FOLLOW US

Δήμος

  • Στην τελική ευθεία μετά την κατάθεση των ψηφοδελτίων των δημοτικών παρατάξεων
Τα «φαβορί» και τα «αουτσάιντερ» στους δυο δήμους

Μετά την κατάθεση των ψηφοδελτίων και την ανακήρυξή τους από το Πρωτοδικείο, μπαίνουμε πλέον στην τελική ευθεία εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών της 26ης Μαΐου, με τις παρατάξεις να εντείνουν την προσπάθειά τους για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Καθημερινές είναι οι περιοδείες σε χωριά και συνοικίες, αλλά και σε χώρους δουλειάς, για την άμεση επαφή των υποψηφίων με τους ψηφοφόρους, που ειδικά αυτήν την περίοδο είναι στο κέντρο της προσοχής, αφού από τις δικές τους επιλογές θα κριθεί και το αποτέλεσμα της κάλπης. Προφανώς και σε αυτές τις εκλογές υπάρχουν φαβορί και αουτσάιντερ, που βέβαια πρέπει να επιβεβαιωθούν και στις κάλπες που πάντα κρύβουν εκπλήξεις, πολύ περισσότερο σε αυτήν τη συγκυρία με το ...ρευστό τοπικό πολιτικό σκηνικό.

Η ...πρωτιά Κύτελη

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία φαίνεται ότι στο νέο δήμο Μυτιλήνης ο Στρατής Κύτελης, θα είναι έκπληξη αν δεν τερματίσει πρώτος. Και αυτό γιατί έχει συγκροτήσει ένα ψηφοδέλτιο που έχει τη στήριξη της ΝΔ, ενώ σε αυτό συμμετέχουν και υποψήφιοι που δεν ανήκουν στο συγκεκριμένο χώρο, γεγονός που δημιουργεί προσδοκίες ότι θα χτυπήσει πρωτιά! Αυτήν την εικόνα έχουν και τα αντίπαλα ψηφοδέλτια, αφού κατά κάποιο τρόπο προεξοφλούν ότι ο ένας εκ των δυο διεκδικητών της δημοτικής αρχής Μυτιλήνης θα είναι ο Στρ. Κύτελης και το ζητούμενο από εκεί και πέρα είναι ποιος θα είναι ο αντίπαλος του στο δεύτερο γύρο. Εκεί «παίζεται» όλο το παιχνίδι, δεδομένου ότι οι διεκδικητές της δεύτερης θέσης φιλοδοξούν να είναι περισσότεροι του ενός.

Προβάδισμα Μαμάκου

Φαίνεται όμως το προβάδισμα να το έχει ο Μιχάλης Μαμάκος ο οποίος έχοντας συσπειρώσει το κύριο μέρος της λεγόμενης δημοκρατικής παράταξης, επιχειρεί να είναι αυτός που θα βρεθεί απέναντι από τον Στρ. Κύτελη στον δεύτερο γύρο. Στους διεκδικητές της δεύτερης θέσης συγκαταλέγονται και οι δυο γυναικείες υποψηφιότητες, της Εριφύλης Χιωτέλλη και της Νίκης Τσιριγώτη, οι οποίες στηρίζονται η μεν πρώτη από το κυβερνών κόμμα, η δε δεύτερη από το ΚΚΕ. Οι άλλοι δυο υποψήφιοι ο Κώστας Αστυρακάκης και ο Παναγιώτης Ζαφειρίου φιλοδοξούν να κάνουν μια καλή εμφάνιση στοχεύοντας να εκλέξουν όσους περισσότερους συμβούλους, που θα τους δώσει τη δυνατότητα να παίξουν ρόλο στο νέο συμβούλιο και γιατί όχι και στη δημοτική αρχή!

Και οι λογικές εκτιμήσεις

Τις δυο τελευταίες εβδομάδες που απομένουν, όλοι οι υποψήφιοι θα εξαντλήσουν τις δυνατότητες που έχουν, αξιοποιώντας τα δυνατά χαρτιά τους, που δεν είναι τα ίδια για όλες τις παρατάξεις. Ο συνδυασμός Κύτελη με τον αέρα της πρωτιάς, αλλά αξιοποιώντας και τη δυναμική του κόμματος που τον στηρίζει, και με δεδομένο ότι δεν υπάρχει «αντάρτικη» υποψηφιότητα από το χώρο, όπως συμβαίνει στην περιφέρεια. Ο συνδυασμός Μαμάκου, που ξεκίνησε δειλά στην αρχή, αλλά κάθε μέρα που περνά φαίνεται να συσπειρώνει το χώρο του, αλιεύοντας από τη μεγάλη «δεξαμενή» του πάλαι ΠΑΣΟΚ που υφίσταται, παρά τη μείωση των ποσοστών στις τελευταίες εθνικές εκλογές και που δεν φαίνεται να μπορεί αυτοδιοικητικά να «αλώσει» η Εριφύλη με το αρκετά «κλειστό» κομματικό ψηφοδέλτιό της. Όμως ο συνδυασμός Χιωτέλλη, εκμεταλλεύεται τις δυνατότητες που παρέχει η κυβερνητική παρέμβαση σε κοινωνικά στρώματα, όπως άλλωστε πάντα συμβαίνει, παράγοντας που δεν είναι πάντα εμφανής και σε περιόδους όπως αυτές που βιώνουμε είναι απρόβλεπτος πόσο μπορεί να επηρεάσει το εκλογικό σώμα με τις όποιες παροχές ή εξυπηρετήσεις. Ο δε συνδυασμός Τσιριγώτη, παρά τη συμπαθητική παρουσία της επικεφαλής παρέμεινε κλειστός και έχει συγκεκριμένη «οροφή» που δύσκολα μπορεί να ξεπεράσει τα ποσοστά του κόμματος που τον στηρίζει. Αυτά λέει η «λογική» προσέγγιση των πραγμάτων, η οποία δεν αποκλείεται και να μην ισχύσει τελικά, αν και τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν προϊδεάζουν σε ανατροπή του σκηνικού, με τις παραπάνω εκτιμήσεις να είναι και οι πιθανότερες.

Δήμος Δυτικής Λέσβου

Ζητούμενο οι ανακατατάξεις στη «γαλάζια» παράταξη

Στον Δήμο Δυτικής Λέσβου, το σκηνικό διαφοροποιείται εντελώς σε σχέση με το δήμο Μυτιλήνης, με τέσσερις συνδυασμούς να διεκδικούν τη δημοτική αρχή και με την ...τράπουλα αρκετά ανακατεμένη, πλην ίσως την υποψηφιότητας του Γιάννη Συκά, που έχει τη στήριξη του ΚΚΕ, κουβαλώντας ωστόσο και την όποια επιπλέον επιρροή σε πρόσωπα είχε από την εποχή που ήταν δήμαρχος Πολιχνίτου. Από εκεί και πέρα είναι γεγονός ότι η έγκαιρη κατάθεση της υποψηφιότητας του Ταξιάρχη Βέρρου, πριν ακόμη διασπαστεί ο δήμος, δημιούργησε κάποια δυναμική στη συγκρότηση ενός ψηφοδελτίου από πρόσωπα προερχόμενα από διαφορετικούς χώρους, βοηθούντος και της συγκυρίας ότι το μεν ΚΙΝ.ΑΛ δεν είχε υποψήφιο δήμαρχο, η δε ΝΔ καθυστέρησε ανεπίτρεπτα να καταλήξει ποιός θα είναι ο υποψήφιος που θα στηρίξει.

Ο παράγοντας ...ΚΙΝ.ΑΛ

Με το σκηνικό που διαμορφώθηκε δεν αποκλείεται καθοριστικός παράγοντας στην εκλογική μάχη και στο συσχετισμό των δυνάμεων στο νεοσύστατο δήμο να παίξει τελικά το ...ΚΙΝ.ΑΛ. Η ένταξη επώνυμων στελεχών του χώρου στο ψηφοδέλτιο Βέρρου, με δεδομένη και την προνομιακή σχέση που έχει ο ίδιος ο επικεφαλής, με την ευρύτερη «γαλάζια» παράταξη, αφού άλλωστε προέρχεται από αυτήν, έδωσε τη δυνατότητα συγκρότησης ενός ψηφοδελτίου που ...αλιεύει από διαφορετικές «δεξαμενές» του εκλογικού σώματος. Η κατάθεση της υποψηφιότητας του Νίκου Χήρα, κατά γενική ομολογία άργησε και μάλιστα ήταν έκπληξη, αν αναλογιστεί κανείς ποιά άλλα ονόματα «έπαιξαν» πριν απ’ αυτόν για να ηγηθούν του «γαλάζιου» συνδυασμού. Πολλά θα κριθούν για το τελικό αποτέλεσμα από τη δυνατότητα συσπείρωσης του κόσμου του προσκείμενου στη ΝΔ, όπου απ’ ό,τι φαίνεται μεγάλο βάρος του εγχειρήματος αυτού καλείται να σηκώσει ο πρώην υπουργός και βουλευτής Χαρ. Αθανασίου. Δική του άλλωστε επιλογή είναι ο κ. Χήρας, που ομολογουμένως ασκεί μεγάλη επιρροή στην συγκεκριμένη περιοχή και απ’ ό,τι φαίνεται αυτός θα είναι το βαρύ πυροβολικό του συνδυασμού.

Επιδιώκει την έκπληξη

Ο Στρατής Ζαφείρης είναι γεγονός ότι με την παρουσία του και τις δημόσιες παρεμβάσεις του για τη λειτουργία και τις δυνατότητες του νεοσύστατου δήμου έστρεψε πολλά μάτια στο πρόσωπό του, από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους και εμφανίζεται ως μια δυναμική υποψηφιότητα που μπορεί να κάνει την έκπληξη. Αν θα συμβεί ή όχι εξαρτάται από τις ανακατατάξεις που θα προκύψουν στο αυτοδιοικητικό τοπίο που δημιουργήθηκε και στη δυναμική που θα δημιουργηθεί τις επόμενες μέρες που απομένουν.

Σε ότι αφορά τώρα τον Γ. Συκά, ο συνδυασμός του προσδοκά να αξιοποιήσει την όχι ευκαταφρόνητη επιρροή που έχει το κόμμα που τον στηρίζει σε ορισμένα χωριά, κάνοντας μια καλή εμφάνιση που όμως έχει συγκεκριμένα όρια, και θα είναι έκπληξη αν ξεπεραστούν.

Κλίμα «έντασης»

Αυτό πάντως που διαφοροποιεί την εκλογική αναμέτρηση στον Δήμο Δυτικής Λέσβου, επιπλέον, σε σχέση με εκείνο της Μυτιλήνης είναι ότι δημιουργείται κλίμα έντασης κυρίως μεταξύ υποψηφίων των συνδυασμών Βέρρου και Χήρα, που θα επηρεάσει καταστάσεις τόσο στον πρώτο γύρο, όσο κυρίως στον δεύτερο, που θα κριθεί και το τελικό αποτέλεσμα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Ετικέτες
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top