Η πρόεδρος της ΚΥΨΕΛΗΣ μιλά για τα προβλήματα των ΑμεΑ

Αλατερού: «Η αναπηρία είναι θέμα Κοινωνικό» [Vid]

03/12/2021 - 15:49 Ενημερώθηκε 07/12/2021 - 10:21

«Εκτεταμένος σχεδιασμός για την προσβασιμότητα σε σχολεία, πόλεις και χωριά στα νησιά για τα ΑμεΑ δεν υπάρχει. Η Ειδική Αγωγή παραμένει με μεγάλες ελλείψεις χωρίς μόνιμο προσωπικό, με ακατάλληλα κτίρια, υποδομές σε κοντέινερ. Οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες δεν έγιναν φθηνότερες συμπεριλαμβάνοντας τα ΑμεΑ με 50% ποσοστό αναπηρίας (και όχι >67%). Το ζήτημα της ανεργίας εξακολουθεί να μαστίζει τη συντριπτική πλειοψηφία των ΑμεΑ (ποσοστό ανεργίας 85%) και να αντιμετωπίζονται ως «αντιπαραγωγικά» άτομα. Πως διαμορφώνουν όλα τα παραπάνω την «ενσυναίσθηση», την «αποδοχή της διαφορετικότητας» στα ΑμεΑ;» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η  Περιφερειακή Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Βορείου Αιγαίου τονίζοντας τις ελλείψεις που υπάρχουν αλλά και την «αναπηρία» της κοινωνίας να διαμορφώσει ένα περιβάλλον φιλόξενο για όλους.

Η αναπηρία όπως τονίζει η πρόεδρος του Μικτού Κέντρου Διημέρευσης- Ημερήσιας Φροντίδας Μυτιλήνης  «Η ΚΥΨΕΛΗ», Βάνα Αλατερού, με αφορμή την  3η Δεκεμβρίου, δεν είναι ζήτημα ατομικό αλλά κοινωνικό και έχει να κάνει με την καρκινοβασία της κοινωνίας & της πολιτείας να δημιουργήσει συνθήκες όπου όλοι οι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν αξιοπρεπώς. «Η ίδια η κοινωνία πρέπει να αφαιρέσει τα εμπόδια και να δώσει ευκαιρίες για ισότιμη ένταξη των ατόμων αυτών σε όλες τις πτυχές της κοινωνίας» είπε χαρακτηριστικά  στο «Ε».

Οι ελλείψεις στην Λέσβο

Δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά στην έλλειψη δομών και εξειδικευμένων υπηρεσιών στην Λέσβο. Δεν υπάρχουν κέντρα για να διαγνωστεί νωρίς η όποια πάθηση, δεν υπάρχουν Κέντρα Πρώιμης Παρέμβασης, δεν υπάρχουν δημόσια νοσοκομεία που να προσφέρουν εξειδικευμένες υπηρεσίες  που χρειάζονται αυτά τα άτομα, όπως για παράδειγμα εργοθεραπεία. Δεν υπάρχει ούτε μία Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης όταν στην γειτονική Χίο με λιγότερο πληθυσμό υπάρχουν 3 τέτοιες μονάδες.

Για το έργο της ΚΥΨΕΛΗΣ μίλησε ο Στράτος Ασλάνης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και επωφελούμενος της  δομής. Τόνισε πόσο σημαντική ήταν η ύπαρξη αυτής όχι μόνο για να σταθεί ξανά στα πόδια του και να βελτιωθεί η κατάσταση της υγείας του αλλά και για ψυχολογικούς λόγους γιατί εκεί βρήκε αγάπη και υποστήριξη, όπως άλλωστε και άλλα παιδιά της ΚΥΨΕΛΗΣ όπως ο Κωνσταντίνος & η Αγγελικούλα. Μάλιστα ο κ. Ασλάνης έκανε λόγω για ένα σύγχρονο «Κωσταλέξι» εξαιτίας των ανύπαρκτων δομών αλλά και υποδομών που κάνουν την καθημερινότητα των ΑμεΑ στην Λέσβο και στην Μυτιλήνη μαρτυρική.

Δίπλα στην Κυψέλη

Την Παγκόσμια Ημέρα για τα Άτομα με ειδικές ανάγκες ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης αλλά και ο Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Πανάγος Κουφέλος μαζί με τον ειδικό Σύμβουλο Μιχάλη Πολυπαθέλη επισκέφθηκαν  το Μικτό Κέντρο Διημέρευσης - Ημερήσιας Φροντίδας Μυτιλήνης  «Η ΚΥΨΕΛΗ».

Οι τρεις άνδρες τόνισαν ότι θα βρίσκονται πάντα δίπλα στο έργο της ΚΥΨΕΛΗΣ.  

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey