FOLLOW US

Δήμος

Το μετέωρο βήμα του (εναπομείναντα) δήμου Λέσβου

Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά πέντε ανοιχτά μέτωπα έχει μπροστά της η δημοτική αρχή, η οποία λειτουργεί εδώ και τρεις περίπου εβδομάδες σε safe mode κατάσταση, λόγω της φυσικής απουσίας του δημάρχου. Αυτή η κατάσταση ωστόσο, όσο αναγκαστικά θα εξακολουθεί να απέχει από τα καθήκοντά του ο Σπύρος Γαληνός, θα γιγαντώνει τα υπάρχοντα προβλήματα, τα οποία βέβαια δεν προκλήθηκαν τώρα για να χρεωθούν στον απόντα λόγω της ανάρρωσής του από τη γνωστή επέμβαση στην οποία υπεβλήθη, δήμαρχο. Αλλά υπέβοσκαν για καιρό, δεν λύθηκαν όταν ενδεχομένως υπήρχε το ιδανικό timing, με αποτέλεσμα σήμερα να οξύνονται εν τη απουσία του Σπύρου Γαληνού, με απρόβλεπτες διαστάσεις στο μέλλον. Με τις διαστάσεις τους βέβαια να επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την ίδια τη λειτουργία του δήμου, που χωρίς υπερβολή εναποτίθεται πια στην καλή διάθεση του καθενός δημοτικού συμβούλου ξεχωριστά τόσο εκ της δημοτικής αρχής, όσο και εκ της αντιπολίτευσης.

Το πρώτο και σημαντικότερο (γιατί όλα τα άλλα έρχονται ως απόρροια αυτού), έχει να κάνει με τις αντικαταστάσεις των Δημήτρη Αλεξίου και Ταξιαρχούλας Πνακά, που δεν προχώρησαν μετά το «απαγορευτικό» που ύψωσε η ΑΔΑ, προκαλώντας έκτοτε σχεδόν καθημερινά «επεισόδια».

Η πιθανότητα διαγραφών, το άρθρο 152 και η… επαναπροσέγγιση

Οι εκτελούντες χρέη δημάρχου όσο ο Σπύρος Γαληνός θα αναρρώνει, έδειξαν μπροστά (και) στο διοικητικό αδιέξοδο που προκαλείται από το γεγονός πως υπάρχουν… δύο πρόεδροι στο ΝΠΔΔ Πολιτισμού- Αθλητισμού και άλλοι δύο στην ΑΔΕΛ, διάθεση να αντιμετωπίσουν αποφασιστικά και σε πολιτικό επίπεδο τους άλλοτε συναδέλφους τους. Με το αποτέλεσμα πάντως να μην δικαιώνει κανέναν, αφού οι τόνοι ανέβηκαν επικίνδυνα με τις πρόσφατες ανακοινώσεις και το αδιέξοδο παρέμεινε, χωρίς να προβλέπεται να ξεπεραστεί άμεσα. Αφού ενδεχόμενη απόφαση διαγραφής των κ.κ. Αλεξίου και Πνακά, δεν μπορεί να ληφθεί αρχηγού απόντος. Στον αντίποδα, ακόμα και η (μικρή) πιθανότητα να διερευνηθεί η δυνατότητα επαναπροσέγγισης των δύο, θα μπορούσε πάλι να ληφθεί μόνον από τον δήμαρχο. Όπως και μόνον από τον δήμαρχο θα μπορούσε να αποφασιστεί το αν η δημοτική αρχή θα πάει σε μία νέα απόπειρα αντικατάστασης των προαναφερθέντων, με νέα ίσως εισήγηση στο δημοτικό συμβούλιο, ή το αν θα προσφύγει η πλευρά της δημοτικής αρχής στο άρθρο 152 για να επικυρώσει την «παγωμένη» επί του παρόντος απόφασης αντικατάστασής τους από την ΑΔΑ.

Ποιος θα διοικήσει το «νέο δήμο»;

Το δεύτερο εξίσου μεγάλο πρόβλημα τώρα, ακούει στο όνομα «πλειοψηφία» στο δημοτικό συμβούλιο και βλέπει στο πρόσωπο του Ταξιάρχη Βέρρου. Του αντιδημάρχου Καλλονής που θεωρήθηκε εξαρχής ως ο ιθύνων νους του γνωστού «αντάρτικου» των Βορείων, αλλά ποτέ δεν αντιμετωπίστηκε από τον δήμαρχο (ευθέως) ως τέτοιος. Σε κάθε περίπτωση όμως, ο κ.Βέρρος παραμένει σήμερα μάλλον απρόθυμα τύποις αντιδήμαρχος του κομματιού του νησιού που προορίζεται (λίγο έως πολύ) για ανεξάρτητο δήμο, χωρίς ουσιαστικές αρμοδιότητες και… περιμένοντας να μάθει για την τύχη του. Γνωρίζοντας όμως καλά πως το όλο ζήτημα, δεν είναι μόνο «προσωπικό». Αλλά και πρακτικό όσο και πολιτικό. Εξάλλου είναι πασιφανές πως αν και εφόσον η δημοτική αρχή αποφασίσει ευθεία ρήξη και μαζί του, τότε θα έχει αποσυρθεί ολότελα από την διοίκηση του βορείου τμήματος του νησιού, εναποθέτοντάς την στον επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Στρατή Κυρατζή που εκλέγεται σε αυτή την περιοχή. Μία τέτοια απόφαση όμως, δεν ήταν απλή στο να ληφθεί ούτε από πριν το καλοκαίρι, όταν και υπήρχε περιθώριο… «παζαριού» για συμμαχίες. Πόσο μάλλον σήμερα, όπου η επίσπευση των εκλογών περιόρισε κιόλας τις (όποιες) βλέψεις είχε ο Στρατής Κυρατζής από μία ενδεχόμενη συνδιοίκηση με τον Σπύρο Γαληνό και κόντρα στην (φανερή τουλάχιστον) βούληση της τοπικής ΝΔ.  

Η πιο κρίσιμη συγκυρία του δήμου

Εκτός όμως αυτών των τριών σοβαρών ζητημάτων που μπορεί να διαχειριστεί μόνον ο δήμαρχος, αφού ουσιαστικά απαιτούν για τη λύση τους την χάραξη μίας συγκεκριμένης στρατηγικής που θα πάει μέχρι το τέλος της θητείας της τη δημοτική αρχή, εξακολουθεί να υπάρχει και το θέμα της καθημερινότητας του δήμου. Τόσο σε ότι αφορά στην παραγωγή έργου, με τις περισσότερες δημοπρατήσεις έργων να κρίνονται μέχρι τον Σεπτέμβρη, όσο και σε ότι αφορά την ίδια τη διοίκηση του δήμου. Η οποία θα γίνεται μετ΄ εμποδίων από εκείνους που έχουν επωμιστεί ρόλο «εκτελούντων χρέη δημάρχου», σε μία παράταξη που ακόμα και όταν δεν ήταν προσωρινά ακέφαλη όπως είναι σήμερα, είχε πολλά προβλήματα συνεργασίας, αρκετή «προσωπική ατζέντα» από αρκετά της σημαίνοντα μέλη και μπόλικη «εξωστρέφεια», ελέω προεκλογικών σειρήνων.

Μ΄ αυτά και με εκείνα, η σημερινή συγκυρία στο δήμο Λέσβου, είναι από τις δυσκολότερες που έχει βρεθεί ποτέ για να εστιάζει κανείς στα «κουτσομπολιά» που βγάζουν οι ανακοινώσεις των άλλοτε συναδέλφων στη δημοτική αρχή. Και δεν είναι υπερβολή να πει κανείς πως θα δοκιμάσει, πριν την εφαρμογή του, την λειτουργικότητα του «Κλεισθένη» που επιβάλλει θα έλεγε κανείς μέσω της απλής αναλογικής τις συνεργασίες, τις συναινέσεις και το «κοινό καλό».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Τετάρτη, 18 Ιουλίου 2018 18:39
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top