FOLLOW US

Δήμος

  • Ο Δήμος έτοιμος να υποβάλλει πρόταση στο σχετικό πρόγραμμα του ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου, διεκδικώντας την κατασκευή νέων υποδομών προσχολικής εκπαίδευσης
Πέντε νηπιαγωγεία για την «περιφέρεια»

Ένα βήμα πριν την οριστική κατάθεση της πρότασής του για την συμμετοχή στο πρόγραμμα του ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου για την αναβάθμιση των υποδομών προσχολικής εκπαίδευσης, είναι ο Δήμος Λέσβου, ο οποίος απέστειλε χθες τον προγραμματισμό της στο αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας προς έγκριση. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είχε ανοίξει από το 2016 χωρίς όμως να τύχει ανταπόκρισης από τους δήμους της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και άνοιξε ξανά πριν λίγους μήνες, με τη δημοτική αρχή να καταπιάνεται και να διαμορφώνει ένα φιλόδοξο προγραμματισμό διεκδίκησης πόρων για την κατασκευή πέντε νέων νηπιαγωγείων, όλων στην «περιφέρεια» του Δήμου.

Την πρόταση του Δήμου Λέσβου ενέκρινε και η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Λέσβου, ενώ θετική εξέλιξη καταγράφεται και από το μέτωπο της κτηριακής αναβάθμισης του 6ου Δημοτικού Σχολείου που δημοπρατείται στις 4 Ιουνίου, για να ακολουθήσει το επόμενο διάστημα και η δημοπράτηση του συγκροτήματος του 3ου Γυμνασίου και 3ου - 4ου Λυκείου στα «Υφαντήρια», μέσα στο καλοκαίρι, δρομολογώντας ευχάριστες εξελίξεις στο διαχρονικό πρόβλημα της συντήρησης και βελτίωσης των σχολικών κτηριακών εγκαταστάσεων του νησιού. Ένα μήνα λοιπόν πριν την λήξη της περιόδου υποβολής πρότασης στο πρόγραμμα του ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου, που αφορά στην αναβάθμιση των υποδομών προσχολικής εκπαίδευσης, ο Δήμος έχει ολοκληρώσει την προεργασία του, οριοθετώντας τους στόχους του. Καταφέρνοντας να μπει εμπρόθεσμα στην προσπάθεια διεκδίκησης πόρων και ευελπιστώντας σε ένα καλό αποτέλεσμα.

Τα πέντε νηπιαγωγεία

Με την ακόλουθη σειρά «προτίμησης» λοιπόν, ο Δήμος φιλοδοξεί να εντάξει στο πρόγραμμα, που θα αγγίξει τα 4 εκ. ευρώ για όλους τους δήμους του Βορείου Αιγαίου, την κατασκευή νηπιαγωγείων στην Αρίσβη, στην Άγρα, στην Πέτρα, στο Πέραμα και τέλος στους Ταξιάρχες. Και στις πέντε προτάσεις, μιλάμε για νέα κτήρια, με τον Δήμο στις περισσότερες περιπτώσεις να έχει ξεκάθαρα την ιδιοκτησία των οικοπέδων που προορίζονται να φιλοξενήσουν τις νέες υποδομές και τα απαραίτητα τοπογραφικά.

Η πρόταση αυτή λοιπόν που αφορά στην κατασκευή νηπιαγωγείων στην «περιφέρεια» του Δήμου και όχι στην πόλη της Μυτιλήνης, εστάλη χθες στο Υπουργείο Παιδείας για την τυπική έγκριση που απαιτείται κι αφού προηγουμένως άναψε το «πράσινο» φως με τη σύμφωνη γνώμη της και η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Λέσβου. Με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων, Κώστα Κατσαρό, να βρίσκεται πλέον κοντά στο να βρεθεί στην ευχάριστη θέση -αν δεν προκύψουν κάποιες παρατηρήσεις της τελευταίας στιγμής- να υποβάλλει και επίσημα την πρόταση στην Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, ευελπιστώντας όπως είπε στο «Ε», στην έγκριση τουλάχιστον των τριών πρώτων προτάσεων (σ.σ. Αρίσβης, Άγρας και Πέτρας).

Ωστόσο πολλά θα εξαρτηθούν και από το κατά πόσο δυναμικά κινήθηκαν και οι υπόλοιποι δήμοι του Βορείου Αιγαίου για την απορρόφηση των προσφερομένων πόρων για την αναβάθμιση υποδομών νηπιαγωγείων, με την υπόθεση να μοιάζει πολύ με εκείνη της πρόσφατης πρόσκλησης για την κτηριακή αναβάθμιση των σχολικών συγκροτημάτων.

Που βγήκε πάλι από το ΠΕΠ και ο Δήμος Λέσβου κατάφερε να εξασφαλίσει τους πόρους για σχεδόν όλες τις προτεινόμενες υποδομές.

Δημοπρατούνται το 6ο και το συγκρότημα στα «Υφαντήρια»

Και αξίζει εδώ να σημειωθεί, ότι καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες, θετικές εξελίξεις και από εκείνο το μέτωπο, με την δημοσίευση πριν από λίγες ημέρες, της δημοπράτησης του 6ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης. Έργο προϋπολογισμού 1,8 εκ. ευρώ που θα βρει ανάδοχο στις 4 Ιουνίου και ως γνωστόν χρηματοδοτείται και αυτό από το ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου. Από το πρόγραμμα αυτό βέβαια (σ.σ. αναβάθμισης υποδομών πρωτοβάθμιας - δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης), ο Δήμος ως γνωστόν έχει εξασφαλίσει την ένταξη και του συγκροτήματος στα «Υφαντήρια» (3ο - 4ο Λύκειο και Ειδικό Σχολείο Β/βάθμιας εκπαίδευσης), συνολικού προϋπολογισμού 3 εκ. ευρώ, και αναμένεται να προχωρήσει στην δημοπράτησή του ομοίως μέσα στον Ιούνη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top