FOLLOW US

Δήμος

  • -Η πρόσκληση του προγράμματος «ΦιλόΔημος», με 400 εκ. ευρώ για έργα ύδρευσης και αποχέτευσης, φωτογραφίζει τη νότια πόλη -Η δέσμευση Σκουρλέτη και Χαρίτση στο πρόσφατο συνέδριο και η διαφαινόμενη υλοποίησή της, όπως την εκτιμά ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός
Στο βάθος , ο βιολογικός της νότιας πόλης!

Πιο κοντά από ποτέ φαίνεται ότι βρίσκεται η προοπτική ένταξης σε πρόγραμμα χρηματοδότησης, το έργο που κρύβει πίσω του μία ολόκληρη ιστορία και δεν είναι άλλο από εκείνο του Βιολογικού της Νότιας Πόλης. Η πρόσκληση του «Φιλόδημου» που βγήκε χθες με 400 εκ. ευρώ για στοχευμένα έργα σε δήμους όλης της χώρας και ειδικότερα για «βελτίωση των υποδομών των δικτύων ύδρευσης» και «ιδίως αυτών της επεξεργασίας των λυμάτων», «φωτογραφίζει» ιδανικά την προοπτική χρηματοδότησης του έργου προϋπολογισμού 18 εκ. ευρώ που για χρόνια, είτε λόγω κεντρικών αποφάσεων, είτε λόγω των αξεπέραστων σε κάποιες περιπτώσεις αδιεξόδων στην επιλεξιμότητά του -που έγιναν φανερά στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ)- δεν κατέστη δυνατό να γίνει ως σήμερα. Την αίσθηση πως μέσα από το πρόγραμμα «Φιλόδημος», δύναται να πραγματοποιηθεί το «πιο σημαντικό αναπτυξιακό έργο» για τη Μυτιλήνη, συμμερίζεται μάλιστα και ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός. Ο οποίος δεν δίστασε μάλιστα να ευχαριστήσει… προκαταβολικά την κυβέρνηση για την διαφαινόμενη ένταξη, αφού -όπως είπε στο «Ε»- η δέσμευσή της στον ίδιο κατά το πρόσφατο αναπτυξιακό συνέδριο που διεξήχθη στη Μυτιλήνη, παρέπεμπε για λύση στο θέμα χρηματοδότησης, το πρόγραμμα «Φιλόδημος».

 

«Πιο κοντά από ποτέ το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο της Μυτιλήνης», δηλώνει στο «Ε» ο Σπύρος Γαληνός, βλέποντας την πρόσκληση του προγράμματος «ΦιλόΔημος» να «φωτογραφίζει» την περίπτωση του Βιολογικού της νότιας πόλης. Ο δήμαρχος, που για τον βιολογικό της Νότιας Πόλης, εξάντλησε ομολογουμένως μέσα στην τελευταία τριετία κάθε δυνατότητα, με αλλεπάλληλες επαφές σε κεντρικό επίπεδο, προκειμένου να ξεπεραστούν τα προβλήματα «επιλεξιμότητας» που υπήρχαν επί παραδείγματι στο ΕΠΠΕΡΑΑ για το φιλόδοξο αλλά και ζωτικής σημασίας έργο για την πόλη, στο πρόσφατο Αναπτυξιακό Συνέδριο της κυβέρνησης, επανέφερε το ζήτημα. Εξασφαλίζοντας όπως αποκαλύπτει σήμερα στο «Ε», τη δέσμευση τόσο του Αν. Υπουργού Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση, όσο και του Υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη, πως μέσω του προγράμματος «Φιλόδημος», μπορεί να εξασφαλιστεί επιτέλους η χρηματοδότηση του έργου.

 

Η πρόσκληση που «δείχνει» Βιολογικό

Η χθεσινή τώρα δημοσιοποίηση της πρόσκλησης του «Φιλόδημος» που αποτελεί το Ειδικό Πρόγραμμα Χορήγησης Επενδυτικών Δανείων σε ΟΤΑ και ενεργοποιείται από το Υπουργείο Εσωτερικών, με δύο προσκλήσεις συνολικού ύψους 400 εκ. ευρώ για έργα ύδρευσης και αποχέτευσης, φαίνεται ότι αποτελεί την σε πρώτη φάση υλοποίηση αυτής της δέσμευσης. Καθώς η πρόσκληση για το κομμάτι «Βελτίωση των βασικών περιβαλλοντικών υποδομών και ιδίως αυτών της επεξεργασίας των λυμάτων» δίνει χρηματοδότηση ύψους 200 εκ. ευρώ για  έργα σε οικισμούς Γ΄ Προτεραιότητας, (οικισμοί με πληθυσμό αιχμής από 2.000 έως 15.000 ισοδύναμους κατοίκους), για τα οποία απορρέει υποχρέωση από την σχετική Κοινοτική Οδηγία. Ενώ χρηματοδοτεί και πολύ σημαντικά έργα σε μικρότερους οικισμούς, με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων, που βρίσκονται σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές. 

 

Ο Χαρίτσης γνωρίζει το θέμα

Υπενθυμίζεται εδώ, ότι το έργο έχει προϋπολογισμό 18 εκ. ευρώ και αφού απεντάχθηκε το 2013 από το ΕΠΠΕΡΑΑ, επανήλθε δυναμικά η προοπτική ένταξής του από τις πρώτες ημέρες της σημερινής δημοτικής αρχής. Με το δήμαρχο Σπ. Γαληνό και τους Κώστα Κατσαρό (αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και Αντώνη Γιαννάκη (πρόεδρος ΔΕΥΑΛ) να έχουν μάλιστα στενή συνεργασία με τον Αλέξη Χαρίτση και την Ειδική Γραμματέα Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Ευγενία Φωτονιάτα, προσπαθώντας αρχικά να επαναφέρουν στο ΕΠΠΕΡΑΑ το έργο. Κι αφού δεν βρέθηκε η φόρμουλα να αρθούν οι περιορισμοί ένταξης του έργου σε αυτό το πρόγραμμα, ούτε να μπει ενδεχομένως στο Ειδικό Αναπτυξιακό, το έργο φαίνεται ότι προωθείται (;) στον «Φιλόδημο».  Ενός προγράμματος που βασικό στοιχείο του είναι η δανειοδότηση των ΟΤΑ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠ&Δ) για τη χρηματοδότηση των έργων. Και τα δάνεια ειδικότερα θα εξοφλούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων χωρίς να βαρύνουν τους δήμους.

 

 

Γαληνός: «Μία ακόμη προσπάθεια αποδίδει καρπούς»

«Είναι μία ακόμη μεγάλη προσπάθειά μας που φαίνεται ότι αποδίδει κι αυτή καρπούς. Μιλάμε για ένα έργο που θα μείνει για δεκαετίες στον τόπο και θα κάνει την διαφορά και το οποίο  κινδυνεύει να χαθεί. Θεωρώ ότι η πρόσκληση του «Φιλόδημου», ουσιαστικά αποτελεί μία ακόμα υλοποίηση δέσμευσης της κυβέρνησης προς εμάς. Βρίσκουμε ευήκοα ώτα και δεν μπορώ να μην ευχαριστήσω τον Αλέξη Χαρίτση και τον Πάνο Σκουρλέτη, που στο πρόσφατο συνέδριο, δεσμεύτηκαν πως θα δώσουν λύση στο θέμα του βιολογικού της νότιας πόλης», δήλωσε ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός στο «Ε», παραπέμποντας για τα σπουδαία στις επόμενες ημέρες.   

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Παρασκευή, 11 Μαΐου 2018 16:05
Ετικέτες
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top