FOLLOW US

Δήμος

  • «Ναι» στην απόφαση του ΣτΕ για την αποσυμφόρηση, όχι στο νομοσχέδιο που θα ενεργοποιήσει ξανά τον γεωγραφικό περιορισμό από το σώμα «Ακραίοι ξεακραίοι καλά τα λένε», είπε ο Θ. Καραγιάννης του «Αδέσμευτου Συνδυασμού» από του βήματος, προκαλώντας…
Σοκ και… δέος στο δημοτικό συμβούλιο!

Την τοπική μας κοινωνία σε μικρογραφία, έδωσε την ευκαιρία να δείξει η προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, στη συζήτηση γύρω από την κατάθεση εκ μέρους της κυβέρνησης νομοσχεδίου που είναι στην κατεύθυνση να επισπεύσει τις διαδικασίες ασύλου, αλλά ταυτόχρονα ακυρώνει το βασικό αίτημα των νησιών που είναι επιβαρυμένα από το προσφυγικό: την άρση του γεωγραφικού περιορισμού της μετακίνησης των προσφύγων από τα νησιά που «απελευθέρωσε» η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ. Το κοινό τελικά ψήφισμα που κατέθεσαν ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός με τον επικεφαλής του «Άλλου Δρόμου» Στράτο Γεωργούλα που εκφράζει την αντίθεση του σώματος απέναντι στο επίμαχο (υπό συζήτηση σήμερα στη βουλή) νομοσχέδιο, ψηφίστηκε από όλες τις παρατάξεις, αλλά προφανώς για διαφορετικούς λόγους. Καθώς η απόφαση του ΣτΕ, δικαιώνει την κοινή θέση της Λέσβου στο αίτημα της αποσυμφόρησης των νησιών, αλλά βάσει των τοποθετήσεων των δημοτικών συμβούλων, γίνεται σαφές πως προς αυτήν τη θέση, ο καθένας έρχεται από διαφορετικό δρόμο. Γιατί δυστυχώς τα πρακτικά της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Λέσβου, κατέγραψε και απόψεις συμβούλων που δεν αναγνωρίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλους τους ανθρώπους και κατ΄ επέκταση αθωώνουν τις αλητείες της περασμένης Κυριακής. Με τον Θεόδωρο Καραγιάννη του «Αδέσμευτου Συνδυασμού» να δηλώνει στον απόηχο των γεγονότων της Σαπφούς από το έδρανό του, το... ασύλληπτο για ένα δημοκρατικό όργανο πως «ακραίοι ξεακραίοι, καλά τα λένε»!

Το ψήφισμα που ενέκρινε ομόφωνα το σώμα, εξέφραζε θέση υπέρ της απόφασης του ΣτΕ που ακυρώνει ουσιαστικά τον γεωγραφικό περιορισμό της μετακίνησης των αιτούντων ασύλου από τα νησιά. Με το δήμαρχο μάλιστα να τονίζει πως ουσιαστικά αυτή η απόφαση, δικαιώνει το διαχρονικό αίτημα της Λέσβου για αποσυμφόρηση και ως εκ τούτου να εκφράζει την αντίθεσή του στο νομοσχέδιο που έρχεται εμφανώς να «ελέγξει» αυτή τη δυνατότητα. Και αν και είναι σαφές πως απέναντι σε αυτό το νομοσχέδιο δεν είναι όλοι απέναντι, καθώς υπήρξαν αρκετοί που αναγνωρίζουν την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου στο νομοσχέδιο (που δεν είναι φυσικά καινούργιο) και δεν είναι αντίθετοι και άλλοι που εκφράζουν προβληματισμό μπροστά στην ελεύθερη μετακίνηση των προσφύγων στην ενδοχώρα, η αχτίδα αισιοδοξίας που αφήνει το ΣτΕ για την αποσυμφόρηση των νησιών, τους ένωσε κάτω από το κοινό αίτημα της αποσυμφόρησης.

Το ολίσθημα

Το ψήφισμα όμως δεν περιλάμβανε μόνο τη θέση απέναντι στο νομοσχέδιο. Αλλά καταδίκαζε και τις ακροδεξιές πρακτικές που έκαναν την εμφάνισή τους στην πλατεία Σαπφούς. Χωρίς βέβαια να λείπουν και οι διστακτικοί σύμβουλοι στο να πάρουν σαφείς αποστάσεις από τους ακροδεξιούς, αλλά και οι «ατυχείς». Όπως ο δημοτικός σύμβουλος του «Αδέσμευτου Συνδυασμού» Θεόδωρος Καραγιάννης που αναφώνησε από το μικρόφωνο στην τοποθέτησή του πως «εντάξει οι ακραίοι, ακραίοι όμως ξεακραίοι, καλά τα λένε!», προκαλώντας την έκρηξη των συμβούλων που στη συνέχεια αποδοκίμασαν. Με την επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Νίκη Τσιριγώτη, διακρίνοντας την… ελαφρότητα με την οποία κάποιοι αντέδρασαν στο ξέσπασμα Καραγιάννη, να παρατηρεί με αγανάκτηση πως μέσα στη δύσκολη αυτή συγκυρία, φτάνουμε ως το σημείο να χειροκροτούμε τους φασίστες. «Να προσέχουμε τι λέμε! Αν το κάνουμε εδώ στο σώμα, έξω στον κόσμο τι θα λέμε; Είναι θλιβερό που κάποιοι αγνοούν τα ανθρώπινα δικαιώματα ή τα αναγνωρίζουν με βάση τη φυλή και την εθνικότητα», είπε η κ. Τσιριγώτη.

Γαληνός: «Απομονώστε τους…»  

Η ατυχής αυτή στιγμή, που αποδεικνύει βέβαια την αναγκαιότητα ενημέρωσης γύρω από το μείζον αυτό ανθρωπιστικό ζήτημα της εποχής μας, έδωσε θα έλεγε κανείς όμως και την ιδανική πάσα στο δήμαρχο να στείλει μέσω της δικής του τοποθέτησης ένα μήνυμα ενότητας: «Αν εξαφανιστεί η αλληλεγγύη μας στη Λέσβο, θα κινδυνέψει η Ευρώπη. Βαδίζουμε σε ένα τεντωμένο σχοινί. Ως σήμερα δυστυχώς δεν καταφέραμε να ενωθούμε. Ας το κάνουμε τώρα! Αν συνεχίσουμε να είμαστε διχασμένοι, τότε ναι. Θα έχουμε εκχωρήσει ηγετικό ρόλο στα χειρότερα κατακάθια της κοινωνίας, γνωστών αλητών και συκοφαντών που βρίσκουν το κενό για να κάνουν τους λαϊκούς ήρωες σε συνθήκες κρίσης και κρύβονται πίσω από την αγανάκτηση της κοινωνίας. Οδηγούμαστε σε σύρραξη αν δεν τους απομονώσουμε και αν δεν μάθουμε να συνεννοούμαστε…», είπε χαρακτηριστικά για να ζητήσει την ομόφωνη ψήφιση του προτεινόμενου ψηφίσματος.

Παρουσία στη βουλή

Για την ιστορία, μέσω του ψηφίσματος, το δημοτικό συμβούλιο αιτείται πλέον από την βουλή, να δοθεί η δυνατότητα στους επικεφαλής των παρατάξεων να παρευρεθούν στη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της βουλής για το επίμαχο νομοσχέδιο και να διατυπώσουν από κοντά τους προβληματισμούς τους. Και αναμένεται η αρμόδια απάντηση για να εκπροσωπηθεί ουσιαστικά το σώμα στη βουλή, μέχρι και την Παρασκευή.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Ετικέτες
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top