FOLLOW US

Δήμος

  • Ο δήμος είδε να εντάσσεται στο πρόγραμμα στήριξης του Βορείου Αιγαίου το πιο «ακριβό» του έργο μεν, αλλά μόλις το έκτο στη σειρά προτεραιότητάς του
Το « Συγκρότημα της Ακαδημίας» στο Ειδικό Αναπτυξιακό!

Την ένταξη των πρώτων έργων στα περίφημα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα που εξήγγειλε η κυβέρνηση από πέρυσι τέτοια περίπου εποχή, για το Βόρειο και το Νότιο Αιγαίου, ανακοίνωσε χθες το Υπουργείο Οικονομίας. Ο δήμος Λέσβου που υπέβαλλε πρόταση (10 έργων) τον περασμένο Απρίλη, προσδοκώντας να εξασφαλίσει τουλάχιστον δύο μεγάλα έργα σε πρώτη φάση από το ειδικό πρόγραμμα στήριξης στα νησιά, τελικώς είδε να εντάσσεται στο πρόγραμμα το έργο αναβάθμισης του σχολικού συγκροτήματος της πρώην Ακαδημίας, με προϋπολογισμό που αγγίζει τα 2,5 εκ. ευρώ. Και κατά πως φαίνεται, παρά το ότι το συγκεκριμένο έργο βρισκόταν έκτο στην σειρά προτεραιότητας της πρότασής του, επιλέχθηκε για ένταξη, λόγω του ότι είναι το πιο ώριμο της λίστας. Από εκεί και έπειτα, η διάθεση της κυβέρνησης να συμβάλλει πράγματι στο να γίνουν έργα ανάπτυξης στην περιοχή που επλήγη περισσότερο από όλες ( και από) το προσφυγικό, αποδεικνύεται καταρχήν πως είναι σίγουρα πραγματική. Αφού σε πρώτη φάση έρχεται χρηματοδότηση από το εν λόγω πρόγραμμα ύψους 15,5 εκ. ευρώ (Βόρειο και Νότιο Αιγαίο).

Από την άλλη όμως, φαίνεται πως το Ειδικό Αναπτυξιακό -τουλάχιστον στο πρώτο στάδιο υλοποίησής του- δυσκολεύεται να λειτουργήσει προσθετικά ως προς την πραγματοποίηση έργων, καθώς η δράση του «μπλέκεται» ακόμα στην επιλεξιμότητα από άλλα προγράμματα. Και μπερδεύει τόσο το Υπουργείο, όσο και τους δικαιούχους φορείς που καταρτίζουν τις προτάσεις τους.

Η ανακοίνωση Χαρίτση

«Πριν λίγους μήνες ξεκινήσαμε τα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα προκειμένου να αντιμετωπίσουμε πιο αποτελεσματικά τις προκλήσεις που θέτει η νησιωτικότητα και να ενισχύσουμε περισσότερο τα νησιά που σηκώνουν το κύριο βάρος των προσφυγικών ροών», γράφει στη δήλωσή του ο Αν. Υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης και σχολιάζει για την πρώτη φάση των προγραμμάτων: «Τα Προγράμματα συνάντησαν μεγάλη επιτυχία και κατατέθηκαν δεκάδες ποιοτικές προτάσεις των οποίων η αξιολόγηση ολοκληρώνεται από τις υπηρεσίες του Υπουργείου μας. Σήμερα εντάσσουμε τα πρώτα έργα προϋπολογισμού 15,5 εκατ. ευρώ περίπου. Χωροθετούνται τόσο σε μικρά και απομακρυσμένα νησιά όσο και σε μεγαλύτερα που έχουν δεχτεί το κύριο βάρος των προσφυγικών ροών. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα ενταχθούν δεκάδες νέα έργα τόσο στα Προγράμματα αυτά όσο και σε νέα προγράμματα που προετοιμάζει το Υπουργείο μας», καταλήγει χαρακτηριστικά η τοποθέτηση του Υπουργού.

Κόπηκε από το ΠΕΠ, μπήκε στο Ειδικό

Σε ότι αφορά τώρα στο τι παίρνει η Λέσβος στο πρώτο στάδιο υλοποίησης των Ειδικών Αναπτυξιακών, η ανακοίνωση του Υπουργείου των έργων που εντάσσονται, δίνει στον δήμο το έργο της αναβάθμισης του σχολικού συγκροτήματος της Ακαδημίας, προϋπολογισμού 2,59 εκ. ευρώ. Που υπενθυμίζεται πως δεν εντάχθηκε στο παρά πέντε στο ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου και κατέστη στη συνέχεια το πιο ώριμο έργο για ένταξη σε οποιοδήποτε πρόγραμμα. Το συγκεκριμένο έργο είναι το έκτο κατά σειρά προτεραιότητας στην πρόταση που υπέβαλλε ο δήμος Λέσβου μέσα στο 2017, αλλά βάσει της λίστας των έργων που εντάχθηκαν σε επίπεδο Βορείου Αιγαίου, είναι το πιο «ακριβό». Με τον δήμο Λέσβου κοινώς να παίρνει σε πρώτη φάση την μερίδα του λέοντος από τα χρήματα του προγράμματος, παρά το ότι είχε φανερά επενδύσει στο Ειδικό Αναπτυξιακό για την εξασφάλιση ενός άλλου έργου, που έρχεται να διασυνδεθεί και με το πρόγραμμα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης: Καθώς είναι γνωστό ότι μεταξύ των πρώτων σε σειρά προτεραιότητας έργων στην πρόταση του δήμου, ήταν εκείνο της ανακαίνισης και διαρρύθμισης των παλαιών σφαγείων, προκειμένου να δημιουργηθεί εκεί ένα κέντρο ενημέρωσης και προβολής του πολυχώρου των εναλίων αρχαιοτήτων αλλά και να διαμορφωθεί γενικότερα το Κάτω Κάστρο της Μυτιλήνης.

Παρ΄ όλα αυτά η εξασφαλισμένη πια χρηματοδότηση για το έργο του συγκροτήματος της «Ακαδημίας», δεν μπορεί να θεωρείται και μικρή εξέλιξη. Με το δήμο Λέσβου να αποκτά τη δυνατότητα να δώσει στην μαθητική κοινότητα ένα ακόμη έργο σχολικών υποδομών, μετά την εξασφάλιση της ανακαίνισης στο συγκρότημα των «Υφαντηρίων» και του 6ου δημοτικού Μυτιλήνης από το ΕΣΠΑ.

Ψυχιατρικό στο Νοσοκομείο Λήμνου

Εκτός από τη Λέσβο όμως, που πήρε το μεγαλύτερο έργο του προγράμματος στην πρώτη φάση υλοποίησής του, το Ειδικό Αναπτυξιακό δίνει ένα εξίσου μεγάλο έργο, προϋπολογισμού 1,5 εκ. ευρώ και στη Λήμνο. Για την κατασκευή ολοκληρωμένου Ψυχιατρικού  τμήματος ενηλίκων στο Γενικό Νοσοκομείο Λήμνου.

 

 

 

Τα έργα του Ειδικού Αναπτυξιακού στο Β. Αιγαίο

Τα έργα του προγράμματος που θα ενταχθούν στο ειδικό Αναπτυξιακό του βορείου Αιγαίου είναι τα εξής:

  1. Συμπληρωματικά έργα για την έναρξη λειτουργίας των νέων υποδομών λιμένα Ευδήλου στην Ικαρία (860.000 ευρώ)
  2. Αναβάθμιση του Σχολικού Συγκροτήματος Ακαδημίας Μυτιλήνης στη Λέσβο (2,5 εκ. ευρώ)
  3. Ολοκληρωμένο Ψυχιατρικό τμήμα ενηλίκων στο Γενικό Νοσοκομείο στη Λήμνο (1,5 εκ. ευρώ)
  4. Πλήρης ανακαίνιση κοιτώνων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και του υποστηρικτικού λογισμικού στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο στη Σάμο (387.000 ευρώ)
  5. Αντιμετώπιση των βροχοπτώσεων στην παραλιακή οδό Πυθαγορείου (θέση Ρεματάκι) στη Σάμο (555.000 ευρώ)
  6. Δίκτυα Άρδευσης Κάμπου από Φράγμα Κόρης Γεφύρι στη Χίο (2,3 εκ. ευρώ)

 

 

 

Καλογήρου-Κατσαρός: «Θετικό πρώτο βήμα»

 

Ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης του δήμου Λέσβου Κώστας Κατσαρός, μιλώντας στο «Ε», σχολίασε ως θετική την εξέλιξη με την ένταξη των κτηρίων της «Ακαδημίας» στο Ειδικό Αναπτυξιακό, αλλά επεσήμανε πως ο δήμος περιμένει μέχρι και τρία έργα από τη συγκεκριμένη ειδική πρόβλεψη. «Ο δήμος έχει καταθέσει μία αξιόλογη πρόταση για το πρόγραμμα και έχουμε προσδοκίες. Σε κάθε περίπτωση, επειδή φαίνεται ότι ανοίγουν κι άλλα προγράμματα που δύνανται να χρηματοδοτήσουν έργα που συμπεριλαμβάνονται στην πρότασή μας, όπως για παράδειγμα το αρδευτικό των Παρακοίλων ή η αγροτική Οδοποιία Τσιχράντας-Σκουτάρου, θα πρέπει να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις, για να είμαστε έτοιμοι να αρπάξουμε την πιο συμφέρουσα προοπτική».


Για την ένταξη των πρώτων έργων στο Ειδικό Αναπτυξιακό, έκανε δήλωση και η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, χαρακτηρίζοντας το πρώτο βήμα, με έξι έργα για την περιφέρειά της ως θετικό, αλλά να στρέφει την κουβέντα και στη συζήτηση για τον μειωμένο ΦΠΑ: «Εξακολουθεί να αποτελεί υψηλή αναγκαιότητα για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου η συμπλήρωση και άμεση ένταξη των υπολοίπων έργων μέχρι την κάλυψη του αρχικού προϋπολογισμού των 25 εκατομμύριων ευρώ. Πέραν της αυτονόητης χρησιμότητας των έργων που χρηματοδοτούνται από το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα, μέγιστη προτεραιότητα παραμένει για τα νησιά μας, για την οικονομική και κοινωνική, η διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ. Το μέτρο του μειωμένου ΦΠΑ για τα νησιά μας που προβλέπεται να παύσει να ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2018, είναι μία ουσιαστική στήριξη μιας περιοχής που ειδικά δοκιμάζεται μέσα στις συνθήκες της σημερινής κρίσης».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Παρασκευή, 24 Νοεμβρίου 2017 11:19
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top