Αποτελέσματα συνεδρίασης Δημοτικού Συμβουλίου Δυτικής Λέσβου

Αφεντέλι: Να επανεξετάσει η Υπηρεσία Δόμησης την προέγκριση της οικοδομικής άδειας [Vid]

04/03/2022 - 10:09 Ενημερώθηκε 04/03/2022 - 10:10

Να επανεξετάσει η Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Δυτικής Λέσβου την προέγκριση της οικοδομικής άδειας σε ότι έχει να κάνει με την υπόθεση Αφεντέλι. Αυτό αποφασίστηκε ομόφωνα κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Δυτικής Λέσβου την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022.

Από την μαραθώνια αυτή συνεδρίαση αυτή, δεν έλειψαν οι εντάσεις, οι φωνές διαδηλωτών έξω από το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας της Αγίας Παρασκευής και η κατ’ ιδίαν συνάντηση του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχη Βέρρου με τους επικεφαλής των παρατάξεων.

Η άλλη πρόταση που είχε τεθεί ήταν να δώσει εξουσιοδότηση το Συμβούλιο στο Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου να ανακαλέσει την προέγκριση, αλλά τελικά τέθηκε σε ψηφοφορία  το πρώτο μετά από συζητήσεις με κλειστές κάμερες.

Η εκ νέου προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας με νέα στοιχεία και επαναχάραξη του αιγιαλού και της παραλίας περιλαμβάνεται στις μακροπρόθεσμες λύσεις.

Ο νομικός σύμβουλος του Δήμου Εμμανουήλ Παπουτσής

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε ενημέρωση από τον νομικό σύμβουλο του Δήμου Εμμανουήλ Παπουτσή σχετικά με την παραλία Αφεντέλι.

Στην συνεδρίαση παραβρέθηκαν δικηγόρος και εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας ενώ τοποθετήθηκε τηλεφωνικά η ιδιοκτήτρια του οικοπέδου Σταυρούλα Καραγιάννη.

«Ούτε βήμα πίσω» Ι Ανακοίνωση πρωτοβουλίας  

Την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022 πραγματοποιήθηκε το δημοτικό συμβούλιο για το Αφεντέλι στην Αγία Παρασκευή.

Η πρωτοβουλία ήταν απ’ έξω μαζί και με άλλους Ερεσιώτες με συγκέντρωση και παρουσία 60 περίπου ατόμων. Ήταν και μέσα όπου μέλος μας τοποθετήθηκε έχοντας δίπλα της νομικό και μηχανικό της προσπάθειας. Στην τοποθέτηση μας ζητήσαμε 4 πράγματα, που ήταν στην ουσία τα αιτήματα πίσω από τα οποία συσπειρώνονταν όλοι σχεδόν οι Δημότες – Μόνιμοι κάτοικοι Ερεσού μέσω των υπογραφών τους.

Το δημοτικό συμβούλιο, ενέκρινε τα μακροπρόθεσμα αιτήματα μας, δηλαδή το να συσταθεί ένας ολοκληρωμένος φάκελος για να αιτηθεί την επαναχάραξη από την κτηματική, σε συνεννόηση πάντα με τους δικηγόρους μας. Επίσης βγήκε απόφαση για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για το τοπικό χωρικό σχέδιο. Να διευκρινίσουμε εδώ ότι αυτές οι δύο κινήσεις που είναι αναγκαίες για την σωτηρία της παραλίας, θα απαιτήσουν μίνιμουμ 3 χρόνια μέχρι να υλοποιηθούν, και αυτός είναι και ο λόγος που η άμεση ανάκληση της προέγκρισης ήταν το πιο θεμελιώδες αίτημα προς τον δήμο.

Εστιάσαμε λοιπόν στην ανάγκη άμεσης ανάκλησης της προέγκρισης, παραθέτοντας νέα στοιχεία - νόμους που μπορεί επίσης να βασιστεί η ανάκληση, πέραν της στρεμματικής διαφοράς. Επιμείναμε στην ανάγκη για άμεση απόφαση, γιατί δεν επιθυμούμε η Ερεσός να συνεχίσει να είναι απροστάτευτη, έρμαιο στην ιδιώτη που θέλει να κάνει τις τομές της αρχαιολογίας. Επίσης αναδείξαμε ότι επιθυμούμε να λήξει άμεσα το ζήτημα ήδη από το στάδιο της προέγκρισης, και όχι να ρισκάρουμε να φτάσουμε στο στάδιο της αδειοδότησης όπου πιθανόν να είναι αργά.

Και ενώ το δημοτικό συμβούλιο ήταν κοντά στο να αποφασίσει να εξουσιοδοτήσει τον Δήμαρχο να κάνει την ανάκληση ως πολιτικός προϊστάμενος της ΥΔΟΜ, οι κάμερες έκλεισαν και 10 λεπτά μετά η απόφαση άλλαξε. Η διακοπή ήταν η αποκορύφωση ενός συνεχούς εκφοβισμού των δημοτικών συμβούλων από την δημοτική αρχή για πιθανές προσωπικές συνέπειες και κυρώσεις. Έτσι τελικά το συμβούλιο αποφάσισε να αιτηθεί στην ΥΔΟΜ την επανεξέταση της δυνατότητας ανάκλησης της προέγκρισης με βάση τα δεδομένα που καταθέσαμε και όχι την ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΚΛΗΣΗ. Αποτέλεσμα η απόφαση αυτή, που γίνεται ξανά για τα μάτια του κόσμου, να λειτουργεί και πάλι υπέρ της ιδιώτη χρονικά. Με αυτά και με αυτά, την Δευτέρα το πρωί καλούμαστε να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα του χωριού μας, μόνοι μας. Να είναι σίγουροι όλοι πως θα το κάνουμε με κάθε κόστος και πάλι σύσσωμοι μαζικά. Καθιστούμε όμως υπεύθυνο τον Ταξιάρχη Βέρρο σε περίπτωση οποιουδήποτε ατυχήματος σε νέα προσπάθεια της ιδιώτη.

Είναι απαράδεκτο να μην διασφαλίζεται εδώ και μήνες η βούληση, τα θέλω και το συμφέρον της κοινότητας μας. Για άλλη μία φορά η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου σε σχέση με το μέγεθος της Ερεσού και της πανΕρεσιώτικης προσπάθειας υπεράσπισης της παραλίας ήταν δυσανάλογα αναντίστοιχη, ήταν λίγη. Για άλλη μία φορά η δυναμική 800 Ερεσιωτών που υπέγραψαν, αγνοήθηκε.

Άλλα πράγματα που κρίνουμε σημαντικό να ειπωθούν τα εξής. Κατά την διάρκεια του συμβουλίου ακούσαμε απίθανα πράγματα από τον Δήμαρχο και τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου προς τα μέλη της πρωτοβουλίας τα οποία μας έχουν εξοργίσει. Ακούσαμε ότι το μέλος μας που έκανε την συνολική μας τοποθέτηση, «διάβαζε απλά ένα κείμενο που της έδωσαν, και δεν πρόσεχε την διαδικασία», ακούσαμε ότι στο μπλόκο Αφεντέλι «δεν είναι δημότες», ακούσαμε το επίσης απαράδεκτο «ότι στο Αφεντέλι χτίζονται καριέρες». Απαντάμε. Σας κρίνει ήδη, και θα συνεχίσει να σας κρίνει στην πορεία ο κόσμος της Ερεσού για την στάση σας απέναντι στα ζητήματα της κοινότητας μας και τους κατοίκους της.

Τέλος δεν θα μπορούσαμε να μην σχολιάσουμε την τηλεφωνική σύνδεση που έγινε με την ιδιώτη από το προσωπικό τηλέφωνο του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου. Εκεί η ιδιώτης δήλωσε ευθαρσώς ότι δεν θα έπρεπε να γίνεται κουβέντα για αυτό το ζήτημα στο δημοτικό συμβούλιο, και πως κακώς δίνει το συμβούλιο λόγο σε πολίτες. Και αναρωτιόμαστε, από που κι ως που μία απόφαση Αρείου Πάγου που μιλάει για 11.5 στρέμματα και όχι 14 που αφορά το ιδιοκτησιακό, της δίνει τόσο αέρα να τοποθετείται στο δημοτικό συμβούλιο, στο κατά τα άλλα ανώτατο πολιτικό όργανο του δήμου και να λέει ποιος, πως και αν θα μιλήσει; Δυστυχώς εκείνη την στιγμή ο πρόεδρος ήταν λίγος, καθώς δεν υπερασπίστηκε ούτε καν τους συμβούλους του πόσο μάλλον τους πολίτες από την επίθεση στην ελευθερία του λόγου.

Με αυτά και με αυτά, καταλήγοντας, ο αγώνας μας συνεχίζεται. Συνεχίζεται με το καθημερινό αυτοοργανωμένο μπλόκο Αφεντέλι που θα φροντίσουμε να είναι πιο δυνατό κάθε μέρα που περνάει, πιο μαζικό. Είναι ήδη πολύ πιο αποφασισμένο, ειδικά μετά τα χτεσινά. Από εκεί και πέρα θα κάνουμε τον απολογισμό μας μέσα στο ΣΚ και θα κοιτάξουμε για το ποιες νομικές ενέργειες πρέπει να γίνουν Δευτέρα το πρωί και προς ποια κατεύθυνση. Και θα γίνουν.

Ούτε σκέψη για τσιμέντα πάνω στην παραλία μας – Καμία παρέμβαση από το δρόμο και κάτω.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey