FOLLOW US

Δήμος

  • Στον αέρα τα οκτώ «κόκκινα» από το σεισμό, σχολεία, αφού οι 12+2 λυόμενες αίθουσες δεν θα έρθουν πριν τις 11 Σεπτέμβρη!
Πρώτο κουδούνι χωρίς αίθουσες!

 

Χάνεται -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- το «στοίχημα» των τοπικών φορέων να έχουν πανέτοιμες τις λυόμενες αίθουσες για τις στεγαστικές ανάγκες των «κόκκινων» σχολείων, πριν το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς. Κι αυτό γιατί η δέσμευση για παραχώρηση 12 λυομένων αιθουσών και δύο κοντέινερς για να λειτουργήσουν ως WC, εκ μέρους του Υπουργείου Υποδομών και των «Κτηριακών Υποδομών Α.Ε.», χάθηκε λίγο στην γραφειοκρατία και λίγο στην προβληματική… συνεννόηση. Αποτέλεσμα αυτού, οι λυόμενες αίθουσες που -υποτίθεται- περιμένουν έτοιμες εδώ και μέρες για την μεταφορά τους από την Χαλκίδα, να μην έχουν απελευθερωθεί από τον εκεί Δήμο, ο οποίος ξεκαθάρισε στον Δήμο Λέσβου πως δεν προτίθεται να τις παραχωρήσει, πριν ολοκληρωθούν και τυπικά οι εργασίες ανακατασκευής των εκεί σχολείων!

Στην εξέλιξη αυτή που περιέργως δεν προβλέφθηκε από τους κυβερνητικούς ιθύνοντες, οι «Κτηριακές Υποδομές» εκκίνησαν από προχθές έναν αγώνα δρόμου για να ξεμπερδέψουν διαδικασίες που, υποτίθεται, ήταν λυμένες, αλλά όπως είναι φανερό, ό,τι κι αν γίνει στο εξής, οι αίθουσες είναι αδύνατο να έρθουν όλες πριν τις 11 Σεπτέμβρη.

 

Ήταν που ήταν δύσκολα…

Πρόβλημα από το πουθενά λοιπόν, προκαλεί επιπλέον «πονοκέφαλο» στο Δήμο, αλλά και στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, με την τελευταία να δυσκολεύεται ακόμα και με… δεδομένες τις λυόμενες αίθουσες, να καταρτίσει ένα δια περιφοράς πρόγραμμα για τα σχολεία που έχουν υποστεί ζημιές από το σεισμό, που να ικανοποιεί γονείς και μαθητές. Το μέτρο του απογευματινού ωραρίου για παράδειγμα, σκοντάφτει ως σήμερα τόσο στο Πλωμάρι, όσο και στον Πολιχνίτο, αλλά σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, ίσως εκείνο που θεωρείτο ως χθες μείζον, να είναι τελικά το… λιγότερο. Καθώς τα κοντέινερς που θα έπρεπε, βάσει προγραμματισμού, να έχουν αρχίσει να μεταφέρονται ήδη προς Λέσβο, είναι ακόμα δεσμευμένα στον Δήμο Χαλκίδας! Με τους αρμόδιους αντιδημάρχους της Λέσβου, να πληροφορούνται το μαντάτο, από τον ίδιο τον δήμαρχο της Χαλκίδας, που δήλωσε άγνοια για την παραχώρηση των αιθουσών. Υποστηρίζοντας πως είναι σε θέση να τις αποδεσμεύσει, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί και τυπικά οι εργασίες στα (υπό ανακατασκευή) σχολεία που εξυπηρετούν σήμερα τις στεγαστικές τους ανάγκες. Η αντίδραση των «Κτηριακών Υποδομών» στην απάντηση αυτή του δημάρχου Χαλκίδας, ήταν η επίκληση σε ένα έγγραφο που υπεγράφη με τον εκεί Δήμο και καταγραφόταν η συναίνεση στην παραχώρηση των κοντέινερς, αλλά κατά πως φαίνεται, δεν είχαν ρυθμιστεί τα «ψιλά» γράμματα στη συμφωνία.

 

Αγώνας δρόμου!

Με αποτέλεσμα ο Δήμος Λέσβου που έχει ήδη δρομολογήσει την μεταφορά των λυομένων αιθουσών από την Χαλκίδα, να μένει ξαφνικά μετέωρος. Και να αγωνιά εύλογα για την επόμενη ημέρα, αφού ακόμα κι αν καταφέρει να φέρει όλα τα κοντέινερς μέχρι τις 11 Σεπτέμβρη στη Λέσβο, θα είναι αδύνατον αυτά να μπορέσουν να υποδεχτούν τους μαθητές από τη μία ημέρα στην άλλη. Υπενθυμίζεται εδώ, πως η δυνατότητα μεταφοράς των λυομένων, είναι τέσσερα κοντέινερς ανά (ακτοπλοϊκό) δρομολόγιο και η πιο κοντινή ημερομηνία που μπορεί πλέον να έρθει η πρώτη «παρτίδα» αυτών, είναι η ερχόμενη Τρίτη.

Επιπλέον θα πρέπει να σημειωθεί πως για να μπουν τα κοντέινερς και να είναι απόλυτα λειτουργικά (μεταξύ άλλων στα σχολεία Μεγαλοχωρίου, Τρύγωνα, Πολιχνίτου και Πλωμαρίου), θα πρέπει να έχουν προβλεφθεί οι διαστάσεις τους, για να διαμορφωθούν οι «βάσεις» από μπετόν που θα τα στηρίξουν. Από εκεί και έπειτα, τα κοντέινερς πρέπει να διασυνδεθούν με ηλεκτρικό ρεύμα, με τον ΟΤΕ αλλά και με την αποχέτευση. Διαδικασίες δηλαδή που δεν μπορούν να γίνουν από τη μία ημέρα στην άλλη…

Τούτων δοθέντων, το πρώτο σχολικό κουδούνι βρίσκει τα οκτώ «κόκκινα» σχολεία της Λέσβου στον… αέρα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επιβάρυνση της ήδη δύσκολης κατάστασης για εκατοντάδες μαθητές στις σεισμόπληκτες περιοχές του νησιού. Και εκθέτει φυσικά το κράτος, που ανεξάρτητα από τις όποιες δικαιολογίες υπάρχουν στην καθυστερημένη αντίδρασή του, θα έπρεπε να είχε λύσει το θέμα των λυόμενων αιθουσών από τον Αύγουστο…  

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Πέμπτη, 31 Αυγούστου 2017 10:02
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top