FOLLOW US

Δήμος

  • «Παραταξιακή» συνεδρίαση της δημοτικής αρχής που έκλεισε κάποιες πληγές, αλλά άφησε σίγουρα και εκκρεμότητες
«Ψήφο εμπιστοσύνης» στον… εαυτό της!

«Ψήφο» εμπιστοσύνης από εκείνον που το χρειαζόταν περισσότερο απ΄ όλους στην παρούσα συγκυρία και δεν ήταν άλλος από τον ίδιο της τον… εαυτό, πήρε η δημοτική αρχή, μετά την πραγματοποίηση της παραταξιακής συνάντησης που προκάλεσε ο δήμαρχος Σπύρος Γαληνός την περασμένη Παρασκευή. Οι πρωταγωνιστές των εσωτερικών διαξιφισμών που κορυφώθηκαν στη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας και έγιναν μάλιστα σε δημόσια θέα, (αναδεικνύοντας ένα νέο κύκλο έντονης εσωστρέφειας), έδειξαν διάθεση για… κατάπαυση του πυρός, με τον δήμαρχο να τονίζει προς άπαντες πως το διάστημα που ακολουθεί, είναι κρίσιμο στη διαμόρφωση του θετικού ή του αρνητικού προσήμου που θα αποδοθεί συνολικά για την θητεία όλων στο τιμόνι του δήμου Λέσβου. Σημαντικό ρόλο στη διάρκεια της συνάντησης, στο να πέσουν οι τόνοι και να δοθεί μία νότα… συμπόρευσης για τη συνέχεια, έπαιξαν οι αντιδήμαρχοι Κώστας Κατσαρός και Αναστασία Αντωνέλλη και αν και σε καμία περίπτωση δεν προκύπτει από το ρεπορτάζ ότι έκλεισαν όλα τα εσωτερικά «μέτωπα», η δημοτική αρχή σε πλήρη… παράταξη, γευμάτισε σε γνωστό εστιατόριο. Και μάλιστα φωτογραφήθηκε για να στείλει ένα μήνυμα ενότητας, με τον Γιώργο Ψάνη να αναλαμβάνει να κοινοποιήσει την επίμαχη selfie στο διαδίκτυο με το εξής χαρακτηριστικό μήνυμα: «Βιάζονται να μας φάνε, αλλά εμείς απλά μαζευόμαστε και το γλεντάμε τρώγοντας…».

Δεν ήταν ένα ή δύο τα περιστατικά που αποδείκνυαν πως η δημοτική αρχή διέρχεται μία νέα κρίση. Η αρχή είχε γίνει επί της συζήτησης στο δημοτικό συμβούλιο για το έργο της «Λαγκάδας», όταν ο Κώστας Αστυρακάκης εμφανίστηκε να… βγαίνει από τη «γραμμή» της παράταξης προτείνοντας «αντισταθμιστικά» για τους καταστηματάρχες της και συνεχίστηκε στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση: Με τους Ταξιάρχη Βέρρο, Ταξιαρχούλα Πνακά και Μιχάλη Ρούσση να συγκρούονται μετωπικά με τον Παναγιώτη Τσουπή δια ασήμαντη φαινομενικά αφορμή και να ακολουθούν και άλλα μικρότερης έντασης βέβαια μικροπεριστατικά με πρωταγωνιστές τους Κώστα Κατσαρό, Νίκο Καρασάββα, Γιώργο Ψάνη και Μιχάλη Ταμβακέλλη. Μέσα σε αυτό το κλίμα, η συνοχή της δημοτικής αρχής ακροβατούσε έτσι κι αλλιώς επάνω στην περίεργη συνεργασία των Γιώργου Κατζανού, Γιάννη Αμπουλού και Στέφανου Αποστόλου, ενώ προβλήματα «μύριζε» και η άκομψη αποπομπή ουσιαστικά των Μανώλη Αρμενάκα και Λίτσας Βάμβουρα από το Δ.Σ. των Φιλανθρωπικών Ιδρυμάτων του Πλωμαρίου, με τους δύο τελευταίους να έχουν αναδείξει εδώ και καιρό την προβληματική διαχείρισή τους από την Μητρόπολη Μυτιλήνης. Μέσα σε όλα αυτά, αρκεί κανείς να συνυπολογίσει και την αναπόφευκτη προεκλογική συζήτηση που έχει ξεκινήσει και προκαλεί τριγμούς στην παράταξη, αλλά και τα σενάρια περί της διάσπασης του δήμου, που πάλι αναπόφευκτα δημιουργούν «καπετανάτα» εντός της δημοτικής αρχής, αλλά και «προσωπικές ατζέντες».

Ασκήσεις… ηρεμίας

Ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, μπροστά σε αυτή τη νέα δυσκολία, καλούνταν να τραβήξει χαρτί με κίνδυνο βέβαια να καεί, γιατί οι ισορροπίες είναι πια πιο εύθραυστες από ποτέ. Ωστόσο καταλυτικό ρόλο στην προσπάθειά του, έπαιξαν οι αντιδήμαρχοι Κώστας Κατσαρός και Αναστασία Αντωνέλλη, οι οποίοι με τις τοποθετήσεις τους, φρόντισαν να θυμίσουν το αυτονόητο: ότι όλοι είναι δηλαδή συνεργάτες και να κάνουν επίκληση στο φιλότιμο… όλων, προκειμένου να πετύχει η θητεία τους. Η οποία θητεία, κατά την εκτίμηση των περισσοτέρων, θα κριθεί οριστικά ως πετυχημένη ή μη από το πόσο ικανοποιητικά ή όχι θα λειτουργήσει στο εξής η δημοτική αρχή. Στη συνέχεια τώρα, ακολούθησαν τοποθετήσεις από τα ίδια (όχι όλα) τα πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν στις εσωτερικές αντιπαραθέσεις, σε μία προσπάθεια να… δοθούν εξηγήσεις και να ξεπεραστούν οι παρεξηγήσεις, εκφράστηκαν παράπονα, διατυπώθηκαν προβλήματα συνεργασίας κα γενικά εκφράστηκε μια διάθεση εκτόνωσης της κρίσης. 

Το «τελεσίγραφο»(;) του δημάρχου

Από τα όσα διέρρευσαν πάντως και ήταν για πρώτη φορά με το… σταγονόμετρο (σ.σ. ενδεικτικό ίσως του ότι η παράταξη αποφάσισε να σφραγίσει τις διαρροές που προκαλούν δυσμενείς εντυπώσεις), ξεχωριστής σημασίας έχει το μήνυμα του δημάρχου προς τους συνεργάτες του. Στο οποίο εμφανίζεται ο Σπύρος Γαληνός -χωρίς βέβαια να μπορεί να υπάρξει σαφής επιβεβαίωση- να προειδοποιεί πως ο επόμενος που θα… «ξεφύγει» στο εξής από τη «γραμμή» της παράταξης ή εκφράσει δημοσίως την δυσαρέσκειά του για κάποιον συνάδελφό του, θα πρέπει να ακολουθήσει το δρόμο της παραίτησης. Το μήνυμα αυτό, αν και εφόσον διατυπώθηκε έτσι, θα αποδειχθεί σίγουρα πολύ σύντομα το αν έχει βάση ή όχι, αλλά σε κάθε περίπτωση, η «παραταξιακή» αυτή είχε έναν χαρακτήρα «τελεσίγραφου». Είτε το έθεσε ο δήμαρχος είτε όχι, αφού τα όσα προηγήθηκαν παρέπεμπαν σε εικόνα διάλυσης, που δεν τιμούσε και τους ίδιους τους πρωταγωνιστές των «επεισοδίων». Όχι μόνο τον επικεφαλής της ομάδας.

«Βιάζονται να μας φάνε…»

Όπως και να έχει πάντως, η παραταξιακή που πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά την πραγματοποίηση του (έκτακτου) δημοτικού συμβουλίου της περασμένης Παρασκευής, θεωρείται κομβικής σημασίας για τη συνέχεια και μένει να φανεί σύντομα και το αν είχε αποτέλεσμα ή όχι. Το μήνυμα ενότητας όμως που ήταν εμφανώς ο στόχος να «περάσει» προς το έξω, ανέλαβε να το στείλει ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και μάλιστα μέσω του… facebook. Του μέσου που άνοιξε τις μεγάλες πληγές στην παράταξη τις προηγούμενες ημέρες. Και έλεγε τα εξής: «Βιάζονται να μας φάνε, αλλά εμείς απλά μαζευόμαστε και το γλεντάμε τρώγοντας…».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Τρίτη, 27 Μαρτίου 2018 14:01
Ετικέτες
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top