FOLLOW US

Δήμος

  • Μαζική η παρουσία καταστηματαρχών και περίοικων στην λαϊκή συνέλευση για το «Κέντρο» της πόλης και την Αγορά
Τα της Ερμού, επί τάπητος!

Ολοκληρώθηκε και η πιο κομβικής σημασίας ανοιχτή λαϊκή συνέλευση στα πλαίσια της προσπάθειας δημιουργίας 12 αντιπροσωπευτικών συνοικιακών συμβουλίων στην πόλη της Μυτιλήνης, η οποία αφορούσε στην περιοχή «Κέντρο πόλης-Αγορά» και κέντρισε το ενδιαφέρον και δεκάδων καταστηματαρχών και κατοίκων της Ερμού, αλλά και του ιδίου του δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού. Η συνέλευση που έγινε προχθές στο Επιμελητήριο Λέσβου έθεσε επί τάπητος όλα τα θέματα που «καίνε» στην καθημερινότητα στο κέντρο της πόλης, ενώ τα όσα συζητήθηκαν, υπό προϋποθέσεις μπορούν να βγάλουν και ειδήσεις. Όπως επί παραδείγματι η προοπτική επανασύστασης δημοτικής αστυνομίας. 

 

Το σημαντικότερο πρόβλημα που τονίστηκε από όλους σχεδόν τους κατοίκους και τους επιχειρηματίες του κέντρου της πόλης, ήταν φυσικά η ελλιπής αστυνόμευση από όλες τις απόψεις, γεγονός που με δεδομένη την παραβατικότητα ορισμένων μεταναστών, καθιστά τη διαβίωση και την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας εξαιρετικά επικίνδυνη. Στο θέμα αναφέρθηκε μάλιστα διεξοδικά ο δήμαρχος Λέσβου, ο οποίος τόνισε ότι λόγω της ανεπαρκούς αστυνομικής δύναμης που υπάρχει στην πόλη, προσπαθεί να πείσει τους κυβερνητικούς παράγοντες, να δοθεί κατ’ εξαίρεση ειδική άδεια ίδρυσης δημοτικής αστυνομίας στη Μυτιλήνη, γεγονός που χαροποίησε άπαντες (σημειωτέον ότι η δυνατότητα αυτή είχε απολεσθεί στο παρελθόν). 

 

Η καθημερινότητα της Αγοράς…

Ακόμη έγινε αναφορά στην αναγκαιότητα χωροταξικού σχεδιασμού της αγοράς γενικότερα, ώστε να σταματήσει το φαινόμενο της άναρχης και άτακτης εγκαθίδρυσης όλων των ειδών των καταστημάτων, αλλά και ο τρόπος λειτουργίας της Ερμού στο σύνολό της όπου φυσικά επαναβεβαιώθηκε η διάσταση απόψεων τόσο μεταξύ των καταστηματαρχών όσο και μεταξύ των πρώτων με τους περίοικους.  Θέμα συζήτησης ακόμη και οι ελλιπείς χώροι parking στο κέντρο της πόλης, γεγονός που δυσχεραίνει τη λειτουργία όλων των δραστηριοτήτων, με ιδιαίτερη αναφορά  στην κατάληψη της πλατείας Σαπφούς από παρκαρισμένα μηχανάκια, χωρίς να ενοχλείται κανείς. 

 

Στα ενδιαφέροντα της συνάντησης καταγράφτηκε και η πεποίθηση από αρχιτέκτονες, πολεοδόμους, αλλά και πολλούς ευαισθητοποιημένους καταστηματάρχες, ότι με τη συμπεριφορά και με τις ενέργειες των ίδιων των καταστηματαρχών, καταστρέφεται το ιστορικό κέντρο της πόλης, το οποίο βέβαια ουδέποτε απέκτησε μία ταυτότητα και μία αισθητική αντάξια της ιστορίας της. Ενώ το «down town» θα έπρεπε να αποτελεί το κόσμημα της πόλης, όπως συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις, σήμερα είναι ακαλαίσθητο και άναρχο, γεγονός που εμποδίζει την όποια τουριστική της ανάπτυξη. Αλλά και η συμφωνία όλων πως σταδιακά θα πρέπει επιτέλους να πεζοδρομηθεί ολόκληρο το ιστορικό κέντρο.

 

Η αναφορά του δημάρχου

Με αφορμή όλα ετούτα, ο δήμαρχος προχώρησε και σε μία περιληπτική αναφορά στο master plan του λιμανιού και τη μεταφορά του στη νέα θέση, στο σχεδιασμό της Πλατείας Σαπφούς και την απόκτηση του Παλαιού Λιμεναρχείου, στην ανάπλαση της Προκυμαίας και στις πεζοδρομήσεις, στις διαδικασίες διεκδίκησης του κεντρικού parking από την ΕΤΑΔ, στην ολοκλήρωση της μελέτης για τον περιφερειακό δρόμο του κάστρου με χώρους αναψυχής, ποδηλατόδρομους, κ.ο.κ. σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων, στο εξωραϊσμό του πάρκου Αγίας Ειρήνης (δημοπράτηση τον ερχόμενο Μάιο), στην υπογειοποίηση των κάδων απορριμμάτων στο κέντρο της πόλης, στις βελτιώσεις και εκσυγχρονισμό των αποχετευτικών συστημάτων από τη ΔΕΥΑΛ, κ.ο.κ. Ενώ παρόντες, πέραν του προέδρου της δημοτικής κοινότητας Μυτιλήνης Πάνου Πίτσιου, ήταν και οι αντιδήμαρχοι Γιάννης Αμπουλός, Αναστασία Αντωνέλλη, Αθηνά Ιωσηφέλλη, Νίκος Καρασάββας,  Παναγιώτης Κατσαβέλλης, Κώστας Κατσαρός, Παναγιώτης Τσουπής και ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ Αντώνης Γιαννάκης.

  

Το συνοικιακό συμβούλιο

 Η Συνέλευση ολοκληρώθηκε με την εκλογή του νέου Τοπικού - Συνοικιακού Συμβουλίου της περιοχής «Κέντρο πόλης - Αγορά» που απαρτίζεται από τους ακόλουθους δημότες & επιχειρηματίες της περιοχής: Μαριάνθη Βέτσικα, Ιωάννη Βλάχο, Κίμωνα Καζάζη, Έκτωρα Καπηλάρη, Θόδωρο Κιτζό, Απόστολο Κονσολάκη,  Γιάννη Μολυβιάτη, Γιάννη Μουτζούρη, Παναγιώτα Παπαχρυσού, Κατερίνα Σάββα και Σαράντο Φιρρίγγο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Παρασκευή, 23 Μαρτίου 2018 13:24
Ετικέτες
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top