορφωθούν σε μουσείο επισκέψιμο, ενώ τα εργαστήρια του ανακτόρου να λειτουργήσουν ξανά και να παράγουν προϊόντα τα οποία θα πωλούνται στους επισκέπτες.

Άνθρωπος «κλειδί» για τις παρεμβάσεις στο κτήμα

Ο Β. Κουτσαβλής είναι ο άνθρωπος εκείνος που χάρη στη δουλειά και το πάθος του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη πριν από καιρό εξήγγειλαν μια σειρά παρεμβάσεων στο χώρο του κτήματος Τατοΐου με στόχο μεταξύ άλλων τα «ανάκτορα» να μετατραπούν σε μουσείο.

Μάλιστα ο ίδιος υποστηρίζει ότι στα ανάκτορα έχει δει εικόνες από την πατρίδα του, από τα υπέροχα αρχοντικά της πόλης, αλλά και από τα απλά λιθόχτιστα σπίτια του χωριού του, που έχουν ιδιαίτερη αξία και μοναδική αρχιτεκτονική ομορφιά.

Μπορεί να κατάφερε με την επιμονή του τόσα πολλά, τίποτα δεν του χαρίστηκε. Παρότι ήταν άριστος μαθητής, στις πανελλήνιες απέτυχε λόγω του άγχους του. Έδωσε τρεις φορές χωρίς να καταφέρει να περάσει, τελικά και χάρη στην βοήθεια των γονιών του έκανε τα χαρτιά του για να σπουδάσει στο Ελληνικό Αμερικανικό Κολλέγιο DEREE. Οι οικονομικές απαιτήσεις ήταν μεγάλες, όμως ο Βασίλης κατάφερε να πάρει υποτροφία και να τελειώσει τις σπουδές του στο Marketing και στην Διοίκηση Επιχειρήσεων.

Η πρώτη του δουλειά ήταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες, έπειτα γίνεται επικοινωνιολόγος στην εταιρεία Boussias Communications που δουλεύει ακόμη και σήμερα, ενώ για κάποια χρόνια δούλεψε σε εταιρεία παραγωγής καλλιτεχνικών εκδηλώσεων στον χώρο του ελληνικού πολιτισμού.

Δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά και στην Λεσβιακή πολιτιστική κληρονομιά, ειδικά για την Βυζαντινή και Οθωμανική περίοδο, η οποία πρέπει να αναδειχθεί και να αξιοποιηθεί και να αποτελέσει σημείο τουριστικής προβολής του νησιού που είναι πραγματικό κόσμημα του Αιγαίου.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey