10 έργα σε Λέσβο και 4 σε Λήμνο και Άγιο Ευστράτιο

20 εκ. ευρώ για την ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων της Λέσβου [Vid]

01/05/2021 - 11:32 Ενημερώθηκε 05/05/2021 - 14:14

 

Σε σύσκεψη, που έγινε στο Υπουργείο Πολιτισμού, αποφασίστηκε από την Υπουργό Λίνα Μενδώνη η δρομολόγηση μίας σειράς σημαντικών έργων, για την προστασία, συντήρηση και ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων και στα τρία νησιά του Νομού Λέσβου, με χρηματοδότηση που ξεπερνά τις 20.000.000 ευρώ, με την μερίδα του λέοντος να κατανέμεται στη Λέσβο. Οι πόροι θα αντληθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, σύμφωνα με τον Προϊστάμενο Αρχαιοτήτων Λέσβου, Παύλο Τριανταφυλλίδη, ο οποίος σε συνέντευξή του στο «Ε» χαρακτήρισε τα έργα σημαντικά και μεγάλης τεχνικής εμβέλειας τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το 2024, αναβαθμίζοντας περιοχές αναξιοποίητες μέχρι σήμερα.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου τα τελευταία 5 χρόνια επικαιροποιεί και συντάσσει νέες μελέτες για την ένταξη έργων και μνημείων της Λέσβου στο επιχειρησιακό πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2021- 2027, καθώς επίσης και στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης που είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο στο οποίο δίνεται η δυνατότητα στο τομεακό πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού να συντάξει και να υλοποιήσει και μελέτες και έργα για μνημεία που χρήζουν ιδιαίτερης προστασίας. «Ανάμεσα σε αυτά η Υπηρεσία μας έχει προτείνει γύρω στα 10 έργα για τη Λέσβο και τέσσερα για Λήμνο και Άγιο Ευστράτιο. Τα έργα αυτά έχουν ωριμότητα και μπορούν να υλοποιηθούν» αναφέρει ο κ. Τριανταφυλλίδης.

Τι προβλάπεται για τη Λέσβο

Για τη Λέσβο συντάσσονται τώρα τεχνικά δελτία. Το πρώτο έργο που θα κατατεθεί είναι η αποκατάσταση του Βορείου Περιβόλου του Κάστρου της Μυτιλήνης, προϋπολογισμού 1,5 εκ. ευρώ που έχει εγκεκριμένη μελέτη.

Ένα πολύ σημαντικό έργο που θα εκτελέσει η Εφορεία Αρχαιοτήτων είναι τα Μονοπάτια της Ορθόδοξης Πίστης, που ουσιαστικά πρόκειται για οχτώ υστεροβυζαντινούς και μεταβυζαντινούς ναούς της Λέσβου. Αναλυτικότερα από το Δήμο Μυτιλήνης εντάσσεται το καθολικό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στο Κάτω Τρίτος, η συντήρηση των τοιχογραφιών της Παναγίας της Αγιάσου. Ακολουθούν μνημεία που εντοπίζονται στη Δυτική Λέσβο. Συγκεκριμένα ο Άγιος Γεώργιος της Ανεμώτιας, ο Άγιος Ιωάννης στο Κεράμιο  Ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στα Παπιανά, τα Εισόδια της Θεοτόκου στην  Μονή Περιβολής, ο Άγιος Νικόλαος στην Πέτρα και ο Άγιος Νικόλαος Τζίθρας προϋπολογισμού 5 εκ. ευρώ, όπου η Εφορεία θα πραγματοποιήσει πέρα από τις συντηρήσεις και αποκαταστάσεις των Εκκλησιών αυτών και των Μονών και  τουριστικές διαδρομές, ώστε να μπορεί κανείς να περπατήσει στα μονοπάτια της Ορθόδοξης πίστης στη Λέσβο τόσο στο Δήμο Μυτιλήνης, όσο και στο Δήμο Δυτικής Λέσβου.

Το επόμενο έργο που θα εντάξει είναι η αποκατάσταση των δύο οθωμανικών τζαμιών  στο Μεσαγρό και το  Βαλιδέ Τζαμί στη Μυτιλήνη, προϋπολογισμού γύρω στα 2,5 εκ. ευρώ

Από τους σεισμόπληκτους ναούς θα ενταχθεί η αποκατάσταση του Αγίου Νικολάου Πλωμαρίου και Ζωοδόχου Πηγής στη Βρίσα.  Πρόκειται και δύο σημαντικά μνημεία που έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές.

Ένα μεγάλο έργο που έχει ήδη εκπονήσει μελέτη η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου, είναι για τα επιθαλάσσια τείχη του Κάστρου της Μυτιλήνης. Πρόκειται για το παράκτιο τμήμα που υπάρχει από τον οικισμό της Επάνω Σκάλας μέχρι τη Φυκιότρυπα που είναι σε κατάσταση διάλυσης. «Οπότε θα ολοκληρωθεί όλη η μελέτη ανάδειξης και διαμόρφωσης του Κάτω Κάστρου. Ένα πολύ δύσκολο έργο αφού θα γίνεται μέσα στη θάλασσα η αναστύλωση», εξηγεί ο κ. Τριανταφυλλίδης. Το έργο είναι προϋπολογισμού 3 εκ. ευρώ περίπου.

Ακόμη ένα άλλο έργο είναι η διαμόρφωση της υπαίθριας σκηνής του Κάστρου Μολύβου, η οποία είναι σε πολύ κακή κατάσταση, με στόχο να μπορούν να πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις. Ακόμη η αναστύλωση του Πύργου Π7 του Μεσαιωνικού Κάστρου που ήδη έχει ολοκληρωθεί η μελέτη  και έχει αποσταλεί προς το Υπουργείο για έγκριση. Πρόκειται για τους εφτά πύργους που είναι περιμετρικά του κάστρου οι οποίοι θα αποκατασταθούν και θα αναστηλωθούν στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού.

 Σε Λήμνο και Αγ. Ευστράτιο

Στο πλαίσιο αυτό η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου  το πρώτο έργο που ενέταξε ήδη με τεχνικό δελτίο η αποκατάσταση του Αγίου Βασιλείου στον Άγιο Ευστράτιο, προϋπολογισμού 1 εκ. ευρώ, όπως και το έργο αποκατάστασης  του Νοτίου Προμαχώνα του Κάστρου της Λήμνου, την αποκατάσταση του δυτικού τομέα της Πολιόχνης, τα πρανή του αρχαιολογικού χώρου του Ιερού των Καβείρων  και τέλος τον αρχαιολογικό χώρο της Ηφαιστίας.

Αθανασίου: «Σημαντικά έργα για την ανάπτυξη των νησιών μας»

«Γίνεται αντιληπτό πόσο σημαντικά είναι τα έργα αυτά, για την εν γένει ανάπτυξη των νησιών μας, τον τουρισμό, την οικονομία, τον πολιτισμό, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας κλπ» αναφέρει ο αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Λέσβου του κυβερνώντος κόμματος, Χαράλαμπος Αθανασίου και προσθέτει ακολούθως: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου, που υπό την καθοδήγηση της Υπουργού κας Λίνας Μενδώνη και του Γενικού Γραμματέα, Γεωργίου Διδασκάλου ενέταξαν τα έργα αυτά στις προτεραιότητες του Υπουργείου. Οφείλω να σημειώσω, ότι ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συμβολή του Διευθυντή Αρχαιοτήτων του Νομού μας κ. Παύλου Τριανταφυλλίδη, με ενέργειες του οποίου επιταχύνθηκε η ολοκλήρωση των σχετικών μελετών».  

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey