FOLLOW US

Δήμος

  • Ο δήμαρχος ανακατεύει την τράπουλα ενόψει ανασχηματισμού, με «άσσους» στα μανίκια, τους Σταύρο Ψαρρόπουλο και Άρη Χατζηκομνηνό
Σκληρό πόκερ από Γαληνό…

Ένα σκληρό πόκερ παίζεται ουσιαστικά τις τελευταίες ημέρες στη δημοτική αρχή, με χαρακτηριστικές «μπλόφες», τακτικισμούς και μελετημένα ραντεβού, ενόψει του προαναγγελθέντος ανασχηματισμού που βάσει της τελευταίας ενημέρωσης του ιδίου του δημάρχου, βαίνει προς Δευτέρα. Όπως έχει εκτιμηθεί από την πρώτη στιγμή που ο Σπύρος Γαληνός για να αντιμετωπίσει τη (νέα) εσωστρέφεια που κατατρώγει την παράταξή του, ζήτησε τις παραιτήσεις των συνεργατών του, αποσκοπεί στο να «πειράξει» τη σύνθεση των ΝΠΔΔ και των οργανισμών του δήμου, με απώτερο στόχο να εισάγει νέα «εξωπαραταξιακά» πρόσωπα. Όπως είχε κάνει εξάλλου το 2016 σε μία αντίστοιχη εσωτερική κρίση, εμφανίζοντας από το πουθενά τους Αντώνη Γιαννάκη, Κυριάκο Πετρέλλη και Γιάννη Τσακίρη. Η διαφορά του 2016 με το τώρα όμως, έγκειται στο ότι ο δήμαρχος αυτή τη στιγμή σταθμίζει τις επόμενες κινήσεις του, με ορίζοντα πια και τις εκλογές. Και μέσα στο σαββατοκύριακο, θα επιχειρήσει να μετατρέψει το μειονέκτημά του από την εσωτερική γκρίνια, σε πλεονέκτημα, παίζοντας ίσως και το τελευταίο χαρτί του να προσεταιριστεί τη ΝΔ. Εξάλλου η διαρροή των ονομάτων του Σταύρου Ψαρρόπουλου για να αναλάβει το ΝΠΔΔ Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Άρη Χατζηκομνηνού για να αναλάβει την ΑΔΕΛ δεν είναι τυχαία. Και όσο κι αν θέλει κάποιος να αποφύγει τους συνειρμούς, δεν μπορεί να μην σκεφτεί πως ο δήμαρχος, κάνει άνοιγμα στο μέτωπο της εσωτερικής «αντιπολίτευσης» στο πρόσωπο της ΝΟΔΕ Λέσβου της ΝΔ και κατ΄ επέκταση του βουλευτή της, Χαράλαμπου Αθανασίου., μέσω ενός ιδιότυπου «εισοδισμού».

Το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί μπροστά στο τώρα αλλά και στην επόμενη ημέρα της δημοτικής αρχής, είναι πανθομολογούμενα εκτός από πολύ περίεργο και αρκετά δύσκολο για να το διαχειριστεί ο οποιοσδήποτε. Τα σενάρια της διάσπασης του δήμου Λέσβου σε συνδυασμό με την χαμηλή «δημοτικότητα» της δημοτικής αρχής ελέω προσφυγικού, οξύνουν τις διαχρονικές έριδες μεταξύ πρωτοκλασάτων στελεχών της παράταξης και πειράζουν αναπόφευκτα και το μυαλό των γεωγραφικών αντιδημάρχων. Με πολλά μέλη της δημοτικής αρχής, να μην αντέχουν στον πειρασμό των προεκλογικών σεναρίων που εξυφαίνονται και να αγχώνονται φανερά στην εκτίμηση ότι ο Σπύρος Γαληνός, δεν έχει την ίδια δυναμική που είχε το 2014.

Η αντεπίθεση Γαληνού

Για να αντιμετωπιστεί όμως αυτό, φαίνεται πως ο δήμαρχος, έχει αποφασίσει να αλλάξει την τακτική του και τις τελευταίες τρεις εβδομάδες που είδε τη νέα εσωτερική «αιμορραγία» να ανοίγει (φαινομενικά) στο βόρειο νησί, εμφανίζεται με σαφώς πιο επιθετική (απ΄ότι στο παρελθόν), διάθεση να διαχειριστεί τις εξελίξεις. Με χαρακτηριστικό το ραντεβού του με τον Ταξιάρχη Βέρρο, κατά το οποίο ο δήμαρχος φέρεται να εμφανίστηκε με διάθεση ως και να κάνει… πέρα τον «εκλεκτό» του αντιδήμαρχο Παναγιώτη Τσουπή, που αποτελεί ταυτόχρονα «κόκκινο πανί» για τον αντιδήμαρχο Καλλονής. Το αν ήταν «μπλόφα» ή όχι όμως η γαλοντόμα πρόταση του Σπύρου Γαληνού προς τον φαινομενικά πιο ισχυρό του «ενδοπαραταξιακό» αντίπαλο(;), να αναλάβει και αρμοδιότητες αντιδημάρχου Οικονομικών, ίσως να μην μαθευτεί ποτέ. Γιατί ο Ταξιάρχης Βέρρος, δεν ελίχθηκε, αλλά επέλεξε να πάει «πάσο», αρνούμενος ευγενικά την απρόσμενη αυτή «αναβάθμιση». Ωστόσο το ραντεβού αυτό, σε συνδυασμό με την έντονη φημολογία πως έχει γίνει βολιδοσκόπηση του δημάρχου στον «Αδέσμευτο Συνδυασμό» για κάθε… ενδεχόμενο, φαίνεται πως οδηγεί σε δεδικασμένο που θα ραγίσει μάλλον οριστικά την έτσι κι αλλιώς πάντα εύθραυστη σχέση του δημάρχου με τον Ταξιάρχη Βέρρο. Και πολύ περισσότερο αν πράγματι, μετά τον Μιχάλη Ρούσση, τεθεί εκτός και η Ταξιαρχούλα Πνακά (που κατατάσσεται και αυτή στο «μπλοκ» των «Βορείων»), αφού οι φήμες περί αντικατάστασής της στην ΑΔΕΛ, οργιάζουν. Όπως οργιάζουν οι φήμες, πως ο εκείνος που πρόκειται να πληρώσει σε κάθε περίπτωση το «μάρμαρο» σε αυτόν τον ανασχηματισμό, είναι τελικά ο πρόεδρος του ΝΠΔΔ Παιδείας και Αθλητισμού Δημήτρης Αλεξίου, που είχε προσφάτως και θερμό επεισόδιο με τον Σπύρο Γαληνό.

Ψαρρόπουλος για «ΝΑΟΛ», Χατζηκομνηνός για ΑΔΕΛ;

Με όλα αυτά τα δεδομένα μπροστά του, ο δήμαρχος λοιπόν, έχει έρθει φανερά σε επαφή με τον επιστήθιο φίλο του Σταύρο Ψαρρόπουλο από την εποχή που οι δυο τους διατέλεσαν στελέχη της νομαρχιακής αρχής υπό τον Παύλο Βογιατζή, για να αναλάβει ο ισχυρός άνδρας της ΕΠΣΛ τον αντίστοιχο… ΝΑΟΛ της παλαιότερης εποχής του. Την προεδρία του ΝΠΔΔ Παιδείας και Αθλητισμού. Ο κ. Ψαρρόπουλος, στέλεχος της ΝΔ, αν πει μάλιστα με κάθε επισημότητα το «ναι» στον Σπύρο Γαληνό, δεν θα αποτελέσει απλά μία «μεταγραφή βόμβα», με όρους ποδοσφαιρικούς, με δεδομένη τη γνώση του επί του αντικειμένου που θα αναλάβει. Αλλά θα έχει σημάνει και το σπάσιμο του αυστηρού «εμπάργκου» που έχει κηρυχθεί από τον άλλοτε πολιτικό χώρο του δημάρχου, προς τη δημοτική του αρχή. Συμβολίζοντας παράλληλα και τον (αντ)επιχειρούμενο πια… «εισοδισμό» του Σπύρου Γαληνού προς την εσωτερική αντιπολίτευση της τοπικής ΝΔ, στο πρόσωπο των Στρατή Καραγεωργίου και Χαράλαμπου Αθανασίου. Άλλωστε το δεύτερο, ηχηρό κι αυτό όνομα που «παίζει» για τον ανασχηματισμό, είναι ενός άλλου δυναμικού (παλιού) στελέχους της ΝΔ, αυτό του Άρη Χατζηκομνηνού. Ο πρώην δήμαρχος Μυτιλήνης μάλιστα, προορίζεται (αν και εφόσον αποδεχτεί τη σχετική πρόταση) για πρόεδρος της ΑΔΕΛ, με την ενδεχόμενη ενεργοποίησή του στα δημοτικά πράγματα, να αναμένεται να προκαλέσει (και αυτή) αίσθηση.

Ισχυροί «σύμμαχοι»

Με αυτές τις κινήσεις του λοιπόν -εάν ευοδωθούν- ο Σπύρος Γαληνός από εκεί που εμφανίζεται (ή είναι) «αδύναμος», θα έχει κατορθώσει να κάνει μία αξιοσημείωτη επίδειξη… δύναμης. Εξασφαλίζοντας ισχυρό ανάχωμα στο πρόσωπο των Σταύρου Ψαρρόπουλου και Άρη Χατζηκομνηνού, σε ενδεχόμενη αντεπίθεση των δυσαρεστημένων του (σ.σ. Βέρρος, Ρούσσης, Πνακά, Αλεξίου), αλλά και πολύ δυνατούς συμμάχους για το μέλλον, με αξιοπρόσεκτο έρεισμα στη ΝΔ. Έχοντας με προσωπικές κινήσεις, προσεταιριστεί ως τώρα και τους Αντώνη Γιαννάκη, Γιάννη Τσακίρη και Κυριάκο Πετρέλλη…  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Κυριακή, 03 Ιουνίου 2018 10:47
Ετικέτες
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top