FOLLOW US

Δήμος

  • Τηρουμένων των αναλογιών, ιστορική απόφαση για τη δημοτική αρχή, που θα τεθεί σε ισχύ από τις 10 του Ιούλη!
«Πράσινο φως» για τη νυχτερινή πεζοδρόμηση στα Λαδάδικα!

Απόφαση-σταθμός, καθώς είναι μια πρώτη απτή απόδειξη πως οι δημοτικές αρχές σταδιακά μπορεί και να μπουν στη διαδικασία να αφουγκραστούν τις σύγχρονες επιταγές της ίδιας τους της πόλης, παίρνοντας πρωτοβουλίες που «σπάνε αβγά», θεωρείται η χθεσινή της επιτροπής Ποιότητας Ζωής που ανάβει το «πράσινο φως» για τη νυχτερινή πεζοδρόμηση των Λαδάδικων, και ειδικότερα του «τριγώνου» Μητρέλια-Μητροπόλεως-Σμύρνης, το οποίο ως γνωστό αποτελεί τα τελευταία χρόνια μια ολόφρεσκη πιάτσα το καλοκαίρι χάρη στην επένδυση και τις πρωτοβουλίες των επιχειρηματιών της περιοχής. Οι επιχειρηματίες είχαν ζητήσει από τον περασμένο Απρίλη τη δυνατότητα να αποκλειστεί η διέλευση των οχημάτων στο ιστορικό κέντρο και στο επίμαχο «τρίγωνο» από τις εννέα το βράδυ, μετά από διαδοχικές διαβουλεύσεις, συνεννοήσεις με τους περίοικους της Βερναρδάκη και με την Αστυνομία. Έτσι, η πολυπόθητη απόφαση είναι γεγονός και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από τις 10 Ιουλίου.

Η χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, όσο κι αν για κάποιους μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, είναι ιστορική, καθώς αποτελεί από τις σπάνιες περιπτώσεις που μια δημοτική αρχή έδειξε ενδιαφέρον, εξέτασε όλες τις παραμέτρους, διαβουλεύτηκε σοβαρά και κατάφερε να πείσει όλους τους εμπλεκόμενους (έμμεσα και άμεσα) πολίτες πως αξίζει τον κόπο να ληφθεί μια απόφαση που μπορεί και να «ξεβολεύει» την καθημερινότητά τους. Χάρη στην επιμονή του προέδρου της δημοτικής κοινότητας Μυτιλήνης Πάνου Πίτσιου, ο οποίος από την πρώτη στιγμή δέχθηκε να στηρίξει το αίτημα που υπέγραφαν 30 επιχειρηματίες στην Κουμιδιά αλλά και στη σοβαρότητα που διαχειρίστηκε το όλο θέμα ο αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής Νίκος Καρασάββας, ξεπεράστηκαν οι όποιες ενστάσεις που διατυπώνονταν, με κύριες εκείνες των περίοικων του ιστορικού κέντρου και δη εκείνων της οδού Βερναρδάκη.

 

Συνδιαχείριση

Η ιδιαιτερότητα τώρα της απόφασης που ελήφθη χθες, εκτός του προφανούς αξιοσημείωτου, που έχει να κάνει με ένα μέτρο περιοδικής «πεζοδρόμησης» με την παράλληλη εφαρμογή απαραίτητων αντίμετρων που θα στηρίζει την όλη παρέμβαση, έχει να κάνει με το ότι ουσιαστικά εφαρμόζεται για πρώτη φορά και μια πολιτική «συνδιαχείρισης», καθώς είναι σαφές πως η Αστυνομία από μόνη της δεν μπορεί να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα εάν δεν συμβάλλουν οι ίδιοι εξ αυτών που θέλουν να λειτουργεί ιδανικά η νυχτερινή πεζοδρόμηση στην Κουμιδιά και στην ευρύτερη περιοχή των Λαδάδικων. Τούτων δοθέντων, οι επιχειρηματίες θα είναι πρώτα απ’ όλα υπεύθυνοι για την περιφρούρηση της περιοχής από τα… οχήματα αλλά και οι περίοικοι για την προστασία της ιδιόμορφης λειτουργίας της οδού Βερναρδάκη, η οποία ως γνωστόν μετά τις εννέα θα λειτουργεί με αντίστροφη ροή κυκλοφορίας (από το Κιόσκι η φορά των αυτοκινήτων και όχι από το «Μουσικό Καφενείο») και θα εισέρχονται εντός αυτής μόνο τα αυτοκίνητα των κατοίκων της περιοχής με ειδικά καρτελάκια που θα είναι κολλημένα επάνω στα οχήματα εκείνων που θα έχουν δουλεία εισόδου στη Βερναρδάκη.

Στη συνεδρίαση τώρα που έγινε για την ιστορική αυτή απόφαση, παραβρέθηκε ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μυτιλήνης Πάνος Πίτσιος, ο διοικητής της Τροχαίας Μυτιλήνης Γιάννης Αλεξίου, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου Βαγγέλης Μυρσινιάς, ομάδα επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή καθώς και κάτοικοι της περιοχής.

 

Η κοινή απόφαση

Όλοι οι εμπλεκόμενοι συνέβαλαν και κατέθεσαν εποικοδομητικές προτάσεις, οι οποίες συνεισέφεραν σε μια τελική κοινή απόφαση που λήφθηκε ομόφωνα από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και συνοψίζεται στα παρακάτω :

  1. Το τμήμα της πόλης της Μυτιλήνης που περικλείεται από τις οδούς Αρχιπελάγους, Χίου, Μητροπόλεως και Ερμού καθώς και η οδός Βερναρδάκη πεζοδρομούνται από τις 10.7.2017 ως τις 30.9.2017 κατά τις βραδινές ώρες (21:00 ως 04:00 πρωινή) και απαγορεύεται τελείως εντός του τμήματος αυτού της πόλης καθώς και στις προαναφερόμενες οδούς η διέλευση και η στάθμευση. Από το μέτρο εξαιρούνται οι μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής στους οποίους θα χορηγηθεί ειδική κάρτα διέλευσης.
  2. Ο Δήμος Λέσβου αναλαμβάνει την υποχρέωση να συντάξει ειδικό κανονισμό για την καθαριότητα της περιοχής, ο οποίος και θα εφαρμοστεί άμεσα (πριν από την τοποθέτηση των πινακίδων πεζοδρόμησης) σε συνεννόηση με τους εμπλεκόμενους φορείς.
  3. Θα τοποθετηθούν ειδικές πινακίδες ρύθμισης της κυκλοφορίας σε όλους τους δρόμους που περικλείονται στην περιοχή παρέμβασης με ευθύνη και μέριμνα του Δήμου και θα ληφθεί μέριμνα για την επαρκή αστυνόμευση της περιοχής ώστε να μην παραβιάζονται οι απαγορεύσεις που θα αποφασιστούν.
  4. Οι επιχειρηματίες της περιοχής θα πρέπει να τηρούν τη νομοθεσία και τα όσα προβλέπονται από τον κανονισμό χρήσης κοινόχρηστων χώρων του Δήμου Λέσβου. Ο Δήμος Λέσβου, σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, θα φροντίζει με περιοδικούς ελέγχους να εξασφαλίζει την τήρηση της νομοθεσίας και του κανονισμού χρήσης κοινόχρηστων χώρων.
  5. Για τη χορήγηση της ειδικής κάρτας για τη διέλευση των κατοίκων της περιοχής, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθύνονται με αίτησή τους στη Δημοτική Κοινότητα Μυτιλήνης (Ασκληπιού 34, τηλέφωνο 22510 22143).

 

Από την έντυπη έκδοση του «Εμπρός»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top