FOLLOW US

Δήμος

  • Ο Σ. Γαληνός συναντήθηκε με την διοίκηση της ΕΤΑΔ για τα δύο επίμαχα ακίνητα και επανέρχεται με πρόταση για την ενοικίασή τους
Τα… ρέστα του για πάρκινγκ και παλιό Λιμεναρχείο!

Με την υπόθεση να θεωρείται ευμετάβλητη, καθώς ακόμα και αυτή τη στιγμή που γράφεται το ρεπορτάζ, ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει με σιγουριά για το ποια ακριβώς είναι η νομική (και όχι μόνο) φόρμουλα που θα μπορέσει να «απελευθερώσει» από την ΕΤΑΔ Α.Ε. τα ακίνητα του Παλιού Λιμεναρχείου και του Πάρκινγκ της «Οδυσσέα Ελύτη», η είδηση που προκύπτει μετά τη συνάντηση του δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού με τον πρόεδρο της εταιρίας Γιάννη Πολύζο (την περασμένη Δευτέρα) είναι η εξής: Ο δήμος Λέσβου πρόκειται μέσα στο επόμενο 10ήμερο να παίξει τα… ρέστα του, για να καταφέρει να πάρει στην κυριότητά του τα δύο συγκεκριμένα ακίνητα. Και σε αυτή του την προσπάθεια, απολαμβάνει και της υποστήριξης του τοπικού βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Πάλλη, ο οποίος μάλιστα είχε χθες (και μετά από πολύ καιρό) συνάντηση με τον Σπύρο Γαληνό στο γραφείο του δευτέρου. Το λοιπόν, η απόφαση που ελήφθη και παρά το ότι τα μηνύματα που εκπέμπει η διοίκηση της εταιρίας που έχει σε κάθε περίπτωση σκοπό την «αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσίου», δεν είναι απαραίτητα… θετικά, είναι να εξαντληθούν οι πιθανότητες να περιέλθουν το πάρκινγκ και το παλιό λιμεναρχείο στην κυριότητα του δήμου, με την εκμίσθωση (ενοικίαση) να «παίζει» ως το ισχυρότερο σενάριο. Καθώς, όπως έχει υπογραμμιστεί σε πρόσφατο σχετικό μας ρεπορτάζ, είναι αδύνατο (νομικά) να γίνει παραχώρηση και είναι επίσης δύσκολο (λόγω συμφερόντων της ΕΤΑΔ) να επιτευχθεί μία λογική τιμή ενδεχόμενης (εξ)αγοράς εκ μέρους του δήμου Λέσβου.
Ο δήμαρχος Λέσβου είχε προγραμματισμένη συνάντηση, με τον πρόεδρο της ΕΤΑΔ Α.Ε. (Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου) Γιάννη Πολύζο την περασμένη Δευτέρα, στην οποία συμμετείχε και ο διευθύνων σύμβουλός της Γιώργος Τερζάκης, συνοδευόμενος από τον πρώην Πρύτανη, Καθηγητής Κώστας Μουτζούρης, ο οποίος διατηρεί φιλικές σχέσεις με τους προαναφερθέντες, λόγω Μετσόβιου. Υπενθυμίζεται πως ο δήμαρχος, επιδιώκει εδώ και πάνω από έναν χρόνο να εξασφαλίσει ένα δια ζώσης ραντεβού με την διοίκηση της ΕΤΑΔ και τελικά το έκλεισε μόλις… προχθές. Αφού στο μεσοδιάστημα, δεν ελάμβανε ούτε (έστω) αρνητική απάντηση. Και δεδομένης της προπαρασκευής που είχε κάνει κατά τη συνάντησή του στις αρχές του χρόνου με τον Υφυπουργό Οικονομίας (πρώην πρόεδρο ΤΑΙΠΕΔ) Σέργιο Πιτσιόρλα (σ.σ. με τον τελευταίο να επιφορτίζει ειδικό δικηγόρο, για να εξετάσει νομικά τους τρόπους που μπορεί να περιέλθει στην κυριότητα του δήμου Λέσβου τόσο το πάρκινγκ της «Οδυσσέα Ελύτη», όσο και το παλιό Λιμεναρχείο), έφτασε τη Δευτέρα το απόγευμα στα γραφεία της ΕΤΑΔ, για να (συ)ζητήσει τα δύο ακίνητα.

Σκληρή στις διαπραγματεύσεις η ΕΤΑΔ
Όπως προκύπτει βέβαια από το ρεπορτάζ -παρά και τη σχετική υποστήριξη του αιτήματος του δήμου από σημαντικά στελέχη της κυβέρνησης- η διοίκηση της ΕΤΑΔ, εμφανίστηκε απέναντι στον δήμαρχο επιφυλακτική ως προς το ενδεχόμενο συνεργασίας. Καθώς μιλάμε σε κάθε περίπτωση για μία εταιρία με… συμφέροντα, που δεν πρόκειται καταρχήν με κανέναν τρόπο να παραχωρήσει τα δύο ακίνητα, είτε στον δήμο Λέσβου, είτε στο Υπουργείο Εσωτερικών. Εξάλλου αυτό αντίκειται στην ίδια τη φιλοσοφία της σύστασής της που είναι να προσελκύει κεφάλαια και επενδυτές για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας της. Η «επιτυχία» όμως του ραντεβού, έγκειται στο ότι εξασφαλίστηκε πάντως η συζήτηση για την πιθανότητα μακροχρόνιας ενοικίασης των δύο ακινήτων, με ετήσιο μίσθωμα. Για να συζητηθεί όμως τούτο, που είναι πολύ πιο μπροστά από το στόχο να επιτευχθεί συμφωνία, απαιτείται μεθοδευμένη επιχειρηματολογία εκ μέρους του δήμου. Που όπως όλα δείχνουν μετά και τη χθεσινή συνάντηση του Σπύρου Γαληνού με τον Γιώργο Πάλλη, θα ξεκινήσει άμεσα και τώρα που το θέμα «ζεστάθηκε» ξανά.

Η νέα συνάντηση
Τι πρόκειται να γίνει; Καταρχήν ο δήμος θα επιχειρήσει να καταδείξει (με στοιχεία) την αναγκαιότητα παρέμβασης στα δύο αυτά ακίνητα που είναι σήμερα καταδικασμένα σε απαξίωση και υποβάθμιση (σ.σ. υποβαθμίζοντας και κάθετί πέριξ τους), ειδικά από τη στιγμή που προωθούνται πλέον έργα αστικής ανάπλασης στην ευρύτερη περιοχή που ανήκουν (μιλάμε για το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης). Επιπρόσθετα, θα καταδείξει πως αμφότερα τα ακίνητα, βρίσκονται σε κομβικά σημεία της ζώνης του λιμένα, που πλέον, με απελευθερωμένο πια το master plan του λιμανιού, πρέπει να ακολουθήσουν τη μοίρα της (σχεδιαζόμενης) αλλαγής των δεδομένων της χερσαίας ζώνης του. Για αυτό το λόγο μάλιστα, μέσα στο επόμενο 10ήμερο που η ΕΤΑΔ έχει δεχθεί να συναντηθεί ξανά με τους εκπροσώπους του δήμου Λέσβου στην Αθήνα, αναμένεται να συμμετέχει και η μελετήτρια του master plan του λιμανιού, Μαριλένα Φράγκου. Με το δήμο κοινώς, να προσδοκά να παίξει τα ρέστα του σε αυτή τη συνάντηση για να καταφέρει αν όχι να βρει οριστική λύση για τα δύο επίμαχα ακίνητα, τουλάχιστον να εξασφαλίσει μία προοπτική λύσης.

Η προοπτική της ενοικίασης
Ποια λύση προκρίνεται για όλα αυτά; Με την παραχώρηση να αποκλείεται και νομικά και… επιχειρηματικά, στο τραπέζι έχει πέσει ήδη η πρόταση της μακροχρόνιας εκμίσθωσης. Με τον δήμο να ζητά εν πολλοίς αυτό που είχε στο μυαλό του ο δήμαρχος εξαρχής όταν καταπιάστηκε εν πρώτοις με το πάρκινγκ: Να πληρώνει ενοίκιο, προκειμένου να μπορεί να πάρει στα χέρια του τα δύο ακίνητα και να προχωρήσει σε παρεμβάσεις. Κι αν για το πάρκινγκ που είναι ένας αρκετά μεγάλος χώρος και θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί η ενοικίασή του στο σύνολο της έκτασης που ανήκει στην ΕΤΑΔ, δεν γίνονται εκτιμήσεις σε… ποσά χρημάτων, για το κτήριο του παλιού λιμεναρχείου, υπάρχει ήδη μία βάση συζήτησης. Καθώς διαρρέεται πως ο δήμος θα προτείνει ένα ετήσιο μίσθωμα ύψους περίπου 20.000 ευρώ για 20 χρόνια, με οψιόν ανανέωσής του το 2038. Εδώ βέβαια θα πρέπει να σημειωθεί πως ο δήμος έχει στα σκαριά και σχετική μελέτη για την αξιοποίηση του κτηρίου του Παλιού Λιμεναρχείου, που δεν αποκλείεται να τοποθετηθεί και αυτή στο πλαίσιο της (προσδοκώμενης πάντα) συμφωνίας. Με ενδεχόμενο δηλαδή συμψηφισμό του κόστους αυτής, με κάποια χρόνια του ενοικίου…Γαληνός: «Θα εξαντλήσουμε τις πιθανότητές μας…»

Όλα αυτά που γράφονται βέβαια, είναι εκτιμήσεις που μπορεί να γίνονται έως και αυθαίρετα από την πλευρά του δήμου Λέσβου. Καθώς ο πρώτος και ο τελευταίος λόγος, ανήκει στην ΕΤΑΔ Α.Ε. που έχει δείξει ως τώρα πως μιλά με όρους «ανταγωνισμού», σα να απευθύνεται σε ιδιώτες επενδυτές. Σε κάθε περίπτωση όμως, το σχόλιο του δημάρχου στο «Ε» για τις τελευταίες εξελίξεις από το μέτωπο «πάρκινγκ και παλιό Λιμεναρχείο», είναι χαρακτηριστικό: «Οι εξελίξεις παρά το ζωηρό ενδιαφέρον μας, είναι αλήθεια ότι έρχονται με το σταγονόμετρο. Στο καταστατικό λειτουργίας της ΕΤΑΔ δεν προβλέπεται η παραχώρηση αλλά η αξιοποίηση των 72.000 ακινήτων που βρίσκονται στη δικαιοδοσία της. Με αυτό το πλαίσιο σε επόμενη συνάντηση θα εξεταστεί η δυνατότητα να μισθώσει το χώρο που αναλογεί για παρκινγκ ο δήμος ή αν το αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο να προχωρήσουμε στην αγορά του. Το αντίστοιχο ισχύει περίπου και με το παλιό Λιμεναρχείο. Εμείς θα εξαντλήσουμε τις πιθανότητές μας, θα επιχειρηματολογήσουμε για την αναγκαιότητα να δοθεί άμεσα λύση και χωρίς να είμαι σε θέση να σας πω αν είμαι αισιόδοξος ή όχι, θα περιμένουμε να κάνουμε μετά τη νέα συνάντηση το... ταμείο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2018 18:58
Ετικέτες
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top