Η νέα δισκογραφική δουλειά του Βαγγέλη Σαραντίδη

«Ανάθεμα τον αίτιο» [Vid]

29/12/2020 - 16:59 Ενημερώθηκε 30/12/2020 - 14:54

«Ανάθεμα τον αίτιο» έχει τίτλο η νέα δισκογραφική δουλειά του Λέσβιου καλλιτέχνη Βαγγέλη Σαραντίδη. Πρόκειται για μια μουσική δημιουργία και ερμηνεία εμπνευσμένη και βασισμένη σε μια αγαπημένη παραδοσιακή μελωδία και δίστιχα από την Λέσβο.

 

 

Ο Βαγγέλης Σαραντίδης γεννήθηκε στη  Λέσβο.  Η ενασχόληση του στην αρχή με την μουσική ήταν  βιωματική  μαθαίνοντας βιολί πάνω σε ρεπερτόριο παραδοσιακής μουσικής. Συνεχίζει σπουδές ανώτερων θεωρητικών ευρωπαϊκής και βυζαντινής μουσικής στην πόλη της Θεσσαλονίκης και κλείνει τον κύκλο σπουδών με πτυχίο Αρμονίας, Αντίστιξης, Φούγκας, Ενοργάνωσης και με δασκάλους τον συνθέτη Χρήστο Σαμαρά και τον πρωτοψάλτη Ζαχαρία Πασχαλίδη. Στην Αθήνα συνεχίζει να διδάσκεται Βυζαντινή μουσική και παίρνει δίπλωμα με δάσκαλο τον κ. Μάρκου όπως και κλασικό βιολί μέχρι την σχολή της μέσης στην τάξη του Σπύρου Στεργίου στο Εθνικό Ωδείο.

 Η αγάπη του για την  παραδοσιακή μουσική τον φέρνουν στην Αθήνα κοντά σε μεγάλους δεξιοτέχνες και ερμηνευτές.   Έχει διδάξει : παραδοσιακή μουσική και βιολί στη σχολή του αειμνήστου Αριστείδη Μόσχου, σε σεμινάρια  μουσικής στη Ελλάδα και το εξωτερικό και επί 13 χρόνια στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση στα μουσικά σχολεία της Αττικής (Παλλήνης, Ιλίου ,Αλίμου) έχοντας και την διεύθυνση μουσικών συνόλων και χορωδιών , επίσης έχει διδάξει  κατά καιρούς και σε ωδεία της Αθήνας .                                                                                

 Το 2012 λαμβάνει πιστοποίηση παιδαγωγικής επάρκειας από την Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής & Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ), με στόχο την μεθοδολογία για  την  καλύτερη διδασκαλία της τέχνης της  μουσικής στην εκπαίδευση.

Διευθύνει χορωδίες  διδάσκοντας ρεπερτόριο ελληνικής μουσικής  όπως  αυτές του Δήμου Νέας Ιωνίας και πολλών άλλων πολιτιστικών σωματείων.   Στην πορεία του συνεργάζεται σαν  μουσικός με το θέατρο παραδοσιακών χορών «Δόρα Στράτου», με το «Λύκειο των Ελληνίδων» αλλά και με πολλούς φορείς παραδοσιακής μουσικής και χορού.

Συνεργασίες  

Οι συνεργασίες του από τον  χώρο της παράδοσης  περιλαμβάνουν ονόματα όπως :  Δόμνα Σαμίου, Χρόνης Αηδονίδης, Λάκης Χαλκιάς, Αριστείδης Μόσχος ,Γιασεμή και Νίκος Σαραγούδας, Παναγιώτης Λάλεζας, Αντώνης Κυρίτσης, και πολλών άλλων καλλιτεχνών.

Από τον χώρο του ρεμπέτικου που υπήρξε ένας δεύτερος μεγάλος σταθμός μετά την παραδοσιακή μουσική συνεργάστηκε με τους : Τάκη Μπίνη, Αγάθωνα Ιακωβίδη, Μπάμπη Τσέρτο, Στέλιο Βαμβακάρη, Μπάμπη Γκολέ, Δημήτρη Κοντογιάννη, Χαρούλα Λαμπράκη, Δημήτρη Τσαουσάκη, Γιώργο Ξηντάρη, Κατερίνα Σκορδαλάκη, Νάντια Καραγιάννη, Θεοδοσία Στίγκα, κ.α.

Από τον χώρο της σύγχρονης  μουσικής  έχει συνεργαστεί  με  ερμηνευτές όπως : Μανώλης Μητσιάς, Δημήτρης Μπάσης, Μαρία Σουλτάτου,  Γεράσιμος Ανδρεάτος, Νίκος Δημητράτος, Γιώτα Νέγκα .

 Έχει εμφανιστεί  σε συναυλίες σε μεγάλα θέατρα και μουσικές σκηνές της χώρας όπως στο Ηρώδειο  στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών  κ.α αλλά και σε πλήθος μουσικοχορευτικές παραστάσεις   τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό  στον απόδημο ελληνισμό, έχει ταξιδέψει για εμφανίσεις στις χώρες: Καναδάς, Η.Π.Α, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Νορβηγία, Βέλγιο, Ρουμανία, Σερβία, Ελβετία, Ισραήλ, Τουρκία, Κύπρος.

Η μουσική παράδοση

Σημείο αναφοράς και παράλληλα ιδιαίτερο στοιχείο της μουσικής του δραστηριότητας αποτελεί, η επιτόπια έρευνα και καταγραφή της οργανικής αλλά και φωνητικής μουσικής παράδοσης. Η ταξινόμηση-μελέτη και η διατήρηση-ανάδειξη του πλούτου της παράδοσης είναι ο καρπός της επιστημονικής-ερευνητικής δράσης και της καλλιτεχνικής του ανησυχίας. Εμφανίσεις σε αξιόλογες θεματικές τηλεοπτικές εκπομπές αφιερώματα της  Ελληνικής  Τηλεόρασης, όπως «Το Αλάτι της Γης» από την ΕΡΤ που είχε αρκετές φορές και την μουσική επιμέλεια , «Ελληνική Παράδοση» ΕΡΤ, «Ο Τόπος και το τραγούδι του» ΕΡΤ3, «Ελλήνων Δρώμενα ΕΡΤ3» όπως και σε   εκπομπές της ιδιωτικής  τηλεόρασης.

Είναι  ιδρυτικό μέλος του μουσικού συγκροτήματος «επτάσημο» με παρουσία στα μουσικά δρώμενα αλλά και στην επιμέλεια δισκογραφικών δουλειών. Το τελευταίο διάστημα δραστηριοποιείται στον χώρο της σύνθεσης αλλά και διασκευής καθώς και ερμηνείας της μουσικής και των κομματιών του.

«Ανάθεμα Τον Αίτιο»

 • Ερμηνεία: Βαγγέλης Σαραντίδης
  ● Διασκευή, σύνθεση, μουσικών θεμάτων, ενορχήστρωση: Βαγγέλης Σαραντίδης
  Μουσικοί ηχογράφησης
  ● Κουαρτέτο εγχόρδων "Crescendo"
  ● Νέι: Χάρης Λαμπράκης
  ● Κανονάκι:Ηλίας Μαντικός
  ● Κρουστά: Μανούσος Κλαπάκης
  ● Βιολί/κιθάρα: Βαγγέλης Σαραντίδης
  Ηχογράφηση και μίξη ήχου
  ● Studio Odeon, Ηλίας Λάκας

Vangelis Sarantidis Production

December 2020

 

 

 

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey