FOLLOW US

Δήμος

Τα κοντέινερ της… οργής!
Τα φορτηγά του Δήμου «απέκλεισαν» τα κοντέινερ

Μεγάλη αναστάτωση προκάλεσαν οικίσκοι- κοντέινερ που αποβιβάστηκαν το περασμένο Σάββατο από το πλοίο Πελαγίτης στο εμπορικό λιμάνι Μυτιλήνης. Ο δήμαρχος μέσω διαφόρων σεναρίων που κατέκλυσαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εκτίμησε ότι προορίζονται για τη δημιουργία νέων δομών για την στέγαση προσφύγων και με αυτοκίνητα του δήμου μπλόκαρε τη μετακίνησή τους. Μάλιστα με αιχμηρή ανακοίνωσή του ζητούσε να ενημερωθεί από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής αν σκοπεύει να δημιουργήσει νέα κέντρα στο νησί.

Εν τέλει τα τέσσερα αυτά κοντέινερ προορίζονταν για το Κέντρο της Μόριας όπου και την Κυριακή το πρωί, παρουσία αστυνομίας, μεταφέρθηκαν στο χοτ σποτ.

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Αιγαίου ο διοικητής του κέντρου της Μόριας Γιάννης Μπαλμπακάκης γίνεται προσπάθεια μετακίνησης ευάλωτων ομάδων πληθυσμού στην ηπειρωτική χώρα, αλλά και όσο το δυνατό καλύτερη αξιοποίηση του χώρου στη Μόρια για να προστατευθούν από τις καιρικές συνθήκες οι πρόσφυγες. Συγκεκριμένα λόγω της παρουσίας πολλών ασυνόδευτων ανήλικων που δεν μπορούν να μεταφερθούν στην ηπειρωτική χώρα λόγω έλλειψης δομών, θα δημιουργηθεί με τα κοντέινερ που μεταφέρθηκαν στο νησί μια πιο προστατευμένη για αυτά τα παιδιά ζώνη στη πάνω πλευρά του κέντρου, στο χώρο του στρατοπέδου. Το ίδιο είχε διαπιστώσει και ο φακός του «Ε» την περασμένη εβδομάδα όπου προσωπικό έκανε εργασίες στον χώρο εντός του στρατοπέδου.

Ο διαχωρισμός αυτός κρίνεται άκρως απαραίτητος αφού η υπάρχουσα δομή για τα ασυνόδευτα είναι σχεδιασμένη για 70 παιδιά, ενώ στο κέντρο σήμερα  βρίσκονται στο  350. Φυσικά αναγνωρίζεται, επισημαίνει η ΕΡΤ Αιγαίου ότι τα παιδιά δε θα έπρεπε να βρίσκονται καθόλου μέσα στο κέντρο, αλλά με τη σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα δημιουργήθηκε αυτή η ζώνη.


Για τους ανήλικους πρόσφυγες τα κοντέινερ, φωτό Γ. Παπαδόπουλος 

 

Υπάρχει έλλειμμα επικοινωνίας

Αλλά σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο «το συμμάζεμα » του ΚΥΤ της Μόριας δε σταματά εδώ. Πάνω από 1500 άνθρωποι αυτή τη στιγμή διαβιούν σε σκηνές και ακόμα και με το σχέδιο μετακίνησης συνολικά 2,5 χιλιάδων ανθρώπων στην ηπειρωτική χώρα μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου τα προβλήματα δε θα λυθούν αφού οι αφίξεις συνεχίζονται, αναμένονται και άλλα κοντέινερ που θα τοποθετηθούν και πάλι στη Μόρια για να αντικαταστήσουν τις σκηνές.

Ωστόσο η έλλειψη πλέον επικοινωνίας μεταξύ Υπουργείου και δήμου και η πόλωση του κλίματος που έχει δημιουργηθεί μετά και την κινητοποίηση του δήμου και των φορέων στη Μυτιλήνη, αλλά και τη σημερινή που διοργανώνεται έξω από το Υπουργείο στην Αθήνα, σε κάθε ευκαιρία δημιουργείται σκηνικό έντασης που δε βοηθά ούτε την τοπική κοινωνία ούτε τη βελτίωση των συνθηκών για τους πρόσφυγες.

 

Σήμερα το «ραντεβού»

Σε κάθε περίπτωση, καταλήγει σχετική ανακοίνωση του Δήμου Λέσβου «ο αγώνας μας συνεχίζεται και εντείνεται. Καλούμε τους συμπολίτες μας, τους Λέσβιους απόδημους και όλους τους νησιώτες να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το μεταναστευτικό - προσφυγικό την Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου 2017, ώρα 1 μ.μ. στην Πλατεία Κλαυθμώνος, στην Αθήνα, διατρανώνοντας στα κέντρα εξουσίας την απόφασή μας για άμεση και ουσιαστική αποσυμφόρηση των νησιών μας . Τα νησιά μας δεν είναι και δεν θα γίνουν φυλακές.»

 

 

«Διαψεύστε ή αναζητήστε ποινικές ευθύνες»

Για παραδημοσιογραφικές ιστοσελίδες

Τη φημολογία για την δημιουργία νέου κέντρου φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων τόσο στην περιοχή της «Αχλαδερής» όσο και στο πρώην στρατόπεδο στην περιοχή «Λεμονού» ζητά η Δημοτική Αρχή να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, η διοίκηση της 98 ΑΔΤΕ και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Μάλιστα ο δήμαρχος επισημαίνει ότι  τα εν λόγω σενάρια προέρχονται από «ιστοσελίδες του διαδικτύου», παραδημοσιογραφικές. 

«Θέλουμε να δηλώσουμε κατηγορηματικά ότι ο Δήμος Λέσβου δεν έχει λάβει καμία απολύτως ενημέρωση για μια τέτοια ενέργεια εκ μέρους του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και να επαναλάβουμε αυτό που αποφασίστηκε από το σύνολο του Λεσβιακού Λαού στην μεγάλη συγκέντρωση της 20ης Νοέμβρη, ότι θα αντισταθούμε με κάθε τρόπο στην δημιουργία νέας δομής φιλοξενίας στη Λέσβο και στην πολιτική που μετατρέπει το νησί μας σε νησί φυλακή» προσθέτει σχετική ανακοίνωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top