FOLLOW US

Δήμος

  • Μετά από καιρό, μία είδηση που δείχνει πρόοδο στην γενικότερη «υπόθεση Σάρλιτζα»
Προκηρύσσεται η μελέτη για τα λουτρά της Θερμής

«Σάρλιτζα» και ασφαλής πρόβλεψη χρόνου των σχετικών διαδικασιών με αυτό, δεν συμβαδίζουν. Αντίθετα «Σάρλιτζα» και καθυστέρηση, είναι θα έλεγε κανείς μία παγιωμένη συνθήκη για δεκαετίες. Ο χρόνος όμως πλέον αρχίζει και πιέζει ασφυκτικά, αλλά τούτη τη φορά η γραφειοκρατία  δύναται να μετατραπεί σε σύμμαχο υπέρ της υπόθεσης «Σάρλιτζα» και ειδικότερα για την περίπτωση των λουτρικών εγκαταστάσεων της Θερμής. Κι αυτό γιατί η σχετική σύμβαση παραχώρησης-αξιοποίησης του  «Σάρλιτζα» μεταξύ Περιφέρειας και (πρώην)ΤΣΑΥ σημειώνει ρητά πως μέχρι (το αργότερο) τα τέλη του 2018, οι λουτρικές εγκαταστάσεις πρέπει να είναι λειτουργικές. Τούτων δοθέντων, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου το τελευταίο διάστημα έχει ανοίξει το βηματισμό της προκειμένου να δώσει πνοή στο μεγαλόπνοο σχέδιο «Σάρλιτζα» και μέσα στην εβδομάδα πρόκειται να ξεκινήσει τη διαδικασία προκήρυξης της (ολοκλήρωσης) της τεχνικής μελέτης για τις λουτρικές εγκαταστάσεις. Ευελπιστώντας πως μέσα στο πάντα δύσκολο πλαίσιο που διέπει τον διαχρονικό «βραχνά» της Λέσβου, θα προφτάσει να τηρήσει αφενός τα συμφωνηθέντα της υπογραφείσας σύμβασης, αφετέρου να επαναλειτουργήσει τις λουτρικές εγκαταστάσεις που τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν εγκαταλειφτεί.  

Είναι γεγονός πως μετά την υπογραφή της πολυσυζητημένης σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας, Υπουργείου Πολιτισμού και (πρώην)ΤΣΑΥ, ότι η υπόθεση «Σάρλιτζα» αποκαθηλώθηκε ξανά από την επικαιρότητα. Οι ειδήσεις σχετικά με την πρόοδό της έβγαιναν από πριν το περασμένο καλοκαίρι με το σταγονόμετρο και στον Τύπο είχε καταγραφεί ως συγκεκριμένη εξέλιξη, η εμπλοκή του Δρ. Υδρογεωλογίας Ζήση Αγγελίδη, προκειμένου εκείνος να βοηθήσει την Περιφέρεια στην εκπόνηση της μελέτης που αφορά στην επισκευή και λειτουργία των λουτρικών εγκαταστάσεων της Θερμής. Στην πραγματικότητα, το διάστημα που μεσολάβησε από την εμπλοκή του κ. Αγγελίδη ως και τις μέρες μας, έγιναν αρκετά προς την κατεύθυνση απεγκλωβισμού των λουτρικών εγκαταστάσεων, αλλά εκ του αποτελέσματος όχι όσο γρήγορα θα προσδοκούσαν ακόμα και οι άνθρωποι της Περιφέρειας.

Περνάει από Οικονομική Επιτροπή

Η πρόσφατη συνάντηση ωστόσο του δημάρχου με τοπικούς παράγοντες της Θερμής, αλλά και το επενδυτικό φόρουμ για τον θερμαλισμό στην Αθήνα που διοργάνωσε το ΤΑΙΠΕΔ και η Γερμανική Πρεσβεία (και συμμετείχαν και δήμος Λέσβου και Περιφέρεια), έστρεψε ξανά το ενδιαφέρον στο «Σάρλιτζα». Με αποκορύφωμα την συνάντηση επί τούτου των Σπύρου Γαληνού και Χριστιάνας Καλογήρου την περασμένη Παρασκευή, εκεί όπου ο πρώτος ζήτησε ενημέρωση σχετικά με την πορεία της υπόθεσης και δήλωσε την προθυμία του να συμβάλλει (με το δυναμικό του δήμου Λέσβου) σε οποιαδήποτε ενέργεια. Η «είδηση» τώρα που βγήκε από την ίδια την Περιφερειάρχη ήταν πως ξεκίνησαν οι διαδικασίες προκήρυξης για την ολοκλήρωσης της τεχνικής μελέτης. Με τη σχετική απόφαση μάλιστα να περνάει μέσα στην εβδομάδα από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας. Με ορίζοντα (άγνωστο βέβαια) να καλυφθούν μέσω αυτής της διαδικασίας οι εκ τοις πράγμασι αδυναμίες της Περιφέρειας να συμβάλλει στη μελέτη με ηλεκτρολόγο μηχανολόγο (κ.α) και κατ΄ επέκταση να εξασφαλίσει και έκδοση οικοδομικής άδειας. Αφού είναι δεδομένο πως οι λουτρικές εγκαταστάσεις πρέπει να διευθετηθούν μέσα στο 2018.

«Κινούμαστε βάσει πλάνου…»

Την εξέλιξη αυτή, επιβεβαίωσε στο «Ε» μάλιστα και ο αντιπεριφειάρχης Θεόδωρος Βαλσαμίδης, ο οποίος εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στο ότι οι κινήσεις που γίνονται είναι στη σωστή κατεύθυνση και για επιπλέον δύο βασικούς λόγους: πρώτον επειδή γίνονται για πρώτη φορά βάσει ενός πολύ συγκεκριμένου πλάνου που αφορά την αξιοποίηση των πηγών βήμα-βήμα και δεύτερον επειδή υπάρχει πια και η βούληση του δήμου να συμβάλλει όπου είναι δυνατόν. «Αστάθμητοι παράγοντες πάντα υπάρχουν, καθώς αλλάζουν πια και οι προϋποθέσεις που αφορούν στη λειτουργία των πηγών, όμως θεωρώ ότι προχωρούμε σταθερά προκειμένου καταρχήν να επιτύχουμε τη λύση για τις λουτρικές εγκαταστάσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι βάσει των εισηγήσεων του κ. Αγγελίδη για τις πηγές της Θερμής και το «Σάρλιτζα» είναι να μετατραπούν σε τόπο θεραπείας του σώματος, του πνεύματος και της ψυχής. Ειδικότερα τα παλιά Λουτρά, σχεδιάζεται να αναμορφωθούν πλήρως, να γίνει αναδιαρρύθμιση στο εσωτερικό τους και να μετατραπούν σε ένα σύγχρονο υδροθεραπευτήριο. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Τρίτη, 06 Μαρτίου 2018 16:15
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top