Η αγορά της έκτασης το επόμενο βήμα για την Δημοτική Αρχή

Αφιερωμένος στην εκπαίδευση ο χώρος του παλιού ΚΥΤ της Μόριας [Vid]

10/05/2022 - 14:32 Ενημερώθηκε 13/05/2022 - 13:41

Σε χώρο αφιερωμένο στην εκπαίδευση αναμένεται να μετατραπεί η έκταση του παλιού ΚΥΤ Μόριας. Αναλυτικότερα σε αυτό αναμένεται να οικοδομηθούν το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης, φοιτητικές εστίες για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και να δημιουργηθεί χώρος παιχνιδιού για τα παιδιά.  

Ο χώρος, σύμφωνα με τα αποτελέσματα ερευνών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και δια στόματος του αναπληρωτή καθηγητής και διευθυντή του εργαστηρίου διαχείρισης αποβλήτων στο Τμήμα Περιβάλλοντος Πανεπιστημίου Αιγαίου, Δημήτρη Λέκκα, δεν είναι περιβαλλοντικά επικίνδυνος, γεγονός που επιτρέπει πλέον να γίνουν τα όποια έργα ανάπλασης και αξιοποίησης όλης αυτής της έκτασης . 

Αυτό που μένει είναι να αγοραστεί η έκταση που ανήκει στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας από τον Δήμο, για να αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς και να μπορέσουν να γίνουν τα παραπάνω έργα. Η αγορά θα γίνει με οικονομική βοήθεια από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.  

Την Τρίτη 10 Μαΐου 2022 παραχωρήθηκε στο παλιό Δημαρχείο Μυτιλήνης, συνέντευξη Τύπου που ουσιαστικά είχε αντικείμενο την ανάπλαση του παλαιού ΚΥΤ Μόριας με τον Δήμαρχο Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη να αναφέρει ότι στόχος είναι η αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής της Μόριας, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της ανάπτυξη της. Παρόντες ήταν ο καθ. Δημήτρης Λέκκας, ο Ειδικός Γραμματέας Εμπλεκομένων Φορέων Του Υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου Βαγγέλης Κωνσταντίνου, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και της Αναπτυξιακής του Δήμου Δημοσθένης Χατζηγιάννης και ο πρόεδρος της Μόριας Γιάννης Μαστρογιάννης.  

 

Κύτελης: «Στόχος η αναβάθμιση της περιοχής της Μόριας»  

«Είμαστε εδώ για να δώσουμε την κατεύθυνση για αυτό το οποίο επιδιώκαμε, δηλαδή στην εκκένωση του ΚΥΤ της Μόριας, αυτού του κατάπτυστου κέντρου υποδοχής, το οποίο δυσφήμισε το νησί μας παγκόσμια και το οποίο επιτέλους έχουμε την τύχη να το δούμε άδειο και βέβαια να απαλλάξουμε τους κατοίκους της κοινότητας οι οποίοι υπομονετικά όλο αυτό το διάστημα προσδοκούσαν να επανέλθουν σε μια κανονικότητα.  

Εμείς με συνέπεια απέναντι στους συμπολίτες μας και με τη συμβολή όλων των Δυνάμεων της αντιπολίτευσης του Δήμου μας, επιδιώξαμε το κλείσιμο όχι μόνο αυτού του ΚΥΤ, αλλά και του ΠΙΚΠΑ και του Δημοτικού ΚΥΤ στον Καρά Τεπέ. Όπως είχαμε πει οι χώροι αυτοί θα αποδοθούν στους πολίτες» είπε ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης στις δηλώσεις του και πρόσθεσε ακολούθως: «Η αποκατάσταση του ΚΥΤ της Μόριας θα δώσει τη δυνατότητα να τονωθεί η οικονομία του νησιού μας και να απαλειφθούν στο μέγιστο βαθμό τόσο κοινωνικές όσο και οι οικονομικές επιπτώσεις που επέφερε το μεταναστευτικό στο νησί μας.  

Στόχος μας είναι να αναβαθμιστεί και ο χώρος του πρώην ΚΥΤ και να αποδοθεί στην τοπική κοινότητα ,η οποία αποφάσισε σε αυτήν την έκταση να γίνει πανεπιστημιακή εγκατάσταση και το δημοτικό μας συμβούλιο αποφάσισε να στεγάσει εκεί το Μουσικό Σχολείο, ενώ σε ένα άλλο κομμάτι αυτής της έκτασης θα δημιουργηθούν χώροι για αθλοπαιδιές.  

Σε αυτό το πλαίσιο ζητήσαμε τη βοήθεια του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Αυτό που θέλουμε είναι να επισπευστούν οι όποιες διαδικασίες για να υλοποιηθούν τα έργα. Ήδη με τελευταία απόφαση του δημοτικού συμβουλίου αποφασίστηκε να αγοραστεί αυτό το οικόπεδο από το δημόσιο ,όπου ανήκει και αναμένουμε την τελική τιμή του εκτιμητή και ευελπιστώ την επόμενη εβδομάδα να κινηθούν διαδικασίες και από το δημοτικό συμβούλιο για να φτάσουμε στο τελικό αποτέλεσμα. Στη συνέχεια με τη βοήθεια του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες προκειμένου να υλοποιηθούν όλα αυτά όπως έχει υποσχεθεί το Υπουργείο Μετανάστευσης και η Κυβέρνηση».  

Λέκκας: «Τα αποτελέσματα των μελετών είναι θετικά» 

«Έχουν γίνει οι διαδικασίες με την Πρυτανική Αρχή για την τελική χρήση του χώρου εμείς ως εργαστήριο κληθήκαμε να δώσουμε μία γνωμοδότηση για το ποια είναι η περιβαλλοντική κατάσταση στην περιοχή.  

Ακολουθήσαμε το πρωτόκολλο του εργαστηρίου για να πάρουμε δείγματα τα υλικά τα κατεστραμμένα και τα χώματα της περιοχής καθώς και τα υπόγεια ύδατα να δούμε αν υπήρξε κάποια ρύπανση εκεί. Τα αποτελέσματα γενικά είναι θετικά δεν χαρακτηρίσαμε κάτι επικίνδυνο. Όλα τα υλικά που βρήκαμε τα ταξινομήσαμε σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό κατάλογο αποβλήτων. Κάναμε τους απαραίτητους ελέγχους για να δούμε αν υπάρχει κάτι που μπορεί να χαρακτηριστεί επικίνδυνο τίποτα από αυτά που πήραμε και ελέγξαμε δεν είναι επικίνδυνο και τα νερά είναι καθαρά. Κατεβήκαμε μέχρι την Παναγιούδα και είδαμε τις γεωτρήσεις και πιο πολύ βλέπουμε διείσδυση θαλασσινού νερού παρά ρύπανση από την περιοχή. Γενικά είναι όλα καλά, έχουμε προτείνει, έχουμε συζητήσει και με την Αναπτυξιακή και νομίζω μπορεί γρήγορα να ολοκληρωθεί η διαδικασία καθαρισμού και αποκατάσταση της περιοχής, οπότε νομίζω είμαστε πάρα πολύ καλά», είπε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου και διευθυντής του Εργαστηρίου Διαχείρισης Αποβλήτων, Δημήτρης Λέκκας.  

Μαστρογιάννης: «Θα ήμουν ευτυχής αν πριν την λήξη της θητείας μου δούμε έργα»  

«Μετά την απόφασή της Κυβέρνησης ότι θα κλείσει το ΚΥΤ της Μόριας, είχαμε την ιδέα να διεκδικήσουμε το χώρο υπέρ της κοινότητας ή του δήμου ώστε να γίνει εκεί το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης. Καθοδόν προέκυψε και η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου είχαμε διάφορες συναντήσεις με την κυρία πρυτάνισσα και καταλήξαμε σε κάποιο συμπέρασμα πήραμε απόφαση με το Κοινοτικό Συμβούλιο ότι προς το συμφέρον των δημοτών και των κατοίκων της Μόριας θα ήταν η αναβάθμιση του χώρου αυτού προς όφελος όλων. Πράγματι πήραμε την απόφαση να στεγαστεί το Μουσικό Σχολείο. Θα ήμουν ευτυχής αν πριν τη λήξη της θητείας μου ως Πρόεδρος να έχουν ξεκινήσει τα έργα», είπε στις δηλώσεις του ο πρόεδρος της Κοινότητας Γιάννης Μαστρογιάννης.  

Κωνσταντίνου: «Θα είμαστε δίπλα στη Μυτιλήνη  

Στη δική του παρέμβαση εκ μέρους του Υπ. Μετανάστευσης ο ειδικός γραμματέας Βαγ. Κωνσταντίνου σημείωσε: «Εγώ είμαι εδώ για να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε αυτό που η κυβέρνηση ήθελε, να προχωρήσει μετά την πυρκαγιά στο ΚΥΤ της Μόριας και έγκειται σε δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη κατεύθυνση ήταν ο καθαρισμός , αφού προηγηθεί μία επιστημονική Μελέτη από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και η αποκατάσταση της και το δεύτερο με το οποίο θα ολοκληρωθεί η επιθυμία και η βούληση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, την απόδοση δηλαδή του ΚΥΤ της Μόριας στο Δήμο Μυτιλήνης για όποιο σκοπό θέλει . Και από ότι καταλαβαίνω ένα κομμάτι θα χρησιμοποιηθεί από το δήμο και ένα από το πανεπιστήμιο και αυτό θα δώσει η ζωή και θα βοηθήσει όλη την κοινότητα της Μόριας. Νομίζω ότι και στα δύο προχωράμε καλά και είμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση. Το επόμενο βήμα αυτής της διαδικασίας είναι να προχωρήσουμε στην ανάθεση ενός έργου με βάση τα αποτελέσματα της Μελέτης για να μπορούμε να καθαρίσουμε και να αποκαταστήσουμε πλήρως την περιοχή, τόσο αυτή που ανήκει στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας και θα αποδοθεί στο δήμο, όσο και για τις όμορες ιδιοκτησίες οι οποίες είχαν καταληφθεί στην πρότερη κατάσταση που επικρατούσε στη Μόρια. Επιλέξαμε μία καινούργια σύγχρονη δομή που θα γίνει στη Βάστρια , θεωρώντας όλοι ότι η κατάσταση αυτή που ζήσαμε στη Μόρια προσέβαλε και τη χώρα και τα ανθρωπιστικά μας αισθήματα. Νομίζω ότι και αυτό θα γίνει πραγματικότητα, θα προχωρήσουμε δηλαδή σε μία νέα σύγχρονη και φιλική δομή η οποία θα πληροί τα αυστηρότατα Ευρωπαϊκά στάνταρ ώστε να μην αισθανόμαστε πάντα στον τοίχο για τη φιλοξενία που προσφέρουμε σε όλους αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι μετά από ένα μακρύ ταξίδι έρχονται στη χώρα μας προσδοκώντας ένα καλύτερο αύριο. Νομίζω ότι βγαίνουμε στο ξέφωτο ολοκληρώνουμε σιγά-σιγά όλες αυτές τις διαδικασίες. Ό,τι είχαμε δεσμευτεί το έχουμε κάνει. Εμείς, θέλω να ξανατονίσω μεταφέροντας τη βούληση του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι εμπράκτως είμαστε δίπλα στη Μυτιλήνη δεν θα σταματήσουμε εδώ θα βοηθήσουμε όσο περισσότερο μπορούμε να υπάρχει μία αποκατάσταση όλων των επιπτώσεων από το μεταναστευτικό στην περιοχή και να μπορέσουμε τη Μυτιλήνη να την ξαναδούμε όπως πριν» , είπε ο Βαγγέλης Κωνσταντίνου Ειδικός Γραμματέας του Υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου, που διαχειρίζεται την υπόθεση αυτή.  

Χατζηγιάννης: «Θα κλείσει και το ΚΥΤ Μαυροβουνίου»  

«Σήμερα είναι μία μεγάλη μέρα για τη Μυτιλήνη γιατί γίνεται γνωστό στον κόσμο και στους δημότες ότι πλέον και τυπικά περνάμε σε μία επόμενη φάση του μεταναστευτικού προβλήματος. Αφήνουμε πίσω μας τις άσχημες εικόνες και με μία πολιτική βούληση η οποία φτάνει μέχρι και το επίπεδο του Πρωθυπουργού, η Μυτιλήνη πλέον μπαίνει στην κανονικότητα έτσι ώστε να αλλάξουμε σελίδα και να ατενίσουμε το μέλλον με όρους ανάπτυξης και να πάρουμε αυτά που δικαιούμαστε και χάσαμε όλα αυτά τα χρόνια.  

Σαν πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και της Αναπτυξιακής είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος από την πρόοδο των εργασιών που έχουν γίνει, διότι κάτι που φάνταζε πραγματικά εφιαλτικό σαν σενάριο, δηλαδή να συντηρείται η Μόρια -αυτό το όνειδος για την Ευρώπη- μία ωραία μέρα έκλεισε με κυβερνητική απόφαση. Μπόρεσε και σώθηκε ο πληθυσμός χωρίς θύματα, αποκαταστάθηκε η τιμή και υπόληψη και τα αισθήματα αλληλεγγύης της χώρας μας και με τον καλύτερο τρόπο ο δήμος Μυτιλήνης έδωσε εξετάσεις και πέτυχε στο επίπεδο του ανθρωπισμού έτσι ώστε να δώσουμε την πιο καθαρή φωνή σε όλο τον κόσμο ότι ο κόσμος της Μυτιλήνης άνοιξε μία μεγάλη αγκαλιά στο μεταναστευτικό και μπόρεσε και διαχειρίστηκε τις πληγές του μεταναστευτικού» είπε μεταξύ άλλων στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και της Αναπτυξιακής Δημοσθένης Χατζηγιάννης και πρόσθεσε: «Τώρα συζητάμε ότι θα κλείσει και το προσωρινό ΚΥΤ του Μαυροβουνίου για να γίνει ένα υποδειγματικό στη Βάστρια έτσι ώστε να δείξουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο πως εννοούμε τη διαχείριση του μεταναστευτικού και των μεγάλων προβλημάτων που ταλανίζουν τη χώρα μας.  

Το ΚΥΤ της Μόριας θα πάψει πλέον να είναι το συνώνυμο της κακιάς εποχής και θα αποτελέσει την ελπίδα για κάτι πάρα πολύ μεγάλο, που δεν θα μπορούσε να είχε γίνει χωρίς τη στήριξή του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής που αναμένεται να εμπλακεί για να καθαρίσει η έκταση του πρώην ΚΥΤ από τα υλικά που παραμένουν εκεί , προκειμένου η έκταση να αποδωθεί καθαρή για την περαιτέρω αξιοποίησή της.  

Η Τεχνική Έκθεση της Αναπτυξιακής αποτυπώνει τις εργασίες καθαρισμού που θα γίνουν  

Προέχει η απομάκρυνση όλων των άχρηστων υλικών  

Στην Τεχνική Έκθεση που έχει συντάξει ο Αναπτυξιακός Οργανισμός Μυτιλήνη ΑΕ γίνεται αναφορά στις εργασίες καθαιρέσεων, καθαρισμού, αποκομιδής, φόρτωσης, μεταφοράς και απόθεσης σε κατάλληλο χώρο ανακύκλωσης, που πρόκειται να γίνουν στο χώρο του πρώην ΚΥΤ της Μόριας για να μηδενιστούν οι πιθανότητες όχλησης του περιβάλλοντος και να παραδοθεί καθαρό στους μελλοντικούς ιδιοκτήτες και έτοιμο προς χρήση.  

Στην Έκθεση σημειώνεται ότι το Σεπτέμβριο 2020 το ΚΥΤ κάηκε ολοσχερώς και εγκαταλείφτηκε, αφήνοντας αποκαΐδια, άχρηστα οικιακά υπολείμματα και άχρηστα οικοδομικά υλικά. «Σήμερα από το αγροτεμάχιο έχουν απομακρυνθεί τα containers και υπάρχουν καμένα ελαιόδεντρα, εσωτερικοί δρόμοι διάδρομοι από σκυρόδεμα, μεγάλος αριθμός βάσεων από σκυρόδεμα που χρησιμοποιούντο για βάσεις έδρασης των containers, διάφορες πρόχειρες κατασκευές καθώς και τα ερείπια των παλαιών κτιρίων. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη κοινότητα της Μόριας αποξηλώθηκαν δημοτικοί δρόμοι από σκυρόδεμα, για να γίνουν έργα , αποθέτοντας όλα τα υλικά καθαιρέσεων στο χώρο του ΚΥΤ, προσθέτοντας έτσι και άλλα υλικά στο ήδη επιβαρυμένο περιβάλλον.» Και η τεχνική έκθεση που εκπόνησε η Αναπτυξιακή καταλήγει: «Το αγροτεμάχιο στην σημερινή του κατάσταση δεν μπορεί να τύχει οποιασδήποτε χρήσης λόγω των μεγάλων ποσοτήτων άχρηστων υλικών που κείνται σε αυτό, αν προηγουμένως δεν γίνουν οι απαραίτητες εργασίες καθαίρεσης και απομάκρυνσης αυτών, σε νόμιμες θέσεις απόθεσης - ανακύκλωση αναβαθμίζοντας το περιβάλλον».  

Η αξιοποίηση του χώρου δημιουργεί προσδοκίες 

Η προχθεσινή συνέντευξη Τύπου όλων των εμπλεκόμενων φορέων και παραγόντων με αντικείμενο την αξιοποίηση του χώρου του πρώην ΚΥΤ προς όφελος της τοπικής κοινωνίας , με έργα ανάπλασης , όπου μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται και έργα υποδομών για την εκπαίδευση , όπως η ανέγερση στην περιοχή του Μουσικού Σχολείου , αλλά και οι φοιτητικές εστίες που προσανατολίζεται να κατασκευάσει το Παν. Αιγαίου με τη μορφή ΣΔΙΤ, δημιουργούν βάσιμες προσδοκίες ότι η ευρύτερη περιοχή θα αναβαθμιστεί αφού θα δημιουργηθεί ένας ζωντανός πυρήνας δραστηριοτήτων , που θα αφήσει πίσω του τις άσχημες εικόνες του παρελθόντος που «πλήγωσαν» την τοπική κοινωνία και δυσφήμισαν το νησί. Το εγχείρημα είναι πολύ μεγάλο και χρειάζονται μεθοδευμένα βήματα , καλό σχεδιασμός απ όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και σίγουρα και την κυβερνητική βούληση προκειμένου όλα αυτά που σχεδιάζονται να πάρουν σάρκα και οστά. Το πρώτο και επείγον πάντως είναι να περιέλθει η συγκεκριμένη έκταση στην ιδιοκτησία του δήμου , προκειμένου να τρέξει τον καθαρισμό του χώρου, ώστε άμεσα να ξεκινήσει ο σχεδιασμός για την αξιοποίησή του, που είναι και το μεγάλο στοίχημα και της δημοτικής αρχής , αλλά και της κυβέρνησης που δεσμεύτηκε να σταθεί αρωγός της τοπικής κοινωνίας , αποκαθιστώντας και στηρίζοντας την για τις επιπτώσεις του μεταναστευτικού. Με την σχεδιαζόμενη ανάπλαση της συγκεκριμένης έκτασης, η Μόρια -και ό,τι αυτή σηματοδοτεί- και η ευρύτερη περιοχή, γυρίζει σελίδα και στην προσπάθεια αυτή οφείλουν να συμβάλλουν όλοι -σημερινοί και επόμενοι- χωρίς μεμψιμοιρίες και μικροπολιτικές προσεγγίσεις. Η αξιοποίηση του χώρου και η μεταμόρφωσή του , αν υλοποιηθούν τα έργα που σχεδιάζονται, θα αλλάξουν την όψη ολόκληρης της περιοχής και αυτή η προοπτική δεν μπορεί να είναι αντικείμενο καμιάς αντιπαράθεσης , αλλά μόνο συναίνεσης για να γίνει με τον καλύτερο και ταχύτερο τρόπο , ώστε να αποδωθεί στην τοπική κοινωνία και στους χρήστες των δομών που θα δημιουργηθούν εκεί. Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν για όλους, δεδομένο ότι το όλο εγχείρημα έχει δρόμο πολύ για να ολοκληρωθεί και χρειάζεται τη συμβολή και την άποψη όλων που έχουν κάτι να πουν.  

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey