FOLLOW US

Δήμος

  • Έστω και τώρα, οι σημερινοί αιρετοί δείχνουν να παίρνουν επιτέλους πιο ζεστά την αναθεώρηση του προβληματικού νόμου της αυτοδιοίκησης
Στο δημοτικό συμβούλιο ο «Καλλικράτης»

Ο αδόκητος θάνατος του Σωτήρη Ζαμτράκη, όπως ήταν φυσικό ανέβαλλε την προγραμματισμένη για χτες συνάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής που ανέδειξε η πρόσφατη συνέλευση (Μ. Τετάρτη) στην Καλλονή, για την προοπτική διάσπασης του δήμου, αλλά φαίνεται να κέρδισε κάτι που ήταν εξαρχής ζητούμενο: το «άνοιγμα» σε ευρύτερο επίπεδο της συζήτησης για το «χωροταξικό» της Λέσβου και τη συμμετοχή των θεσμικών παραγόντων που ως σήμερα, παρακολουθούσαν επί τούτου, εκ του μακρόθεν τις διαδικασίες. Το λοιπόν, η δημοτική αρχή έστω και τώρα, αποφάσισε να συγκαλέσει έκτακτο δημοτικό συμβούλιο για αύριο Πέμπτη, με θέμα συζήτησης την αναθεώρηση του «Καλλικράτη». Με τον δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό δηλαδή, να παίρνει την πρωτοβουλία να ανοίξει την κουβέντα για το χωροταξικό και να δίνει τη δυνατότητα στο δημοτικό συμβούλιο, εκτός από ένα «τυπικό ψήφισμα», να καταθέσει απόψεις και γιατί όχι, να αποφασίσει –ομόφωνα ελπίζουμε- για ένα κοινό πλαίσιο διεκδίκησης της Λέσβου.

Υπενθυμίζεται ότι εκ μέρους της δημοτικής αρχής, οι μόνοι που τάχθηκαν ανοιχτά όλο το προηγούμενο διάστημα υπέρ της διάσπασης του δήμου, ήταν οι γεωγραφικοί αντιδήμαρχοι Πλωμαρίου, Καλλονής και Ερεσού (κ.κ. Αρμενάκας, Βέρρος και Ρούσσης), οι οποίοι μάλιστα παρέστησαν και στην κίνηση πολιτών της Μ. Τετάρτης, στο ΤΕΛ Καλλονής. Υποστηρίζοντας την θέση περί της δημιουργίας πέντε νέων δήμων –βάσει της εισήγησης του Ινστιτούτου Αυτοδιοίκησης- όπως τους δέσμευε το σχετικό ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου, αλλά δείχνοντας σαφή διάθεση να πάνε μέχρι τα άκρα το όλο ζήτημα. Λέγοντας μάλιστα πως… «επιφυλάσσονται» για τις επόμενες ενέργειές τους ως γεωγραφικοί αντιδήμαρχοι, σε περίπτωση που διαπιστώσουν πως η κυβέρνηση δεν έχει πράγματι διάθεση να αφουγκραστεί την αναγκαιότητα κατάργησης του ενός δήμου για τη Λέσβο.

Κάλλιο αργά…

Αυτό που δεν γνωρίζει βέβαια κανείς με σιγουριά, είναι το αν οι τρεις αυτοί αντιδήμαρχοι, αποτέλεσαν την περασμένη εβδομάδα κάτι σαν «αντάρτες» της δημοτικής αρχής, που στο σύνολό της ομολογουμένως, δεν έδειξε να καίγεται ως σήμερα για την προοπτική αυτή, ούτε μετά και το δεύτερο «άνοιγμα» Σκουρλέτη, για το «χωροταξικό» της Λέσβου. Σε κάθε περίπτωση όμως, το δεδομένο που ενδιαφέρει επί του παρόντος (και ήταν και διεκδίκηση της πρόσφατης συνέλευσης στην Καλλονή), είναι η επίσημη ενεργοποίηση της… σημερινής αυτοδιοίκησης για το «χωροταξικό» και τον «Καλλικράτη» γενικότερα. Με την ενημέρωση για την πραγματοποίηση έκτακτου δημοτικού συμβουλίου την Πέμπτη για το επίμαχο θέμα, να αποτελεί μία καλή είδηση ομολογουμένως, αφού θα διαφωτίσει πλήρως για τις επιδιώξεις και τις θέσεις τόσο της δημοτικής αρχής, όσο και των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, ενόψει της αναθεώρησης του «Καλλικράτη».

Ραντεβού με τον Σκουρλέτη

Υπενθυμίζεται ότι βάσει των όσων αποφασίστηκαν στην συνέλευση της Καλλονής για τον «Καλλικράτη», μέσα στην Λαμπροβδομάδα θα ζητούνταν ραντεβού με τον Υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη για να διευκρινιστεί καταρχήν το αν η κυβέρνηση πράγματι σκέφτεται τη διάσπαση του δήμου Λέσβου. Ως εκ τούτου, δεν αποκλείεται στο ραντεβού αυτό, να παραστούν και σημερινοί εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, που σίγουρα θα λειτουργήσει προσθετικά στους στόχους της κίνησης των πολιτών που ξεκίνησε στην Καλλονή…  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Πέμπτη, 20 Απριλίου 2017 13:24
Ετικέτες
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top