Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών & Δωρητών Οργάνων Σώματος Μυτιλήνης

25 χρόνια προσφοράς ζωτικής σημασίας [Vid]

22/12/2021 - 11:55 Ενημερώθηκε 23/12/2021 - 15:58

Ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών & Δωρητών Οργάνων Σώματος Μυτιλήνης ιδρύθηκε το 1996 μετά από παρακίνηση των γονέων των παιδιών με θαλασσαιμία, δηλαδή με μεσογειακή αναιμία. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι στη Λέσβο παρατηρείται το μεγαλύτερο ποσοστό μεσογειακής αναιμίας στην Ελλάδα. Οπότε οι γονείς που έψαχναν αιμοδότες σκέφτηκαν να κινητοποιήσουν κάποιους ανθρώπους που ήταν ήδη ευαισθητοποιημένοι για να γίνει αυτός ο σύλλογος. Στην αρχή υπήρχαν φοβίες για το αν θα πετύχει το εγχείρημα, ωστόσο όπως αποδείχθηκε, στην πορεία, ο Σύλλογος αυτός έχει προσφέρει τα μέγιστα και έχει τύχει της αναγνώρισης του κόσμου.  

Η προσφορά αίματος στο Νοσοκομείο Μυτιλήνη από τους συλλόγους και τις ομάδες εθελοντών αιμοδοτών φτάνει πάνω από 4.000 μονάδες το χρόνο. Βέβαια η πανδημία έχει επηρεάσει την προσφορά στις μονάδες αίματος «Πιστεύουμε ότι η πόλη της Μυτιλήνης μπορεί να δώσει πολύ παραπάνω αίμα από ότι δίνει», είπε στο «Ε» η πρόεδρος του Συλλόγου Μαρία Ζερβού. Σύμφωνα με τα στατιστικά των νοσοκομείων χρειάζεται 12 με 13 μονάδες τη μέρα για να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες που υπάρχουν. «Έχουμε τα καλύτερα ποσοστά σε προσφερόμενο αίμα κάποιες φορές όταν υπάρχει ανάγκη μας ενισχύει και το νοσοκομείο της Χίου καθώς εκεί δεν έχουν πρόβλημα μεσογειακής αναιμίας».  

Αφρ. Γιαννέλλη: «Είναι καλό να αιμοδοτούμε προτού βρεθούμε στην ανάγκη»  

«Όταν έρθει η ανάγκη να αναζητήσουμε αίμα σε κάθε οικογένεια κάποια στιγμή πολλές φορές οι συγγενείς είναι δύσκολο να αιμοδοτούν, οπότε καλό είναι να αιμοδοτούμε πριν βρεθούμε στην ανάγκη. Δηλαδή σε ανύποπτο χρόνο στις τακτικές δικές μας αιμοδοσίες ή οποιαδήποτε στιγμή στο τμήμα του νοσοκομείου μας», είπε η γραμματέας του Συλλόγου, Αφροδίτη Γιαννέλλη και πρόσθεσε ότι από τότε που ιδρύθηκε ο σύλλογος έχει δημιουργηθεί αρχείο ψηφιακό και χειρόγραφο με τις μονάδες που προσφέρει ο κάθε αιμοδότης έτσι ώστε δίνοντας σε ανύποπτο χρόνο να καλυφτούν τυχόν οικογενειακές ανάγκες όταν -ο μη γένοιτο-υπάρξουν.  

«Σε ότι έχει να κάνει με την διαχείριση πρέπει να πούμε ότι βοηθάμε τα μέλη για να εξυπηρετήσουν είτε το οικογενειακό τους περιβάλλον, από κει και πέρα το αίμα το διαθέτουμε στο νοσοκομείο. Πρέπει να το πούμε και να το καταλάβει όλος ο κόσμος ότι δεν μπορούμε να δίνουμε σε όποιον μας ζητάει, δεν έχουμε τέτοια δυνατότητα. Αυτό το διαχειρίζεται το νοσοκομείο, εμείς μπορούμε να εξυπηρετούμε μόνο τα μέλη μας. Και κάτι άλλο, που θα πρέπει να πούμε είναι ότι αν κάποιος γίνει αιμοδότης μπορεί να πάρει αίμα και περισσότερο από αυτό που έχει δώσει όταν χρειάζεται ο ίδιος ή οι πρώτου βαθμού συγγενείς» , εξηγεί η κα Ζερβού.  

Τα προβλήματα  

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Σύλλογος είναι δύο. Το πρώτο έχει να κάνει με τον χώρο που φιλοξενούνται οι αιμοδοσίες, καθώς δεν έχει βρεθεί μόνιμη στέγη, καθώς και το οικονομικό, αφού ο Σύλλογος δεν έχει έσοδα. 

Στην αρχή είχε διατεθεί από τον τότε Δήμαρχο αείμνηστο Θεόδωρο Χοχλάκα ο πάνω όροφος του παλιού Δημαρχείου. Ωστόσο αργότερα διαπιστώθηκε ότι αποτελούσε πρόβλημα να γίνονται αιμοδοσίες στο παλιό δημαρχείο καθώς πραγματοποιούνταν εκεί τα δημοτικά συμβούλια, οπότε προτάθηκε το ισόγειο του Επιμελητηρίου. «Μάλιστα να ευχαριστούμε το Λιμεναρχείο για την συνεργασία χρόνων, καθώς φροντίζει να εξασφαλίζονται για τους αιμοδότες θέσεις πάρκινγκ» τόνισε η κα Ζερβού. Ωστόσο μετά την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου το ισόγειο του Επιμελητηρίου προορίζεται για γραφείο επιχειρήσεων. Έτσι τα τελευταία δύο χρόνια οι αιμοδότες περιφέρονται σε Μαρίνα, Περιφέρεια, Δημοτικό Θέατρο κλπ. Η κα. Ζερβού χαρακτηρίζει την όλη κατάσταση ως απαξίωση στο πρόσωπο των εθελοντών αιμοδοτών, καθώς όπως τονίζει σε άλλες πόλεις φορείς έχουν φροντίσει να εξασφαλίσουν στέγη, γεγονός που προβλέπεται από σχετικό ΦΕΚ όπως επισημαίνει. Γραφείο ο Σύλλογος διαθέτει στο ισόγειο της Περιφέρειας και ο χώρος δόθηκε επί Νομαρχίας Βουνάτσου, ωστόσο δεν ενδείκνυται για αιμοδοσίες.  

«Επίσης ένα πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα είναι οικονομική ενίσχυση του συλλόγου. Ο Σύλλογος δεν έχει κανένα πόρο. Από τότε που το πρώην Υπουργείο Αιγαίου σταμάτησε να επιχορηγεί έχουμε και οικονομικό πρόβλημα», προσθέτει η πρόεδρος και εξηγεί ότι η προετοιμασία μίας αιμοδοσίας απαιτεί έξοδα (ενημέρωσης και προβολής), κάποια από τα οποία καλύπτει και το Νοσοκομείο, ωστόσο δεν επαρκούν.  

Εκτός από τον Σύλλογο της Μυτιλήνης, υπάρχουν Σύλλογοι Εθελοντών Αιμοδοτών σε Ευεργέτουλα, Βρίσα, Πλωμάρι, Μόλυβο και Άργενο, ωστόσο υπάρχουν και πολιτιστικοί σύλλογοι ή άλλοι φορείς που οργανώνουν εθελοντικές αιμοδοσίες.  

ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ 

Παράλληλες δράσεις & η βράβευση από την Μαριάννα Βαρδινογιάννη  

Στις παράλληλες δράσεις του Συλλόγου περιλαμβάνεται η εγγραφή νέων εθελοντών δοτών μυελού των οστών. Αυτή τη χρονιά μάλιστα έγιναν πάνω από 2.000 εγγραφές νέων εθελοντών δοτών μυελού των οστών από το νησί μας προς το ‘Όραμα Ελπίδα. Γι’ αυτό και το Οραμα Ελπίδα έχει στείλει ευχαριστήρια επιστολή τονίζοντας ότι η πρόεδρός του Μαριάννα Βαρδινογιάννη θέλει να έρθει να βραβεύσει επιτόπου το σύλλογο για την δράση του.  

Εκτός από τους δότες μυελού των οστών, γίνεται και εγγραφή των υποψηφίων γονέων στην τράπεζα βλαστοκυττάρων. Όπως εξηγεί η κα Γιαννέλλη ο πατέρας ή η μητέρα, λίγο πριν το τοκετό έρχονται δηλώνουν τα στοιχεία τους και τους παρέχουν το κουτί ώστε να γίνει η συλλογή βλαστοκυττάρων κατά τον τοκετό. Αυτό χρησιμεύει ούτως ώστε να χρησιμοποιηθούν αυτά τα βλαστοκύτταρα για τυχόν μελλοντική -ο μη γενοιτο- ασθένεια του νεογέννητου μέχρι κάποια ηλικία εφόσον τα βλαστοκύτταρα διατηρηθούν σωστά ή μπορούν να δοθούν σε κάποιον άλλον ασθενή.  

«Πρέπει να συμπληρώσουμε ότι παλαιότερα όποια μητέρα γεννούσε έδινε και ένα σεβαστό ποσό σε μία ιδιωτική τράπεζα και έπαιρναν από τον πλακούντα τα αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα -τα λεγόμενα βλαστοκύτταρα - προκειμένου να σωθεί αν χρειαστεί το δικό τους παιδί. Με τις έρευνες που έχουν γίνει έχει διαπιστωθεί ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δική σου χρήση (για το δικό σου παιδί) επειδή τα προγονικά κύτταρα είναι ήδη άρρωστα και σε μία λευχαιμία πρέπει να γίνει μία αντίδραση που λέγεται λευχαιμική αντίδραση που δεν μπορεί να γίνει με τα δικά σου κύτταρα. Οπότε ήταν μία σπατάλη και μία κοροϊδία των υποψηφίων γονέων γιατί και η αιματολογική εταιρεία αρνείτο να κάνει μετάγγιση με αυτά τα βλαστοκύτταρα γιατί δεν ήξεραν με ποιον τρόπο γινόταν η λήψη και αν γινόταν σωστά η επεξεργασία» τόνισε η κα Ζερβού και πρόσθεσε: «Τα αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα είναι πολύ πιο συμβατά από τον μυελό και έτσι λοιπόν σε μία περίπτωση λευχαιμίας για κάποιο τρίτο πρόσωπο δεν χρειάζεται συμβατότητα που χρειάζεται ο μυελός των οστών». 

Οι δράσεις του Συλλόγου που σχετίζονταν για τη δωρεά οργάνων έχουν σταματήσει πια γιατί λόγω πανδημίας δεν γίνονται ομιλίες. «Η δική μας προσφορά σε αυτό το τομέα είναι είτε να κάνουμε μία ενημέρωση για να αποφασίσει ο καθένας αν θέλει να γίνει εν δυνάμει δωρητής οργάνων . Μάλιστα να υπενθυμίσουμε ότι το δικό μας νοσοκομείο, ήταν το πρώτο περιφερειακό νοσοκομείο όπου έχουν γίνει λήψεις οργάνων (…) και είχαμε το διευθυντή τον κ. Ζιώγα -προς τιμήν του- τον ευχαριστούμε και εμείς γιατί ήταν πάρα πολύ καλός στο να ενημερώσει τον κόσμο για να γίνουν δωρητές οργάνων. Είχαμε κάνει 10 βραβεύσεις σε οικογένειες από την Λέσβο που είχαν δωρίσει όργανα των δικών τους ανθρώπων για να ζήσουν κάποιοι άλλοι άνθρωποι».   

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey