FOLLOW US

Δήμος

Περιμένοντας την πολυπόθητη διάσπαση!

Βρισκόμαστε σχεδόν τέσσερις μήνες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές και ακόμη παραμένουν εκκρεμότητες, μείζονος σημασίας , που κρατούν καθηλωμένες τις διεργασίες, ενώ αυτήν την περίοδο ήδη θα έπρεπε να τρέχουν οι εξελίξεις με τους υποψηφίους διεκδικητές των τοπικών αρχών. Και μπορεί να πει κανείς σε ό,τι αφορά τις περιφερειακές αρχές ότι οι υποψήφιοι περιφερειάρχες και οι παρατάξεις που θα διεκδικήσουν την περιφερειακή αρχή και τις θέσεις στο Περιφερειακό συμβούλιο, λίγο πολύ έχουν προσδιοριστεί , πλην κάποιων ακόμη μικρών εκκρεμοτήτων εν όψει της συνολικής εικόνας του παζλ, στις δημοτικές όμως παραμένουν ακόμη πολλοί άγνωστοι παράμετροι για να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα, με σημαντικότερη αυτή του χωροταξικού που θα γίνουν οι επικείμενες εκλογές. Οι διαρροές που εκπέμπουν κομματικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος μιλάνε ότι τα ...σπουδαία αναμένονται να ανακοινωθούν μέχρι τις 20 Ιανουαρίου, οπότε και θα ξεκαθαριστεί η κυβερνητική βούληση, αν θα πάμε σε δυο δήμους , ή αν θα πορευτούμε με τον σημερινό ενιαίο. Το ενδιαφέρον δεν περιορίζεται μόνο στο θέμα της διάσπασης, αλλά και τι θα περιλαμβάνει ο χωροταξικός σχεδιασμός των δυο δήμων που θα προκύψουν, αφού αυτό είναι το σενάριο που έχει προκριθεί, παρά τις ενστάσεις της πλευράς κυρίως του Πλωμαρίου, για δημιουργία και τρίτου δήμου. Ποιές δηλαδή δημοτικές ενότητες του ενιαίου δήμου θα συγκροτούν τους δυο νέους δήμους.

Η κοπτοραπτική του νέου χωροταξικού

Εδώ έχουν ακουστεί πολλά και το ζητούμενο είναι ποιός και με ποια λογική θα προβεί στην ...κοπτοραπτική του νέου αυτοδιοικητικού χάρτη. Διαρροές θέλουν η μοιρασιά να γίνεται, με έξι πρώην Καποδιστριακούς δήμους να πηγαίνουν στο νέο δήμο Μυτιλήνης και οι υπόλοιποι επτά να συγκροτούν το νέο δήμο που θα προκύψει στα δυτικά του νησιού με πρωτεύουσα την Καλλονή. Τούτων δοθέντων οι πληροφορίες θέλουν το νησί να «τεμαχίζεται» στα δυο, με την περιοχή του Πολιχνίτου και του Μανταμάδου να εντάσσονται στο νέο δήμο, μαζί με τους πρώην Καποδιστριακούς δήμους Μήθυμνας, Πέτρας, Αγ. Παρασκευής, Καλλονής και Ερεσού-Αντίσσης. Και στο νέο δήμο Μυτιλήνης να εντάσσονται πέρα από τον Καποδιστριακό της Μυτιλήνης και εκείνοι της Αγιάσου, Ευεργέτουλα, Γέρας, Πλωμαρίου και Λ. Θερμής. Αν ο παραπάνω χωροταξικός σχεδιασμός επαληθευθεί θα πρόκειται για ένα πραγματικό ανακάτεμα της ...τράπουλας, με πολύ αυθαιρεσία, αφού δεν λαμβάνει υπόψη προηγούμενα δεδομένα, με κυριότερο αυτό των επαρχιών του νησιού. Να θυμίσουμε ότι η Λέσβος αποτελείτο από τρεις επαρχίες, της Μυτιλήνης -περιλάμβανε την πέρα του κόλπου Καλλονής περιοχή συμπεριλαμβανομένης και των χωριών του Πολιχνίτου- του Πλωμαρίου με τα χωριά που συγκρότησαν στη συνέχεια τον Καποδιστριακό Δήμο Πλωμαρίου και τέλος με την επαρχία Μηθύμνης που περιλάμβανε όλο το βορειοδυτικό, δυτικό και βόρειο μέρος του νησιού. Ο νέος σχεδιασμός αν δεν στηριχθεί σε αυτά τα δεδομένα, που έχουν μακρά παράδοση και λογική και επιχειρήσει να αυτοσχεδιάσει ερήμην των τοπικών κοινωνιών , πολύ φοβόμαστε ότι θα ανοίξουν ιστορίες εκ του μηδενός, που δεν υπάρχει λόγος.

Έχουν «κλειδώσει»

Τώρα σε ότι αφορά τις υποψηφιότητες φαίνεται ότι κάποιες έχουν «κλειδώσει», παρά το γεγονός ότι ακόμη υπάρχουν οι παραπάνω εκκρεμότητες. Δηλαδή κάποιοι έχουν αποφασίσει να κατέβουν ανεξαρτήτως της διάσπασης, είτε παραμείνουν τα πράγματα ως έχουν, είτε προκύψει ο νέος δήμος Μυτιλήνης. Γιατί για τον άλλο δήμο προς το παρόν έχουν εκδηλωθεί προθέσεις και ενδιαφέρον, αλλά επίσημες ανακοινώσεις δεν έχουν γίνει εν αναμονή των εξελίξεων.

Ο κύβος για το δήμαρχο Σπύρο Γαληνό φαίνεται ότι ερρίφθη τελικά! Οι κινήσεις του το τελευταίο διάστημα προδιαγράφουν τη βούληση του να είναι ξανά υποψήφιος έχοντας ως ...μαγιά το μεγαλύτερο μέρος της παράταξης του, αλλά και τη στήριξη του κυβερνώντος κόμματος που εκ των πραγμάτων θα... συρθεί σε μια τέτοια επιλογή ελλείψει δικής του υποψηφιότητας. Αντίπαλος του Γαληνού, με τα μέχρι τώρα δεδομένα παραμένει ο Στρατής Κύτελης, έχοντας τη στήριξη της τοπικής ΝΟΔΕ της ΝΔ, αν και εκκρεμεί το κεντρικό χρίσμα της ΝΔ, που ελπίζεται να ξεκαθαρίσει προς τα τέλη Γενάρη ενδεχομένως με την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη σε ημερίδα του κόμματος στη Μυτιλήνη. Το νέο στοιχείο πάντως με την υποψηφιότητα Κύτελη είναι ότι την Τετάρτη γνωστοποίησε και επισήμως την υποψηφιότητα του, βάζοντας τέλος σε σενάρια που ήθελαν να υπάρχουν δεύτερες σκέψεις. Σοβαρή είναι και η υποψηφιότητα του Μιχ. Μαμάκου έχοντας τη στήριξη του ΚΙΝ.ΑΛ και κουβαλώντας μια εμπειρία από τη θητεία του στο δήμο Πλωμαρίου. Από εκεί και πέρα οι υποψηφιότητες του Παν. Ζαφειρίου και της κίνησης του Αλ. Κουτσαντώνη, έχοντας σηκώσει το μεταναστευτικό ως προτεραιότητα του λόγου τους επιχειρούν να καρπωθούν από το διαμορφούμενο κλίμα στο νησί χωρίς περαιτέρω αναφορές και προσδοκώντας παρουσία δεδομένου και του εκλογικού νόμου της απλής αναλογικής. Το παζλ συμπληρώνει η υποψηφιότητα της νεαρής δικηγόρου Νίκης Τσιριγώτη με τη στήριξη του ΚΚΕ, που έχει να επιδείξει μια αξιόλογη παρουσία στη θητεία που ήδη τελειώνει, ενώ ο Στράτος Γεωργούλας αν και φαίνεται να είναι στις προθέσεις του να είναι ξανά υποψήφιος, έχοντας και μια δυναμική παρουσία στο δημοτικό συμβούλιο, δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του, περιμένοντας ασφαλώς και αυτός τη ...διάσπαση!

Με αυτά τα δεδομένα, πρόσωπο που να κάνει το ...γκελ και να δημιουργεί δυναμική δεν φαίνεται στον ορίζοντα και αυτό είναι μια πραγματικότητα, που αν δεν υπάρξει κάποια εντυπωσιακή κίνηση το επόμενο διάστημα, ο πήχης θα παραμείνει χαμηλά με ότι αυτό σημαίνει.

Εκδήλωση προθέσεων προς το παρόν

Σε ότι αφορά τώρα το νέο, πέρα της Μυτιλήνης, δήμο της δυτικής Λέσβου οι ενδιαφερόμενοι διεκδικητές εδώ και καιρό εκδηλώνουν προθέσεις, αλλά περιμένουν τις εξελίξεις για να υπάρξουν και επίσημες ανακοινώσεις. Πάντως κοινό μυστικό είναι ότι τα πρόσωπα που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον είναι ο δικηγόρος Άρης Ελευθερίου, που μετά τη συνταξιοδότηση του ενδεχομένως θα ήθελε μια επιστροφή στην αυτοδιοίκηση σε ένα μεγαλύτερο δήμο από αυτόν της Καλλονής που υπηρέτησε πριν από πολλά χρόνια. Στους τοπικούς παράγοντες που εκδηλώνουν ενδιαφέρον για το νέο δήμο είναι ο Στρατής Κυρατζής, που στις τελευταίες δημοτικές εκλογές πρώτευσε μεταξύ όλων των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων όλων των συνδυασμών, βάζοντας υποθήκη από τότε για κάτι παραπάνω και ο Ταξιάρχης Βέρρος που δηλώνει σε κάθε ευκαιρία ότι ενδιαφέρεται να παίξει ρόλο στα αυτοδιοικητικά της περιοχής του. Εσχάτως ακούγεται ότι για το νέο δήμο εκδηλώνει ενδιαφέρον και ο Στρατής Ζαφείρης που έχασε την εσωκομματική ...μάχη για να πάρει το χρίσμα του κυβερνώντος κόμματος για την Περιφέρεια, από τον Γ. Σπιλάνη.

Αστάθμητος παράγοντας οι πρόωρες

Το βέβαιο είναι ότι η εκκρεμότητα της διάσπασης, που απαραδέκτως καθυστερεί τόσο καιρό και όλο σπρώχνεται προς τα πίσω, δεν επέτρεψε ενδεχομένως δυνάμεις και πρόσωπα να μπουν μπροστά εγκαίρως, να αναζητηθούν συμμαχίες και συνεργασίες με αυτοδιοικητικά κριτήρια, δημιουργώντας την αναγκαία δυναμική. Σε αυτό συνέβαλαν και οι παλινωδίες σε σχέση με την υποψηφιότητα του και η αναβλητικότητα του δημάρχου Σπ. Γαληνού να πάρει τις οριστικές αποφάσεις του -ακόμη και τώρα- δεδομένου ότι παραμένει βασικός «παίχτης» στην εκλογική αναμέτρηση που θα κριθεί στις επικείμενες εκλογές, τουλάχιστον για τον ένα δήμο. Με δεδομένο ότι έτσι και αλλιώς τα «ψέματα» τελειώνουν και το εκλογικό τοπίο πλέον παίρνει την τελική μορφή του, αναμένονται και οι ανάλογες κινήσεις στο δρόμο προς τις δημοτικές κάλπες, με μόνο αστάθμητο παράγοντα μην προηγηθούν άλλες κάλπες, πριν απ αυτές, γιατί τότε θα μιλάμε για ένα εντελώς άλλο τοπίο και ενδεχομένως και με άλλον εκλογικό νόμο! Φτού και από την αρχή, δηλαδή!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top