Λυκουρέντζος: «Από την καλή πορεία του γραφείου θα εξαρτηθεί και η περαιτέρω ανάπτυξή του»

Αμφίβολο αν θα ενταχθεί στον Οργανισμό του ΕΛΓΑ το γραφείο που εγκαινιάστηκε στην Μυτιλήνη [Vid]

01/07/2021 - 14:11 Ενημερώθηκε 03/07/2021 - 18:27

Πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη το πρωί τα εγκαίνια για του γραφείου - υποκαταστήματος ΕΛΓΑ στην Λέσβο, το οποίο στελεχώνεται με μέριμνα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και λειτουργεί στο κτίριο αυτής, παρουσία του προέδρου του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζου. Ωστόσο έγινε ξεκάθαρο ότι η ένταξη υποκαταστήματος ΕΛΓΑ της Λέσβου στο οργανόγραμμα του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων, θα εξαρτηθεί από τον όγκο της δουλειάς που συγκεντρώνεται σε αυτό καθώς και από την ανταπόκρισή του στις εργασίες που καλείται να διεκπεραιώσει.

 

«Το γραφείο έχει στελεχωθεί με γεωπόνο και γραμματέα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Σε δεύτερη φάση, όταν βρει το δρόμο του, θα στελεχωθεί και θα γίνει μόνιμο υποκατάστημα – απ’ ότι πιστεύω- του ΕΛΓΑ» είπε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κωνσταντίνος Μουτζούρης.

Δηλώσεις Λυκουρέντζου

«Το αποφασιστικό πρώτο βήμα για την ενίσχυση συνεργασίας του ΕΛΓΑ με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, έγινε σήμερα, με την ίδρυση του γραφείου, το οποίο φιλοξενεί η Περιφέρεια στο κτιριακό της συγκρότημα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι την πρωτοβουλία είχε ο Αντιπρόεδρος της Βουλής, κ. Αθανασίου, να θέσει το θέμα στην Διοίκηση του ΕΛΓΑ και στην προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, καρποφόρησε χάρη στην προθυμία του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, να διαθέσει και χώρο για την εγκατάσταση του γραφείου και προσωπικό.

Επί του συγκεκριμένου θέματος είμαστε διατεθειμένοι να  παρακολουθήσουμε την πορεία του γραφείου, να στηρίξουμε το γραφείο με ανθρώπινο δυναμικό στην συνέχεια. Από την καλή πορεία του γραφείου θα εξαρτηθεί και η περαιτέρω ανάπτυξή του. Αυτό θα εξαρτηθεί από τον όγκο της δουλείας, πως εξελίσσεται η ικανότητα του γραφείου να ανταποκρίνεται. 

 Γι’ αυτό ζητώ από όλους τους κοινωνικούς εταίρους που εμπλέκονται στην οικονομία του πρωτογενούς τομέα, από τους αγρότες καλλιεργητές και τους εκπροσώπους των συλλογικών οργανώσεων, αλλά και όλη η τοπική κοινωνία να στηρίξει το γραφείο.

Είναι το πρώτο ανάλογο εγχείρημα το οποίο γίνεται στην επικράτεια. Δεν έχει υπάρξει άλλο τέτοιο προηγούμενο και γι’ αυτό εμείς επενδύουμε ελπίδες για να είμαστε σε θέση να αλλάξουμε τον ΕΛΓΑ προς το καλύτερο – με την έννοια να βρίσκεται κοντά στον παραγωγό, όταν ο παραγωγός μας χρειάζεται».

Αρμοδιότητες του νέου γραφείου

Το γραφείο έρχεται να λύσει τα προβλήματα των άμεσων ενεργειών καταγραφής ζημιών και η πραγματοποίηση επισημάνσεων. Η γεωπόνος του γραφείου θα έχει την δυνατότητα να επισκεφτεί άμεσα την περιοχή που εκδηλώθηκε η ζημιά για να κάνει τις καταγραφές και στην συνέχεια να κινηθεί όλος ο μηχανισμός. Προοδευτικά θα εγκατασταθούν και εκτιμητές.

Στην τελετή των εγκαινίων παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων, Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα, Πανάγος Κουφέλος, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας, Χαράλαμπος Αθανασίου, που συνέβαλε με τις ενέργειές του στην δημιουργία του γραφείου αυτού.

Το πρόβλημα στους ελαιώνες

Σε ότι έχει να κάνει με το πρόβλημα καρπόδεσης που έχει εκδηλωθεί στους ελαιώνες ο κ. Λυκουρέντζος είπε: «Σχετικά με το μεγάλο πρόβλημα που διαπιστώσαμε στους ελαιώνες, στους οποίους περιοδεύσαμε χτες (σημ. Τετάρτη 30-06-2021) με τον Περιφερειάρχη, μαζί και με τον βουλευτή κ. Αθανασίου και θα περιοδεύσουμε και σήμερα. Πρόκειται για μία δραματική κατάσταση – αν συνυπολογιστεί και το γεγονός ότι τα τελευταία 4-5 χρόνια λίγο ως πολύ το φαινόμενο αυτό επαναλαμβάνεται. Δηλαδή ένα φαινόμενο που για λόγους οφειλόμενους σε ακραία καιρικά φαινόμενο καταστρέφει την παραγωγή. Άρα λοιπόν, είμαστε εμπρός στην ανάγκη να ληφθούν αποφάσεις από την κυβέρνηση, να δημιουργηθεί ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο με το οποίο θα αποζημιωθούν οι παραγωγοί, διότι δεν εντάσσεται η συγκεκριμένη ζημία στις ζημίες τις οποίες αποζημιώνει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην περιοχή της Λέσβου, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας, όπου σε άλλες καλλιέργειες ευρισκόμενες εκτός του κανονισμού του ΕΛΓΑ και η κυβέρνηση δεσμεύεται να εξευρεθεί μία λύση. Θέλω να σημειώσω όμως εδώ ότι η πρώτη προϋπόθεση είναι η λύση αυτή να είναι απόλυτα σύννομη με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, ώστε να μην επακολουθήσει καταδικαστική απόφαση της χώρας και εν συνεχεία να ζητούνται τα ποσά να επιστραφούν στην Ευρώπη. Άρα λοιπόν το πρώτο μέλημα είναι αυτό.

Ο Υπουργός ο κ. Λιβανός σε συνεργασία με τους ομολόγους του στη Μεσόγειο – κυρίως με τον Γάλλο και τον Ιταλό – στα συμβούλια υπουργών αγροτικής ανάπτυξης της Ε.Ε. έθεσε το θέμα, έχει ανοίξει η συζήτηση η οποία αποσκοπεί:

Α) Να υπάρξει έκτακτη χρηματοδότηση των χωρών

Β) Έκτακτη χρηματοδότηση των γεωργικοπαραγωγικών οργανισμών και αυτή η χρηματοδότηση να είναι σύννομη και να μην δημιουργεί προβλήματα σε σχέση με τους κανονισμούς της Ε.Ε.»

Εκπόνηση μελέτης για το πρόβλημα που καταστρέφει την αγροτική παραγωγή

Επίσης αναφέρθηκε στην εκπόνηση μελέτης για το πρόβλημα της καρπόδεσης: «Αποφασίσαμε επίσης εδώ να χρηματοδοτήσει ο ΕΛΓΑ μία μελέτη την οποία ζήτησαν οι εκπρόσωποι των αγροτών (συνεταιριστές, σύλλογοι και επιστημονικοί φορείς) να υπάρξει μία μελέτη ειδικά για τη Λέσβο  και ενδεχομένως ευρύτερα για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου – αλλά πάντως με επίκεντρο τη Λέσβο – να μελετηθεί το φαινόμενο της τελευταίας δεκαετίας το οποίο καταστρέφει την αγροτική παραγωγή.

Επίσης θέλω να σας ενημερώσω ότι για όλες τις άλλες ζημίες οι οποίες προκλήθηκαν είτε από παγετό είτε από χαλάζι, είτε από βροχοπτώσεις και σε μια σειρά από καλλιέργειες , είτε αφορούν περιπτώσεις απώλειας ζώων οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ έχουν πράξει το καθήκον τους. Έχει προχωρήσει και ολοκληρωθεί το εκτιμητικό έργο. Εχθές όταν μας ετέθησαν ζητήματα κάποιων μεμονωμένων περιπτώσεων που για λόγους γραφειοκρατικούς ή αστοχίας δεν έχουν αντιμετωπιστεί αποφασίσαμε ότι και αυτές οι περιπτώσεις θα λάβουν την σειρά τους, όπου υπάρχει ανάγκη να ληφθεί και η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΛΓΑ για την ρύθμιση αργοποριών κλπ. Αυτά θα τα δούμε και θα τα αντιμετωπίσουμε».

 


Εμβολιασμός 2021

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey